Sivuaineen kautta opettajaksi?

onko mahdollista?

Olen alkanut pohtia, että onko mahdollista päästä opettamaan kouluihin ainetta jota ei ole lukenut pääaineena, mutta on suorittanut tarvittavan määrän opintopisteitä sivuaineena? Olen kovin kiinnostunut englannin kielestä, mutta olen ajatellut pääaineeksi esimerkiksi yleistä kasvatustiedettä tai jotain muuta. Olisin kuitenkin halukas opiskelemaan englantia sivuaineena (jos mahdollista), ja aloinkin miettimään josko sitä kautta voisin saada pätevyyden opettaa ainetta? Opettajan pedagogiset opinnothan täytyisi luonnollisesti suorittaa erikseen jos luen pääaineena vaikka juuri yleistä kasvatustiedettä.
Onko sivuaineena edes mahdollista tai realistista lukea mitään ainetta niin paljon että olisi pätevä opettamaan esimerkiksi lukiossa?

Olen kyllä harkinnut myös hakevani pääaineena opiskelemaan englantia, mutta olisin kiinnostunut myös yleisen kasvatustieteen tuomista monipuolisista mahdollisuuksista... englannista en haluaisin kuitenkaan luopua kokonaan. Ja opetustyö on aina kiinnostanut, mutta haluaisin opintojeni kautta saada mahdollisuuksia myös muunlaiseen työhön. Olisiko tuo kasvatustiede englanti ylipäätään järkevä aineyhdistelmä? Olen aiemmin kuullut ihmisten lukevan kasvatustieteen sivuaineina lähinnä erityispedagogiikka, psykologiaa yms.

3

775

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • opex

      Taas sama tyyppi vai... Pitäisiköhän sinun ehkä ottaa yhteyttä opinahjoihin tahi pyytää ammatinvalinnan ohjausta ja neuvontaa vaikka työvoimatoimistosta, jos et pääse puusta pitkään.

      En oikein käsitä tuota logiikkaa. Jos kerran haluat juuri enkunopeksi, lue sitten itsesi enkunopeksi. Ja mitä ihmettä tarkoittaa sivuaine, jota on kuitenkin lukenut niin paljon, että voi opettaa lukiossa? Jos haluat lukion enkunopeksi, sinulla pitää olla pääaineen laajuiset opinnot jostakin lukiossa opetettavasta aineesta ja vähintään cumu enkusta. Opettajan pätevyyttä ei tarvitse erikseen suorittaa kustakin aineesta, riittää, että on auskultoinut jossakin aineessa tai on luokanopettaja. Mutta lukioon ei enkkua käytännössä pääse opettamaan luokanope, jolla on enkku sivuaineena; kyllä niitä paikkoja hakevat ihan sellaisetkin maisterit, joilla on pääaineopinnot englannista.

      En tiedä, miten käytännössä okl:sta saa opinto-oikeuksia muihin aineisiin. Jos haluat oikeuden opiskella jotakin ainetta pääaineen opintojen verran, sinun on mahdollisesti mentävä jopa pääsykokeen kautta.

      Joka tapauksessa jos havittelet sekä kasvatustieteen maisterin papereita että lukion enkunopen pätevyyttä, se merkitsee kahta pääainetta. Et voi sisällyttää noin laajoja enkun opintoja yhteen 160 opintoviikon maisterintutkintoon, jos nimenomaan kasvatustieteen maisteriksi haluat. Mutta voivathan ihmiset suorittaa vaikka useita satoja opintoviikkoja - tai siis nykyäänhän ne ovat pisteitä. Mutta miksi ihmeessä tekisit niin. Mitä mieltä on havitella kasvatustieteen maisterin papereita, jos haluaa enkunopeksi?

      Englanti on kyllä varmasti ihan hyvä sivuaine kenelle vaan, koska kielitaito on tarpeen, varmasti myös monissa niissä hommissa, joita kasviksen maisterit tekevät. Mutta jos nimenomaan opettajan pätevyyttä havittelet, ei riitä, sinulla on vain sivuaineopinnot. Tästä poikkeuksena on luokanope, jolla on enkku sivuaineena; tällä paketilla voi saada luokanopen työn ohessa opettaa myös enkkua, joka alkaa kolmannella luokalla. Mutta tämänhän sinulle jo aiemmin mainitsin... Mutta nuo opinnot eivät riittäisi siihen, että peittoaisit työnhaussa pätevät aineenopet yläkoulujen ja lukioiden viranhaussa.

      • Tuleva kieltenope

        pakko laittaa järki käteen vastaajalle vastaus, vaikka onkin monta vuotta myöhässä. tuntuu että voisit itsekin päivittää tietosi. yliopistoissa, joissa on vapaa sivuaineoikeus voi todellakin hakee sitä enkkuakin lähtötasokokeen kautta ja kirjoittaa sivugradu (syventävät opinnot) kyseisestä aineesta. se oikeuttaa lukion oppimäärän opettamiseen, jos pedagogisetkin on käyty. Ei ole siis väliä mikä on pääaineena/koulutusohjelmana. Ja mitä monipuolisempi tutkinto sitä parempi.


      • opex
        Tuleva kieltenope kirjoitti:

        pakko laittaa järki käteen vastaajalle vastaus, vaikka onkin monta vuotta myöhässä. tuntuu että voisit itsekin päivittää tietosi. yliopistoissa, joissa on vapaa sivuaineoikeus voi todellakin hakee sitä enkkuakin lähtötasokokeen kautta ja kirjoittaa sivugradu (syventävät opinnot) kyseisestä aineesta. se oikeuttaa lukion oppimäärän opettamiseen, jos pedagogisetkin on käyty. Ei ole siis väliä mikä on pääaineena/koulutusohjelmana. Ja mitä monipuolisempi tutkinto sitä parempi.

        Millä tavalla tämä oli ristiriidassa sen kanssa, mitä kirjoitin? Enkö nimenomaan sanonut, että enkusta pitää myös syventävät opinnot kuten pääaineestakin eli silloin on tavallaan kaksi pääainetta aivan suotta. Ja että toki saa suorittaa vaikka 10000 opintopistettä, mutta mitä järkeä siinä on? Vaikka sanot, että mitä monipuolisempi tutkinto sen parempi, niin kyllä työhonottaja katsoo nimenomaan sitä, mikä siinä tutkinnossa liittyy haettavaan virkaan. Jos haetaan enkunopea, painotetaan enkun opintoja, joiden lukiossa pitää käytännössä olla pääaineopintojen laajuiset. En sitten todellakaan tiedä, mitä järkeä on suorittaa kasviksen pääaineopinnot, jos oikeasti haluaa lukion enkunopeksi.... On oman ajan ja yhteiskunnan varojen hukkaa opiskella opiskelun vuoksi. Jos kasvis kiinnostaa, niin ehkä sivuaineopinnot riittävät, mikäli todellinen tähtäin on lukion englannin kielen lehtorin virka.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      143
      10446
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      2983
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      206
      2809
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2117
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1868
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1689
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1616
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1587
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. 82
      1378
    Aihe