Voiko perunan istuttaa Uudellamaalla jo tänä viikonloppuna?

15-16.5.?

Vai haittaako, jos tulee vielä yöpakkasia?

3

331

  Vastaukset

  • Viljelen vain huvikseni jonkin verran. Ja tarvitsen perunaa vain kotitarpeiksi.

   Ja istutin jo viikko sitten, mutta en ehtinyt laittaa kaikkia siemeniä vielä.

   Nimittäin uskon, ettei se pakkanen sinne maan sisään asti yllä. Maa oli jo viimen viikonloppuna lämmintä, kun routa oli jo aikoja sitten hävinnyt. Kuvittelen, että kerran lämminnyt maa ei kovin nopeasti kylmene, kun päivisin on kuitenkin paistanut aurinko. (Maa on tummaa eli lämpiää nopeasti.) Maan lämpimyys kai on merkityksellinen tekijä tuossa perunan kasvun alkuvaiheessa. Perunahan on vielä silloin maan sisällä. Tietysti yöpakkasilla on vaikutusta sitten, kun peruna on päässyt maan päälle, mutta toivon silloin olevan jo pakkaset ohi. Tai jos ei, niin silloin voi laittaa harsoa. Ja jos ei viitsi, niin ei pienet pakkasen puremat kovin paljon kasvua haittaa.

   Jos taas sadon pitää tulla takuuvarmasti, niin sitten tietenkin voi odottaakin. Joskus olen kuullut vanhemmilta ihmisiltä neuvon, että perunan voisi istuttaa, kun tuomi kukkii. Ja kyllä se nyt on kukkimassa.

   • viimeistään Kustaan päivänä eli 6. kesäkuuta. Voithan istuttaa jo perunat, mutta suosittelen odottelemaan vielä tai ainakin laittamaan harsoa päälle. Itää nopeammin ja halla ei vie naatteja.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofia taas Stefun kanssa. Bailaamassa

   Stefu pisti kuvia ig storyyn. Juhlat jatkuuuuu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   85
   1787