"tappaja" koirat ja koirapuistot

Laumanjohtaja24/7

Kirjoitin jo aiemmin tämän saman tekstin toiseen keskusteluun mutta mielestäni on aiheellista aloittaa uusi keskustelu koskien hihnan molempia päitä.

Mikään rotu ei ole automaatisesti vihainen tai hyökkäävä, syy koiran käyttäytymis ongelmiin löytyy AINA hihnan toisesta päästä! On totta että jotkut yksilöt ovat dominoivempia kuin toiset mutta tuo ominaisuus ei ole millään tavalla sidottu rotuun tai ikään. Tottakai jokaisella rodulla on myös rodulle ominaista käyttäymistä mutta mitä sitten. Kouluttamalla koirasta kuin koirasta saa koirapuisto koiran ihan varmasti. Puhun nyt kokemuksesta!. Itse olen tarjonnut kodin 5v Dogo Argentino urokselle, 3v amstaffi urokselle ja 5v bullterrieri urokselle. Jokainen näistä koirista on pelastettu ulkomailta joissa olivat tappelukoirina!! He tulivat minulle 2kk sisään kaikki. Tottakai töitä oli tehtävä helvetisti mutta nyt pojat on mitä parhaimpia kavereita keskenään ja tulevat kaikkien kanssa toimeen, rotuun ja sukupuoleen katsomatta. Pojat on ollut minulla nyt vajaat 2 vuotta. Tuollaiset koirat jotka menevät ns. punaiselle alueelle helposti ovat haasteellisia, koska ne on koulutettu tappelemaan mutta mikään ei ole mahdotonta. Jos aikaa, kärsivällisyyttä ja kykyä riittää niin asiat järjestyy. Kyse on dominoivan koiran rajojen asettamisesta ja siitä että sinun tulee olla laumasi johtaja joka ikinen sekunti lopun elämääsi. Hakkaamisella et saavuta mitään vaan olemuksellasi sinun on näyttettävä että sinä olet lauman johtaja ja vain sinulla on oikeus pitää järjestystä yllä. Itse olen saanut soveltanut Ceasar Milanin filosoviaa ja voin vakuuttaa että ne toimivat!! Suosittelen kaikille koiran omistajille, rotuun katsomatta tai kokoon katsomatta, tutustumaan miehen tuotantoon. Katsokaapa vaikka susilaumaa kuinka hyvin homma pysyy kasassa. Kaikki johtuu vain ja ainoastaan siitä että olemassa halitseva pari, joka määrää säännöt. Vai väittätekö ettei jokainen susi haluaisi olla lauman johtaja, alfa uros tai naaras?? Väitän että jo syntyessään sudet hakevat rajojaan ja pyrkivät ottamaan valtaa toisilta, saavuttaen siten itse mahdollisimman korkean aseman laumassa. Siihen siis jokainen susi pyrkii, kaliffiksi kaliffinpaikalle:) Samaa pätee koiriin, ns. vahvat rodut tai yksilöt pyrkivät dominoimaan heikompia yksilöitä. Ikävä kyllä tämä sama pätee myös ihmisiin:) Jos sinä dominoivan koiran omistajana et ota Johtajan paikkaa niin siitä ei hyvää seuraa. Avain sana on johtajuus 24/7, koiran täytyy tietää että kuka on lauman johtaja, eikä se johtajuus lopu siihen kun käännät selkäsi:) On totta että jos otteesi alkaa lipsua niin koira huomaa sen välittömästi ja ainakin kokeilee saada johtajuuttu itselleen. Silloin vain pitää muistuttaa kuka sanelle säännöt teidän laumassa:)
Näksittepä nyt nämä entiset tappelukoirat, ette varmasti uskoisi heidän kokeneen sellaista menneisyydessään:) He ovat rauhallisia, hellyydenkipeitä, leikksiä ja ystävällisiä kaikille:)
Koira puistossa (pohjois-suomessa) vierailemme päivittäin, ongelmitta. siellä pojat leikkivät muiden kanssa. Jos tulee tilanne että joku toinen koira alkaa ärhentelemään niin minun on lauman johtajana puututtava tilanteeseen koska kyllä jätkät puolustavat itseään varmasti jos aihetta siihen syntyy. He kuitenkin luottavat minuun ja pysyvät rauhallisina vaikka provosointi on välillä aika intensiivistä:) Näin on käynyt muutaman kerran ja koirani ikään kuin katsovat miten minä reakoin, ikään kuin kysyisivät ohjeita että annaetaanko olla vai opetetaanko ärhentelijä talon tavoille:) Oikeasti se on ihan uskomaton tunne minkä siitä saa kun näkee oman rakkaan lemmikkinsä luottavan arvointi kykyysi täydellisesti ja huomaa kuinka helpottunut koirasi on kun ei tarvitse stressata lauman turvallisuudesta. vaikka Välilä on käynyt rehellisyyden nimissä mielessä antaa poikien laittaa ojennukseen muutama yksilö (lähinnä omistaja). Ikävä kyllä näitä ihmisiä on yllättävän paljon jotka ovat ilmeisesti ottaneet ison ja häijynnäköisen koiran vain egon jatkeeksi ja uhoavat kuinka heidän koira repisi toisen palasiksi sekunneissa. Eikä nämä ihmiset piittaa pätkääkään jos heidän koira käy toisen koiran kimppuun, he näyttävän vaan kannustavan koiraa tappelemaan.Älkää siis tuomitko koiria rodun perusteella vaan syy löytyy lähes aina jostain muualta kuin koirasta itsestään.
Kaikille koira ihmisille haluan toivottaa oikein mukavia ulkoiluhetkiä ja miettikää kohdaltanne, voisitteko olla parempia isäntiä/emäntiä koirillenne. Minä tiedän että minun pojat ovat nyt onnellisia, heidän ei tarvitse stressata mistään, he saavat elää koiran elämää, haistella, maistella ja leikkiä mielin määrin:) Minä murehdin heidän puolestaan kaikesta mikä liittyy meidän kaikien viihtyvyyteen ja elämiseen yleisesti:)

38

1294

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • !!!

      Harmi vain mutta monellakaan omistajalla ei riitä viitseliäisyyttä saati aikaa ja halua saada koiristaan sellaisia kuin tuossa kuvasit. Itse olen ehdottomasti samojen oppien kannalla, ja todennut myös toimiviksi. Tuntuu vain että ihmiset ei ymmärä tätä, kuten sanoit, että laumanjohtaja on oltava "joka sekunti". Monet eivät viitsi edes lenkillä saada ohitusta toimimaan.

      Ei voi muuta kuin huokaista ja olla tyytyväinen ja ylpeä omista koiristaan! :)

    • APBT+LGD

      Olet kyllä oikeassa, todella hienoa, että olet noin paneutunut koiriesi kouluttamiseen. Valitettavasti sinun kaltaisiasi "helmiä" vain tuntuu valikoituvan ns. tappelurotujen omistajiksi aivan liian harvoin.

      Helposti "syttyvät" rodut vaativat äärimmäisen taitavan ja asialleen paneutuneen omistajan, joka osaa puuttua ja ennakoida mahdollisia "haastavia tilanteita" jo ennalta. Näin etenkin, mikäli koiraa käytetään esim. koirapuistossa, jossa paljon vieraita koiria.

      On sääli, että näitä, oikeissa käsissä hienoja koiria, päätyy suurimmaksi osaksi vain ns. munanjatke-koiriksi ihmisille, joille en soisi mitään koiraa hoidettavaksi.

      • Laumanjohtaja24/7

        On ilo huomata että muutkin ajattelevat samoin:) Jokainen vastuunsa tunteva ihminen on tervetullut tähän maailmaan, olipa kyse sitten eläimistä tai ihmisistä niin kunnioituksella pääsee pitkälle. Tosin, eläinten parissa tuo molemmin puolinen kunnioitus on paljon toimivampia systeemi:), eläimet palkitsevat aidosti hyvän kohtelun, sama ei välttämättä ja ikävä kyllä päde läheskään aina ihmisten välisissä kanssakäymisisissä:)
        Joku viisas joskus sanoikin että ihminen on kaikista julmin peto universumissa:) ja se on todellakin totta:) Toivotan teille kaikille koira ihmisille ja eläin ihmislle ylipäätään jotka kohtelette eläimiänne hyvin, kaikkea hyvää. Pyydän myös että jokainen joka havaitsee laiminlyöntejä eläimiä kohtaan, puuttuisivat asiaan. pieniestä puroista kasvaa iso joki, toivottavasti:) eiköhän eläimet ole kärsineet jo ihan tarpeeksi ihmisten vuoksi, nyt on aika antaa myös eläimille jotain takaisin. Aivan niin kuin meidän jokaisen lemmikit antavat meille.
        Ai niin! Sen verran haluan vielä sanoa että kun minä sain ensimmäisen koirani, oli noin 7v siitä lähtien olen opetellut ja yrittänyt tajuat eläinten ajatus maailmaa. nyt ikää on huimat 33v:) kaikki keinot ja taidot mitä olen oppinut on syntynyt oikeastaan ihan parissa vuodessa. Toki olen aina tullut eläinten kanssa hyvin toimeen mutta nämä "taidot" on syntynyt melko vähällä vaivalla. Kerron tämän siksi, koska moni varmaan luulee että ei itse pystyisi samaan. Voin vakuuttaa että tämän kaiken oivaltaminen on yllättävän helppoa, ja kun onnistut ensi pienessä asiassa niin huomaat kuinka iloiseksi lemmikkisi tulee ja ennen kaikkea miten paljon saat itse intoa siitä:) Apua saa ja kannattaakin kysyä, vaikka eri rotujen yhdityksistä tai kasvattajilta jne. mutta loppujen lopuksi vain sinä itse löydät juuri sinulle sopivat keinot olla laumasi johtaja ja kun tajuat sen niin lupaan että et kadu pätkääkään sitä että "uhrasit" asialle pari minuuttia enemmän päivässä kuin normaalisti:) Minulta saa kysyä neuvoja, ja autan varamasti jos vaan osaan.

        Eipä muuta tällä kertaa:)


    • hampaat opettavat

      kyllä ne itse puolensa pitää. siinähän sitten oppivat kaiken maailman rimpulakoirat mistä päästä kana kusee.

      • Laumanjohtaja24/7

        Jumaluata. juuri sinun laisesi ihmset pilaa kaikien isojen koirien omistajat. Tuolaiselle ihmiselle ei pitäs eläintä sallia.
        Kyllä minä tiedän että jos antaisin esim minun koirien tapella niin harav koira nuosisi sen jälkeen enää ylös, nämä koirat oli opetettu tappamaan ja varsinkin tuon dogon käsittelystä ei selviäsi ilman asetta kukaan. Nyt on tainnut mies hankkia tämä kyseinen herran egon jatkeen hihnan päähän mutta kai sitä jollain pitää vehkeensä pienuutta kompensoida.
        Jumalauat että pistää vihaksi tuolaiset vastuuntunnottomat idiootit.


    • 24

      Hiton pitkä selitys jonka sisällön nyt tietää jo otsikostakin. En jaksanut lukea kuin ensimmäisen rivin, mutta joo omistajan vika ja pitäisi hankkia sellaisia koiria mihin taidot riittävät. Selvä

      • sintsilla

        Miten aloitit noiden koirien kesyttämisen. mitä teit että sait tuloksia. Ihan tekoja haluan kuulla.


      • veeeeeera
        sintsilla kirjoitti:

        Miten aloitit noiden koirien kesyttämisen. mitä teit että sait tuloksia. Ihan tekoja haluan kuulla.

        Minuakin kiinnostas tietää ihan konkreettisia keinoja agression kitkemiseen koirasta. Ja miten pidät arjessa huolta siitä, että pysyt lauman johtajana?


      • Laumanjohtaja24/7
        veeeeeera kirjoitti:

        Minuakin kiinnostas tietää ihan konkreettisia keinoja agression kitkemiseen koirasta. Ja miten pidät arjessa huolta siitä, että pysyt lauman johtajana?

        Tämä kaikki voi kuulostaa typerältä tai jopa liian helpolta. Kuten mainitsin, olen koko ikäni ollut tekemisissä koirien ja muidenkin eläinten kanssa, kai minä vaan ymmärrän eläimiä:) en tiedä:) Olen elämäni aikana hankkinut tietoa kaikesta mahdollisilta tahoilta mutta suurimman vaikutuksen minuun teki Ceasar Milan, hänen metodinsa todellakin toimivat.
        Ihan aluksi yritän miettiä miksi koira on esim agressiivinen, jokaiseen käytökseen löytyy joku syy ja kun se syy löytyy niin sen jälkeen voi, keskittyä siihen piilossa olevaan vikaan, mitä koira yrittää peittää esim agressiivisuudella. Yleensä ongelmakäytös on oire jostain ihan muusta kuin luulisi. Kannattaa tarkkailla koiraa, seurata miten reakoi eri tilanteisiin ja ärsykkäisiin. Esim nämä minun koirat tappelivat vain koska ne pelkäsivät, ei he osanneet tai tienneet mistään muusta kuin että jos et tappale niin sinut hakataan, jne. epävarmuus ja pelko näkyi hyvinkin selvästi, esim käden nosto, kovat äänet, äkkinäiset liikkeet, he raekoivat näihin mm. argressiiviisuudella ja hätä kusilla. Kaikki alkaa ihan perus asioilla. Älä koskaan anna koiralle ruokaa, ennen kuin hän on rauhallinen, opeta koirasi niin että vaikka kuppi olisi täynnä ruokaa ihan nenän edessä niin ilman lupaa siihen ei kosketa. Tämän opettaimnen on erittän helppoa. Pari kielto kertaa oikeastaan riittää. Susilaumassakin johaja syö ensin ja vasta kun hän antaa luvan, tulevat muut syömään. Tämä jos mikä on johtajuutta mitä suuremmassa määrin. Kun lähdet ulos, odota taas että koira on rauhallinen, älä anna koiran kulkea ensin ovista tai muutenkaan edelläsi. Kehittele jokin sana tai merkki millä vapautat koirasi, tutkimaan maailmaa mutta luokse on tultava ensimmäisestä kutsusta. Siis ihan perus juttuja, joita jokaisen koiran tulisi noudattaa. Tämä osiottaa koirille että sinä olet laumanjohtaja ja sinä suojelet heitä kaikelta pahalta.
        Aloitin kuntoutuksen muuttamalla negatiiviset asiat postiviivisiksi, viemällä huomion pois muista ärsykkeistä kuten kovat äänet, yleinen hälinä ja kaikki muu pelottava. Tämän tein ruualla, ja leikillä. Rohkaisin siis olemaan välittämättä niistä mitkä pelottaa. Samalla loin tällä tavalla siteen koiraani. hän oppi luottamaan minuun ja huomasi että minä poistan mahdolliset uhka tekijät. Koiran päällä ajateltuna, olin hänen silmissään johtaja, joka suojelee laumaansa kaikelta pahalta. Koskaan en korottanut ääntäni tai lyönyt koiraa. koska sillä ei saa mitään pysyvää aikaiseksi. Agressiivisuus toisia koiria kohtaan oli hieman isomman työn takana mutta kun pohja oli luotu niin tiesin onnistuvani. Koirani olivat kaikki oppineet rauhallisuuden, aloin sosiaalistaa koiria käytäen apuna vahvoja mutta rauhallisia koiria. jos näin edes pienen merkin valta taisteluista niin lopetin sen heti, puuttumalla asiaan. Vaikka koirat eivät näe sinua, he tietävät että olet läsnä se on johtajuutta jos mikä. Periaate on siis tuo, kun koirat tajusivat että ei tarviste enää tapella vaan voi leikkiä ilman huolia niin se tunne mikä siitä itselleni tuli, oli jotain ihan uskomatonta:)
        Toisin koiraan tottuminen vei jonkin aikaa, vähitellen ja positiivisten kokemusten kautta homma alkoi toimimaan, ihan kuin itsestään:) Tärkentä on lopettaa aina positiiviseen elämykseen, äläkä anna periksi! Jos haluat jotain kertoa koirallesi, hänen on tajuttava ettäs sinä et luovuta ja ainoa oikea tapa elää on totella sinua:) Askel kerrallaan, ei haittaa vaikka positiivisen asian kokeminen olisi ohi sekunnissa, silloin koiran viimeinen muistikuva oli että tuo oli kivaa ja haluan lisää tuollaista. Pieni onnistumisen hetki, voi kantaa hedelmää enemmän kuin uskotkaan.

        LIIKUNTA!!!! ei riitä että koirasi tekevät tarpeensa vaan koiran on saatava purkaa energiaan kunnolla ja kun koira on liikkunut tarpeeksi niin silloin hän on myös vastaanottavalla päälle oppien suhteen.
        Erittäin tärkeää on aloittaa opetus pennusta lähtein, näin se on paljon helpompaa. muistakaa totuttaa koira vieraisiin ihmisiin ja eläimiiin,näin heistä tulee tasapainoisia lauamn jäseniä.
        vastasiko tämä yhtään kysymyksiinne?

        Pointti on se että sinä sanlet säännöt ja sinua totellaan. Ei tämä eroa oikeastaan millään tavalla lapsen tai muukan kasvattamisesta. Asetat selvät rajat, annat rakkautta ja huolehdit kaieksta ettei muiden tarvitse kantaa huolta niin onnistut ihan varmasti.


      • Kiinan lahja
        Laumanjohtaja24/7 kirjoitti:

        Tämä kaikki voi kuulostaa typerältä tai jopa liian helpolta. Kuten mainitsin, olen koko ikäni ollut tekemisissä koirien ja muidenkin eläinten kanssa, kai minä vaan ymmärrän eläimiä:) en tiedä:) Olen elämäni aikana hankkinut tietoa kaikesta mahdollisilta tahoilta mutta suurimman vaikutuksen minuun teki Ceasar Milan, hänen metodinsa todellakin toimivat.
        Ihan aluksi yritän miettiä miksi koira on esim agressiivinen, jokaiseen käytökseen löytyy joku syy ja kun se syy löytyy niin sen jälkeen voi, keskittyä siihen piilossa olevaan vikaan, mitä koira yrittää peittää esim agressiivisuudella. Yleensä ongelmakäytös on oire jostain ihan muusta kuin luulisi. Kannattaa tarkkailla koiraa, seurata miten reakoi eri tilanteisiin ja ärsykkäisiin. Esim nämä minun koirat tappelivat vain koska ne pelkäsivät, ei he osanneet tai tienneet mistään muusta kuin että jos et tappale niin sinut hakataan, jne. epävarmuus ja pelko näkyi hyvinkin selvästi, esim käden nosto, kovat äänet, äkkinäiset liikkeet, he raekoivat näihin mm. argressiiviisuudella ja hätä kusilla. Kaikki alkaa ihan perus asioilla. Älä koskaan anna koiralle ruokaa, ennen kuin hän on rauhallinen, opeta koirasi niin että vaikka kuppi olisi täynnä ruokaa ihan nenän edessä niin ilman lupaa siihen ei kosketa. Tämän opettaimnen on erittän helppoa. Pari kielto kertaa oikeastaan riittää. Susilaumassakin johaja syö ensin ja vasta kun hän antaa luvan, tulevat muut syömään. Tämä jos mikä on johtajuutta mitä suuremmassa määrin. Kun lähdet ulos, odota taas että koira on rauhallinen, älä anna koiran kulkea ensin ovista tai muutenkaan edelläsi. Kehittele jokin sana tai merkki millä vapautat koirasi, tutkimaan maailmaa mutta luokse on tultava ensimmäisestä kutsusta. Siis ihan perus juttuja, joita jokaisen koiran tulisi noudattaa. Tämä osiottaa koirille että sinä olet laumanjohtaja ja sinä suojelet heitä kaikelta pahalta.
        Aloitin kuntoutuksen muuttamalla negatiiviset asiat postiviivisiksi, viemällä huomion pois muista ärsykkeistä kuten kovat äänet, yleinen hälinä ja kaikki muu pelottava. Tämän tein ruualla, ja leikillä. Rohkaisin siis olemaan välittämättä niistä mitkä pelottaa. Samalla loin tällä tavalla siteen koiraani. hän oppi luottamaan minuun ja huomasi että minä poistan mahdolliset uhka tekijät. Koiran päällä ajateltuna, olin hänen silmissään johtaja, joka suojelee laumaansa kaikelta pahalta. Koskaan en korottanut ääntäni tai lyönyt koiraa. koska sillä ei saa mitään pysyvää aikaiseksi. Agressiivisuus toisia koiria kohtaan oli hieman isomman työn takana mutta kun pohja oli luotu niin tiesin onnistuvani. Koirani olivat kaikki oppineet rauhallisuuden, aloin sosiaalistaa koiria käytäen apuna vahvoja mutta rauhallisia koiria. jos näin edes pienen merkin valta taisteluista niin lopetin sen heti, puuttumalla asiaan. Vaikka koirat eivät näe sinua, he tietävät että olet läsnä se on johtajuutta jos mikä. Periaate on siis tuo, kun koirat tajusivat että ei tarviste enää tapella vaan voi leikkiä ilman huolia niin se tunne mikä siitä itselleni tuli, oli jotain ihan uskomatonta:)
        Toisin koiraan tottuminen vei jonkin aikaa, vähitellen ja positiivisten kokemusten kautta homma alkoi toimimaan, ihan kuin itsestään:) Tärkentä on lopettaa aina positiiviseen elämykseen, äläkä anna periksi! Jos haluat jotain kertoa koirallesi, hänen on tajuttava ettäs sinä et luovuta ja ainoa oikea tapa elää on totella sinua:) Askel kerrallaan, ei haittaa vaikka positiivisen asian kokeminen olisi ohi sekunnissa, silloin koiran viimeinen muistikuva oli että tuo oli kivaa ja haluan lisää tuollaista. Pieni onnistumisen hetki, voi kantaa hedelmää enemmän kuin uskotkaan.

        LIIKUNTA!!!! ei riitä että koirasi tekevät tarpeensa vaan koiran on saatava purkaa energiaan kunnolla ja kun koira on liikkunut tarpeeksi niin silloin hän on myös vastaanottavalla päälle oppien suhteen.
        Erittäin tärkeää on aloittaa opetus pennusta lähtein, näin se on paljon helpompaa. muistakaa totuttaa koira vieraisiin ihmisiin ja eläimiiin,näin heistä tulee tasapainoisia lauamn jäseniä.
        vastasiko tämä yhtään kysymyksiinne?

        Pointti on se että sinä sanlet säännöt ja sinua totellaan. Ei tämä eroa oikeastaan millään tavalla lapsen tai muukan kasvattamisesta. Asetat selvät rajat, annat rakkautta ja huolehdit kaieksta ettei muiden tarvitse kantaa huolta niin onnistut ihan varmasti.

        Mulla on itämainen vahtikoirasekote uros, jolla ikää puoltoista vuotta, mielenkiintonen tapaus sinänsä, verrattuna aikasempiin rotuihin, (noutaja ja sakemanni) joita pysty kouluttamaan ruualla motivoimalla ja käyttämällä sitä miellyttämisen halua, joka on palvelukoiralle ominaista.

        Tämä nykyinen otus on ihan erikoinen. Ei kelpaa ruoka, eikä halua miellyttää. Muuten käskyt menee perille mutta:
        Koira dominoi esim. kun on vapaana ja pitäisi luokse tulla hihnaan ( vaikkapa koirapuistossa kotiinlähdön aika) vaikka kuinka lahjoisi hihnassa ollessa ja tekisi kaikkea ihanaa (heittokeppi, pallo, namit, rapsutukset, leikki, kehut ym ym ym) Niin kiinnotto ei niin millään meinaa onnistua.
        Ei voi lähteä koiran perään, kun sitä ei saa juoksemalla kuitenkaan kiinni ja sen mielestä parasta leikkiä.
        Mulla on ollu koulutuksessa ehdoton yhden käskyn taktiikka, joka peruskäskyissä (irti, maahan, istu, odota, tänne) ja muissa (nenähommissa, leikin lopetus, ruuan odotus jne) toimii hienosti, mutta tässä ko. tilanteessa se ei onnistu.
        Samoiten, jos koira pääsee karkureissulle (osaa avata ovet ja yksikätiset lukot - kotona kahvat käännetty pystyyn, jottei avaus onnistu) tulee mahdoton vapauden riemu ja jätkä vetää häntä suorana pitkin maita ja mantuja, eikä korvia ole ollenkaan...
        Ei se kauas mene, kun on reviiritietoinen mutta ei tule luo, ei sitten millään. Olisko tuohon jotain vinkkiä, millä en mahdollisesti ole hoksannut, tai kokeillut "oikein".
        Luoksetulot pentuna meni aivan mahdottoman hienosti ja tuli luo ihan sama mikä tilanne oli päällä...

        Kiitos ja poks, hieno otus muuten, en haluais vetää palleja siltä vielä pois...


      • Laumanjohtaja24/7
        Kiinan lahja kirjoitti:

        Mulla on itämainen vahtikoirasekote uros, jolla ikää puoltoista vuotta, mielenkiintonen tapaus sinänsä, verrattuna aikasempiin rotuihin, (noutaja ja sakemanni) joita pysty kouluttamaan ruualla motivoimalla ja käyttämällä sitä miellyttämisen halua, joka on palvelukoiralle ominaista.

        Tämä nykyinen otus on ihan erikoinen. Ei kelpaa ruoka, eikä halua miellyttää. Muuten käskyt menee perille mutta:
        Koira dominoi esim. kun on vapaana ja pitäisi luokse tulla hihnaan ( vaikkapa koirapuistossa kotiinlähdön aika) vaikka kuinka lahjoisi hihnassa ollessa ja tekisi kaikkea ihanaa (heittokeppi, pallo, namit, rapsutukset, leikki, kehut ym ym ym) Niin kiinnotto ei niin millään meinaa onnistua.
        Ei voi lähteä koiran perään, kun sitä ei saa juoksemalla kuitenkaan kiinni ja sen mielestä parasta leikkiä.
        Mulla on ollu koulutuksessa ehdoton yhden käskyn taktiikka, joka peruskäskyissä (irti, maahan, istu, odota, tänne) ja muissa (nenähommissa, leikin lopetus, ruuan odotus jne) toimii hienosti, mutta tässä ko. tilanteessa se ei onnistu.
        Samoiten, jos koira pääsee karkureissulle (osaa avata ovet ja yksikätiset lukot - kotona kahvat käännetty pystyyn, jottei avaus onnistu) tulee mahdoton vapauden riemu ja jätkä vetää häntä suorana pitkin maita ja mantuja, eikä korvia ole ollenkaan...
        Ei se kauas mene, kun on reviiritietoinen mutta ei tule luo, ei sitten millään. Olisko tuohon jotain vinkkiä, millä en mahdollisesti ole hoksannut, tai kokeillut "oikein".
        Luoksetulot pentuna meni aivan mahdottoman hienosti ja tuli luo ihan sama mikä tilanne oli päällä...

        Kiitos ja poks, hieno otus muuten, en haluais vetää palleja siltä vielä pois...

        Voin kuvitella tilanteen, kun koiruus vetää miljoonaa ja härnää sinua:) Mielestäni tuohon auttaa vain se että saat kännettyä tilan päinvastaiseksi. Missään nimessä älä lähde koiran perään jos olet sen jo tehnyt, pitää koira tätä leikkinä ja siksi jatkaa samaa rataa. Käännä tilanne niin että koiran on "jahdattava" sinua. Esim koira puistossa toimit niin että annat jätkän juosta itsensä näännyksiin muiden koirien kanssa ja vasta sitten yritä pois lähtöä. Kun koira on onnellisen tyhjä ja valmis lepäämään niin oman isännän/emännän rapustukset tuntuvat varmasti maailman parhailta:) eli väsytä ja vasta sitten kutsut luoksesi ja KUN koira tulee niin osoitat sen koiralle niin , ikään kuin hän olis juuri pelastanut henkesi:)
        Muualla teet niin että lähdet päinvastaiseen suntaan, et huuda tai kutsu häntä edes luoksesi vaan kävelet pois, mene vaikka jonhonkin piiloon josta näet koiran mutta koira ei huomaa sinua, (haistaa kyllä) kutsut sitten koiraa luoksesi, olen varma että saat koiran huomion ja hän lähtee etsimään sinua. Näin tämä leikki on kääntynyt päin vastaiseksi ja koira nautii siiitä ihan yhtä paljon. Yritä löytää jokin esine,herkku tai jokin tapa mistä koirasi pitää erityisen paljon ja sillä tavalla palkitset hänet. Tiedän että jokaisella on omat heikkoutensa, niin ihmisillä kuin eläimillä:) Minun eräällä koiralla oli aika erikoinen heikkous:) Hän oli hulluna yhteen hevosen putsiin!! Vain se yksi ja ainoa kelpasi, vaikka samanlaisiakin yritettiin tarjota. Kun huomasin tämän niin palkitsin koiran sillä putsilla, aina kun teki mitä pyydettiin. Muuten hän ei saanut enää sitä putsia kannella muuten kuin palkintona. Ja nille jotka ei tiedä, putsi on hevosen kavion päälle vedettävä kuminen"suppilo" sitä käytetään lisä painona tai suojana.

        Toivottavasti tästä oli jotain apua:)?? kertokaa jos nämä toimii ja muutenkin kuulumisia ja kokemuksianne.


      • Kiinan lahja
        Laumanjohtaja24/7 kirjoitti:

        Voin kuvitella tilanteen, kun koiruus vetää miljoonaa ja härnää sinua:) Mielestäni tuohon auttaa vain se että saat kännettyä tilan päinvastaiseksi. Missään nimessä älä lähde koiran perään jos olet sen jo tehnyt, pitää koira tätä leikkinä ja siksi jatkaa samaa rataa. Käännä tilanne niin että koiran on "jahdattava" sinua. Esim koira puistossa toimit niin että annat jätkän juosta itsensä näännyksiin muiden koirien kanssa ja vasta sitten yritä pois lähtöä. Kun koira on onnellisen tyhjä ja valmis lepäämään niin oman isännän/emännän rapustukset tuntuvat varmasti maailman parhailta:) eli väsytä ja vasta sitten kutsut luoksesi ja KUN koira tulee niin osoitat sen koiralle niin , ikään kuin hän olis juuri pelastanut henkesi:)
        Muualla teet niin että lähdet päinvastaiseen suntaan, et huuda tai kutsu häntä edes luoksesi vaan kävelet pois, mene vaikka jonhonkin piiloon josta näet koiran mutta koira ei huomaa sinua, (haistaa kyllä) kutsut sitten koiraa luoksesi, olen varma että saat koiran huomion ja hän lähtee etsimään sinua. Näin tämä leikki on kääntynyt päin vastaiseksi ja koira nautii siiitä ihan yhtä paljon. Yritä löytää jokin esine,herkku tai jokin tapa mistä koirasi pitää erityisen paljon ja sillä tavalla palkitset hänet. Tiedän että jokaisella on omat heikkoutensa, niin ihmisillä kuin eläimillä:) Minun eräällä koiralla oli aika erikoinen heikkous:) Hän oli hulluna yhteen hevosen putsiin!! Vain se yksi ja ainoa kelpasi, vaikka samanlaisiakin yritettiin tarjota. Kun huomasin tämän niin palkitsin koiran sillä putsilla, aina kun teki mitä pyydettiin. Muuten hän ei saanut enää sitä putsia kannella muuten kuin palkintona. Ja nille jotka ei tiedä, putsi on hevosen kavion päälle vedettävä kuminen"suppilo" sitä käytetään lisä painona tai suojana.

        Toivottavasti tästä oli jotain apua:)?? kertokaa jos nämä toimii ja muutenkin kuulumisia ja kokemuksianne.

        Moi!

        Kiitos vastauksesta!

        Nope, tätä kokeiltiin tuolla eräässä kyläpaikassa, kun koira pääsi pari kertaa onnettoman oven avauksen jälkeen maakunnissa pihamaalle, josta oli "hyvät kulkuyhteydet" läheiselle omakotitalo-alueelle ja viereiseen metsikköön..
        Ulkona parikymmentä astetta pakkasta ja koira repeili riemusta, kun se sai painattaa sydämensä kyllyydestä, häntä suorana, pari tuntia naapuritalojen pihoja ja viereistä metsikköä. Kuitenkin ihan siinä huutomatkan päässä oli koko ajan.
        Kaiken maailman joulukinkut läskeineen, piilosta, palloa, vinkulelua, purulelua ja heittokeppiä kokeiltiin, ei kelvannut (ko. otus ei todellakaan ole perso ruualle, jos ei paistettu kinkku kelpaa) Mentiin porukalla takas sisälle ja käynnistettiin autoa, että olimme muka lähdössä, ei auttanut.. Tuli sitten takaisin kun aika oli kypsä ja vähän paleli.. (koiralla ei aluskarvaa ollenkaan)


        Tätä luoksetuloa ei siis voi treenata kaupungissa tai lähiössä, jossa koiraa ei voi päästää irti, maastossa taas koiran metsästysvietti vie voiton eivätkä muut ulkoilijat ole kovin tyytyväisiä, kun kolmekymmentäkiloa lihasta ja täys suullinen hampaita tulee lenkkipolun viereisestä metsiköstä eteen. :/ Koirapuistossa jos ei ole muita koiria paikalla, tätä voidaan treenata, mutta silloin ongelmaa ei esiinny. Myöskään ongelmaa ei esiinny silloin, kun koira on pitkässä liinassa, hihnassa tai flexin päässä.

        Mielenkiintoinen tapaus..


      • Laumanjohtaja24/7
        Kiinan lahja kirjoitti:

        Moi!

        Kiitos vastauksesta!

        Nope, tätä kokeiltiin tuolla eräässä kyläpaikassa, kun koira pääsi pari kertaa onnettoman oven avauksen jälkeen maakunnissa pihamaalle, josta oli "hyvät kulkuyhteydet" läheiselle omakotitalo-alueelle ja viereiseen metsikköön..
        Ulkona parikymmentä astetta pakkasta ja koira repeili riemusta, kun se sai painattaa sydämensä kyllyydestä, häntä suorana, pari tuntia naapuritalojen pihoja ja viereistä metsikköä. Kuitenkin ihan siinä huutomatkan päässä oli koko ajan.
        Kaiken maailman joulukinkut läskeineen, piilosta, palloa, vinkulelua, purulelua ja heittokeppiä kokeiltiin, ei kelvannut (ko. otus ei todellakaan ole perso ruualle, jos ei paistettu kinkku kelpaa) Mentiin porukalla takas sisälle ja käynnistettiin autoa, että olimme muka lähdössä, ei auttanut.. Tuli sitten takaisin kun aika oli kypsä ja vähän paleli.. (koiralla ei aluskarvaa ollenkaan)


        Tätä luoksetuloa ei siis voi treenata kaupungissa tai lähiössä, jossa koiraa ei voi päästää irti, maastossa taas koiran metsästysvietti vie voiton eivätkä muut ulkoilijat ole kovin tyytyväisiä, kun kolmekymmentäkiloa lihasta ja täys suullinen hampaita tulee lenkkipolun viereisestä metsiköstä eteen. :/ Koirapuistossa jos ei ole muita koiria paikalla, tätä voidaan treenata, mutta silloin ongelmaa ei esiinny. Myöskään ongelmaa ei esiinny silloin, kun koira on pitkässä liinassa, hihnassa tai flexin päässä.

        Mielenkiintoinen tapaus..

        Muuta ei taida olla tehtävissä kuin aloittaa ihan persu käskyistä. Ongelmahan on nyt siinä että KOirasi ei pidä sinua johtajanaan:) Siihen auttaa vain pitjänteisyys, toistot, toistot, toistot:) rutiini ja liikunta. Koirasi kuulostaa erittäin aktiiviselta ja silloin ei riitä se että ollaan ulkona pienellä lenkillä. KOiran täytyy saada purkaa jo silääle kertynyttä enrgiaansa. Jokaisella koiralla on se jokin millä saa mielenkiinnon heräämään. Sinun tehtävänäsi on on keksiä se.
        Sinun on nyt vain aloitettava ihan peruskäskyistä, herjoittelet näitä käskyjä niin kauan kuin ne menee virheittä ja ensimmäisellä komennolla. Koira joka pitää isäntäänsä/emäntäänsä laumanjohtajana, kiipeää vaikka perse edelle puuhun, ilman että sille on sitä edes opetettu:) Vaikea sanoa nyt sen enempää kun en tiedä teistä kummastakaan mitään mutta kaiken A ja O on se että sinä pysyt rauhallisena ja omalla olemuksellasi veistittät johtajuutta. TÄRKEÄÄ!!! jokainen käsky minkä annat, on vietävä loppuun, koskaan et saa antaa koiran oikasta käskyä yhtään, sillä se osittaa sinun heikkoutesi. Kun lähdette esim ulso niin odota niin kauan että' koira on rauhallinen, kiihtynyt mielentila saa aikaan valikoivan kuulon:)

        Kerro vaan lisää jos jaksat, ehkä löydämme ratkaisun ongelmaanne:)


      • Kiinan lahja
        Laumanjohtaja24/7 kirjoitti:

        Muuta ei taida olla tehtävissä kuin aloittaa ihan persu käskyistä. Ongelmahan on nyt siinä että KOirasi ei pidä sinua johtajanaan:) Siihen auttaa vain pitjänteisyys, toistot, toistot, toistot:) rutiini ja liikunta. Koirasi kuulostaa erittäin aktiiviselta ja silloin ei riitä se että ollaan ulkona pienellä lenkillä. KOiran täytyy saada purkaa jo silääle kertynyttä enrgiaansa. Jokaisella koiralla on se jokin millä saa mielenkiinnon heräämään. Sinun tehtävänäsi on on keksiä se.
        Sinun on nyt vain aloitettava ihan peruskäskyistä, herjoittelet näitä käskyjä niin kauan kuin ne menee virheittä ja ensimmäisellä komennolla. Koira joka pitää isäntäänsä/emäntäänsä laumanjohtajana, kiipeää vaikka perse edelle puuhun, ilman että sille on sitä edes opetettu:) Vaikea sanoa nyt sen enempää kun en tiedä teistä kummastakaan mitään mutta kaiken A ja O on se että sinä pysyt rauhallisena ja omalla olemuksellasi veistittät johtajuutta. TÄRKEÄÄ!!! jokainen käsky minkä annat, on vietävä loppuun, koskaan et saa antaa koiran oikasta käskyä yhtään, sillä se osittaa sinun heikkoutesi. Kun lähdette esim ulso niin odota niin kauan että' koira on rauhallinen, kiihtynyt mielentila saa aikaan valikoivan kuulon:)

        Kerro vaan lisää jos jaksat, ehkä löydämme ratkaisun ongelmaanne:)

        Tätä oonkin miettiny pääni puhki, ja on tosiaan kokeiltu monenlaisia motivaattoreita. Herkut (nakit, hk-sininen, lauantaimakkara, kuivattu kana, kala, härkä) kiinnostaa pari kertaa, mutta toistoja tehdessä ne menettää merkityksensä lopulta. Tonnikalapasteija toimi pisimpään, esineistä heittokeppi ja tennispallo. Kunnes sitten. (hevosissa on jännä haju, palkkioksi pitäs varmaan testata lantaa, kun se tuntuu maistuvan) :D

        Otuksella oli kova hihnassa räyhäämishäiriö n. 8kk-14kk iässä, mutta tähän löysin ratkaisua siitä, mitä se tosiaan haluaa lenkillä tehdä, eli ohitustilanteet alkoivat mennä hienosti, kehuin kovasti ja otettiin yhdessä kunnon juoksuaskeleet. Nykyään ohitustilanteet menee hienosti muutamalla katseella, lopuksi edelleen kehuja.
        Tämä sama "jahtaa mua" ei kuitenkaan toimi kiinnottotilanteessa.. :/

        Tosiaan tottelevaisuusongelmaa muissa käskyissä ei ole. Olen pitänyt yhden käskyn linjaa, alusta asti.
        Kotona ongelmana pidän sitä, että mieheni on ollut poissa kotoa pitkän ajan (n. vuoden) ja koira reagoi työmatkalta kotona käymään tulevaan avokkiin ja taas poislähdön jälkeen - "kyselemällä johtajan paikkaa" yritän olla antamatta tähän erityistä huomiota, vaikka rotuominaisuuksiin kuuluu tuo "eroahdistus" ja huomiohakuisuus, eli pidän rutiinin mahdollimman normaalina. Silloin kun olen kaksin koiran kanssa, huolehdin, että se saa tarpeeksi liikuntaa ja aivotreeniä (jälkitreenit ja etsimisleikit)
        (koiralla on kaksi johtajaa, emäntä ja isäntä)

        Käymme normaalistikin lenkillä n. 5-10km päivässä koirapuistoilut pari kolme kertaa viikossa, tai AB-nartun kanssa pienet painit pari kertaa viikossa, eli liikunnan määrässä ei pitäisi olla ongelmaa.
        Ja pitää penikan pois tuhoilemasta paikkoja.

        Tuo on ikäisekseen koiraksi todella rauhallinen luonne sisätiloissa, ulkona virittyy hyvin ja koirapuistossa narttujen ja vanhempien urosten kanssa, hormooniensa kanssa raukka välillä vähän terävänä, mutta nekin näyttävät olevan ohimenevää asiaa, ilman, että tarvisi palleja poistaa.

        Erään valtion koiria kouluttavan tahon kanssa kävin tästä asiasta keskusteluita, ja sain neuvon kouluttaa koiralle "ei mene" käskyä ja ottaa avuksi impulssipannan, jota osalla suojelukoira-koulutuksessa olevilla koirilla käytetään (myös Milan on joissain jaksoissa opettanut koiria tällä metodilla) mutta pääsääntöisesti haluaisin pitää koulutuksen myönteispainotteisena, koska kyseinen otus on luonteeltaan melko herkkä ja todella fiksu.
        Pitää siis linjalla Victoria Stillwel ;)


      • Laumanjohtaja24/7
        Kiinan lahja kirjoitti:

        Tätä oonkin miettiny pääni puhki, ja on tosiaan kokeiltu monenlaisia motivaattoreita. Herkut (nakit, hk-sininen, lauantaimakkara, kuivattu kana, kala, härkä) kiinnostaa pari kertaa, mutta toistoja tehdessä ne menettää merkityksensä lopulta. Tonnikalapasteija toimi pisimpään, esineistä heittokeppi ja tennispallo. Kunnes sitten. (hevosissa on jännä haju, palkkioksi pitäs varmaan testata lantaa, kun se tuntuu maistuvan) :D

        Otuksella oli kova hihnassa räyhäämishäiriö n. 8kk-14kk iässä, mutta tähän löysin ratkaisua siitä, mitä se tosiaan haluaa lenkillä tehdä, eli ohitustilanteet alkoivat mennä hienosti, kehuin kovasti ja otettiin yhdessä kunnon juoksuaskeleet. Nykyään ohitustilanteet menee hienosti muutamalla katseella, lopuksi edelleen kehuja.
        Tämä sama "jahtaa mua" ei kuitenkaan toimi kiinnottotilanteessa.. :/

        Tosiaan tottelevaisuusongelmaa muissa käskyissä ei ole. Olen pitänyt yhden käskyn linjaa, alusta asti.
        Kotona ongelmana pidän sitä, että mieheni on ollut poissa kotoa pitkän ajan (n. vuoden) ja koira reagoi työmatkalta kotona käymään tulevaan avokkiin ja taas poislähdön jälkeen - "kyselemällä johtajan paikkaa" yritän olla antamatta tähän erityistä huomiota, vaikka rotuominaisuuksiin kuuluu tuo "eroahdistus" ja huomiohakuisuus, eli pidän rutiinin mahdollimman normaalina. Silloin kun olen kaksin koiran kanssa, huolehdin, että se saa tarpeeksi liikuntaa ja aivotreeniä (jälkitreenit ja etsimisleikit)
        (koiralla on kaksi johtajaa, emäntä ja isäntä)

        Käymme normaalistikin lenkillä n. 5-10km päivässä koirapuistoilut pari kolme kertaa viikossa, tai AB-nartun kanssa pienet painit pari kertaa viikossa, eli liikunnan määrässä ei pitäisi olla ongelmaa.
        Ja pitää penikan pois tuhoilemasta paikkoja.

        Tuo on ikäisekseen koiraksi todella rauhallinen luonne sisätiloissa, ulkona virittyy hyvin ja koirapuistossa narttujen ja vanhempien urosten kanssa, hormooniensa kanssa raukka välillä vähän terävänä, mutta nekin näyttävät olevan ohimenevää asiaa, ilman, että tarvisi palleja poistaa.

        Erään valtion koiria kouluttavan tahon kanssa kävin tästä asiasta keskusteluita, ja sain neuvon kouluttaa koiralle "ei mene" käskyä ja ottaa avuksi impulssipannan, jota osalla suojelukoira-koulutuksessa olevilla koirilla käytetään (myös Milan on joissain jaksoissa opettanut koiria tällä metodilla) mutta pääsääntöisesti haluaisin pitää koulutuksen myönteispainotteisena, koska kyseinen otus on luonteeltaan melko herkkä ja todella fiksu.
        Pitää siis linjalla Victoria Stillwel ;)

        Erittäin mielenkiintoinne tapaus:) nyt on kyllä tunnustettava että en osaa sanoa muuta ratkaisua kuin nuo mitä olet kuullutkin minulta ja muilta. ehkä se kieltämisen opettelu on ainoa vaihtoehto mutta näin etenä en kyllä osaa sanoa tämän enempää:)
        Ai niin ja se hevosen lanta tuntuu olevan suurinta herkkua koirien keskuudessa:) Se on varmaan koirien kaviaaria:)
        Myös kavioista vuolletut palata maistuu hyvin monelle:) löytysikö siitä ratkaisu:) Toisaan harkitsemisen arvoinen ratakisu on myös se impulssipanta.


    • vuffe

      Hei laumanjohtaja!

      Mitä vinkkejä antaisit staffi-pennun kouluttamiseen? Mitkä ovat pahimmat sudenkuopat ja mihin kannattaisi erityisesti paneutua? Pentu-/tottelevaisuus-kursseille toki mennään, mutta olis ollu kiva saada vähän vinkkejä ihan siihen perus kotielämään.

      Ja sosiaalistamisesta: Mitä kannattaa huomioida koirapuistossa käydessä?

      • TheDogMan

        Vuffe, voin tästä pari vinkkiä antaa.

        "Mitä vinkkejä antaisit staffi-pennun kouluttamiseen?"

        Sama kuin kaikilla muillakin koirilla. Ole johdonmukainen ja itsevarma. Anna käskyt vain yhden kerran jne..
        Ainoa mikä vaatii hieman erityishuomiota on sosialistaminen. Heti vaan nuoresta asti koira pyörimään vanhempien ja rauhallisten koirien kanssa. Tärkeää on, ettei koiralle aiheuteta turhaa vaaraa, koska toisen koiran hyökkäyksen jälkeen ongelmat ovat jo suhteellisen pahaa laatua, varsinkin, jos koira huomaa, ettet pysty sitä suojelemaan.

        Kannattaa lukaista aiheesta vaikka Jan Fennellin Koiran seitsemän ikää ja Cesar Milanin Perheen koira. Näissä käsitellään pennun kasvattamista oikeaan suuntaan, joten melkeinpä suosittelen lukemaan ihan kannesta kanteen heti, koska myöhemmin korjaaminen on vaan vaikeampaa ja vaatii usein ammattilaisen apua.

        "Mitkä ovat pahimmat sudenkuopat ja mihin kannattaisi erityisesti paneutua? Pentu-/tottelevaisuus-kursseille toki mennään,"

        Juurikin nämä pentukurssit sun muut hömpät. Yleensä neuvot ovat turhia ja huonoja, hinta kallis ja kurssi aivan liian pitkä. Ohitustilanteista tehdään maailman suurin show ja aiheutetaan varmasti koiralle remmirähinä. Joten kannattaa tarkkaan katsoa, mihin kursseille oikein suunnistaa.


    • TheDogMan

      Kiinan lahja. Tilannehan on se, että koira karkaa ainoastaan silloin, kun se ei pidä sinua johtajana. Syy siihen, että se tottelee sinua muuten on se, että se pitää tottelemista hyödyllisenä eikä koe sitä asemaansa uhkaavana.
      Toinen ongelma. Karkaaminen on itsestäänpalkitseva toiminto. Eli se palkitsee itse itsensä eikä silloin herkut auta. Koira tietää, että se saa niitä muutenkin.

      Ensinnäkin unohda kaikki herkut ja motivoinnit. Niillä ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa. Luoksetulo ja lauman mukana pysyttely on pakollisia asioita koiralle, joten niistä on turha palkita.

      Avaimet sinun ongelmaasi ovat; laumastahäätö ja perushuomioimattomuus.
      Homma toimii niin, että haet kirjastosta Jan Fennellin kirjan Kuuntelen koiraani. Siinä kerrotaan hyvin perushuomioimattomuudesta ja sen vaikutuksista koiraan. Käytät näitä metodeja koko loppu elämäsi.

      Kun sitten olet löytänyt uuden tyylin elää koirasi kanssa, on aika puuttua karkailuun, mikäli sitä vielä esiintyy. Tehdään niin sanottu laumahäätö.

      Menet alueelle, jossa koira saa juosta vapaana tasan niin kauan kuin vaan ikinä haluaa (varaa mukaasi pala ketjua tai jotain muuta rämisevää tavaraa). Et kiinnitä siihen mitän huomiota, et kutsu sitä jne.. Kun rupeaa näyttämään, että koiran innostus alkaa laskemaan, kutsut sitä kerran luoksesi. Jos/kun se ei tule. Annat sen olla ja lähdet kävelemään pois päin. Kävele jonkun matkaa pois päin koirasta ja kuuntele tuleeko se perääsi. Tästä syntyy kaksi vaihtoehtoa

      1. koira juoksee perääsi

      Toiminta tässä tapauksessa:
      Käännyt koiraa kohti. Heität sitä kohti (ei kuitenkaan päin) rämisevää tavaraa ja huudat sille painu V*ttuun. Sitten jatkat kävelyäsi ja toistat tämän aina, kun koirasi tulee luoksesi. Kun koira jää paikoilleen surkean näköisenä, kutsut sen luoksesi.

      2. koira ei juokse perääsi

      Muuten sama, mutta jäät odottamaan, että se tulee luoksesi.

      Tämä perustuu siihen, ettet hyväksy karkuria enää laumaan. Se yrittää aina uudestaan tulla, mutta karjut sen aina pois. Koira huomaa, että sillä ei ole laumaa ja se hätääntyy. Kun nyt sitten lopulta kutsut sen laumaasi takaisin, voit olla varma, että se tulee jok'ikinen kerta kutsusta luoksesi.

      Kuulostaa vähän rajulta, mutta se ei ole koiralle mitenkään haitallista. Koiran parasta tässä kuitenkin haetaan :)

    • robocobdog

      Voihan nenä, näitä neuvoja täällä. Toivottavasti kukaan ei ota todesta TheDogman'in ohjeita.
      Karkailuun taipuvainen koira lähtee noilla neuvoilla vielä kauemmas eikä sitä saa siteen enää millään kiinni.
      Thedogman saa vaan ite painua v*tt**n.

    • mololoo

      Laumanjohtaja24/7 Kiitos hienosta tekstistäsi. Minulla on myös ns. haastava koira ja käytin sitä ahkerasti koirapuistoissa mutta jouduin aina kantamaan sen pois tappeluista. Myönnän etten ymmärtänyt koirani käytöstä mutta puutuin tilanteeseen vasta kun rähinä syntyi, nappasin koiraani selkävilloista ja kannoin 2,4m korkeudessa pois.

      Toivottavasti en vahvistanut ongelmakäytöstä toiminnallani mutta en voinut ottaa riskiä muiden loukkaantumisesta. Koirani alistuu ja kunnioittaa minua mutta toiset vahvat urokset saavat sen ylikierroksille, karvat nousee pystyyn, anaalirauhaset haisee ja koira on valmis ottamaan selkäänsä ylivoimaiselta vastustajalta. Se sai jo pentuna, 1v 18kg pirustu selkäänsä sheferiltä kun en ehtinyt väliin, se ei silloinkaan alistunut vaan kusi ja pasko allensa.

      En ole koskaan hyväksynyt sen suojelevaa käytöstä vaan pitänyt johtajuuden itselläni. ainakin yrittänyt niin, jos karjun kuin karhu niin koira menee maahan mutta on aina valmis hyökkäämään uhkaa vastaan. En kertakaikkiaan tiedä miten saisin koirani vähemmän suojelevaksi, koira on erittäin energinen ja vahva, kuitenkin älykäs ja alistuva. koira kuuntelee siihenasti kunnes rähinä alkaa, sitten se on täynnä pyhää vihaa mutta ei pure minua vaikka nostan pois tappelusta.
      Rähinä on onneksi vain urosten uhittelua eikä kukaan ole koskaan vahingoittunut, oma koira on tosin saanut selkäänsä mutta parantunut niistä.

    • TheDogMan

      "Voihan nenä, näitä neuvoja täällä. Toivottavasti kukaan ei ota todesta TheDogman'in ohjeita.
      Karkailuun taipuvainen koira lähtee noilla neuvoilla vielä kauemmas eikä sitä saa siteen enää millään kiinni.
      Thedogman saa vaan ite painua v*tt**n."

      Jo tosta tekstistä voi päätellä, ettet oikeastaan tiedä mitään koirista. "saa sitten millään kiinni." Jos tietotaito on tota luokkaa, että täytyy koiraa aina ottaa kiinni, niin ei taida ihan suhde koiraan olla kunnossa? Toinen asia, ei ole karkailuun taipuvaisia koiria, on vaan koiria, joita ei juurikaan kiinnosta, mitä ihminen sielä huutelee. Eli suhde on rakennettu päin jotain..

    • Tree1

      Se on mukava mennä koirapuistoon kun dogo argentino odottaa portilla ja ilmottaa ettei kannata tuoda noutajaa paistiksi, olen seurannut sitten omistajan ja koiran suhdetta pienten puolelta no dogon pitää alistaa jokainen ja omistajaa ei pätkääkään kiinnosta.

      Dogo jatkaa vielä "leikkiä" vaikka toinen on maassa ja vinkuu, ei mielestäni normaalia.? Olisin mennyt juttelemaan omistajalle vaikkapa kuonokopan käytöstä, jolloin dogo ei olisi niin dominoiva sekä pystyisi sosialistumaan hajujen perusteella, mutta huomasin että on turhaa koska puheensävystä kuuli että kyllä minä tiedän.

    • Nanniss

      Tämä dogo on vuotiaaksi aika kohtuullisen hyvin hanskassa. Ja kuonokoppa ei vaikuta dominoivaan käytökseen. Se estää vain puremisen. Sitänpaitsi dogon omistaja varmistaa kysymällä koiran sukupuolen ja iän, ja joka saatanan kerta se sieltä puistosta on väistänyt kun sinne on tuotu toinen koira jonka kanssa voisi tulla riitaa. Se on sitä vastuuntuntoa. Sinä et omista puistoa, kuten ei kukaan muukaan meistä. Ps. "kuonokoppa auttaa sosiaalistumaan hajuihin" ? Oikeesti mitä vittua? :D

    • dogo1

      Dogokasvattajan sivuilta: " Varsinkaan Dogo uroksesta ei kannata haaveilla jos kotona on jo suurikokoinen vahvaluonteinen uros. Jo rotumääritelmä mainitsee tästä seikasta: " …etenkin uroksen dominoiva luonne saa sen alinomaa kilpailemaan reviiristä samaa sukupuolta olevien yksilöiden kanssa." Valtataistelut ovat siis todella väistämättömiä, eikä sellaisessa tilanteessa välttämättä kykene elämään, se näet saattaa jatkua jopa vuosia.
      Kaksi saman sukupuolen edustajaa yleensä tulee ottamaan yhteen tavalla tai toisella, rotu ja yksilöiden väliset erot määräävät riidan pituuden. Lauma/reviirivaisto laukaisee Dogossa tämän voimakkaan dominoivan käyttäytymisen. "

      • dogo1

        On poikkeuksellista,jos dogo uros sietää muita uroksia! Pennusta asti sosiaalistettuna on olemassa mahdollisuus,että tutut urokset kelpaavat seuroihin aikuisiälläkin,kunhan tietävät arvojärjestyksensä laumassa.

        Koirapuistoilu on taitolaji,jossa harva on hyvä. Paljon käy ihmisiä,jotka kuvittelevat omistavansa ns. varman koirapuistokoiran. Sellaisia ei ole. Sillä maailman kilteimmälläkin karvaturrilla voi tulla se päivä,kun sattuu kohdalle se ensimmäinen koira,jota ei sitten sietänytkään. Voi sitä päivittelyn määrää,kuinka "tämä ei ole koskaan ennen tehnyt mitään tällaista!" Unohtuuko ihmisiltä,että koira on eläin?

        Jos koirapuistossa on yksi voimakastahtoinen uros ja sillä on laumanaan narttuja sekä tuttuja alistuvia uroksia,onko ko. uroksen etujen mukaista päästää vieraita uroksia reviirilleen? Ei tietenkään. Jos juttelee hyvin rotua tuntevien ihmisten kanssa,ymmärtää,ettei mikään kuonokoppa tai namikouluttaminen auta urosta sietämään muita uroksia. Nehän ovat kilpailijoita!


      • dogo1
        dogo1 kirjoitti:

        On poikkeuksellista,jos dogo uros sietää muita uroksia! Pennusta asti sosiaalistettuna on olemassa mahdollisuus,että tutut urokset kelpaavat seuroihin aikuisiälläkin,kunhan tietävät arvojärjestyksensä laumassa.

        Koirapuistoilu on taitolaji,jossa harva on hyvä. Paljon käy ihmisiä,jotka kuvittelevat omistavansa ns. varman koirapuistokoiran. Sellaisia ei ole. Sillä maailman kilteimmälläkin karvaturrilla voi tulla se päivä,kun sattuu kohdalle se ensimmäinen koira,jota ei sitten sietänytkään. Voi sitä päivittelyn määrää,kuinka "tämä ei ole koskaan ennen tehnyt mitään tällaista!" Unohtuuko ihmisiltä,että koira on eläin?

        Jos koirapuistossa on yksi voimakastahtoinen uros ja sillä on laumanaan narttuja sekä tuttuja alistuvia uroksia,onko ko. uroksen etujen mukaista päästää vieraita uroksia reviirilleen? Ei tietenkään. Jos juttelee hyvin rotua tuntevien ihmisten kanssa,ymmärtää,ettei mikään kuonokoppa tai namikouluttaminen auta urosta sietämään muita uroksia. Nehän ovat kilpailijoita!

        Itselläni on kolmas dogo nyt ja olen sitä mieltä,että koirapuistoilu on turvallista vain, kun siellä ollaan tuttujen kanssa. Lauman ulkopuoliset koirat stressaavat koiraani,eikä puistoilu ole hauskaa ja vapaata, jos koiraa joutuu käskyttämään jatkuvasti. Koulutuskenttä on erikseen.
        Lähden koirani kanssa pois,mikäli joku haluaa tulla vieraan uroksen kanssa puistoon.
        Jos olisi pienten puoli erikseen,voisin mennä sinne,mikäli luvan saisin,sillä jostain syystä nykyinen koirani sietää pienikokoisilta (uroksiltakin) melkein mitä tahansa,se ei niitä noteeraa miksikään. Jos sille tullaan räkyttämään,se pissaa päälle...
        Kaksi edellistä sen sijaan eivät sietäneet vieraita uroksia lainkaan enää murrosiän jälkeen,toinen ei edes tuttuja.


      • dogo1
        dogo1 kirjoitti:

        Itselläni on kolmas dogo nyt ja olen sitä mieltä,että koirapuistoilu on turvallista vain, kun siellä ollaan tuttujen kanssa. Lauman ulkopuoliset koirat stressaavat koiraani,eikä puistoilu ole hauskaa ja vapaata, jos koiraa joutuu käskyttämään jatkuvasti. Koulutuskenttä on erikseen.
        Lähden koirani kanssa pois,mikäli joku haluaa tulla vieraan uroksen kanssa puistoon.
        Jos olisi pienten puoli erikseen,voisin mennä sinne,mikäli luvan saisin,sillä jostain syystä nykyinen koirani sietää pienikokoisilta (uroksiltakin) melkein mitä tahansa,se ei niitä noteeraa miksikään. Jos sille tullaan räkyttämään,se pissaa päälle...
        Kaksi edellistä sen sijaan eivät sietäneet vieraita uroksia lainkaan enää murrosiän jälkeen,toinen ei edes tuttuja.

        Sinä Tree1, satutko tietämään puistoileeko mainitsemasi dogo vieraiden koirien kanssa vai jossakin omassa porukassaan? Jos vieraiden kanssa,niin on huono asia. Jos taas kyseessä oma lauma,niin en olisi huolissani;dogojen leikit ovat aika raisuja. Usein näyttävät ja kuulostavat tottumattomien silmiin pahalta...

        Näkisin asiat näin: Alistaminen on tapa näyttää ylemmyytensä alempiarvoiselle. Oikeasti alistunut makaa tai istuu passiivisena,jotkut saattavat kiljua,jolloin alistaminen yleensä loppuu: viesti meni perille ja koirat tietävät arvojärjestyksensä.

        Jos taas alistettava ääntelee provosoivasti,haukkuu ja vinkuu,näykkii takaisin ja antaa vastakaikua,se ei ole alistunut ja todennäköisesti säntää pian liikkeelle ja saa alistajan peräänsä. Siitä seuraa takaa-ajoa,johon usein osallistuvat myös muut koirat. Aivan tyypillistä koirien laumakäyttäytymistä,jonka ihmiset inhimillistävät kiusaamiseksi.

        Jos toiselta koiralta kielletään alistuminen ja toiselta alistaminen kokonaan,ne selvittävät arvojärjestyksensä jossain vaiheessa sitten jopa eläinlääkäriä vaativalla tavalla,ellei ihmiset osaa lukea koiriaan ja ennakoida... Luontoäiti on tässä asiassa ihmistä viisaampi. Tietenkin tilanteeseen pitää sitten puuttua,jos toinen on täysin alistunut eikä päällä oleva lopeta ollenkaan. Ihmisen homma on päättää,milloin toiminta lopetetaan.

        Pääsääntöisesti mitä suurempi mekkala,sitä vähemmän oikeasti tapahtuu. Jos on suu täynnä koiraa ja puremisen makua,on hankala pitää murinaa kummoisempaa ääntä.


      • Reetta
        dogo1 kirjoitti:

        Sinä Tree1, satutko tietämään puistoileeko mainitsemasi dogo vieraiden koirien kanssa vai jossakin omassa porukassaan? Jos vieraiden kanssa,niin on huono asia. Jos taas kyseessä oma lauma,niin en olisi huolissani;dogojen leikit ovat aika raisuja. Usein näyttävät ja kuulostavat tottumattomien silmiin pahalta...

        Näkisin asiat näin: Alistaminen on tapa näyttää ylemmyytensä alempiarvoiselle. Oikeasti alistunut makaa tai istuu passiivisena,jotkut saattavat kiljua,jolloin alistaminen yleensä loppuu: viesti meni perille ja koirat tietävät arvojärjestyksensä.

        Jos taas alistettava ääntelee provosoivasti,haukkuu ja vinkuu,näykkii takaisin ja antaa vastakaikua,se ei ole alistunut ja todennäköisesti säntää pian liikkeelle ja saa alistajan peräänsä. Siitä seuraa takaa-ajoa,johon usein osallistuvat myös muut koirat. Aivan tyypillistä koirien laumakäyttäytymistä,jonka ihmiset inhimillistävät kiusaamiseksi.

        Jos toiselta koiralta kielletään alistuminen ja toiselta alistaminen kokonaan,ne selvittävät arvojärjestyksensä jossain vaiheessa sitten jopa eläinlääkäriä vaativalla tavalla,ellei ihmiset osaa lukea koiriaan ja ennakoida... Luontoäiti on tässä asiassa ihmistä viisaampi. Tietenkin tilanteeseen pitää sitten puuttua,jos toinen on täysin alistunut eikä päällä oleva lopeta ollenkaan. Ihmisen homma on päättää,milloin toiminta lopetetaan.

        Pääsääntöisesti mitä suurempi mekkala,sitä vähemmän oikeasti tapahtuu. Jos on suu täynnä koiraa ja puremisen makua,on hankala pitää murinaa kummoisempaa ääntä.

        Siis häh?! Jossaki koirapuistossa on pienten puoli eriksee joho tyyppi on voinu mennä noutajansa kanssa ja si mussutetaan jostai dogosta joka on eripuolella? Ei oo todellista !!! Tää on nii tyypillistä että aina löytyy näitä tyylii noutaja ja collie yms omistajia jokka rupee neuvomaa kovempipäiste rotuje omistajia. Hei halooo, jos oot nii pätevä neuvomaa ni miks sulla on si noutaja ja miks helkkarissa luulet et ne sun noutajaneuvot toimis iha erilaisiin koiriin ???? ihme vimma joillaki on uskotella et kaikki koirat saa tuleen toimeen keskenään kunhan johtajuus on ihmisellä ja muuta potaskaa ja kun vahinko käy sen voi kuitata sillä että tais ollaki johtajuusongelmaa ku elukka teki niin ku vaisto käski. Kovaki dominanssinen koira voi ehkä käskynalasena sietää koiran johon vapaana kävis kii mutta ei munkaan mielestä koirapuisto oo paikka jossa koiraa käskytetään kokoajan...siähän on iha hirveesti hajuja ja häiriötekijöitä ja paikan idea on nauttia vapaudesta jota jatkuvan käskyn alla olemine ei oo. koiran tekeminen puolustuskyvyttömäks kuonokopalla ja viemine puistoon on typerin idea mitä oon kuullu enkä muutenka ymmärrä miks pitäis saada kaikki leikkiin kaikkien kans??

        Dogo jatkaa vielä "leikkiä" vaikka toinen on maassa ja vinkuu, ei mielestäni normaalia.? jos sulla on noutaja ni mistä tiiät mikä on dogolla normaalia?? : D mulla on kaks staffia jokka vinguttelee toisiaan ja rähisee leikkiessään ja aina joku tulee mussuttaan että kohta noi ottaa yhteen että kannattasko pistää erilleen tai jotai. siihe sanon kyl et kannattaskoha pitää huoli iha omista asioistaa!!! kai koiransa sillai tuntee et pystyy päätteleen ääntelystä ite mis mennää ilman et joku ammattijärkyttyjä tulee puuskuttaa hulluista tappajakoirista. 8v uros alistuu vaan isommille ja vahvemmille uroksille ja nöyristelijät se karkottaa rähähtämällä ja 3v narttu ei voi sietää itteensä nuorempia tai samanikäsiä narttuja ja siks me ei yleensä puistoilla ku ennestää tuttujen kaverie kaa.

        mulle on suututtu monta kertaa ku oon sanonut jollekin ettei kannata tulla samaa aikaa meiän kaa ja iha ruvettu aukoo että ei saa tuoda agressiivisia koiria puistoon...ei siinä muute mitää mut ku eihä noi ees oo kaikille agressiivisia ja oikeus meilläki on julkista puistoo käyttää!!! ei ny millää pahalla mut kyl kääpiökoirien ja seurakoirien omistajat on useesti ihan ulalla ku koiria kohdellaa ku pikkukakaroita esim palkitaan pelkokäyttäytymisestä lässyttämällä vaik pitäis olla huomioimatta ja syliin nostetaan ku tulee pieniki rähähdys...ja mun koirat ei räksyttämistä kauaa kuuntele vaan ne sanoo siitä ja sitte mulle jo huudetaan et lähe menee noitte hullujen kaa vaikke ne olis ees tehny mitää ilmottanut vaan et räksytys loppuu ny. jos mä tiän ettei mun koirat tuu toimeen ni mä sanon että ei kantsi tulla. jos siitä suuttuu ni oma ongelma. enkä mä aina lähe meneen ja anna heti tilaa uusille, ku meki monesti on puistoiluvuoroo venattu niin voi kyl venata välillä muutki.


    • Rottweilermies-78

      Kyl mä oon johtaja koiralleni mut se ei silti siedä muita uroksia yleisesti ottaen. Jotkut pehmeäluontoiset voi mennä samassa puistossa jos väistävät eikä jää tuijottamaan. Aika vähän puistoissa käydään kumminki sen takia kun aina on niitä jotka ei viitti kysyä onks ok tulla...yhteispeli ja kommunikointi kun ihmisillä sujuis paremmin nii eipä olis pulmia. En muuten käsitä mihin perustuu luulo,että dominanssisen koiran omistajalla olis automaattisesti johtajuusongelma....laumassa voi olla vaikka 10 koiraa,joista yks on selvästi pomo mutta se ei sulje pois sitä että laumaan voi kuulua muitakin dominoivia koiria...ne alistuvat pomolle mutta palauttelevat toisiaan ruotuun tasaisin väliajoin...

    • yks1

      Luoksetulon pitäis olla aina positiviinen asia koiralle. Eli ton laumasta häädön tehosta en olisi niinkään varma,ei ehkä sovi ihan kaikkiin koiriin käytettäväksi...

      Olennaisempaa on mielestäni se,että koiran lähtemiseen luvatta ihmisen luota reagoidaan heti,impulssipanta,jokin terävä äänimerkki tms varmaan auttais kiellon tehosteena.

      Ja kutsustusta luoksetulosta palkkaamisessa on nuoren,koulutusvaiheessa olevan koiran kanssa aina hyötyä. (Kaikki koirat eivät nimittäin ole niin palvelualttiita ja miellyttämisenhalusia,että tekisivät asioita vain siksi että ihminen niin sanoo. Kyllä koiran täytyy hyötyä jotain,että tottelu olisi kannattavaa...)
      Aikuista koiraa ei niin usein tarvitse enää namitella,kun sille annetaan uusia toimintaohjeita luoksetulon perään ja ohjataan huomio haluttuihin asioihin.
      En palkkaisi siitä,jos koira tulee omia aikojaan namikerjuulle...palkka vain luokse kutsuttuna. Kehua toki voi koiran oma-aloitteisesta kontaktin pitämisestä!

    • dogo1

      Laumanjohtaja 24/7 puhui pitkälti asiaakin ja lähes tulkoon kuin suoraa suomennosta Cesar Millanin kirjoista,mutta on vaarallista väittää,että "Kouluttamalla koirasta kuin koirasta saa koirapuisto koiran ihan varmasti. " Ei pidä paikkaansa.

      Koira on eläin,joka toimii vaistojensa ja viettiensä varassa. Kasvattamalla ja kouluttamalla omistaja toki pystyy vaikuttamaan paljolti koiransa käytökseen MUTTA: olisi syytä muistaa,että koska kyseessä on eläin,joka reagoi hajuihin ja muihin ärsykkeisiin,ihmisen antama ohjaus on usein auttamatta liian myöhässä. Kun puhutaan roduista,joilla vartiointi-,lauma-ja suojeluvietti ovat korkeita ja kun rodun jalostukseen on käytetty kovan kipukynnyksen omaavia,itsetietoisia koiria, olisi syytä MYÖNTÄÄ sekä itselleen että muille,että niistä ei mitään ihmistä joka tilanteessa 100%:sti tottelevia robotteja saa!

      Monet ko. koirista ovat hyvinkin itseohjautuvia ja niiden kanssa omistajan täytyisi aina olla askeleen edellä koiraansa,osata lukea sen mielenliikkeitä ja eleitä ennen kuin ei- toivottuja asioita tapahtuu. Nämä koirat syttyvät leppoisasta täyteen taisteluvalmiuteen sekunnin sadasosissa ja varsinkin,kun kokevat itseään tai laumansa jäseniä uhattavan... Siinä tilanteessa eivät herkut ja muut pehmeät konstit enää auta,kun kierrokset ovat tapissa. Silloin on liian myöhäistä ja jää jäljelle vain vahinkojen minimointi.

      Sitä voi kuvitella olevansa todella pätevä ohjaaja koiralleen ja mielipaha onkin suuri,kun se normaalisti hallinnassa oleva otus tekeekin jotain,joka ihmisen näkökulmasta on täysin kiellettyä,mutta koiran näkökulmasta oikeutettua.

      Koirat eivät jokaista liikettään hyväksytä "johtajallaan" ja etenkin koirapuistossa voivat olla kaukanakin omistajastaan,jos vapaasti saavat siellä mennä. En ole koskaan eläissäni nähnyt vielä vahvaa,dominanssista koiraa,joka etäältä uskoisi omistajansa kieltoja,kun toinen samanlainen käy kimppuun. Itsensä puolustaminen on niin elintärkeä vaisto,ettei sitä jätetä käyttämättä,kun tositilanne tulee. Omistajan tehtävä on pitää huoli,ettei aseta eläintään siihen asemaan,jossa se joutuu puolustautumaan!!!

      Jotta rautalangasta vääntäisin,niin on hullua ja suoranaista itsepetosta mennä samaan aikaan koirapuistoon dominoivan uroksen kanssa,jos siellä jo ennestään sellainen on. Samaa koskee myös narttuja! Jos itseltä löytyy kova narttu,ei todellakaan kannata mennä puistoon kokeilemaan,josko oma johtajuus on sillä mallilla,ettei koira teurasta sinne toista samanlaista.

      Cesar Millan on keräillyt omaan laumaansa koiria,joista dominoivimmat on opetettu sähköimpulssien kautta välttelemään toisiaan... Osa koirista asuu hänen luonaan ja osa koirien kuntoutuskeskuksessa,jossa on häkkitiloja. Ei pidä luulla,että tuokaan pack leader pitäisi toisilleen vaarallisia koiria valvomatta samoissa tiloissa :)

      Kokemuksieni perusteella tiedän,että esim. dogolta löytyy salamannopeasti kuudes vaihde ja ongelmia tulee,jos ei ymmärrä koiransa luonnetta ja toimintatapoja sekä syitä,miksi se toimii niin kuin toimii. Jos haluaa koiran,joka tahtoo miellyttää ihmistä,pitää ottaa palveluskoira tai seurakoira. Terävät työkoirat eivät sovi useimmille ihmisille lainkaan,koska vaativat omistajalta niin paljon enemmän...

      • dogo1

        Ja haluaisin myös huomauttaa tuohon aloittajan tekstiin,että hyvin rotua tuntevana voin sanoa varmaksi,että 5-v dogo argentino uros ei todellakaan,etenkään taistelukoirataustalla, tule toimeen samoista lähtökohdista olevien 3-v amstaffi uroksen ja 5-v bullterrieri uroksen kanssa. Helppoa se on netissä kirjoittaa mitä tykkää ja jotkut hölmöt vielä uskovat. Voi kristus sentään!

        Erään tuttavani alle vuoden ikäinen dogouros päätti,ettei talossa tarvita enää perheen vanhaa, vähän pienempää uroskoiraa.Vanhemman koiran loppuiän ajan koirat elivät eristettyinä toisistaan... Suosittelisin aloittajaa lukemaan dogon rotumääritelmän kokonaisuudessaan,niin ymmärtänee miksi hänen väitteensä kuulostavat uskomattomilta. Ne kuulostavat,koska ne ovat fiktiota tai suoraan lähtöisin Millanin tuotannosta.

        Ja jos oikein muistelee lukuisia pätkiä,joissa Millan kulkee hyvin koulutettujen koiriensa kanssa, montako dogoa on nähty jolkottelevan siinä samassa letkassa?

        Ei nyt tarkoitus ole olla ilkeä,mutta koin kyllä velvollisuudekseni oikoa näitä järkyttävän vääriä käsityksiä. Yksikin dogo ihmiselle,joka kuvittelee johtajuutensa voittavan koiran luontaiset vietit, on liikaa...
        Kun se on omistajalla,joka ymmärtää ja lukee koiraansa eikä ota turhia riskejä,vaan ennakoi ja ennaltaehkäisee ongelmia,se on hieno koira OMASSA porukassaan.
        I rest my case now. Hopefully people understood the facts. Living in a dreamworld doesn´t solve real problems...


    • Siskos oli sikiö

      Dogo1,samoja ajatuksia herätti minussakin tuo laumanjohtaja 24/7.Amstaffi,bullterrieri ja dogo - yksikään terve,rotuaan rakastava kasvattaja ei myis koiriaan paikkaan,jossa kahta muuta noista on jo ennestään ja samaa sukupuolta! Vaikea uskoa, että alkuperäinen kirjoittaja olis saanut ulkomailta tappeluihin käytettyjä koiria hankittua kolme kappaletta, ei ainakaan nii että olisi rehellisesti kertonut,et otan tän lisäks vielä pari muutakin tai että mulla ennestään on!
      Hehe,muka 2kk sisään ottanut kaikki 3. Ihan varmaan,ongelmakoirathan ovat nii helppoja eivätkä vie aikaa kuin viikon,nii jo asettuvat kodiksi ja oppivat talon tavoille. Ihan sillä välin kun isäntä käy töissä. Ja sen jälkeen panostaa koiriinsa ihan helvetisti. 2 tuntia ennen nukkumaan menoa. Hehehe.
      Ei kai nuo dog rescue ihmiset nyt ihan aaseja voi olla??? Olisko liikaa pyydetty,että ihmiset ajattelisivat omilla aivoillaan ja jättäisivät nuo minä olen johtaja,elän ja hengitän johtajuutta-löpinät aivan omaan arvoonsa. Jos ei osaa antaa konkreettista neuvoa kysyville,nii ei oikeasti vaan tiedä.

    • Mä & Ärrä

      Mulla on reilu 1-v dogouros ja me puistoilemme vain tuttujen koirakamujen kanssa,syystä että hyvin rodunomainen jäbä mulla on; ei todellakaan siedä vieraita uroksia pätkääkään eikä se asia muutu nakeilla,ei kuonokopalla,eikä etenkään hihnassa tutustuttamisella,joita kaikkia mulle on ehdotettu...

      Jostain kumman syystä saan juuri noutajien omistajien taholta eniten näitä kommentteja,kuinka mun pitäisi sosiaalistuttaa koiraani. (Koska se on ilmiselvästi ihan molopää,kun ei siedä heidän uroksiaan...) Ja ilmeisesti minunkin oltava ohjaajana ihan kädetön,kun koirani ei käskystäkään siedä vieraita uroksia :)

      Itsellä oli nuorempana labukka,joka totteli kuin ajatus eikä ollut mitenkään vaikeasti äreä muille uroksille :) -ja aina ohjattavissa herkuilla haluttuun toimintaan. Kertaakaan ei sylkenyt nakkia kaaressa ulos,kuten nykyinen tekee,jos on kierrokset korkealla. Dogo on kovin erilainen koira...

      Minä tiedän,millainen koira mulla on. Tuntuu siltä,että moni muu ei ymmärrä tai halua ymmärtää.

      • Mä & Ärrä

        En ole koskaan pahaa tarkoittanut, kun olen kehottanut muiden urosten omistajia menemään toiselle puolelle mikäli siellä on heidän koirilleen sopivampaa seuraa tai jos olen lähtenyt oman koiran kanssa pois. Päinvastoin: Ihan vaan halunnut välttää nämä "kokeilut" miten tulisi toimeen kun tiedän,että ei tule.

        Eikä ole sosiaalistamisen puutteesta kiinni,ei siitä että koirani olisi hullu,tyhmä tai kouluttamaton, huonosti kasvatettu tms. Se on rodunomainen yksilö ja se siitä. Meidän välisestä suhteesta ei kannata johtopäätöksiä vedellä sen perusteella,kun koira saa vapaasti leikkiä tuttujen koirien kanssa... Se,etten komenna turhanpäiten,ainoastaan silloin kun todella tarvitsee, perustuu siihen että koira tulee "kuuroksi" käskyille,joita huudellaan jatkuvasti.

        Meillä kun käsky annetaan,sen pitää mennä perille parin sekunnin sisään sen antamisesta ja koiran pitää toimia halutulla tavalla. Kaikki aloitetut asiat täytyy viedä loppuun asti. Ihan turhaa olla nalkuttamassa kokoajan. Siksi on syytä arvioida,kannattaako kesken innokkaimpien leikkien mennä mölisemään ja murentaa omaa arvovaltaansa sillä,että koira voi valita tottelemattomuuden. (Näin toimivat omistajat muuten usein juoksevat koiransa perässä,kun olisi kotiinlähdön aika...)

        Ajoitus ja ennakointi on kaikki kaikessa...Meillä ainakin.


    • Pikku A

      Mulla Cane Corso 3v. Koirapuistoillaan kyllä tuolla hakametsässä. Mutta enempi tuttujen kanssa .Toki kaikki pennut ja nartut käy....mutta dominanssiset urokset hieman huonommin...Onhan minulla koira. Se tieto olis kyllä kiva olla kaikilla koiranomistajilla. Kun tuntuu olevan hakusessa tuo tieto....lajin ja rodun omaisesta käytöksestä...

      • Pikku A

        Oon kyllä yleisesti noudattanut vanhaa sanontaa. Kun tapaat tyhmän on turha selittää. kun tapaat fiksun sillon ei tarvi....


    • Pikku A

      Koirapuisto ei saa olla koiran ainut liikunta ja aktivointi paikka....Teemme lenkkejä taluttimessa ja ilman...koirakavereiden kanssa ja ilman. Ja tietysti perus tottistelua ja etsintää ja muutakin koiraurheilua....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1935
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1868
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1568
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1393
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1174
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1152
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1133
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe