OHJEET: TV-lupatarkastajan käännyttäminen

Näin pääset eroon

Aika monella tuntuu olevan ongelmana TV-lupatarkastajan kohtaaminen ja oikein käännyttäminen. Itse olen useita kertoja avannut oven tarkastajalle, mutten koskaan ole päästänyt sisään. Kuinka tämä onnistuu? Keskustelu menee joka kerta samalla tavalla:

- Hyvää päivää! Oletteko N.N? (Korostetun kohteliaalla, suorastaan mielistelevällä äänellä)

- Kyllä olen. (Tähän voi tietysti vastata myös tyyliin ”kuka kysyy?” tai ”kukas te olette?”, ja vastauksen selvittyä valehdella olevansa joku muu henkilö, jolla ei ole lupaa päästää ketään sisälle. Itse olen kuitenkin kokenut helpommaksi myöntää rehellisesti olevani se henkilö jota kysellään)

Keskustelu jatkuu:

- Olen M.M. Viestintävirastosta (Ojentaa muovisen valokuvallisen henkilökortin). Teillä ei tietojemme mukaan ole suoritettua TV-maksua, joten sopiiko että kirjoitan teille sellaisen? (Tässäkin vaiheessa äänensävy on edelleen erittäin kohtelias ja mielistelevä, vaikka kysymys onkin hyvin röyhkeä)

- En omista TV:tä, joten en tarvitse sitä. (Lyhyt ja ytimekäs vastaus on paras. Turha selittäminen hankaloittaa yksinkertaista asiaa turhaan)

- No siinä tapauksessa, sopiiko että tulen katsomaan että sitä ei ole? (Äänensävy on edelleen tarkoituksella mielistelevä, koska kieltävän vastauksen antaminen on tällöin psykologisesti vaikeampaa)

- Ei käy. (Lyhyt vastaus on paras)

Keskustelu ei lopu tähän, vaan tarkastaja jatkaa kysymällä syytä, miksi sisään ei saa tulla, vaikka sellaisen syyn antamiselle ei ole kenelläkään mitään velvollisuutta:

- Minkä takia sisään ei saa tulla? Tai: Mitä minä ilmoitan raporttiini syyksi sille, että sisään ei saa tulla? Senkö takia että teitä ei huvita (Tässä vaiheessa äänensävy ei useimmiten ole enää kohtelias, vaan röyhkeä, ”poliisimainen” ja jopa vittuileva)

Lyhyt vastaus edelleen:

- Turvallisuussyistä. Minulla on periaate, että en päästä ketään tuntematonta sisälle.

Tai:

- Minulla ei ole mitään velvollisuutta päästää ketään tuntematonta ihmistä sisälle.

Tämä on koko keskustelun ehkä tärkein pointti, koska nämä ovat niin päteviä syitä, että niihin on vaikea keksiä parempaa vastaväitettä. Yleensä keskustelu loppuu tähän. Periaatteessa tarkastaja voi vedota vielä henkilökorttiinsa, mutta senkin voi tarvittaessa kuitata sillä, että tänä päivänä voi kuka tahansa printata itselleen mitä tahansa kortteja. Mikäli tarkastaja ei vieläkään luovuta, voi sanoa rauhallisesti:

- Asia on loppuun käsitelty.

Ja ovi kiinni.

Tärkeä asia TV-maksutarkastajan kohtaamisessa on myös se, että ei ala päin naamaa vittuilemaan hänelle. Se ei kannata, koska useimmiten tarkastajat ovat siviiliammatiltaan poliiseja, vartijoita, tai muita auktoriteettiasemassa olevia, jotka saavat tyydytystä kyttäämisestä, pomottamisesta ja muille vittuilusta. He eivät kuitenkaan pehmeänahkaisina ja pienisieluisina ihmisinä useimmiten itse kestä minkäänlaista ärsyttämistä tai vittuilua. Näin ollen, jos tarkastajalle sanoo loukkaavasti, hän voi kostoksi määrätä maksettavaksesi tv-luvan plus muut tarkastusmaksut, eikä hänellä ole käytännössä mitään velvollisuutta pystyä todistamaan onko sille edes tarvetta. Tästä asiasta on käyty Suomessa käräjiä useita kertoja, ja tietääkseni jok’ikisellä kerralla on tarkastajan kanta voittanut. Oikeuskäytäntö on tämän asian suhteen täysin korruptoitunut, joten mikään todiste ei voita tarkastajan sepitystä. Näin ollen, jos avaat oven lupatarkastajalle, kannattaa olla (olevinaan) kohtelias, mutta silti sopivan tyly ja periksiantamaton.

2

509

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bbrrbtrbtb

      Just noin pitää toimia vaikka itellä on lupa ollu vuosia mutta muistan aikoja jollon lupatark kävi joka huushollissa.Tosiaan ei missään nimessä saa päästää niitä sisälle,ainoa joka pitää päästää on poliisi jos olet rikoksesta epäilty ja poliisilla on tuomarin allekirjoittama kotietsintä lupa.Ihan päätöntä touhua YLE:ltä

      • asiavirhe?

        http://www.tv-maksu.fi/index/tietoa/valvonta.html

        Viestintävirasto (Ei YLE) valvoo, että kaikki television käyttäjät tekevät televisioilmoituksen. Osana valvontaa tv-maksutarkastajat kiertävät jatkuvasti ympäri Suomea talouksissa, joissa television käyttäjärekisterin mukaan ei ole tehty televisioilmoitusta.

        Tarkastajan kanssa on helppoa ja mutkatonta keskustella. Sivutoimisesti työtään tekevät tarkastajat toimivat usein poliiseina tai muissa ammateissa, joissa on tärkeää tulla toimeen ihmisten kanssa. Tarkastajat käyvät läpi perusteellisen koulutuksen ennen kentälle menoa.

        http://www.lvm.fi/web/fi/tiedote/view/1217606 kertoo, ettei tämä ole ilmaista puuhaa: Televisio- ja radiorahastoon kerätään tänä vuonna arviolta 462 miljoonaa, josta televisiomaksujen perinnästä ja tarkastuksesta aiheutuviin kuluihin myönnetään Viestintävirastolle rahaston varoista 10,9 miljoonaa euroa. Yle ei ole siellä oven takana, vaan Viestintävirasto hoitaa tämän ns. jalkatyön...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      342
      3504
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      228
      2142
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1682
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      5
      1557
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      85
      1414
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      289
      1289
    7. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1131
    8. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      83
      1121
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      86
      1117
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      956
    Aihe