Ja oikeestaan myös mitenkä? :D Suositushan nykyään on 4-6kk. Jos ootte aiemmin alottanut, niin tuliko mitään ongelmia vastaan? (mahakipua tai muuta?)
Minkä ikäisenä aloititte soseiden annon? Ja millä?
33
6357
Vastaukset
- näin aloitettiin
Esikoinen 6 kk, eka sose bataatti.
Kuopus 6 kk, ekana sai riisipuuroa. - Maijaemilia
Aloitin kiinteät 4,5 kuukauden iässä kun lapsi halusi haukata mun banaanista. Ajattelin, että nyt on aika aloittaa. Aloitin ihan pienillä annoksilla, muutamalla teelusikallisella kerrallaan. Vauva oli tosi kiinnostunut syömisestä ja tuntuu olevan kaikkiruokainen. Meillä ei ole ollut ongelmia vatsan kanssa. Tai yksi päivä vauva punnersi naama punaisena kakkaa housuihin. Annoin sitten luumua ja johan toimi helposti taas.
Tuntuu, että on ollut ehkä vähä tyytyväisempi nyt, ehkä rintamaito ei enää täyttänyt tarpeeksi. - sdfghjkkjgftyuj
Ei kannata pitää kiirettä niiden soseiden kanssa, niiden kanssa ehtii kyllä pelleillä ihan tarpeeksi... Ihan vinkkinä vaan :) Kyllä siihenkin hermo menee, kun aina saa olla tekemässä, soseuttamassa, ostamassa, lämmittämässä, siivoamassa sotkuja, opettamassa lusikkaa... Ei oo aina niin kivaa, ei. Nauti mielummin tissittelystä vauvan kanssa, sitä aikaa ei sitten enää ole, kun lopetat.
- mamiiiiiiiiiiiii
Lapsi oli 3,5kk ja ei tullut mitään ongelmia mistään ruuasta. Pikkuhiljaa aloiteltiin ja uusia ruokia n. 1/viikko.
- Mmmmm123
Meidän tyttömme oli isokokoinen ja neuvolan ohjeiden mukaisesti aloitimme bataatilla jo 2,5 kk kieppeillä. Ei tullut mahavaivoja eikä mitään muitakaan ongelmia. Joi siis korviketta ennen kiinteiden aloitusta 1,2 litraa päivässä.
- jj
onko väärin antaa jo vaikka lapsi on vasta reilut 2kk?olen kuullut että jotkut antavat jos maito ei tunnu riittävän,tuleeko siitä jotain haittaa?
- 19+17
Sitä voi kokeilla pienellä määrällä. Ystäväni on aloittanut yhdelle lapselle n. 2 kk ikäisenä.
Itse aloitin esikoisella n. 3,5 kk (silloinen suositus 4 kk), toisella 6 kk (s. 6 kk) ja tällä viimeisellä 3 kk. Edellinen pärjäsi hyvin maidolla puolivuotiaaksi, nyt pienin on ollut todella kova syömään ja silloin 3 kk kieppeillä sai olla vähintään kerran tunnissa syöttämässä, vaikka maitoa tuli hyvin, se ei vain pitänyt nälkää. Muistan aiemmista, että alkuun meni vain ehkä se lusikallinen ja suurin osa tuli ulos, kuopus olisi ensimmäiselläkin kerralla syönyt vaikka kuinka, mutten paljon uskaltanut antaa. Ateriat olivat alle 4 kk iässä jo 1-2 purkillista, puurot aloitettiin n. 4 kk, eikä tullut oireita.
Suositukset ovat suosituksia, jos kakki on hyvin ja nälkä pysyy maidolla ja kasvaa, niin mikäs siinä, mutta kyllä se äiti useimmiten parhaiten tietää. Kasvoi kuopuksenikin maidolla kilon kahta puolta kuukaudessa, mutta oli raskasta olla imettämässä koko ajan.- mjfkf
Tietysti jokainen toimii omalla tavallaan, mutta itse olisin taipuvainen ajattelemaan että se täysimetyksen suositus on nostettu 3kk:sta 6kk:een jostain syystä. Eikä siinä ole kyse vain tämän hetken mahavaivoista, vaan esim. diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien, allergioiden, keliakian ja muiden tulehduksellisten suolistosairauksien riskistä. Toki jos on joku peruste (esim. keskosen huono kasvu) ottaa se riski niin on otettava, mut "naapurin Mairen tytön pojalle ei tullu mitään vaikka alotti 3kk" ei minulle riitä syyksi.
- samoilla linjoilla
Sanoisin myös olevani samalla linjalla tuon edellisen vastaajan kanssa: kyllä siinä on syynsä, miksi suosituksia on muutettu ja ne eivät ole mitään vauvan vatsavaivoja ne syyt. Edellinen tuossa vähän luettelikin todellisia syitä.
Ja jos äiti olisi paras asiantuntija näissä asioissa, niin sittenhän suositus olisi, että "kiinteät voi aloittaa milloin vain, koska äiti tietää parhaiten"? Monet asiat äiti toki tietääkin, mutta kyllä näiden suositusten taustalla on sellaista tutkimustietoa, mitä ns. tavikset eivät tiedä. Joskus on viisaampaa luottaa asiantuntijoihin kuin "musta tuntuu" -fiilikseen.
- Näin meillä
Meillä aloitettiin, kun poika oli 4kuukauden. Syynä tiheät syömisvälit, hidastunut painonnousu ja pojan kiinnostus meidän syömiseen. Aloitettiin ihan ensimmäiseksi perunalla, mutta siitä tuli kovat vatsanpurut. Annettiin masun rauhoittua ja jatkettiin bataatilla. Bataatti ja kaikki muutkin kasvikset ja hedelmät sopineet. Poika reilu 5kk ja aloitellaan piakkoin liha neuvolan suosituksesta. Perunaa ei olla vielä kokeiltu uudestaan, vähän myöhemmin sitten.
- uknowme
meillä neiti oli pari päivää vajaa 4kk, ja rupesin antamaan peruna-porkkana sekoitusta. olis pitäny keittää perunat ja porkkanat itte niin olis tottunut alusta alkaen kotiruualle, mutta pääsin "helpommalla" kun ostin kaupasta pilttiä.. mutta meni kyllä vähän massu kovalle, jonka jälkeen pidettiinkin vähän taukoa, kun taas ruvettiin maistelemaan. Annoin pari kertaa päivässä noin lusikallisen verran. siitä se sitten lähtee :)
- ed
3,5kk ikäsenä,ja mahavaivat LOPPUI kuin seinään! aah, ei enää ilta-huutoja ja tuntien kanniskelua:) velli alotettiin 3kk iäs.
- sosesoturi
Meillä alettiin noita soseita maistelemaan noin 3,5 kk iässä. Aloitettiin päärynällä ja poika tykkäsi todella paljon siitä, samoin kuin porkkana-peruna soseesta. Itse olemme 3 pv maisteltu samaa ja sitten siirrytty seuraavaan, eikä mitään vaivoja ole ollut, ei edes mustikasta vaikka siitä minua varoitettiin että voi vauvan masu mennä kovaksi. Kaikki soeet mitkä ollaan tähän mennessä tarjottu, on hyvin maistunut :)
- :)
Meillä soseet aloitettiin vähän reilu 4kk ikäisenä.. Totuteltiin vain lusikkaan ja hieman maisteltiin (=pari lusikallista päivässä)
Sitten 6kk ikäisestä alkaen alettiin enemmän soseita syömään..
Aika jännää, että meilläkin tosi isokokoinen vauva ja neuvolasta sanottiin, että soseita ei tarvitse aloittaa välttämättä 4kk ikäisenä..?! Noh, meillä imetettiin pojan haluamaan tahtiin.. :D Eli joskus jopa tunnin välein.. Etenkin iltaisin.. - p
2kk ikaisena kiinteiden aloitus tuntuu todella aikaiselta, asumme ulkomailla ja aloitimme tytön kiinteat 5kk ikaisena, taalla suositus on 6kk. Vauvan suolisto on aika herkka pienena joten mieluummin antaisin korviketta ellei oma maito jostain syysta riita kun kiinteaa ruokaa. Epailen etta 2kk ikainen olisi myöskaan vastaanottavainen kiinteisiin.
- nälätön
meillä meni 3kk täys imetyksellä mutta sit sae ei riittänytkään ja kokeilin korvikkeella paljon syö vuorokaudessa, määrä oli mieletön... 1500ml niimpä päätin että nyt riittää tuo vatsan venytyus ja annoin velliä AAHHHHH sitä ihanaa tunnetta kun lapsi nukkui 12h heräämättä!!!!!!! nyt ikää on 5kk 2pv ja syömme jo lihaa syöty jon oikeastaan kk lihaa... Sanokaa mitä haluatte mut minusta on aivan turhaa huudattaa toista nälässä tai olla jatkuvasti tissittelemässä/pullottelemassa... ja neuvolassa kaikki on hyvin kasvaa nätisti ainut et on ikäistään pidempi mut niin on isosiskokin :D
- On se hienoo
Joo, ei sitä passaa lasta liian usein ruokkia, on paljon mukavampaa päästä itse mahdollisimman vähällä vaivalla lapsen sairausriskistä riippumatta.
- näinpä meillä :)
Aikalailla sama tilanne kummankin kohdalla, kuin kirjoittajalla "nälätön".
Meillä aloitettiin vain laittamalla velliä maidon sekaan jo 2kk ikäsenä, neuvolan suosituksesta, koska pelkkä maito ei enää riittänyt.
Sitten 3kk iässä soseet.
Ja olen samaa mieltä, siis että turha sitä on lasta huudattaa, kun ihan selvästi tietää, että nälkä on. Niin, ja meillä kun kävi niin, että maitoa kun meni aivan mahdottomasti, sitten puklattiin sitä pois, ja taas huudettiin.Mutta kun velliä laitettiin sekaan, puklaaminen rauhoittui ja vauva alkoi nukkumaan paremmin..soseet kun tulivat kuvioihin, niin lapsi alkoi nukkumaan jopa 13tunnin yö unia! :)- Sama tilanne nyt
Mitä veliä ja maitoa käytit? Ja mitkä soseet olivat ensimmäisiä? Mulle sanottiin neuvolassa, että peruna-porkkanavellillänvois aloittaa..
- turhaavouhkaamista
Huoh, ihmettelen kyl noita kommentteja "lisää sairauksien riskejä".. Kysykääpä omilta vanhemmiltanne ja naapurin mummoilta mitä ne on syöttäneet teille tai lapsilleen aikoinaan =D kuulinpahan tuossa jutun, jossa 70vuotta täyttäneelle oli jouduttu 3kk ikäisenä alkaa antamaan lehmän maitoa, ja vieläpä tuo näyttää porskuttavan..
Suurin osa noista esim. sydän-ja verisuonisairaudet johtuu ihan omista elämäntavoista, ihan sama mitä vauvana on syönyt =D
Ite ainakin aloitin vauvani 2,5kk soseiden maistelun, maistellaan sitä joku 4teelusikallista päivässä, eipä oo näyttäny vatsavaivoja tulevan =)
Toki äitinmaitoa suositellaan 6kk ikään asti, mut onpahan nuo lapset näyttänyt kasvavan terveinä ilmankin =D- ei voi olla totta...
Aa, sinä tiedätkin tämän asian paremmin kuin vuosikausia asiaa tutkineet asiantuntijat? Hirmuisen kiva, että tulit kertomaan meillekin, että voi ihan huoleti aloittaa soseiden annon ennen suositusikärajoja. Juu, voin kysyä naapurin mummolta, hän on myöskin mahdollisesti esimerkiksi antanut piiskaa lapsellensa. Mutta sehän on varmaan ihan ok, kun kerran ennenkin on niin tehty? Mitäkö tässä ajan takaa? Sitä, että sellaiset asiat, mitkä ennen olivat yleisen tiedon mukaan hyväksi, eivät välttämättä päde enää, koska TIETOA on tullut lisää. Ja joo-o, suurimpaan osaan sairauksista voi vaikuttaa omilla elintavoilla, mutta onko se sitten kiva, jos diabetesriski kohoaa liian aikaisen kiinteän ruokinnan aloittamisen takia? Sanotaanko sitten vaan lapselle, että muista nyt elää terveellisesti, kun sinulla on se kohonnut diabetesriski kun minä syötin sinulle liian aikaisin soseita? Kärjistänkö? Kyllä, mutta kun täällä ei jotkut tunnu vähemmällä tajuavan. Ihmeellistä itsepäisyyttä ja hölmöyttä aloittaa aivan liian aikaisin kiinteän ruoan antaminen. Tutkimuksissa on todettu, että pienen vauvan suolisto ei ole siihen valmis, mutta äitihän se näemmä tietää parhaiten...
- lhfkugfi
Aaaaivan, kuulemasi juttu 70-vuotiaasta joka on lapsena käyttänyt lehmänmaitoa kumoaa ehdottomasti kaiken tieteellisen tutkimusnäytön väärin ajoitetun kiinteiden lisäruokien aloituksen ja myöhemmän sairastavuuden yhteydestä. Samalla logiikalla varmaan myös yksi 3-kuisena soseruokittu diabeetikko todistaa sen että peruna suoraan aiheuttaa diabeteksen?
Kyse on todennäköisyysistä, riskeistä. Eihän lapsi välttämättä sairastu nyt tai myöhemmin, mutta miksi lisätä riskiä tahallaan ilman hyvin painavaa syytä? - Isä itsekin
Mää kummastelen kauheesti muitakin vouhotuksia. Isoisäni oli talvi- ja jatkosodassa ja niin vaan porskutteli eteenpäin vielä 2000-luvun puolellakin -> sota ei ole vaarallista eikä aiheuta kuolemaa
- hoitsu
Tiedättekös hyvät ihmiset ettäTutkimustuloksia on myös tehty siihen suuntaan, että varhainen MAISTATTELU ehkäisee ruoka-aine allergioita.
Ja suurin osa sydän,-ja verisuonisairauksista, sekä diabetes on niiden omien elämäntapojen aiheuttamia. Myöskin liian puhtaat olot.
On totta, että jos annatte vauvoillenne korviketta, sitä ei saa antaa kovin suuria määriä, koska sisältää haitallisia aineita suurina annoksina saatuina.
(Korvike sekä rintamaito vauvat ovat tutkimuksien mukaan ihan yhtä terveitä. Siitä turha kenenkään ketään syyllistää. Joskus imetys ei vaan onnistu, vaikka mitä tekisi ja tätä asiaa ei ymmärrä yleensä sellainen ihminen joka ei ole sitä kokenut.)
Siispä äitinä äidinvaistosi sinulle kertoo aloitatko maistattelun hieman suositusta (huom. suositus on suuntaa antava) aiemmin vai myöhemmin.- flkb
Joo, tutkimuksissa on todettu että kiinteän lisäruoan aloittaminen siinä 4-6kk iässä tosiaan vähentää allergiariskiä verrattuna siihen jos aloitettaisiin keskimäärin 6kk iässä tai sen jälkeen. Mutta se ei vielä kannusta aloittamaan 2-3kk iässä ja allergiat ei ole ainoa huomioitava asia tässä yhtälössä (vaan mm. ne sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, tulehdukselliset suolistosairaudet jne.).
Ja niin, meillä täysimetys ei onnistunut vaikka kirveellä väänsi, eikä se ole mikään syy aloittaa kiinteitä ennen suositusikää. Korviketta sitten. En vain tiedä minkä tutkimuksen mukaan korvikeruokitut vauvat olisivat yhtä terveitä kuin imetetyt, kun mm. alan ammattikirjallisuus tieteellisine lähdeviitteineen väittää kyllä ihan muuta. Jos tällaista uutta ja mullistavaa tutkimustulosta todella on, niin olisi tosi mielenkiintoista tutustua. Mutta lähdeviitteeseen asti ihmettelen miten joku vielä uskoo tuota soopaa eikä voi myöntää, että imetys on korviketta parempi.
- korvikevauvat
Jaa-a,kun eipä nämä asiat ihan yksi yhteen mene.
Meikäläinen on täysin korvikevauva ollut ja TÄYSIN terve. Mitään sairauksia en ole sairastanut. Jopa lapsena rokot jäi välistä.
Tutkimukset ovat aina tutukimuksia,ei välttämättä faktaa.
Omalla lapsellani aloitettiin 2 kk iässä maissivellillä iltaisin. Maito ei enää rittänyt. 3,5 kk iässä pikku hiljaa soseet. Kohta 2 v. eikä ongelmia ole ollut asian tiimoilta.- ei se noin mene
Voi herraisä... Kyllä nyt täytyy sanoa, että etkö sä ymmärrä, ettei YKSITTÄISTAPAUKSET kerro mitään kokonaisuudesta?!?! Että jos johonkin asiaan liittyy RISKI, niin ei se tarkoita sitä, että kaikki sairastavat tai kaikki ovat allergisia? Ihan yhtä hyvin voi sitten perustella, että ei talvisodassa kuollut kukaan, kun minun pappani selvisi siitä ihan naarmuitta. Tai sitten voisi todeta, että ei tupakointi ole vaarallista, kun minäkään en ole saanut keuhkosyöpää, vaikka tupakoin. Käyttäkää nyt ihmiset järkeä, kun tulkitsette asioita, ei se kelpaa perusteluksi, että "minunkin kummin kaiman lapsi on ihan terve, vaikka aloitti kiinteät suoraan synnytyslaitoksella". Mutta turha tätä on ilmeisesti selittää, kun aina vaan tulee nuo samat perustelut...
- boboboboo
Itse aloitin pojalleni 5pv ennen kuin täytti 3kk. Hyvin laimealla perunavellillä. Itse sen väsäilin, eikä pojalle näyttänyt tulevan mitään ongelmia. Nyt poika on syönyt sitä 1,5vk enkä ole vielä aloittanut uutta ruoka-ainesta. Huomenna teen porkkanavelliä ja katsotaan mitäs sille käy. Aijoin aloittaa tässä kuukauden sisään 2 uutta ruokaa ja ne taitaa olla nyt huomenna aloitettava porkkana ja sitten n. 1,5vk:n päästä jokin hedelmäsose (esim päärynä).
Ihmiset voisivat linkittää niitä tutkimustuloksia kiinteiden alottamisesta tänne kuin mielenkiinnosta haluaisin lukea enemmän asiasta ja perehtyä vähän kyseisiin tutkijoihin. Mielelläni haluaisin kuulla näistä tutkijoista lisää. Olen kyllä hyvin tietoinen suosituksista, mutta myöskin pystyn mielestäni tapauskohtaisesti käyttämään maalaisjärkeä. Olisi se itselläkin ollut ihanteellista pystyä täysi-imettämään 6kk asti. Toisin kävi. 1,5kk onnistui jotenkuten imetyspolin avulla. Korostan että olen tietoinen suosituksista ja myöskin monista niiden perusteista. 3-kk vellitkin hävisi kaupasta eräästä syystä.
Otampa tässä nyt esimerkiksi rokotteet. Kuinka moni teistä antanut rokottaa lapsensa normaali rokotusohjelman mukaisesti? No tässä teille linkki keskusteluista ja tutkimusta, joista puolesta ja vastaan mielipiteen omaavat ovat korkeasti koulutettuja asiantuntijoita. Toivon että kyseisestä linkistä kuuntelette eritoten näitä asiantuntijoita. Mukaan on laitettu myös vanhempien kommentteja.
ENSIMMÄINEN OSA: http://www.youtube.com/watch?v=Xo97VouL0ls
Toinen osa: http://www.youtube.com/watch?v=X_nYMEO82mo&feature=relmfu
Tuo nyt ei kerro kaikkea, mutta huvittavaa katsottavaa kuitenkin.
Mutta palaten tähän vauvojen ruoka-asiaan:
Minusta on otettava huomioon ettei kaikki äidit pysty imettämään ollenkaan, toiset vähemmän ja toiset taas enemmän.
Lainaten edellä olevaa kommenttia "Mutta se ei vielä kannusta aloittamaan 2-3kk iässä ja allergiat ei ole ainoa huomioitava asia tässä yhtälössä (vaan mm. ne sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, tulehdukselliset suolistosairaudet jne.)."
Tällaisiin on monia muita tekijöitä jotka altistaa tasan samoille sairauksille.
Sydän ja verisuonitautien suurimpia aiheuttajia:
Sydän- ja verisuonitautien riskiä lisäävät ylipaino, tupakointi, korkea verenpaine, kuukautisten loppuminen, veren korkea kolesterolipitoisuus, vähäinen liikunta sekä sydän- ja verisuonisairauksien esiintyminen lähisuvussa.
Diabetes:
Sairastumiseen vaikuttaa perinnöllinen taipumus. Jos sisaruksella on typin 1 diabetes, muiden lasten vaara saada sairaus on 6 prosenttia (6 sadasta). Jos isällä on diabetes, lapsen riski saada sairaus 20-vuoteen menessä on 8 prosenttia (8 sadasta), jos äidillä on diabetes, riski on 5 prosenttia (5 sadasta).
Noin kolmasosalla ihmisistä on perinnöllinen taipumus tyypin 2 diabetekseen. Pelkkä perinnöllinen taipumus johtaa harvoin diabetekseen, jos henkilö säilyy normaalipainoisena ja liikunnallisena.
Suolistoriskit:
Vaikka suolistosairauksien syntymekanismia ei tunneta, tiedetään, että stressi pahentaa niiden oireita. Oireet ovat ikäviä ja kun sairaus on jatkunut kymmenisen vuotta, siihen liittyy myös kasvava suolistosyövän riski.
Yksi teoria suolistotulehduksien syyksi on hygieniahypoteesi, olettamus, että liiallinen hygienia aiheuttaisi tulehduksia. Kun muita suolistoinfektioita sairastetaan vähemmän, suolistoimmuniteetti ikään kuin suuntautuu väärin.
Ei pidä tehdä sitä virhettä että vetää liian nopeita johtopäätöksiä. Kaikkein tärkeintä on että lapsi voi hyvin ja saa ravintoa. Eikös niin?
(nämä tiedot EIVÄT ole wikipediasta poimittuja). Jos on kiinnostusta tieodon alkuperistä, voin linkittää kiinnostuneille.- boboboboo
Jatkan vielä: Linkittäkää ihmeessä näitä tutkimustuloksia ja muita sellaisa tiedonlähteitä. Niinkuin tuossa imetystuki ry:n linkissä (jonka unohdin linkittää, joten laitan sen tähän) vedotaan stm:n suosituksiin.
http://www.imetys.fi/index.php/aidit-yhteiskunta/tiedotteet/kannanotot/155-imetyssuositus-ei-vain-allergiariskin-pienentaemistae-varten
Stm:n sivuille kuitenkin mainitaan näin: Monipuolisesti syövä, terve äiti ei tarvitse raskauden ja imetyksen aikana erityisiä muutoksia ruokavalioonsa. Ruokavalioon sisältyy tällöin riittävästi kasviksia, hedelmiä ja marjoja, täysjyväviljavalmisteita, rasvattomia maitovalmisteita ja pehmeitä rasvoja.
Itse joudun myöntämään ettei ruokavalioni ole tällainen viikottainkaan. Joskus tulee päiviä ettei tule syötyä mitään. Nytkun olen pienen pojan äiti, oman ruoan valmistaminen ja pitäminen niiden suositusten mukaisena on aika satunnaista. Valmisruokiakin menee sillointällöin. Toisinaan vain nuudelia. Monipuolisen ruoan syöminen joka päivä on käsittääkseni myös suht kallista. Joten näin myös tämän asian tiimoilta itsessäni puutteita.
Tässä on myös stm:lle linkki ko asian tiimoilta:
http://www.stm.fi/julkaisut/nayta/-/_julkaisu/1057581
- mitä nyt?
"http://www.imetys.fi/index.php/aidit-yhteiskunta/tiedotteet/kannanotot/155-imetyssuositus-ei-vain-allergiariskin-pienentaemistae-varten
Stm:n sivuille kuitenkin mainitaan näin: Monipuolisesti syövä, terve äiti ei tarvitse raskauden ja imetyksen aikana erityisiä muutoksia ruokavalioonsa. Ruokavalioon sisältyy tällöin riittävästi kasviksia, hedelmiä ja marjoja, täysjyväviljavalmisteita, rasvattomia maitovalmisteita ja pehmeitä rasvoja. "
Anteeksi, mutta miten tuon linkin sisältö ja kirjoittamasi STM:n sivuilla oleva imettäjän ruokavalio liittyvät millään lailla toisiina? Mikä oli pointtisi tässä? En vaan tajunnut.- mitä nyt?
Ja ai niin, ruokavaliolla äiti ei juurikaan pysty vaikuttamaan äidinmaidon koostumukseen (ainoastaan rasvahappoihin), joten se terveellinen ruokavalio on enemmän äitiä, kuin lasta varten. Missään nimessä ei siis kannata tehdä johtopäätöstä imetyksen lopettamisesta sillä perusteella, että itse syö huonosti. Maito on joka tapauksessa vauvalle ravitsevaa ja hyvää ravintoa, itseltä vain jää ravintoaineita saamatta.
- boboboboo
Kyllä. Voin painottaa etten sen ruokavalion takia ole lopettanut imetystä vaan aivan muista syistä. Ihanteellistahan se imetys olisi, mutta nyt oli pärjättävä muulla. 1,5kk meni ja sekin monelta osin pumppaamalla.
Stl:n sivuilla painotetaan paljon ruokavaliota ja äidinkin jaksamisen takia se olisi aika tärkeää imetyksen aikaan.
Pointtini oli tässä kirjoituksessa että kun täällä vedotaan erinäisiin tutkimuksiin ja riskeihin, että täytyy osata suhtautua kriittisesti saamaansa tietoon. Kaikki nämä riskit mitä täällä ovat mainittu, voivat johtua (ja usein johtuvatkin) aivan eri syistä. Jos toinen äiti on aloittanut soseet aijemmin kuin itse olet, ei sitä tarvitse tulla haukkumaan tai kritisoimaan. Varsinkin jos lapsi on terve, eikä muussakaan tapauksessa, sillä ei ole meidän asia tulla latelemaan toimintatapoja- ja menetelmiä.
Ihmisen luonteeseen kuuluu sellainen piirre monesti (lainaten tuota penn & teller linkkiä), jos ei tiedä jotain on haettava vastauksia/syitä. Monesti vaan siinä ei onnistu katsomaan asioita ns. laatikon ulkopuolelta. Yö seuraa päivää- on yksinkertainen vastausmalli, johon monesti erehtyy tyytymään. Niin hirveältä kuin se tuntuukin nyt sanoa niin asiat eivät ole niin yksinkertaisia.- tuotanoinnaa
No mutta kai siinä nyt joku kultainen keskitie on... :) En minä yhtään ihmettele, että täällä vähän kritisoidaan, jos joku ilman pätevää lääketieteellistä syytä alkaa syöttää vauvalleen kiinteitä ruokia paljon ennen suositusikää. Tokihan kaikkeen tietoon tulee suhtautua kriittisesti, mutta mihin sitä voisi tukeutua, ellei tutkittuun tietoon? Ei ne nyt mitä tahansa nollatutkimuksia ole, minkä perusteella nykyiset suositukset on laadittu. Ylipäätään suosituksia ei muuteta kovin herkästi, joten kyllä siinä aika vankkaa tutkittua tietoa on taustalla ja mieluummin minä ainakin luotan siihen, kuin "musta tuntuu, että mä voisin aloittaa kiinteät ruoat nyt". Tämä on keskustelupalsta, joten jos täällä jotain kirjoittaa, niin on odotettavissa, että muut siihen reagoivat: eivät välttämättä sillä tavalla, kuin itse toivoisi, mutta se nyt pitää täällä kestää, että eriäviä mielipiteitäkin ihmiset täällä ilmaisevat. Jokainen tekee ilman muuta niin kuin itse haluaa, mutta pienen vauvan suolisto on niin kehittymätön, että kyllä minä ainakin harkitsisin tarkkaan kovin varhaista altistamista muulle, kuin maidolle.
Toivon itse, että voisin kokeilla vauvani kanssa sormiruokailua, joka on minusta varsin looginen tapa aloittaa kiinteät. Vauva pärjää maidolla siihen asti, kunnes osaa itse laittaa suuhunsa jotain muuta, eli noin puolen vuoden ikään. Niin se menee muillakin nisäkkäillä. ;)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ikävä sinua
Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k273613- 412459
Otavassa tapahtuu!
Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut362294Tulemmeko hyvin
Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s72057Tiedän kuka sinä noista olet
Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta431572- 381519
- 131309
- 1271302
Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan
Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.2661275Kesäseuraa
Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t451265