Selittäkää mulle Ismo Alangon kappale ''kun suomi putos puusta''

ullaullanen

Jotkut puhuvat että se on tullut siitä kun oli lama-aika, mutta en ymmärrä miten sen sanoituskaan siihen liittyy. Voisiko joku sivistää minua sen verran :) kiitos

18

8520

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • d.o.o.d

   vitut se mihinkään lamaan liittynyt. eikös se kappale kerro suomalaisten maaltamuutosta kaupunkiin.

   " ...vaihtoi oljet parkettiin" eli siis laitettiin pellot pakettiin ja luuta oven eteen ja muutettiin betonilähiöön syömään kiinalaista pizzaa.

   • d.o.o.d

    senkään takia se ei VOINUT liittyä lamaan koska sen albumin kappaleet on äänitetty loppuvuodesta '89 ja keväällä '90 ja lama alkoi joskus vuotta myöhemmin eli '91.


   • anonymoyysss
    d.o.o.d kirjoitti:

    senkään takia se ei VOINUT liittyä lamaan koska sen albumin kappaleet on äänitetty loppuvuodesta '89 ja keväällä '90 ja lama alkoi joskus vuotta myöhemmin eli '91.

    Noh, minkäs takia sitten piti muutta betonilähiöihin silloin '89??


   • jyvä-duunari
    anonymoyysss kirjoitti:

    Noh, minkäs takia sitten piti muutta betonilähiöihin silloin '89??

    alkoi jo 60-70 luvulla. Muutettiin maalta työn perässä Etelä-Suomeen ja Ruotsiin.


   • anonymoussss
    jyvä-duunari kirjoitti:

    alkoi jo 60-70 luvulla. Muutettiin maalta työn perässä Etelä-Suomeen ja Ruotsiin.

    ahaaaa, aivan :)


   • d.o.o.d
    anonymoussss kirjoitti:

    ahaaaa, aivan :)

    aivan, kuten jyvä-duunari sanoo, se maaltapakohan alkoi siinä 60 ja 70-luvuilla kun niitä lähiöitä alettiin rakentamaan nopeasti. ja halvalla.

    ja eikös se 'kiinalainen pizza' liittynyt siihen, kun suomeen tulivat pizzat ja ulkomaalaiset ravintolat niin vasta metsästä könynneellä suomalaisella meni sekaisin eri maiden ruuat jolloin ainakin vitsin mukaan kiinalaisten ravintoloiden suosituin ruoka oli pizza. tai jotain sinnepäin.

    ja anteeksi jos kuulostin töykeältä ekassa viestissä kun piti kiroillakin :/


   • Anonyymi

    " ... 'vaihtoi oljet parkettiin' eli siis laitettiin pellot pakettiin ja luuta oven eteen ja muutettiin betonilähiöön syömään kiinalaista pizzaa."

    Vaihtoi oljet parkettiin tarkoittaa tässä ihan sitä lattiamateriaalia, ei peltojen paketoimista ja Ruotsiin muuttoa.
    Suomi putos puusta paljon myöhemmin kuin peltoja paketoitiin. Suomesta muutettiin 1900-luvulla Amerikan maalle, pääosin Pohjanmaalta, ja Ruotsiin muutto oli suurimmillaan 1950-1970-luvuilla. Nuorisoa muutti Ruotsiin myös 1980-luvulla töihin, koska Tukholmasta sai muutamassa vuodessa paremman palkan pesämunaksi kuin Helsingissä vastaavana aikana, vaikka meillä olikin työntekijän markkinat.
    Kaupunkiin lähdettiin työn perään jatkuvasti, mutta esimerkiksi Helsinki kasvoi eniten kuitenkin sotien jälkeen ja 1980-lopulta 2000-luvun alkuun, lamasta riippumatta, tai ehkä juuri sen takia.
    Kannattaa kuunnella lyriikka huolella.
    Kysymyshän on oman kulttuurin vaihtamisesta muiden tuottamaan kulttuuriin, kieleen, ruokaan, ammattinimikkeetkin alkoivat olla suomen sijaan englanniksi. Maito oli mainoksissa milkiä ja yöt blackiä.
    Nykynuoriso on vielä vahvistanut tätä oman kielen hylkäämistä ja räppää amerikanmurteen sekaista puhetta oman äidinkielen sijaan, kun taas vanha slangi poimi sanoja ruotsin- ja venäjän kielistä sekä Karjalan murteesta.
    Viesti on syvempi ja surullisempi kuin äkkiseltään kuulostaa. Pellot pantiin pakettiin pakon edessä, mutta kun Suomi putos puusta, tehtiin tämä riemurinnoin ja alettiin flirttailla ja styylata globalisaation, markkinatalouden ja monikansallisten yritysten kanssa. Selvästikin tämä oli poliittinen päätös (emämunaus), johon kansan oli jotenkin sopeuduttava. Hirvittävä virhe todellakin tapahtui päättäjiemme myötävaikutuksella ja markkinavoimat jyräsi.

    Kotimainen vaatetusteollisuus ajettiin alas. Myöhemmin Nokia oli poliitikkojen märkä uni, eivätkä he edes nähneet miten Ollila tuhosi tämän huikean yrityksen. Ismolla on silmää nähdä kauas.
    Made in Finland poistui tuotteiden Arabian astioiden ja vaatteiden lapuista, koska meillä ei juuri valmistettu enää mitään, eikä meiltä juuri viety mitään ulkomaille, että tätä Lontoon murteella kirjoitettua tekstiäkään olisi tarvittu.
    Meillä alkoi olla hyvin vähän mitään omaa, mutta oli Mäkkäreitä ja Pizza-Hutteja. Ironista sinänsä, koska sanonta "Ruotsalaisia emme enää ole, venäläisiksi emme tahdo tulla, olkaamme siis suomalaisia” repesi täysin.
    Olimme olleet osa Ruotsia ja Venäjää, sekä kanssasotineet Saksan mukana. Kuka osasi enää sanoa mitä me olimme, vähiten me itse. Jollain tasolla Suomi oli identiteettikriisissa, johon yksinkertaisin ratkaisu on Amerikka, amerikkalainen kulttuuri, mainosrahat, markkinointi. Suomesta tuli pikku Amerikka. Monet olivat jo silloin sitä mieltä, ja yhä useammat ovat nyt, että mieluummin Amerikka kuin mikää muu.
    Kyllä siinä voi huokaista yhdestä suusta kaiken tämän jälkeen.
    Suomella on ollut historian saatossa valtava vimma pysyä Suomena, mutta kuitenkin aivan vapaaehtoisesti ostimme sikaa säkissä, kunhan se ei vaan ole Ruotsi, Venäjä eikä Saksa, johon leimaudumme.
    Tulevaisuudessa luvattiin työpaikkoja palvelualoilta, mutta paskat! Päästiinkin markkinatalouden kautta kvartaalitalouteen ja voiton maksimointiin.
    Jokainen tämän päivän ihminen voi kysyä itseltään mitkä ovat minun arvoni. Vastaus on joka tapauksessa nähtävissä ja tilanne tulee vain huononemaan. Nuoret eivät Suomea pelasta, he ovat jo etääntyneet aivan liian kauas omasta kulttuuristaan.
    Suomi valitsi väärin. Ismo näki kauas. Nerokas tyyppi.


  • Kademlia

   Tuota biisiä jos kuuntelee ja tietää jotain suomen historiasta (1900 luvun alkupuolelta, ja 1800 luvun lopulta), tuo biisi osuu aika kohalleen suomenteollisen vallankumouksen kanssa...

   suomi vielä 1800 luvulla oli lähinnä perähärmä, elinkeinoina oli maanviljely/maatalous (70% suomen kansalaisista eli pelkästään maataloudesta)... suomi oli köyhä, pieni, kylmä maa, jossain pohjosessa mihin kukaan ei halunnut, eikä suomella ollut paljoa mitään mitä ulkopuoliset halusivatkaan.

   1800 luvun puolivälissä suomi alkoi teollistumaan, ja kasvamaan taloudellisesti. kasvu jatkui hitaasti 1940 luvulle, (ainoina hidastavina tekijöinä oli suomen sodat). tässä vaiheessa muu eurooppa oli jo teollistunut, ja suomi oli köyhimpien maiden joukossa.

   toisen maailmansodan jälkeen, suomi lähti nopeaan kasvuun, ja nykyään suomi on yks rikkaimpia maita maailmassa (bruttakansan tuotteeseen nähden).

  • lisäys

   Sitten tuli katainen ja nyt suomi on maailman velkaantuneimmat valtiot sijalla 11. Ei se bkt kaikkea kerro.

  • azenneton

   Me suomalaiset olemme lähtökohtaisesti oikeastaan vielä aika lailla metsäläiskansaa, jonka talouden kasvu on ollut todella huima todella lyhyessä ajassa. Ko. biisin teksti kertoo tästä ristiriidasta ja sen koomisista piirteistä; ollaan kovasti modernissa maailmassa mukamas mukana mutta oikeasti ollaan aika hiton maalaisia ja "vanhassa maailmankuvassa" kiinni. Modernissa maailmassa mukana oleminen on hyvinkin ulkokohtaista, meillä kun ei ole urbaaneja eli kaupunkilaissperinteitä, kuten esim. Italialla (jo Rooman valtakunta), Englannilla (ollut suurvalta satoja vuosia) tai Saksalla (suurvalta sekin jo pitkään). Nuorelle, 80-luvulla tai sen jälkeen syntyneelle, koko ikänsä kaupungissa asuneelle teksti ei ehkä avaudu niin helposti, koska elämänkokemukseen ei kuulu mainittua "vanhaa maailmankuvaa".

  • BiisiAnalyysi

   //Kun suomi putos puusta, oli kaunis kesäsunnuntai
   pölmistynyt ihmislapsi vaihtoi oljet parkettiin
   hikisiltä poskipäiltä räkä valui minne lie
   koskenkorva körttikansan nirvanaan vie
   karjalainen kierosilmä katsoi näyttöpäätteeseen
   litmas-unto osti pullon busoleeta murheeseen
   savolainen juniori ”äsid haussiin män”
   pohjiks veti pontikkaa ja päälle enemmän//

   Puusta putominen tarkoittaa äkillistä heräämistä siis jonkin asian ymmärtämistä jolloin silmät aukeaa ja koska "oli kaunis kesäsunnuntai" se tarkoittaa idyllin särkymistä. Täsä tapauksessa idylli särkyy siihen että huomattaan "pölmistyneinä" suomalaisten muuttuneen räkänokkaisiksi viinan kittaajiksi vaikka sivistys on tuonut olkilattian tilalle parketin.

   //kun suomi putos puusta, kaikki kävi äkkiä
   ei nähty itse sikaa eikä edes säkkiä
   kun suomi putos puusta, maito oli milkkiä
   pilkkisaalis pakasteita, yöt bläkkiä
   kun suomi putos puusta, kaikki kävi kovin äkkiä
   suo, kuokka ja jussi
   martti luther ja muovipussi
   saksa ja ruotsi ja venäjä huokas kuin yhdestä suusta
   kun suomi putos puusta//

   Nyt viitataan siihen että puustaputoaminen oli nopeaa ja tapahtui huijauksen kautta eli suomalaisille myytiin olematon sika olemattomassa säkissä, vaikka vanha sanonta varoittaa "älä osta sikaa säkissä" eli mitään tuntematonta. Suomessa herättiin myös globaalisaation heräilyyn eli maiton on englanniksi "milk" ja yön musta "black", sekä herättiin marketti vallankumoukseen eli kalaa saatiikin pilkkiavannon sijaan pakaste altaasta. Vanhat suomalaiset symbolit "suo, kuokka, ja Jussi" saivat samaten väistää ja tilalle tulivat uudet arvot eli "Martti Luther ja muovipussi", ykskaks eivaan oltukkaan enään metsissä asuvaa peltokansaa. Koko Suomen äkillinen herääminen omista maailmoistaan todellisuuteen noterattiin kansainvälisesti, ainakin Ruotsissa ja Saksassa.

   // kun suomi putos puusta, aikarauta näytti seitsemää
   kahdeksalta jalka polki tasoelinkisoihin
   toinen jalka navetassa, toinen tenniskentällä
   toinen käsi utareella, toinen kaukosäätimellä
   metsäläinen mieli, kieli vatkaa suuta suurempaa
   savusaunan pimeydessä datanomin onni saa
   hämäläisen veijo kääntää kiinalaista pitsaa
   kolumbuksen hansaherkun nimiin vääntää risukimpun//

   Suomen heräämistä maailman ja elinkeinon muuttumiseen tapahtui äkisti, niin muutos oli silti hidasta. Yhä vieläkin suomi pitää koko Euroopan ja muiden länsimaiden tavoin yllä täysin kannattamatonta maataloussekstoria vain siksi että ihmisten onPAKKO SYÖDÄ ELÄÄKSEEN. Yhä ollaan "toinen käsi utareella ja toinen kaukosäätimellä". Maatalous yhteiskunta yhäkin nopeasti palveluyhteiskunnaksi.

   //suomi putos puusta, kaikki kävi äkkiä
   ei nähty itse sikaa eikä edes säkkiä
   kun suomi putos puusta, maito oli milkkiä
   pilkkisaalis pakasteita, yöt bläkkiä
   kun suomi putos puusta kaikki kävi kovin äkkiä
   suo, kuokka ja jussi
   martti luther ja muovipussi
   lappi ja kainuu ja karjala huokas kuin yhdestä suusta
   kun suomi putos puusta//

   Seuraavassa kertosäkeessä viitataan myöskin kaupungistumiseen eli kun maaseutu vaihtui betonilähiöön elinkeino elämän muuttuessa, kuten se on yksi biisin aiheista, huokaavat "lappi, kainuu ja karjala" asukas kadon takia ihmisten muuttaessa kaupunkeihin eli muuttovoittoisiin keskuksiin maaltapaon seurauksena. Ismo Alangon kappale " Kun Suomi putos puusta" on poliittista vaikuttamista, tai ainakin sillä oli poliittinen sanoma. Kappaleessa on ainakin neljä teemaa, a) Suomen äkillinen herääminen b) globaalisaation ja c) elinkeinorakenteen muutoksiin sekä d) kaupungistuminen eli maaltapako.

  • EdesUnissa

   Ihmisen sanotaan laskeutuneen puusta kun alkoi kehittymään. Nuo aiemmat analyysit eivät huomioineet että mitä todennäköisimmin Alanko kätki tähän kuvaavan ivan, että Suomalaisten kohdalla ei ollut kysymys harkitusta laskeutumisesta vaan ikäänkuin putosimme vahingossa sivistyneeseen nyky-maailmaan ja meillä on ollut hiukan vaikeuksia sopeutua niihin molempiin ainakin kahden sukupolven ajan.
   "..Toinen käsi utareilla, toinen kaukosäätimellä jne..."

   Lopulta ei kannata analysoida jokaista sanaa. Kysymys on musiikista ja sitä säätelee sen vaatima riimitys kuten runoutta. Mutta kyseinen kappale on kyllä mielestäni loistava, kuten monet muutkin Ismon kappaleet.

  • hempeilij

   Kappale kertoo Suomesta joka putoaa puusta

   • Anonyymi

    Hyvin kiteytetty.


  • No.putos.putos

   Sopii erittäin hyvin myös sen 90-luvun laman laulannaksi, ja tässähän on sanojen ja kielen hienoutta, joka ei ole edes puhujan (sanailijan) hallittavissa. Kuten mm. Ismo itsekin tavallaan epäsuorasti kai myönnellyt.

   Enkä ala selittää rautalangasta, koska se toimii myös yleensä yhtä huonosti kuin leka kellon korjaamisessa. Jos ette tajua, niin älkää tajutko...

  • Anonyymi

   "...kun suomi putos puusta, maito oli milkkiä
   pilkkisaalis pakasteita, yöt bläkkiä
   kun suomi putos puusta kaikki kävi kovin äkkiä"

   Se oli myös Ismo Alangon osuvaa kritiikiä mainostoimistojen tavasta käyttää korneja englanninkielisiä ilmauksia suomenkielisen tekstin joukossa. Voin kuvitella, että yksi kimmoke tähän oli Alangon kotikaupungin, Joensuun, uusi mainos-slogani "Joensuu city, full of Life" 80-luvun loppupuolella. (Ismon äiti oli äidinkielen opettaja sekä lausuntataiteilija).

  • Anonyymi

   "...kun suomi putos puusta, maito oli milkkiä
   pilkkisaalis pakasteita, yöt bläkkiä
   kun suomi putos puusta kaikki kävi kovin äkkiä"

   Se oli myös Ismo Alangon osuvaa kritiikiä mm. mainostoimistojen tavasta käyttää korneja englanninkielisiä ilmauksia suomenkielen sijasta. Voin kuvitella, että yksi kimmoke tähän oli Alangon kotikaupungin, Joensuun, mainos-slogani "Joensuu city, full of Life" 80-luvun loppupuolella.

  • Anonyymi

   "...kun suomi putos puusta, maito oli milkkiä
   pilkkisaalis pakasteita, yöt bläkkiä
   kun suomi putos puusta kaikki kävi kovin äkkiä"

   Se oli myös Ismo Alangon osuvaa kritiikiä itseänikin ärsyttävästä tavasta käyttää korneja englanninkielisiä ilmauksia suomenkielen sijasta. Kun se on muka hienompaa. Voin kuvitella, että yksi kimmoke tähän oli Alangon kotikaupungin, Joensuun, konsultin keksimä mainoslause: "Joensuu city, full of Life" , 80-luvun puolenvälin tienoilla.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tämäkin vielä! Steppi suviseuroissa

   Nyt on maailmankirjat sekaisin, En ollut uskoa silmiäni. Selvänä teltassa lauloi muiden mukana.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   92
   4151
  2. En minä alussa sua pitänyt kauniina

   Mutta nyt olet silmissäni maailman ihanin nainen. En edes käsitä, mitä tapahtui. Pikkuhiljaa muutuit silmissäni haluttavimmaksi naiseksi koko maailmas
   Tunteet
   215
   2782
  3. Voisitko mies kirjoittaa

   Jotain kivaa ja siten että tunnistaisin itseni varmasti? Ei ilkeilyjä..
   Ikävä
   62
   1343
  4. Homseksuaaliksi syntyminen - vuosisadan sumutus?

   Tieteellinen fakta on ettei homoseksuaaliksi voi syntyä vaan homoseksuaaliksi ruvetaan. Tätä kylmää ja itsestäänselvää tosiasiaa ei aivan viime vuosik
   Luterilaisuus
   330
   1205
  5. Kirjoitan sulle sydämestäni

   Syvin toiveeni on päästä kanssasi suhteeseen, saada tutustua sinuun ja että sinäkin tuntisit minut sellaisena kuin olen. Minulla on paljon rakkautta s
   Tunteet
   63
   1003
  6. Meillä on vain telepaattinen suhde

   Tai siis mulla suhun. Yksipuolinen se on, ja romanttinen kaikesta huolimatta. Mielikuvitus korvaa sen, mitä ei koskaan ollut.
   Ikävä
   66
   868
  7. Ei tiemme enää kohtaa

   Joten älä odota, että ilmestyisin elämääsi. Se, mitä on tapahtunut on mennyttä, eikä sitä enää saa takaisin. Voi olla, että et näe minua pitkään aikaa
   Ikävä
   71
   859
  8. uskallatkohan laittaa

   Kerro jotain mistä sinussa pidän? Tunnemme toisemme riittävän hyvin tietääksemme toisistamme nämä asiat melko osuvasti.
   Ikävä
   37
   846
  Aihe