Rotat tappelevat

Huolestuako vai ei?5

Meillä on ollut melkein viikon kaksi kuusiviikkoista tyttörottaa, siskokset. Parina ekana päivänä nukkuivat söpösti vierekkäin ja leikkivät yhdessä. Nyt ne ovat alkaneet tapella. Hieman isokokoisempi hyökkää aina pienemmän kimppuun, mutta pienempi saa välillä kuitenkin selätettyä toisen. Onko tämä vain leikkiä, kun vammoja ei tule, mutta hirveä kiljunta ja vikinä kuuluu? Tappelu myös näyttävät rajulta, pyörivät yhtenä pallona ympäri häkkiä, ja välillä vierivät pinnasiltaa alakertaan! Myöskin ne repivät toistensa häntiä, ja purevat toisiaan.

Itse näen tappeluita suunnilleen kuusi päivässä, mutta saattavat ne tapella silloinkin kun en ole katsomassa. Se, jonka enempi näen aloittavan tappelun, on kasvanut alle viikossa toista selvästi isommaksi, vaikka ovat saman ikäisiä, ja meille tullessa olivat saman kokoisia.

Tahtoisin siis tietää, että onko tämä tappelu normaalia? Tarvitseeko siitä huolestua? Ja jos pitää, niin miten siihen voi puuttua?

6

1947

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hnnnnnnsssc

      Tappelu on normaalia, ellei veri lennä tai karvaa lähde tupoittain... Näin tietääkseni. Meilläkin rotat tappelevat joskus aika rajunkin kuuloisesti ja näköisesti, mutta haavoja ei ole joten en huolestu asiasta. Luulisin (tosiaan luulisin, en ole asiantuntija, omistanut vain muutamia rottia) että nyt aluksi, kun tytöt on joutuneet kahdestaan omaan "laumaansa", ne tappelevat selvittääkseen kuka määrää kaapin paikan. Jos rajut yhteenotot jatkuvat ja toinen näyttää jotenkin riutuvan ja olevan ihan alakynnessä, puuttuisin asiaan. Suosittelin, että otat yhteyttä kasvattajaan, hän osaa neuvoa varmasti paremmin kuin minä =)

    • spicymix

      Ehkä rottapennut kinastelevat kummasta tulee lauman johtaja. Meillä naperot jotka 1kk ikäisiä leikkivät painimalla ja silloin tällöin myös "tappelemalla". En huolestuisi jos ei kummallekkaan ole vielä haavereita sattunut että olisi selvästi ollut kyse tappelusta. Onko rotilla tarpeeksi tilava häkki ja siellä paljon virikkeitä? Olisi hyvä olla myös useampi nukkumapaikka.. Liian pienessä häkissä rotat tylsistyvät ja voivat siksi tapella keskenään purkaakseen stressiä.

    • Alk.per. kirjoittaja

      Kiitos kovasti vastauksista :) Tarkkailenpa nyt vielä, ettei kumpikaan joudu sorretuksi, ja vahdin ettei vammoja tule :))

      spicymix: Häkki on mielestäni kyllä tarpeeksi iso, ja virikkeitäkin löytyy. Nukkumapaikkoja ei muuten ole, kuin että rottien lempikulmassa fleecekangasta ja vessapaperia. Kasvattaja neuvoi olemaan laittamatta mökkeröitä vielä näin alussa, etteivät kyhjötä sielä piilossa tutustumatta uuteen kotiin, ja vähän näkevät kuka antaa ruokaa :)

      • HemmoSuloinen

        Meillä on 2 poikarottaa iältään 4kk samasta poikueesta ja tappelevat myös tosi usein. Vikinää ja kiljuntaa kuuluu aina kun ne tappelevat. Onko pahaksi jos napsutan sormia tai koputan häkin pinnaa saadakseni sen loppumaan? Pelkään että niitä sattuu ja sitten alan heti sääliä ja lelliä kiusan kohdetta.;)


      • 5+19
        HemmoSuloinen kirjoitti:

        Meillä on 2 poikarottaa iältään 4kk samasta poikueesta ja tappelevat myös tosi usein. Vikinää ja kiljuntaa kuuluu aina kun ne tappelevat. Onko pahaksi jos napsutan sormia tai koputan häkin pinnaa saadakseni sen loppumaan? Pelkään että niitä sattuu ja sitten alan heti sääliä ja lelliä kiusan kohdetta.;)

        Tuon ikäiset pojat alkavat jo tajuta, että laumassa on aina johtaja, ja sitä ne selvittelevät. Painimatseihin ei kannata mennä väliin muussa tapauksessa kuin jos rotista löytyy jonkun matsin jälkeen haavoja tai toinen juoksee oikeasti paniikissa pakoon. Hierarkian on tultava selväksi sekä rotille itselleen ja myös sinulle. Tehtäväsi on seurata, kumpi on pomo ja vahvistaa tämän asemaa; ensin huomiota ja herkkuja johtajalle.


    • Rottahullu

      Meillä on 3 rotta poikaa ja kaksi nistä taistelevat ja kuuluu vikinää.Ajattelemme että se on vain leikkiä koska kuitenkin he ovat hyvissä väleissä.Vikinä saattaa myös johtua siitä että rotat ovat huonossa asennossa. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1485
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1301
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1275
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1215
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1204
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      12
      1097
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1087
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1073
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe