Mielipide Michael Jacksonista

Mielipide Jacksonist

Joskus muusikkopiireissä saattaa nousta esiin kysymys, oliko Jackson enemmän muusikko vai tanssija. Väitän, että hän oli ennen kaikkea ERINOMAINEN popin esittäjä, mihin sisältyy muiden tekemien kappaleiden laulaminen ja karismaattinen esiintyminen.

En tiedä, kuinka moni täällä harrastaa musiikkia konkreettisesti, eikä vain kuuntele kappaleita ja katso musiikkivideoita. Se nyt on kevyimmän sarjan musiikin harrastamista. Sen sijaan otaksun kuitenkin että täällä on myös ihmisiä jotka soittavat jotain soitinta ja tietää esim. soinnutuksesta jotakin.

Muuten liikutaan aivan amatööripohjalta.

Todettakoon, että soinnut, melodiat ja rytmi on katsottu musiikin peruselementeiksi Euroopassa. Michaelin, kuten myös muiden popartistien musiikissa monotoninen rytmikorostus näyttelee joskus hieman puuduttavaa osaansa, mutta onneksi poikkeusbiisejä riittää ihan hyvin - eli kaikki biisit eivät ole kuten They Dont Care About Us tai muut tusinakappaleet.

Michael oli LOISTAVA laulaja ja esiintyjä. Elviksestä hän poikkeaa eniten siksi että hän teki myös joitakin kappaleita. Muistan ennen kuin olin lainkaan vihkiytynyt musiikin keskeisimpään elementtiin (luultavasti) eli harmoniaan, ah, että muistan tuon ajan hyvin: Pidin silloin epämusikaalisimmista, primitiivisimmistä Jackson-kappaleista.

Nyt tänä päivänä ajattelen toisin ja hänen pienen tuotantonsa uudelleen-"selaaminen" on paljastanut mielenkiintoisen seikan: Jacksonin omat kappaleet ovat kovin kovin kovin simppeleitä.

Rehellinen tarkastelu lienee paikallaan: Esim. Beat It on vetoava ralli, mutta siinä on vain kolme sointua. Billie Jean perustuu erinomaiseen bassolinjaan, tasaiseen rytmibiittiin ja simppeliin sointukiertoon. Heal the World -tyylinen roska on äärettömän konservatiivisten sointujen ja Euroviisumodulaatioiden rumentamaa, turvallista amerikkalaissössöä. Äkkiseltään arvioituna Michael oli parhaimmillaan Off the Wallilla.

On mielenkiintoista, miten se popmusiikin musta perinne ja toisaalta valkoinen päällekäyvempi poppis, joiden keskellä Jackson kasvoi, on vaikuttanut häneen. Ehkä BAD-kappaleen 9-sointu kertsissä on peräisin soul-soinnutusperinteestä, mutta yleisesti ottaen Michael oli NIMENOMAAN valkoisen popin säveltäjä: Biisit koostuvat toisiaan lähellä olevien sointujen tylsistä kierroista ja BAD-levystä asti Michaelin omissa biiseissä ei ole ollut enää rahtustakaan mustaa soulia.

Myös Thrillerissä on kiinnitettävä huomio samaan: The Girl Is Minekin on esim. aivan todella valkoinen popkappale. Off the Wallilla Michael kunnoustautuu tietynlaisen rytmikeitoksen parissa, jota nimittäisin enemmän hänen omaksi alakseen.

Mielestäni Michaelilla on ihan OK kappaleita, joskin yksinkertaisia, ja erityisesti soinnutuspuoli on munaton (laulajana Jacksonin melodiapuoli on astetta napakampi). Varsinaiset Michaelin albumien HELMET ovat esim. Rod Tempertonin ja muitten hurmaavien soulimpia kappaleita säveltäneiden muusikoiden työtä. Myös legendaarinen Paul McCartney loi nätin Girlfriend-sävellyksen täydellisesti albumin linjaan soveltuvaksi helmeksi.

Tietysti tämän koko jutun oivaltaminen edellyttää edes vähän tietoa soinnuista. Mutta tämä siis EI OLE PAHALLA! Michaelia hurmaavampaa laulajaa levyille Off the Wall ja Thriller on VAIKEA KUVITELLA!

Mutta heti kun biisit alkoivat olla enemmän Jacksonin käsialaa, laski taso kuin lehmän häntä: lattealle simppelin ja umpikonventionaalisen soinnutuksen tasolle.

Seuraavat biisit sitä vastoin sisältää hienoja työtä ja ovat kuuluisien albumien Off the Wall ja Thriller helmiä! Kaikenmaailman SULOISET soinnut kuten 11 ja 9-soinnut, ja Rock with You -biisin harmoniamuutokset (kertsin soinnut!) viehättävät kybällä ketä tahansa musanystävää.

Tässä:
2. "Rock with You" Rod Temperton 3:40
5. "Off the Wall" Rod Temperton 4:05
6. "Girlfriend" Paul McCartney 3:05
7. "She's Out of My Life" Tom Bahler 3:37
8. "I Can't Help It" Stevie Wonder, Susaye Greene 4:29
9. "It's the Falling In Love" (featuring Patti Austin) Carole Bayer Sager, David Foster 3:48
1. "Wanna Be Startin' Somethin'" Michael Jackson 6:02
2. "Baby Be Mine" Rod Temperton 4:20
7. "Human Nature" Steve Porcaro, John Bettis 4:05
9. "The Lady in My Life" Rod Temperton 4:59

10

466

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • omat kappaleet

      ovat kieltämättä simppeleitä mutta voin sanoa, että kaikki nämä muiden tekemät biisit ovat jääneet Miken omien biisien varjoon. Michael Jacksonin menestyneimmät biisit ovat hänen omaa käsialaansa esim: Billie Jean, Beat it, Smooth criminal, Dont stop til you enough, Black or white ja muut hänen tekemät biisit tekivät hänestä maailman menestyneimmän artistin (Guinnesin ennätyrkirjan mukaan Michael Jackson on maailman menestynein artisti)

      • MJ on paras!

        Se on totta et michael jackson on paras ikuisesti ihana ääni ulkonäkö ja ihana luonne ku oli nii kiltti ku lahjotti ihan sairaast hyväntekeväisyyteen rahaaki SE ON PARAS IKUISESTI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


    • Little asslover

      Outo, kimittävä, lapsentasolle jäänyt friikki, joka toivottavasti pysyy siellä missä lieneekään. Ja kaikki funklubilaiset etsivät pikapikaa uutta fanitettavaa! Kiitos ja painukaa v*ttuun kaikki!!

      • mielenvikaiset ja

        mediapaskaan uskovat etsivät pikapikaa uutta hoitopaikkaa. Kiitos ja painukaa v*ttuun kaikki miken vihaajat.


      • Dhoppe
        mielenvikaiset ja kirjoitti:

        mediapaskaan uskovat etsivät pikapikaa uutta hoitopaikkaa. Kiitos ja painukaa v*ttuun kaikki miken vihaajat.

        Eikö Mikeä saisi vihata?

        No, mä en vihaa Mikeä, mutta onhan se tosi - mitä jo kirjoitin - että Rod Temperton teki paljon parempia soul-kappaleita kuin Jackson popkappaleita tai yleensä mitään kappaleita.

        Jackson oli vain OK. Prince ja varsinkin Wonder olivat eri tasolla säveltäjinä. Princellä muutama luova ja inspiroiva laulu. Laulajana tosin Jackson miellyttää heistä mua eniten. Wonder ei laulajana vakuuta mua kuten Jackson tai Prince, mutta on lauluntekijänä aivan eri juttu... Kuunnelkaas esim. You are the sunshine of my life.

        Musiikki on nauttimista varten. Onneksi Michael osasi kuitenkin esittää sitä hyvin-


      • lasten ystävä nro 1
        mielenvikaiset ja kirjoitti:

        mediapaskaan uskovat etsivät pikapikaa uutta hoitopaikkaa. Kiitos ja painukaa v*ttuun kaikki miken vihaajat.

        Ota pää pois perseestäsi ja katso maailmaa avoimin silmin. Kunhan ensin olet pessyt lärvisi!


    • kjdhfkuyertiug

      > "Michael oli LOISTAVA laulaja"
      No ei. Normaalisti laulaessaan hänen äänensä oli lapsenomainen ja kimeä, mutta kohtalaisen puhdas. Äänialasta en sano muuta kuin, että kovin laaja se ei ollut, ainakaan alapäässä. (khih) Rajummassa laulamisessa ääni menetti kaiken voiman, ja jäljelle jäi vain hentoa raakkumista. Ähkinät ja kiekumiset kaupan päälle.

      • kökkömies69

        Michaelilla oli uskomaton ja ihana ääni kaikin puolin. Kuuntele koko Michaelinn koko tuotanto niin huomaat Michaelin lahjakkuuden laulajana ;)


      • jarkkis lahest
        kökkömies69 kirjoitti:

        Michaelilla oli uskomaton ja ihana ääni kaikin puolin. Kuuntele koko Michaelinn koko tuotanto niin huomaat Michaelin lahjakkuuden laulajana ;)

        sano torventekijä. Michaelin tapauksessa ilmeisesti perseestä...


      • oletko kenties
        jarkkis lahest kirjoitti:

        sano torventekijä. Michaelin tapauksessa ilmeisesti perseestä...

        se michael jacksonin imitaattori?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3010
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2089
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      91
      1863
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1573
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1232
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe