Invalidisoiva päänsärky

khgkh khkhjh

Olen 28-vuotias nainen, joka on kärsinyt jatkuvista päänsäryistä 13-vuotiaasta asti, sekä migreenistä että jännityspäänsärystä. Ainainen särky ja sen pelko rajoittaa elämääni todella voimakkaasti. Särky laukeaa lähes kaikesta fyysisestä tekemisestä: kävelystä, portaiden noususta, siivoamisesta, ruoanlaitosta, jne. En ole koskaan pystynyt elämään normaalia elämää särkyjeni takia.

Jo kouluaikana ihmettelin kun muut nuoret harrastivat koulun päälleja viettivät sosiaalista elämää, itse jouduin makaamaan sängyssä suurimman osan vapaa-ajasta joko säryn kourissa tai uutta kohtausta peläten.

Opiskeluaikana työssäkäynti oli täysin mahdotonta, koska särky oli jatkuvasti päällä ja paheni kaikesta stressistä ja fyysisestä ponnistelusta. Minua on aina pidetty laiskana ja saamattomana, eikä särkyjäni ole otettu todesta. Melkein kaikki lääkkeet on kokeiltu, mutta mikään ei auta siihen, että säryn laukaisee tavalliset arkipäiväiset asiat, joita on vaikea välttää...

Vapaa-aikana en voi tehdä juuri muuta kuin maata sängyssä ja lukea kirjaa/katsoa tv:tä, lähes mikä tahansa muu toiminta laukaisee kivun viimeistään parin tunnin kuluessa ja loppuilta menee särkyä potiessa. Lääkärien mukaan vain "reagoin kaikkeen päälläni" ja olen täysin normaali, mihinkään tarkempiin tutkimuksiin ei siis ole tarvetta.

Alan olemaan jo epätoivoinen tähän tilanteeseen, kun normaali elämä tuntuu olevan saavuttamaton tavoite. Onko muilla vastaavia kokemuksia?

9

913

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • onko mitään uutta

      Noin monessa vuodessa olet varmaan ehtinyt kokeilla vaikka mitä. Tuntuu vaikealta ehdottaa mitään, kun lääkäritkään eivät ole löytäneet ratkaisua.

      Sinulla on varmaan kuukautiset alkaneet samoihin aikoihin kuin päänsärytkin. Hormonit voivat olla särkyjen ylläpitäjä.

      Murrosikä kaikkine mullistuksineen on myös rankkaa aikaa. Itsetunnon kanssa on melkoista tasapainoilua ja vanhemmistakin pitäisi irtautua, alkaa kasvaa aikuiseksi. Terapeutin kanssa voisit miettiä psyykkisiä syitä tilanteeseen

      Onko sinulla kokeiltu masennuslääkitystä? Osalla ihmisistä se vähentää kipuja.

      Oletko kokeillut akupunktiota, vyöhyketerapiaa, reikiä, shindoa? Sieltä voisi löytyä helpotusta.

      Kevyt liikunta voisi auttaa. Ei rajusti vaan sietokyvyn mukaan.

      Ruokavalio voisi auttaa. Monenlaisia kokeiluja voisi tehdä. Laktoosi-intoleranssi ja keliakia kannattaisi sulkea pois. Ruokien lisäaineissa voi myös olla jotain, joka aiheuttaa kipua.

    • Lekalla päähän!

      Minulla on lähes vastaava tilanne tai ainakin niin, että lähes joka päivä särkee päätäni. Pahimmillaan, kun päänsärky riehui, heräsin aamuisin jo anivarhain ja suurin toive oli, että ehtisin vessaan oksentamaan ajoissa. Olen myös kokeillut kaikki mahdolliset lääkkeet. Migreenilääkkeet eivät auttaneet yhtikäs mitään.

      Joskus harvoin olen saanut estettyä säryn tulon ajoissa, kun olen ottanut oikein hevoskuurin särkylääkkeitä hyvissä ajoin, kun ei särky ole vielä päässyt kunnolla jyskyttämään.

      Nyt olen onneksi eläkkeellä, joten ei tarvitse enää stressata siitä, jaksaako töissä.

      Minulla on perussairaus, jota on joku neurologi epäillyt päänsärkyni syyksi, toinen taas kielsi asian. Päätäni on kuvattu useampaan kertaan, muttei mitään ylimääräistä ole löytynyt.
      Hiljattain sain poskiontelotulehduksen ja kasvoni kuvattiin. Yllätys oli, että jotkut tiehyet olivat niin tukkoon turvonneet, etteivät ne edes näkyneet kuvissa. Sain kortisonisuihkeen ja antibioottikuurin. Lääkäri sanoi, että ehkä olisi aiheellista, että käyttäisin kortisonisuihketta jatkuvasti. Nyt sain kuukauden kuurin. Päänsärky on hieman helpottanut tuon lääkityksen myötä. Mutta kyllä se olikin vielä normaalia helvetillisempää poskiontelotulehduksen aikana.

      Lääkärit eivät kovin vakavasti tunnu ottavan pitkäaikaista päänsärkyä. Moni tuntuu ajattelevan, että onhan minulla itsellänikin silloin tällöin (krapula-aamuina) ollut vähän kolotusta. He eivät ymmärrä, ettei tämä ole mitään pientä kolotusta, vaan täysin sietämätöntä särkyä, joka kuten kuvasit, vaikeuttaa ja estää normaalin elämän.

      Itse olen epäillyt välillä hampaita, korvia, kaularankaa... milloin mitäkin. Mutta kun mikään ei auta!

    • täälläkin!

      Kokemuksia sietämättömistä kivuista on liikaakin.
      Vuosien ja vuosien ajalta.
      Sietämättömät kivut ovat olleet yläleuan ja takaraivon alueilla.
      Myös tässäkin tapauksessa ponnistelu, rasitus, esim lenkkeily pahensivat kipuja!

      Mitään syytä kipuihin ei tässäkään tapauksessa löytynyt.
      Vain pillereitä pillereiden perään määrättiin.
      No, joskus UKW:tä ja hierontaa.
      Olin pyytänyt myös purennan tasapainon tarkastusta, koska tuntui, että sillä kipeällä puolella olisi korotusta.
      Mutta kerrottiin vain, että on hyvin hoidetut hampaat, eikä niissä ole mitään vikaa!
      Kivuista sai kulkea valittamassa ja kertomassa sekä asiantuntijoilta apua kyselemässä vuosia toistensa perään, eikä mitään syytä kipuihin eikä apua löytynyt.
      Pillerireseptejä kyllä kirjoiteltiin kiitettävästi.

      Vasta aikojen kuluttua satuin hammaslääkärille, joka havaitsi takahampaiden virhekontaktit, juuri kipeällä puolella. Olikohan tämä edellisiä hiukan tarkkanäköisempi?
      Ko. kahden virheellisissä kontakteissa olleiden, amalgaamilla paikattujen hampaiden hermot olivat tietenkin ärsyyntyneet, ja tulehtuneet virheellisistä kontakteista ja ylirasituksesta.
      Aikojen kuluessa löytyi myös haljenneita, amalgaamilla paikattuja taka hampaita, galvanismi, se kovin kiistelty elohopea ongelma ym. ym.
      Vieläkään kipu, jomotus ei ole kokonaan poistunut ko. leukaluun ja takaraivon alueelta, mutta on jo siedettävällä tasolla.
      Kovin vaikeita ongelmia tuntuvat olevan asiantuntijoiden havaita, vaikka asiakaskin esittää niistä epäilyksensä!

      Onko sinulla näitä amalgaamipaikkoja?

    • Al

      Mulla on krooninen migreeni. Ennen lääkitystä tilanne oli mahdoton. Nyt estolääkityksen kanssa tilanne samankaltainen kuin sulla. Jos rasitan itseäni fyysisesti, henkisesti tai älyllisesti (esim. syvällisen aineiston lukeminen), viimeistään pari tuntia myöhemmin iskee päänsärky, joka vaivaa koko loppupäivän. Epäilen, että se liittyy ehkä pulssin kiihtymiseen, tai verenpaineen nousemiseen.

    • näkymätön särky

      tämä on tehokas apu.osta e-epaa sinkkiä b-vitamiinia vahvinta,ja vielä mangneessumia alkuun 2 taplettia 350mg,ja sinkkiä 45mg pari viikkoa,sen jälkeen ohjeiden mukaan.
      näillä on jokainen saanut avun migreeniin,joille olen tämän ohjeen antanut,siitä huono kun on säännöllisesti syötävä. vävyllä oli tosi paha migreeni,aurat silmissä ja kova kipu,näistä sai avun,säryt ollut pois vuosia..
      kirjoittele auttaako.
      home taloja pitää välttää,se on mahdoton ,ei juuri ole puhtaita asuntoja.

    • pakko sopeutua

      Melkeimpä juuri tuossa samassa iässä itselläni on ollut samanlainen tilanne.Jatkuva päänsärky. Tutkittu minua on paljon. Tehty jopa välillä epilepsiadiagnoosi. Tämänhetkinen diagnoosi on basilaarimigreeni.
      Elämääni se on rajoittanut hyvin paljon.
      En oikein koskaan ole voinut elää täysipainoista elämää.Olen töissäkin ollut 30-kymmentä vuotta,mutta aina olen tuntenut itseni jotenkin huonommaksi vaivani kanssa.Lääkkeitä on kokeiltu jos jonkinlaisia. Aina on sairas olo ja ei voi panostaa työhönsä,niinkuin haluaisi. Ei ole ollut voimia pyrkiä ammateissa eteenpäin. Sitä on varmaan tulkittu laiskuudeksi ja saamattomuudeksi,vaikka se on johtunut juuri tästä sairaudesta.
      Vanhempana olen hyväksynyt tilanteeni. Työn kannalta vain hankala tilanne,koska migreenistä ei voi päästä eläkkeellekkään. Nyt vanhempana olen usein ajatellut,jos elämäni olisin saanut elää ihan terveenä.
      En voi koskaan suunnitella tai sopia mitään asioita etukäteen,koska en tiedä olenko siinä kunnossa sovitulla hetkellä. En suunnittele,enkä sovi tapaamisia. Elän päivä kerrallaan ja niinkuin se itselleni sopii.

    • kipuilija28

      Aloittajalle (ja muillekin): tekstisi oli kuin minun kirjoittamani, ja olen saman ikäinen kuin sinä. Olen myös havainnut saman. Lääkärit ja ihmiset, jotka eivät tästä vaivasta kärsi, eivät ota migreeniä vakavasti. Olen huomannut, että minut on leimattu laiskaksi, yliherkäksi, ongelmaiseksi tai vaikeaksi ihmiseksi. Tuntuu siltä, että asialle ei vain kertakaikkisesti osata tehdä mitään. Kaikkea voi kokeilla, mutta minulla ei ainakaan ole varaa käydä akupunktiossa tai luontaishoidoissa opiskelijana.

      Minulla migreeni alkoi jo lapsena, mutta sitä ei vaan tunnistettu silloin, enkä tietysti itse ymmärtänyt mistä huono olo johtuu. Huvipuistolaitteet, juokseminen, hyppynarulla hyppinen ja kaikenlainen kieppuminen (karusellit, kieppitangot) laukaisivat migreenin. Vanhempani olivat sitä mieltä, että lapsella ei voi särkeä päätä, ja minut leimattiin vaikeaksi ja oikuttelevaksi lapseksi, ja sainkin monesti selkääni tästä huonosta käytöksestä. Ala-asteella jo opin varomaan ja jättäydyin tietyistä leikeistä pois, ja migreeni rauhottui. Yläaste sujui hyvin, mutta lukiossa migreeni alkoi taas vaivata, onneksi kuitenkin muutaman viikon välein. Oikeastaan vaiva alkoi vasta viimeisenä vuonna, kun stressasin arvosanoista ja jatko-opinnoista.

      Opiskeluajan ensimmäiset vuodet sujuivat hyvin, ilman migreeniä, mutta sitten sain sellaisen seinänaapurin, joka metelöi 5 yönä viikossa enkä saanut ollenkaan nukuttua. Olin todella stressaantunut, kun yritin käydä töissä ja opiskella samalla, ja migreeni lähti aivan käsistä. En saanut yhden vuoden aikana mitään kursseja kasaan, sillä minulla oli koko ajan migreeni. Kävin pään magneettikuvauksessa ja purenta on tarkastettu, kaikki ok.

      Nyt viimeiset vuodet ovatkin olleet juuri kuvailemiasi. Pärjään ilman särkyä, kunhan en vain tee mitään. Jos yritän opiskella, ajatustyö laukaisee migreenin. Pari tuntia päivässä on maksimiaika, ja opiskeluni etenevätkin todella hitaasti. Samoin kaikki fyysinen ponnistelu laukaisee migreenin, jopa reipas kävely. Jos näen tai kuulen jotain kuohuttavaa, saan heti migreenin. Aamuisin en voi lähteä kiireellä mihinkään, koska päätäni särkee joka aamu ja jos yritän toimia nopeasti särky pahenee migreeniksi. Joudun siis varaamaan aikaa paljon aamutoimiin, koska joudun yleensä odottamaan aamulla n.tunnin että särky alkaa mennä taka-alalle ja sitten alan pikkuhiljaa tehdä aamutoimia. Kuukautisten aikaan minulla on joka päivä kunnon migreeni. Unirytmi minulla pitää olla todella säännöllinen. Jos yhtään on yövalvomista tai huonosti nukuttuja öitä, on yleensä tiedossa migreeni seuraavana päivänä. Sama pätee pieneenkin määrään alkoholia.

      Migreeni on vaikuttanut kielteisesti ihmissuhteisiini. Erään ystävän kanssa meillä meni välit poikki, kun jouduin kerran perumaan tapaamisen migreenin takia. Hän ei uskonut että päänsärky voi olla niin kovaa, vaan ajatteli minun tehneen hänelle oharit. Huomaan myös muiden kavereiden ajattelevan minun olevan liian varovainen, kun en aina uskalla ottaa alkoholia jos migreeni on ollut erityisen paha viime aikoina, tai uskalla aina tehdä kaikkea. Myös orastavat parisuhteet ovat hiipuneet migreenin takia, kun miesten on ollut vaikea ymmärtää (enkä syytä heitä), miksi joudun koko ajan varomaan enkä halua tehdä aina kaikkea, tai jaksa olla liikenteessä koko ajan. Olen monesti miettinytkin, että vaikka löytäisin parisuhteen, onko minusta miksikään perheenäidiksi, kun tuntuu etten voi tehdä mitään ja joudun lepäämään ja varomaan koko ajan. Työelämään siirtyminen myös huolettaa, sillä epäilen vahvasti jaksanko tehdä klo:8-16 töitä joka arkipäivä, tai villiintyykö migreeni täysin tällaisissa oloissa.

      • migraena gravis

        Aivan ovat kuin omaa tekstiäni. Migreeni todellakin rajoittaa elämääni. Ensisessä työpaikassakaan ei esimies ymmärtänyt sairauttani, vaan totesi minun vain laiskottelevan.Myös minut leimattiin yliherkäksi, vaikeaksi ihmiseksi ja ongelmaiseksi ihmiseksi. Tosin tähän 12 vuotta neurologinani ollut lääkäri antoi oman kommenttinsa...

        Migreenini alkoi jo vauvana, murrosiän varsinainen migreeni oli poissa, kunnes laukesi uudelleen entistä rajumpana oltuani kesätöissä Linnanmäellä -95.

        Siitä lähtien elämä onkin sitten ollut yhtä migreeniä... Diagnoosini on migraena gravis, epilepsiapohjainen migreeni.

        Kohtauksia tulee useita viikossa -kestoltaan jopa 1-7 päivää. Eli kun yksi migreeni loppuu, toinen alkaa...

        Kuten aiempi kirjoittajakin en ole lapsesta asti voinut sietää keinuja, karuselleja, yms. kieputusvehkeitä.

        Aiemmin estolääkkeenäni oli Absenor, Absenor koktailit, sitten Topimax. Sekä lisäksi kymmenet kivunkatkaisutiputukset Voltaren-metopram tippa ja Färkkilän tippa.

        Nyt estolääkitykseni on purettu rajujen sivuvaikutusten vuoksi ainakin vähäksi aikaa.Täytyy todeta, että yllättävän hyvin olen nyt ilman estolääkettä selvinnyt. Triptaaneja otan särkyyn ja käyn viikottain fysioterapiassa niska-hartia hieronnassa sekä kuuriluonteisesti 6krt. jakso akupunktiossa.

        Tällä hetkellä tuntuu kyllä, että pian täytyy saada estolääkitys takaisin, kun kohtauksia tulee turhan tiheästi ja aloitan työt elokuussa hoitovapaan jälkeen.

        Yritän elää säännöllistä elämää, olen absolutisti, olen yrittänyt opetella olemaan stressaamatta, mutta eihän se tällaiselta "hikipingolta" tai pedantilta henkilöltä suju. Ja sen sitten ikävä kyllä todella huomaa...

        Myös minulla migreeni rajoittaa sosiaalista elämää, sekä on aiheuttanut välirikkoja ystävien kanssa. Kun en aina poääsekään sovittuun tapaamiseen ja syytäni ei uskota... En käy viihteellä kun en kestä stroboja yms valoja, meteliä , valvomista sekä tupakansavua (joka varsinkin ennen lakia oli aivan mahdoton ongelma). Väsymys ja vahvat tuoksut laukaisevat takuuvarmasti migreenini.

        Kaikenkaikkiaan migreeni rajoittaa elämääni suunnattomasti. tai siis on rajoittanut jo 38 vuoden ajan. Pahimmillaan se oli v. 1999-2000 sekä raskauteni aikana 2008, kun en voinut käyttää kipulääkkeitä ja migreenini oli jatkuvaa koko 9kk ajan. Sairaslomalla olinkin 7kk.

        Nyt menee siis suht mukavasti entiseen verrattuna; eli niinkauan kuin on elämää, on toivoa ;)


    • migreenimiiru

      Kiitos kun olette jakaneet kokemuksianne. Itselläni migreeni ei ole onneksi noin elämä rajoittava koko ajan, mutta aina toisinaan on jaksoja - lähinnä kun elämä on muutenkin stressaavaa - joina migreeni hallitsee kaikkea tekemistä. Meni taas koko viikonloppu kituessa ja viime viikolla oli ehkä yksi normaali päivä. Harmittaa. Olisi parempaakin tekemistä kuin maata pimeässä ja yrittää nukahtaa, että kipu ei tuntuisi.

      Ja tosiaan, kun ei se pelkkä migreeni , vaan migreenin pelko. En uskalla saunoa, en ota alkoholia ( no, ei suuren suuri menetys), matkustaminen pelottaa. Välttelen meluisia paikkoja, kirkkaita valoja, voimakkaita hajuja, monia ruoka-aineita. Valvominen ei käy.

      Itsekin olen opiskelija ja huolettaa, miten työelämässä selviän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2505
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2183
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1857
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1631
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1586
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1585
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1528
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      73
      1436
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      95
      1344
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe