Miksi ajokoira?

Harkitseva

Miksi olette valinneet koiraksenne Suomen ajokoiran? Jos metsästyskäyttöä ei oteta lukuun, muut syyt? Luonne? Onko hyvä myös seurakoirana? Tulisi meillä myös metsästyskäyttöön, mutta mukava olisi jos siitä olisi "muutakin iloa". Jaksaako ajokoira esim.vetää lapsia pulkassa? Voiko kunnon metsästyskoiraa lellitellä ja hellitellä perheen tyttöjen toimesta? Sopiiko se kissa samaan taloon? Meidän kissavanhuksella huonoja koirakokemuksia. Olisiko toivoa, että hyväksyisi kuitenkin koiranpennun?? (Kokemuksia?)

15

4200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ajuri

      Ajokoiran rotumääritelmässä lukee, että ajokoiraa ei pidä ottaa pelkäksi seurakoiraksi, koska sen tarvisee käydä metsällä. Rodulla on niin kova metsästysvietti, muuten se kärsii. Ajuri voi olla myös mukava perheenjäsen. Vihaisuutta ei sallita. Itse olen tavannut aika monia vihaisia yksilöitä. Mistäköhän johtuu. Ei pysy irti pihalla.

    • Anne

      Meillä on 10-vuotias suomenajokoira narttu, otettiin se meille 5 kuukauden ikäisenä ja metsästyskäyttöön, mutta hyvin pian siitä tuli myös seurakoira. Meidän ajokki on ollut aina sisä koira, nukkuukin meidän sängyssä, on erittäin kiltti, rauhallinen ja hyväluonteinen, tulee toimeen lasten ja toisten koirien ja äitini kissan kanssa erinomaisesti. Ja koiran metsästysvietti ei millään tavalla "kärsi" jos sitä lellitään ja hellitään kotioloissa, meidänkin ajokki on ollut tyttömme hellittävä koko ikänsä. Ajokoira jaksaa vetää lapsia pulkassa (tuttua puuhaa meilläkin) Ja ajokoira pysyy kyllä irti pihassa kun sen siihen opettaa, paras keino siihen on pitää mahdollisimman paljon irti ulkona pennusta lähtien ja luonnollisesti peruskouluttaa, paikallaan olo, luoksetulo ym. ajokoira oppii siinä kuin muutkin rodut. Tuttavapiirissämme moni on ihmettellyt rauhallista pihassa pysyvää ajokkiamme. Monen ihmisen mieliin on niin iskostunut vielä tänä päivänäkin, että ajokoirat ovat karkailevia, hötkyileviä koiria. Varmasti tarhakoirat ovatkin, mutta ei vain ajokoira rotu. Ajokoira on hyvin seurallinen rotu, en voisi kuvitellakaan, että pitäisimme omaa koiraamme tarhassa, se kuolisi sinne ikävään :( Suosittelen lämpimästi ajokoiraa teille metsästys- ja seurakoiraksi, erinomainen kummassakin tehtävässä.

      • tiia

        HEI! MINUNKIN MIELESTÄ (RODUN KASVATTAJANA) SUOMENAJOKOIRA ON MYÖS ERITTÄIN MUKAVA SEURAKOIRA! = ) KOIRAT OVAT MEILLÄ METSÄSTYSKAVEREITA MUTTA MYÖS MUUTEN SEURAKOIRANA. KOIRAT OVAT SISÄTILOISSA MUITTENKIN KOIRIEN TAVOIN SISÄLLÄ JA NYTKIN KUN NARTTUNI SAA PENNUT MINÄHETKENÄ HYVÄNSÄ SE TULEE PENIKOIMAAN MEILLÄ SISÄLLÄ JA PENNT OVAT SISÄLLÄ 5-7 VIIKKOISIKSI. IRTI OLO PIHALLA EI OMILLA KOIRILLANI ONNISTU MUTTA USKON ETTÄ KOULUTTAMALLA SEKIN ONNISTUU. TIEDÄN MYÖS AJUREITA JOTKA OVAT VERRATTOMIA ESIM AGILITYSSÄ! ELI KOULUTETTAVISSAKIN AJURIT OVAT! ONNEA AJURI HANKINASSA !! = )


      • lassi

        olen samaa mieltä,meillä on 6v ajokoira ja on oikea sohvan valtaaja kaipaa huomiota niinku muutkin rodut! hyvä metsällä ja kotona!!


      • vm-82

        Ajokoira on varmasti yhtä hyvä seurakoira kuin muukin. Meillä ollut ajokoiria koko ikäni ajan ja yhtään "vihaista" ei ole kohdalle osunut. Pulkkaa ei sillä tosin kannata vetää, koska jos jokin haju (vaikka ketun) sattuu tulemaan sen nenään kesken kaiken niin se on menoa sitten siihen suuntaan mihin koira vie. Meidän nykyinen ajokoira on opetettu mm. istumaan, antamaan tassua, kierimään... ja se tapahtui helposti. Koira on myös hyvä metsästyskoirana. Kannatan hankintaa!


      • hulvaton hurtta
        vm-82 kirjoitti:

        Ajokoira on varmasti yhtä hyvä seurakoira kuin muukin. Meillä ollut ajokoiria koko ikäni ajan ja yhtään "vihaista" ei ole kohdalle osunut. Pulkkaa ei sillä tosin kannata vetää, koska jos jokin haju (vaikka ketun) sattuu tulemaan sen nenään kesken kaiken niin se on menoa sitten siihen suuntaan mihin koira vie. Meidän nykyinen ajokoira on opetettu mm. istumaan, antamaan tassua, kierimään... ja se tapahtui helposti. Koira on myös hyvä metsästyskoirana. Kannatan hankintaa!

        Mielestäni Suomen ajokoira on kaikista typerin rakki mitä maa päällänsä kantaa. Lapsuudessakin kotona ja muualla naapuristossa oli samanlaisia puolikkaan herneen kokoisilla aivoilla varustettuja hurttia. Ei auttanut koulutuskaan rakkeihin. Yök.


    • ajokoiran

      ajotaitojen vuoksi.Iso koko auttaa lumikelillä.

      Luonne on aina rauhallinen,jotkut suvut ovat arkoja jolloin äkkitilanteessa voi purra.

      Jos on heikkometsästys vaistoinen,sopii leikkikaveriksi.

      Metsästysintoiselle pulkanveto on rääkkiä.Irtipäästyään häipyy metsään pulkka perässä.Alkaa inhota pulkkaa ja voi jopa tulla äkäiseksi.

      Ajokoirat pitävät taputtelusta.Ei ole vihainen lapsille.Tottuu kissaan.Kissa tuskin koskaan unohtaa huonoja kokemuksia.

      Lyhyesti:Hyvä ajokoira ei sovi seurakoiraksi eikä ole siihen tarkoitettukaan.

      Huono ajokoira joka ei aja voi leikkiä lasten kanssa.Huonokaan ajokoira ei pulkan kanssa viihtyne reuhakkeen luonteensa vuoksi.

    • ainaajokoira

      No ensisijainen syy on ajokoiran metsästysominaisuudet, mutta niitähän ei kysytty. Luonne on ajokirilla pääsääntöisesti hyvä, se on kiltti ja sopeutuvainen koira. Minulla on niitä kaksi ja molemmat elävät sisällä perheen parissa.Ajokoira tarvitsee paljon liikuntaa ja itse pidänkin aina hiihtolenkeillä niitä mukana yksittäin. Ajokoira jaksaa vetää ainakin suksimiestä aika mukavasti jäällä hiihdettäessä, tuntuvat myös sellaisesta offseason hommasta kovin tykkäävän. Kyllä periaatteessa koira kissaan tottuu kun se pentuna oppii sen kanssa elämään, siitä ei tosin kokemusta itsellä. Eikä koiran metsästysominaisuudet mitenkään kärsi vaikka sitä lellitelläänkin,tottelevaisuuttahan on helpompi opettaa kun koira asuu laumansa kanssa. Meidän koirat nukkuvat lasten kanssa, sille en mitään mahda, eikä siitä koirille mitään huonoa aiheudu. Lapsetkaan eivät ole saaneet siitä mitään allergioita joten mitäpä siitä.

    • vm-82

      Ps. kissa yleensä hyväksyy koiranpennun, koska se ymmärtää sen olevan vasta pentu. Meillä esim. sisällä kissa ja ajokoira syövät samalta kupilta samaan aikaan, mutta ulkona kissa voi saada kyytiä puuhun... Ovat silti kavereita. Meidän koiramme rakastaa myös "lasten vellomista".

    • Jussi

      Kun tuun kännipäissää kapakasta, laitan korian rattiin ajamaan.

    • lotta

      Meillä on aina ollu suomenajokoiria, se on ehdottomasti paras rotu! :D Meidän narttu on opetettu pienestä pitäen sisäsiistiksi ja se onkin joka päivä meidän seuranamme sisällä. Yönsä se nukkuu tarhassa. Koiralla on aivan mahtava luonne, sillä se on kasvatettu avoimeksi, koska se on päässyt tekemisiin paljon ihmisten kanssa, eikä sitä oo vaan jätetty tarhan perukoille kasvamaan. Suomenajokoiran seurakoiran ominaisuudet ovat mahtavat.

    • Sohvaperuna

      Valittu metsästyskäyttöön sekä sohvaperunaksi. Aivain ihana luonteeltaan, sosiaalinen ja hellyyden kipeä, tulee syliin ja suukottelee :)
      Meidän koira on välillä häkissa, mutta myös paljon sisällä meidän kanssa. Olen nähnyt myös niitä ajokoiria, joita pidetään vain häkissä,ne ovat arkoja ja pelkääviä. Mielestäni sopivassa suhteessa häkkiä ja perheen kanssa oleilua. Koiraa lellitellään ja hellitään. Ajokista on muutakin iloa kuin metsästys. Koiramme kulkee tytön kanssa näyttelyharjoituksissa, junnuharkoissa, koiraleireillä ja mätsäreissä vaikka ei olekkaan muuten näyttelykelpoinen (virallisissa näyttelyissä). Hyvä valinta !

      • nanna

        iskä halus mettä-koira sen mukaa jänismetälle!!!
        jä se oon vaa nii ihana rotu!!
        mul 3v. uros!!
        enne oli toinen narttu mut se piti lopettaa ku sil oli joku jalkavika.. nyyh!!!
        mut onneks saatiin uus!!!!


    • kaatomies

      Suomenajokoira parhaimmillaan on loistava metsästyskoira, miellyttävä katseltava ja hyvä kotikoira sekä erinomainen lenkkikaveri.

      • K.L.L

        Lyhyesti:Hyvä ajokoira ei sovi seurakoiraksi eikä ole siihen tarkoitettukaan.

        Huono ajokoira joka ei aja voi leikkiä lasten kanssa.Huonokaan ajokoira ei pulkan kanssa viihtyne reuhakkeen luonteensa vuoksi.


        Kyllä pikkasen nous hymy huulille!
        Itellä 6kkajokoira ja on todella metsästysintoinen, pisin ajo 2,5h sitten on 1,5h ja joitakin 30min ajoja.
        Pystyn pitämään kotipihalla leikkimässä esim.lasten kanssa, ei ole lähdössä mihinkään!
        Kyllä se on ihan koulutuksesta kiinni!!=)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1878
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1828
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1819
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      82
      1606
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1138
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1138
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe