down seulonta

....

odotan ensimmäistä lasta,viikkoja 11 . neuvolassa kysyttiin haluanko että minulle tehdään tuo down oireyhtymän selvittämiseksi seulonta, ensi viikkoon aikaa päättää. Kannattaako siihen suostua? ja voiko siitä olla haittaa sikiölle? Olen kuullut että se tehdään vatsanläpi ottamalla näyte lapsivedestä? ikää minulla on 22,en luultavasti kuulu edes riskiryhmään ainakaan ikäni puolesta..

12

3615

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pointti...

      Ensimmäinen seula on ultraäänitutkimus joka yhdessä verkokeen seulontatuloksen kanssa antaa arvion lapsen down-riskistä.
      Lapsivesipunktio tehdään vasta, jos riski havaitaan seulonnassa korkeaksi.

      Itse olen käynyt molemmissa raskauksissa seulontaultrissa. Näitähän siis tehdään rv20 seutuvilla toinenkin, nk. rakenneultra, jossa käydään läpi lapsen "rakenteet" eli raajamitat ja sisäelimet yms.

      Tuossa ensimmäisessä ultrassa(nk np-ultra eli niskapoimu-ultra) selviää toki muutakin kuin se down-riski - ainakin ellet ole käynyt yksityisellä alkuraskauden ultrassa. Muilla asioilla tarkoitan ylipäätään alkion elinkelpoisuutta, sitä, että sydän lyö ja hän on sijoittunut oikein ja oikeaan paikkaan.

      Suurin osa odottajista käy ultrassa, on toki niitäkin, jotka eivät halua mennä tutkittavaksi. Heidän argumenttinsa ovat yleensä sellaisia, ettei seulonnan tulos vaikuta heidän ratkaisuihinsa esim. raskauden jatkamisesta. Minulla itselläni on ollut tämä kanta myös, ei seulonnan tulos vaikuta ratkaisuihini. Se, minkälainen lapsi sieltä tulee on aina sattuman kauppaa ja sen sattuman riskin aina ottaa, kun lapsia lähtee "tekemään". Olen kuitenkin sitä mieltä, että on hyvä tietää etukäteen, JOS jotakin poikkeavaa on. Oli se sitten kromosomipoikkeavuus tai jotakin rakenteellista vikaa, joka vaikuttaisi lapsen välittömään hoitoon heti synnytyksen jälkeen. Sydänviat tms. jotka rakenneultrassa selviävät on parempi tietää etukäteen, että lasta osataan hoitaa heti syntymän jälkeen tai että nämä asita osataan ottaa huomioon jo synnytystä suunniteltaessa.

      Huomioi kuitenkin, etteivät seulontatulokst koskaan ole aukottomia. Sinulle voi syntyä down-vauva, vaikka seulontatulos olisi negatiivinen ja lapsi voi olla sairas, vaikka sydänvikainenkin, vaikka rakenneultrassa ei mitään poikkeavaa havaittaisikaan. Takuita näissä asioissa ei koskaan ole.

      • Mietittävä tarkkaan

        Minusta alkuraskauden yhdistelmäseulaan (verikoe ja NT-ultra) voi loistavasti mennä, koska se ei ole mikään riski odottajalle tai sikiölle. En siis vastusta ko. tutkimusta. Mutta minusta sen hyöty on pikkuhimppusen kyseenalainen varsinkin, jos perhe ei aio keskeyttää raskautta jos lapsella on kromosomipoikkeama.

        Olen samaa mieltä, haluan kaiken mahdollisen turvallisesti hankittavan tiedon, että voin itse tarvittaessa valmistautua lapsen sairauteen tai poikkeamaan, tai että synnytyssairaala tai synnytyksessä läsnäolevat ammattihenkilöt tai vaikkapa synnytystapa voidaan valita vauvalle turvallisella tavalla. Siksi minun ei tarvinnut hetkeäkään miettiä, osallistunko esimerkiksi rakenneultraääneen. Toki myös kiistatta täysin elinkelvoton sikiö (esimerkiksi sikiö jolla ei ole lainkaan aivoja) voi olla abortin paikka, ja tällaisessa tilanteessa 20 viikon raskaus voi olla inhimillisempää perheelle kuin 40 viikon raskaus.

        Mutta alkuraskauden yhdistelmäseula... se on hankala. Se antaa todennäköisyysluvun, joka kertoo että millä todennäköisyydellä lapsella on Downin syndrooma tai muu seulalla etsitty kromosomipoikkeama. Seula hälyttää, eli seulatulos on kohonnut, kun todennäköisyys on vähintään 1:250. Eli seula hälyttää jo silloin, kun vastaavasta joukosta 250 lapsesta 249 eli 99,6 prosenttia on terveitä (tai siis heillä ei ole etsittyjä kromosomipoikkeavuuksia), ja tällöin perheelle tarjotaan jatkotutkimuksia joissa on prosentin keskenmenoriski. Eli tässä tilateessa jatkotutkimuksiin osallistuvan perheen kohdalla on todennäköisempää, että jatkotutkimukset keskeyttävät turhaan "terveen raskauden" kuin että lapsella olisi etsitty kromosomipoikkeama. Toki todennäköisyysluku voi olla korkeampikin, ja todennäköisys lapsen kromosomipoikkeamalle suurempi kuin jatkotutkimusten aiheuttamalle keskenemenolle. Toisaalta kuten sanottu, seulan hälyttämättömyys ei millään tapaa takaa lapsen terveyttä tai kromosomipoikkeaman puuttumista.

        Tästä johtuen me emme osallistuneet alkuraskauden yhdistelmäseulaan. Koska emme halua jatkotutkimuksiin, jossa yksi sadasta raskaudesta keskeytyy, se numero, joka meille olisi annettu, ei olisi kertonut meille mitään vauvan todellisesta terveydestä tai sairaudesta. Kyse olisi edelleen vain todennäköisyydestä, ja seulan antamista "positiivisista hälytyksistä" yli 90% on aiheettomia. Minulle, meidän tilanteessamme, se kuulostaa vain pelottelututkimukselta. Ja paljonko sillä loppujen lopuksi on merkitystä, onko lapsemme Downin syndrooman todennäköisyys 1:3000 tai 1:500 tai 1:100, se joko on hänellä tai ei ole ja piste.

        En edelleenkään vastusta alkuraskauden yhdistelmäseulaa, mutta se asettaa monta perhettä vaikeiden eettisten kysymysten eteen, eikä itsessään auta pätkääkään synnytyksen suunnittelussa tai lapsen poikkeamaan valmistautumisessa. Siksi siihen ei mielestäni kannata lähteä miettimättä, mitä positiivinen seulatulos todella perheelle merkitsee. Tapasin viime kuussakin äidin, jonka tytär oli jo leikki-ikäinen, ja joka edelleen murehti onko hänen lapsessaan jotain älyllistä vikaa, koska raskaudenaikainen kromosomiseula oli hälyttänyt todennäköisyydellä 1:200. Kukaan ei ollut kertonut äidille, mitä tulos tarkoittaa.


    • lab.h

      ei silti takaa sitä etteikö lapsella voisi olla esim. Down-syndr.

    • Seulonnassa käynyt

      Jos haluat siihen seulontaan, niin sinulta otetaan verikoe ja sitten käyt siinä niskapoimu-ultrassa, josta eräs vastaajista kertoikin. Sikiölle ei näistä luonnollisestikaan ole mitään haittaa. Jos seulonta hälyttää, niin lapsivesinäyte otetaan vain jos sinä niin haluat.

      Vaikka seulonta on nimeltään "down-seulonta" niin se hälyttelee myös siinä tapauksessa jos sikiöllä on jokin muu kromosomivika. Näitä ovat esim. trisomia-13 ja -18. Nämä trisomiasikiöt eivät valitettavasti selviä hengissä kohdun ulkopuolella ja raskauden voi päättää vielä alkuvaiheessa. Tämä oli yksi syy, miksi itse osallistuin seulontaan.

      Seulan herkkyys on n. 90 % luokkaa, eli pieni osa menee seulasta läpi.

      • Pohdiskelijja

        Seulan herkkyys on 75%, eli se löytää kolme neljästä "taudista" (THL:n käyttämä käsite). Kun 50 000 odottajasta 150:n sikiöllä on tauti, seula hälyttää heistä 112 kohdalla. Samaan aikaan seula antaa kyseisestä joukosta 1 147 väärää eli aiheetonta positiivista seulahälytystä, eli 1 147 perhettä säikähtää "turhaan" ja osallistuu mahdollisesti jatkotutkimuksiin, jossa keskenmenon riski voi olla suurempi kuin arvioitu taudin riski. Toki tuo 1 147 perhettä on vain 2,3 prosenttia tutkitusta joukosta, mutta se on hyvin monta huolestunutta ihmistä. Jos oletetaan, että heistä kaikki haluaisivat jatkotutkimuksiin seulahälytyksen vuoksi, 11-12 tervettä sikiötä menehtyisi jatkotutkimusten vuoksi.

        Minusta suomalainen sikiöseulontakäytäntö on eettisesti vähintäänkin kyseenalainen. Pohdittava.

        Lisää numerotietoa aiheesta löytyy esimerkiksi täältä: http://www.thl.fi/thl-client/pdfs/515315a3-3550-4de0-87f6-1f437c537f36


    • iästä..

      Niin, on totta, että riski kromosomipoikkeavuudelle kasvaa heinoisesti äidin iän noustessa, mutta muuten erityisiä "riskiryhmiä" ei ole. Solujakautuminen voi mennä pieleen kenellä vain ja minkä ikäisellä äidillä vain, kyse on puhtaasta sattumasta eikä esim. perinnöllisyydestä.

    • Tässä jotain

      Alkuraskauden yhdistelmäseulassa tehdään ultraääni ja otetaan verikoe, ja molemmat näistä ovat sekä sinulle että vauvalle riskittömiä. Verikokeen tuloksista, ultraäänen niskaturvotus-mitasta ja erinäisistä taustatekijöistä (äidin ikä, tupakointi yms.) lasketaan TODENNÄKÖISYYSLUKU, millä todennäköisyydellä lapsella on jokin etsityistä kromosomipoikkeamista. Jos todennäköisyysluku on kohonnut eli enemmän kuin yhdellä lapsella 250:sta vastaavassa joukossa on kromosomipoikkeama, teillä on oikeus jatkotutkimuksiin, eli lapsivesipunktioon tai istukkabiopsiaan, joihin sisältyy 1% keskenmenon riski.

      Miettikää, teettekö todennäköisyysluvulla mitään. Mitään harmia siitä ei fyysisesti ole sinulle tai vauvalle, joten siihen osallistuminen on siinä mielessä haitatonta, mutta tutkimukseen osallistuessa on hyvä tietää millaisten päätösten eteen se voi johtaa - haluatteko seulan hälyttäessä jatkotutkimuksia?

      Jos ette halua alkuraskauden yhdistelmäseulaa, voitte kuitenkin osallistua alkuraskauden yleiseen ultraääneen, jossa tutkitaan raskauden sijainti, sikiön varhaisrakenteet yms., eli kaikki muut samat kuin NT-ultrassa paitsi itse niskaturvotus jätetään mittaamatta. Toki sekin voidaan halutessanne mitata tai mainita jos se on poikkeava, mutta siitä ei tarvitse laskea verikokeen kanssa todennäköisyyslukua, jos ette lukua koe tarvitsevanne.

      Onnea päätökseen! :) Päädyittepä mihin tahansa, älä murehdi liikaa vaan nauti raskaudesta.

    • 4.

      Aika paljon asiaa jo tulikin muissa viesteissä. Mutta en löytänyt mainintaa siitä, että seulonnassa havaittu niskaturvotus voi aiheutua myös monesta muusta syystä kuin kromosomipoikkeavuudesta. Itselläni 4. raskaus ja nyt ensimmäisä kertaa tuli "hälytys", todennäköisyydellä 1:5. Eli "todella todennäköinen" ongelma tulossa. Panikki tottakai iski, mutta jatkotutkimuksiin osallistumista helpottaa päätös siitä, että abortti EI tule kysymykseen. Jatkotukimuksilla siis ainoastaan todetaan, mikä mahdollisesti vikana ja miten voi valmistautua tulevaan.

      Niskaturvotusta saattaa esiintyä myös hyvin monesta muusta syystä, esim. äidillä on joku (ehkä jopa täysin oireeton) virusinfektio. Pavrorokko, listeria, myyräkuume, toksoplasmoosi jne.

      Niskaturvotus saattaa myös enteillä esim. tulevaa lapsen sydänongelmaa. Ja esim. tässä tapauksessa on tutkimuksen hyöty on suuri, koska sydänvikaan voidaan varautua jo etukäteen ja tehdä toimenpiteet heti, kun lapsi on syntynyt. Joissakin tapauksissa ongelma on niin pieni, että se voidaan hoitaa jopa ihan lääkityksellä.

      Alkuseulontaan (verikoe ultra) osallistuminen ei ole minkäänlainen riski sikiölle. Ainoa tosiaan, mikä aiheuttaa hienoisen riskin, on lapsivesipunktio, MIKÄLI sen haluaa. Minullekin sitä ehdotettiin, kieltäydyin... aluksi. Jälkeenpäin muutin mieleni. Ja nyt varattu aika. Ja edelleen vastaanotolle mentäessäkin vielä varmistetaan, haluanko todella punktion. Mikään päätös ei ole peruuttamaton. Eikä raskauden keskeytystä MISSÄÄN vaiheessa edes otettu keskustelunaiheeksi. Ensin tutkitaan.

      Punktion aiheuttaman keskenmenon todennäköisyys on noin 0,5%. Elikkä yksi kahdestasadasta raskaudesta saattaa keskeytyä. Ja siihenkin lukemaan on vielä otettava huomioon "luonnolliset" keskeytymiset, jotka olisivat joka tapauksessa tulleet eteen sikiön vaikean kehityshäiriön takia. Eivätkä näin ollen aiheutuneet itse punktiosta vaan sattuivat vaan jokseenkin samaan aikaan kuin puntionäytteenotto. Mutta riski on tietenkin aina olemassa... sitä ei voi kieltää. Mikään raskaudessa ei ole riskitöntä.

    • .Ipe.

      Mites tuossa seulassa, pitääkö verikoe olla otettu jo ennen ultraäänitutkimusta?

      • tiputii

        Näissä on paikkakuntakohtaisia eroja. Meillä Kanta-Hämeessä verikoe piti ottaa vähintään viikko ennen ultraa.


      • pöhhh
        tiputii kirjoitti:

        Näissä on paikkakuntakohtaisia eroja. Meillä Kanta-Hämeessä verikoe piti ottaa vähintään viikko ennen ultraa.

        Minulla verikoe otettiin heti ultran jälkeen. Eikö tälle verikokeelle ja ultralle ole muuten vähän eri "viikkohaitarit" (jokseenkin samoilla viikoilla) koska toimenpide tehdään?


    • anoppikysyy

      Tehdäänkö tämä down-poimututkimus nykyään lähes kaikille? Tai siis sitä tarjotaan kaikille?
      Viime vuosituhannella ei tutkimusta tehty kaikille vaan riskiryhmiin kuuluville julkisella puolella. Läheiseni oli ollut tässä tutkimuksessa ja alkuraskaus menossa eikä down-lapsia ole tietääkseni kummallakaan puolella. Ja odottava on 22-26v.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6263
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4006
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2416
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1960
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1413
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      971
    Aihe