Mitä viddua??

Haloo?

Kela on kaikessa viisaudessaan päättänyt että kelan korvausosuus yli 25- vuotiaille adhd-lääkkeistä loppuu piakkoin. Lääke joka on ollut jo tähänkin asti törkeän kallis muuttuu monille täysin mahdottomaksi ostaa (ainakin lähemmäs 90 euroa /kk). Tästä ei ole ilmoitettu eikä mitenkään perusteltu syytä joten nyt olisi lienee aika laittaa pientä noottia sille taholle joka tämän älynväläyksen on saanut aikaan?! adhd on koko eliniän kestävä neurologinen poikkeavuus joten kukaan ei mystisesti parane tuon 25:nnen eliniän jälkeen. Onkohan kenties joku valtionedustusääliö päättänyt säästää hieman väärästä paikasta, lääkkeet ovat kuitenkin meille addeille melkoisen tärkeitä normaalin elämänlaadun kannalta?

12

535

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • noppa75

      Se on aina ollut näin. Concerta on pääasiassa tarkoitettu lapsille. Kela on ennenkin antanut huomatuksia apteekeille asiasta ja nyt päätös laitetaan myös apteekkien tietoihin ja hinnastoon. Lääkekorvausta voit jälkikäteen hakea kelasta. Päätökset tehdään harkitusti, joten kaikki eivät varmaan saa sitä korvausta.

      Ei kyllä ole hieno juttu... :(

    • 10

      Kela on heräämässä medikalisaatioon. Jos joku haluaa jatkossa harrastaa sitä, niin saa tehdä niin omaan laskuunsa. Jokaista ihmistä ei voida yhteiskunnan varoista hoitaa, koska jokainen ihminen ei ole sairas, paitsi yhdistystätien mielestä.

      • levotonta_edelleen

        Tuo "säästö" tulee vielä kalliimmaksi kuin uskotaankaan. Jopa minä, jolla on vain "lievä" adhd, huomaan selkeästi kuinka paljon lääkitys hyödyntää elämääni. Saan paljon enemmän aikaiseksi kun en ole koko ajan väsynyt ja niin levoton, että mitään on vaikeaa saada aikaiseksi. Monilla meistä on ongelmia muutenkin koulu- ja työelämässä. Jos on vielä tiukkaa rahasta, niin asiat eivät ainakaan helpotu jos lääkitys jää pois. Eli varmasti tulee sosiaalipoliittisia kustannuksia niin p*******sti ajan kanssa, puhumattakaan inhimillisistä kärsimyksistä.

        Ne, jotka eivät ole addeja tai eivät jostain syystä halua käyttää lääkkeitä, niin se on ok. Mutta pitäkääpä mielipiteet ominanne jos ette oikeasti tiedä mistä puhutte. Me addit emme näitä lääkkeitä syö huvin vuoksi, vaikka emme ilman niitä kuolisikaan (itse asiassa riskit kasvavat senkin suuntaan). Ne ovat meille tärkeitä jotta voisimme elää mahdollisimman normaalia elämää, sillä nämä lääkkeet auttavat pitämään mielialan ja keskittymiskyvyn tasaisena. Nämä eivät siis tee meistä "erilaisia" vaan auttavat olemaan "tavallisia". Eivät siis ole meille piristäviä, pelottavia huumeita joita käytetään huvin vuoksi vaan nämä vain tasaavat oloa. Ei-addit saavat lienee jotain muita oireita, mutta ymmärtääkseni ainakin Concertan väärinkäyttö on melko vähäistä ja Ritaliniakin on vaikea saada edes oikeasti tarpeeseen.

        Me emme ole tyhmiä, tämä neurologinen ongelma koskettaa lähinnä limbistä aivojärjestelmää (tunne-elämää, johon on hankala vaikuttaa koska se on niin alkukantainen osa meitä). Tämä ei siis vaikuta älykkyyteemme, sen suhteen olemme aivan normaaleja. Lääkkeet vain auttavat meitä käyttämään aivojemme potentiaalin kunnolla hyväksi.

        Ilman lääkkeitä tätä levottomuutta ja alisuoriutumista, eli niiden tuomaa pahaa oloa, helposti hoitaa alkoholilla tai muulla vahingollisella tavalla. Varsinkin ne, jotka eivät ole koskaan tätä diagnoosia saaneet. Ja ongelmia tulee sen mukaisesti.

        Keskimäärin jokaisella koululuokalla on ainakin yksi adhd, joten meitä on todellakin paljon. Tämä ei siis kosketa vain pientä marginaaliryhmää vaan lähes jokainen on tekemisissä adhd-ihmisen kanssa.


    • noppa75

      Miksi Kela pyytää apteekkia kertomaan asiakkaalle neuvoja hakea Kelasta lääkekorvausta?? Voisi suoraa laittaa siihen neuvoonsa että et saa korvausta. kun olet 26-vuotias!! Nyt lähtee 2 valitusta Kelaan ensiviikolla.


      Kelan hylätty päätös.


      Perustelut
      Concerta- lääkkeen kustannuksista ei makseta korvausta,
      koska lääke on määrätty Teille aikuisiän ADHD:n hoitoon.
      Lääkkeestä maksetaan korvaus, jos sitä käytetään lääkkeelle
      hyväksytyissä käyttöaiheissa. Concerta- lääkkeen käyttöaiheeksi
      ja korvausperusteeksi on hyväksytty lasten ja nuorten ADHD:n
      hoito.
      Sairausvakuutuslain mukaan sosiaali- ja terveysministeriön
      yhteydessä toimiva lääkkeiden hintalautakunta voi vahvistaa
      lääkevalmisteen peruskorvattavuuden enintään myyntilupaviran-
      omaisen lääkevalmisteelle vahvistaman valmisteyhteenvedon ja
      siinä hyväksyttyjen käyttöaiheiden mukaisessa laajuudessa.

    • jfdsjpfjp

      Noppa75, koska olet laittanut hakemuksen ja saanut päätöksen?

      Ite oottelen kolmatta viikkoo omaa hylkyäni, ihmettelen miten niin kauan pähkivät, kun asia on näköjään noin "helppo".

    • noppa75

      Kyllä odottelin lähes kuukauden. Ilmeisesti nuo takuueläke hakemukset ruuhkauttaa käsittelyä. Olen menossa ehkäpä lähiaikoina yksityiselle neurologille hakeen kunnon lausunnon Concertaa varten.

      • dskhfkh

        Ai juu, ja millä taholla oot tähän saakka asioinut sairautesi vuoksi? Julkinen/ykstinein? Neurologi/psykiatri? koska oot saanut dg, ja kuinka pahat ovat oireesi?


    • jflsdjdfljs

      Laitottko Kelaan mitään muuta menemään kuin sen SV127 (tjsp.) ja apteekin kuitin?

      Hmm...täytyy miettii sit kun oma hylky tulee, et pitääkö jotain lausuntoo hakee. Ei vaan taida olla mitään takeita että homma lausunnollakaan menisi sen paremmin. Ootko jostain saanut vinkkiä, että lausunnon kanssa arvioivat uudestaan?

      • noppa75

        Kyllä laitoin muutakin sinne hakemuksen mukana. Olen julkisella puolella asiakkaana. Diagnoosin sain vuoden 2009 lopussa. Oireet on niin pahat, että en pärjää ilman lääkitystä. Uutta lausuntoa olen myös pyytänyt hoitavalta psykiatrilta... Lausuntoja kannattaa olla useammalta asiantuntijalta. Kyllä minulle on suoraan Kelasta sanottu että epikriisi tai hoitosuunnitelma pitää olla. Olen "pommittanut" Kelaa aika runsaasti lähes joka päivä. Kyllähän päätöksestä voi aina valittaa. Teen valituksen uuden lausunnon kanssa.


    • jflsdjdfljs

      Ok. Mä lupasin lekuriani infota Kelam päätöksestä. Jahka sen saan, niin täytyy sit keskustella jatkosta. Että kannattaako laittaa lausuntoa kelaan jne. Ja kai sitä täytyy Kelaankin taas olla yhteydessä.

      Mä sain dg:n syksyllä ja lääkityksen aloituksen jälkeen olen huomannut, että ainoa keino millä mä pysyn työelämässä, ainakin koulutusta vastaavani työtä tehden, on lääkitys.

      Oletko sinä noppa75 työelämässä vai opiskelija? Anteeks uteluni... :)

    • levotonta_edelleen

      Viimeisin tietoni kelan tukihakemuksen papereista on, että pitää täyttää kelan SV 127 (kelan korvaushakemuslomake sairaanhoitokustannuksista), laskelma lääkeostoista (saa apteekista, keltainen paperi jossa näkyy osto ja maksukuitti liitteenä miel.niitattuna samaan paperiin) sekä epikriisi (lääkärin lausunto jossa näkyy diagnoosi adhd:sta ja annettu lääkitys siihen).

      Todennäköisesti tulee hylkäävä päätös, mutta kelalle on luotava painetta jotta ne idiootit jotka asiasta päättävät, tajuavat että näitä lääkkeitä oikeasti tarvitaan myös aikuisten oireisiin. Jos kukaan ei reagoi, niin sitten saadaan maksaa näistä lääkkeistä aivan järjettömiä hintoja myös tulevaisuudessa.

      ps. muistakaa laittaa nimi adressiin asian puolesta adressit.com sivulla!

    • vihainen adhd

      jos yhteiskunta haluaa niin nostas nyt lisää prkl noitten lääkkeiden hintaa eipä tullut mieleen kun meillä ei oo kohta varaa ostaa lääkkeitä niin kuinka kalliiksi me sitten tullaan? tulee varmaan halvemmaksi maksaa meidän hoidot jne???? tai ku me ollaan täysin yhteiskunta kelvottomia syystä että lääkkeet maksaa liikaa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4643
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2269
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      31
      1459
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe