Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Suujarru 308

kivääriin.

Ulkomailla, varsinkin USA:ssa näyttävät käyttävän suujarruja kivääreissä.

Suomessa mielestäni yllättävän vähän.

Tuoko se suujarru muka niin paljon enemmän meteliä, että sen takia sitä ei käytetä?

Suujarrun etuja:
- huoltovapaa
- avotähtäimet säilyy, toisin kuin äänenvaimentajan kanssa, sekä piippua ei joudu yhtää lyhentämään.
- poistaa tehokkaasti rekyyliä

Suujarrun haittoja:
- mahdollinen lisämelu

Tosin, kyllähän esim. 308 pitää jo niin kovan pamauksen, että järkevät käyttää kuulosuojaimia oli siinä suujarrua tai ei.

Äänenvaimentimen edut:
- poistaa rekyyliä
- vaimentaa ääntä

Äänenvaimentimen haitat:
- vaatii huoltoa
- piippua joudutaan lyhentämään
- avotähtäimet joudutaan uhraamaan, (entä kun se kiikari sattuu hajoamaan), safarilla avotähtäimet lienevät must.
- olen kuullut erään asesepän kertovan, että on nähnyt piippuja, jotka on pilattu äänenvaimentimilla, tai kun ei ole jaksettu huoltaa, eli ottaa irti ja puhdistaa jne. esim. kun metsällä ammut kylmällä ilmalla äänenvaimentimella, niin vaimentimeen tulee kosteutta ja sitten kun nostat kiväärin olalle, niin tuo kosteus valuu suoraan piippuun, joka ruostuttaa piipun, mikäli huoltotoimia yhtään laiminlyödään.

p.s.
Eikös noissa tarkka ampujien kivääreissä ole juuri suujarrut, eli kun haetaan maksimaalista tarkkuutta ja luotettavuutta, niin suujarru on siihen paras?

17

8659

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maknumi

      Onhan noita suujarruja hyvinkin yleisesti noissa ns. "ressu-kivääreissä" eli puoliautomaattitoimisissa rynkyissä. Siinä lajissahan kun pitää ampua kaksi tai useampi laukaus mahdollisimman nopeasti perätysten samaan maaliin.

      Yksi "oikea" hyöty äänenvaimentimessa on suujarruun verrattuna: Hämärässä/ pimeässä (esim. peuraa kytätessä) äänenvaimentaja poistaa suuliekin häikäisyn, jolloin ei tule sitä "sokeaa hetkeä" joka suuliekin välähtäessä tulee.
      Suujarru tai äänenvaimennin ei yleisesti ottaen vaikuta yksittäin ammuttujen laukausten tarkkuuteen.
      Tai ehkä suujarru voi auttaa jos on rekyylikammon aiheuttama nykäisy laukaistessa, ja siitä pyrkii pääsemään eroon.

      • PJ

        Saattaapi olla jos kärsii rekyyli kammosta niin se saattaa vaihtua paukku kammoon, ja laukaisu virhettähän komppi ei poista. Elikkä jos metsästät niin vaimennin ja komppia voisi suositella jos ammut radalla yli 7.62 kivääri kaliperin aseilla esim 338 lapua jossa rekyylin vähentämisellä on oikeastikkin merkitystä.
        Tosin kannattaa miettiä jarrun mallia tarkkaan jos tarkoitus on ampua makuultaan hiekalta.


      • sdfgdfggdfg

        Siis, eikö se, että rekyyli vähenee, tekee sen sitten äänenvaimentimella tai suujarrulla, niin eikö se auta tarkempiin laukauksiin?

        Kun kivääri potkaisee, niin ehtiikö tuo potkaisu enää vaikuttamaan tarkkuuteen, vai onko esim. rekyylinvaimentajasta siten hyötyä, että kivääri ei potkaise niin paljoa = vakaampi/tarkempi laukaus?


    • nukkumatin unihiekka

      Suujarrua ei välttämättä saa radalla käyttää kiväärissä koska se voi heittää hiekkaa vieressä ampuvan silmille.

      • Anonyymi

        Totta kai suujarrua saa käyttää ampuradalla. Tuskin siinä on toinen ukko ihan vieressä. Hiekat pitää lakaista pois.
        Olem tänään tehnyt kiväärikaupan ja siihen tulee suujarru. On kokemusta 22-250 kivääristä ja KaNu suujarrusta. Hyvä on ja on käytössä vieläkin.


    • UUUppi

      .. ja niihinkin suurella varauksella!!!

      Suujarru lisää laukauksesta lähtevää posausääntä niin rajusti, että (tärykalvoille) turvallinen käyttö ilman kuulosuojaimia on mahdotonta. Tästä syystä ei missään nimessä suujarrua ainakaan metsästyskivääriin. Toinen iso haittapuoli on se, että suujarru saa piipusta lähtevän paineaallon leviämään joka puolelle piipun suun ympäristöön, joka taas saa kaiken hienon maa-aineksen pölähtämään ilmoille -> sopivalla tuulella ampujan silmille. Lisäksi sitten suujarru saa aikaan normaalia suuremman suuliekin, mikä hämärissä olosuhteissa ei tee ainakaan gutaa näkyvyydelle..

      Suujarrun varsinainen käyttötarkoitus on rekyylin pienentäminen. Se onkin totta, ja toimii hyvin esim. rynkyissä, joissa se hyvin kustannustehokas ja yksinkertainen tapa saada rekyyliä tippumaan, eikä metelilläkään ole väliä. Lisäksi aseen paino ei lisäänny ja ne tuiki tärkeät avotähtäimet säilyvät.
      Toisaalta sitten jo muutaman sadan gramman painoinen äänenvaimennin vaimentaa rekyyliä enemmän kuin suujarru; ja samalla pienentää ääntä, ei aiheuta ylimääräisiä välähdyksiä tai pölähdyksiä ja tekee aseesta vakaamman ampua. Huollon osalta äänenvaimennin ei ole juuri sen kummempi kuin suujarru. Mikäli jaksat puhdistaa aseen aina ammunnan jälkeen, jaksat luultavasti uhrata myös sen 20 sekuntia äänenvaimentimen puhdistukseen.
      Niin, ja ei safariaseissa käytetä äänenvaimentimia, ainakaan jos vaarallista riistaa jahdataan Muutenkin tuo avotähtäin optio on vähän turhake. Kun seurailee joskus kuinka normi keski-ikäiset hirvimiehet osaavat ampua avotähtäimillä, niin mieluummin kiikaririkon sattuessa lainaa kaverilta asetta tai on kokonaan metsästämättä.
      Enemmän niitä miinuksia "tavalliseen" ammuntaan löytyy suujarrusta kuin äänenvaimentimista.

      Varsinaisissa "pienten" caliberien tarkkuuskivääreissä ei yleensä käytetä äänenvaimemminta eikä suujarrua. Suujarru tulee sitten kuvioihin mukaan kun caliberi kasvaa tasolle .338 tai sitä isommat, joissa rekyyli on jo todellinen ammunnan haittatekijä.

      • vaikutus

        Ei yksittäisessä laukauksessa tosiaankaan kumpikaan piipunsuulla oleva varuste ei vaikuta.
        Rekyylikin tulee vasta sen jälkeen kun luoti on piipusta poistunut.


    • 370 sako magnum

      suujarru 308 siin kuullostaa jo naurettavalta. ase ei potki minkään vertaa eli suujarrulle kyseisessä kaliperissä ei ole mitään käyttöä elikkäs äänenvaimennin saa minun ääneni.

    • Höpö höpö !

      Ei tisulipyssy suujarrua tarvi !

    • äänijarru mielummin

      Suujarru suuntaa piipusta purkautuvat kaasut niin, että kaasujen virtauksen rakettivaikutuksella jarrutetaan aseen taaksepäin suuntautuvaa liikettä. Ampuessa tuntuukin siltä, että ase lähinnä tärähtää käsissä. Tosin, nyt kun korkeapaineiset kaasut suuntautuvat taakse ja kohti ampujaa, tuntuu laukausmelu ja paineisku tulevan suoraan päin naamaa. Jarruton ase on miellyttävämpi ampua mutta jarrun kanssa itselataavalla pystyy ampumaan hieman nopeammin kaksi perättäistä laukausta.

      Pulttilukkoisessa pitäisin huomattavasti järkevämpänä pienikokoista äänenvaimenninta. Esimerkiksi AU SL5 tai joku vastaava jatkaa piippua vain kymmenisen senttiä. Hinta tosin on noin kolminkertainen suujarruun verrattuna.

      ...ja sen vaimentimen voi ottaa pois heti ammunnan jälkeen jos tuntuu että sieltä jotain kondessivettä voi piippuun valua.

      • Sako Finnbear

        Normivaimentimen kanssa avotähtäimien käytön voi unohtaa ainakin omalla Sako L61R:llä. Käytän avoja, sekä kiikaria pikajaloilla tilanteen mukaan. Suujarru löytyy piipun päästä. Kaliiperi .338 Win Mag.

        Epäkesko vaimennin voisi tietysti olla hyvä.


    • Pena 50

      Eihän 308 potkaise. Hieman vain liikahtaa.

      Et tarvitse kumpaakaan lisuketta. Suujarrua kaikkein vähiten kuuloa pilaamaan.

    • asdfaw

      Ei aseen piippua ole pakko lyhentään jos laittaa äänenvaimentimen.

    • Pipolasta

      30-06. Katkottupiippu ja änkkäripäähän 14/1 kirteeseen ! Ei oikein hyvä.Nokkappainninen.Olisiko änkkärin tilalle suujarru hyvä.

    • MEHTÄ.JUSSI

      nooo..JENKKILÄSSÄ KAIKKI TEHHÄÄNKIN HIEMAN OOVOSTI...KERTALAUKAUS ASEITA EI LÖYDY PALJOO..HIRMU ISOT LIPPAAT VAAN JA KOKO VYÖ YHTEEN MENOON..OSUMATARKKUUS ON ASTEIKOLLA 10 NOIN 4..HEH HEH..

      • 4913

        MehtäJussi on tainnut olla takamehtissä vähän turhan monta vuosikymmentä kun ei ole mitään käsitystä asiasta....


    • Zökölökö

      Otsikon aiheesta muistin, NRA:n museossa on esillä erään sikäläisen upseerin Vietnamissa käyttämä 50 kal. kivääri missä ei ole suujarrua. M2:n piippu, itsetehty pulttilukko, poskipakkaan roudarilla kierrettyä kangasta ja kiikarina aikansa Unertl. Kiinnostavan kotikutoinen, ja tosiaankin, ilman suujarrua. Kuka sen oikeastaan määrää, että edes viisikymppisessä pitää olla suujarru, jos vain käyttäjä kestää? Itsepähän sillä ampuu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      91
      2404
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      65
      2151
    3. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      1983
    4. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1868
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      11
      1692
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1612
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      27
      1466
    8. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1440
    9. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1412
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      73
      1410
    Aihe