Huoneiston myynti, luovutus puolen vuoden päästä

tarjous_haukka

Mitenköhän olisi viisainta toimia, kun on itse myymässä huoneistoa netissä ja pääsee muuttamaan uuteen, valmistuvaan asuntoon vasta noin puolen vuoden päästä. Aiomme asua nykyisessä asunnossa toki siihen asti, mutta kuinka tuo kirjata tähän myytävän huoneiston tarjouspohjaan/kauppakirjaan?

Voiko tehdä esim. niin, että kirjataan tarjouspohjaan ensinnäkin tarjouksen hyväksymisestä "käsiraha" (joka on osana kauppahintaa), sitten kirjataan että mennään pankkiin siirtämään heti esim. 15% kauppahinnasta ja loput sitten puolen vuoden päästä kun asunto ja osake-kirjat luovutetaan uudelle omistajalle?

Ajattelenkohan tämän liian vaikeasti? Miten tuo kannattaisi laittaa noihin papereihin, ainakin tuohon tarjoukseen?

2

543

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hommaa..

      En ymmärrä, miksi puhut tarjouksesta, kun kerran olet MYYMÄSSÄ asuntoa???? Sinun ei tarvitse siitä tarjouksen sanamuodosta välittää. Sen määrittää ostajaehdokas. Ostajahan voi tarjouksessaan sanoa vaikka, että hallintaoikeuden pitää siirtyä 2:n kuukauden päästä, jos tarjoussumma hyväksytään.

      Sen sijaan kauppakirjaan merkitään esim., että kaupantekotilaisuudessa ostaja maksaa vaikkapa tuon 15% kauppahinnasta, ja loppukauppahita asunnon hallintaoikeudet siirtyessä. Ja lisäksi, että hallintaoikeus siirtyy vaikkapa 1.8.2011.

      Omana mielipiteenä sanoisin, että kannattaisi varmaan harkita asunnon myymisen aloittamaista vasta sitten, kun tuo teidän oma muuttopäivä lähestyy. Vaikkapa kahta/kolmea kuukautta ennen. Nimittäin tuo puoli vuotta on aika pitkä aika, ja karkoittaa ainakin osan potentiaalisista ostajista.

    • Partnevia

      Ostotarjousessa kannattaa aina mainita samat ehdot, joilla lopullinen kauppakin tehdään. Jos heti sovitaan 6 kk vapautumisaikataulusta, merkitkää se ostotarjoukseen. Koska vapautumisaikataulu on noinkin pitkä, on järkevää sopia kirjallisesti ja yksityiskohtaisesti myös siitä, missä kunnossa asunto luovutetaan. Puolessa vuodessa saattaa tulla monenlaisia normaalista kulumisesta poikkeavia jälkiä ja jopa vaurioita, ja ne ovat aina riidan aiheuttajia.

      Jos asunnon arvo on esim. 150.000 €, niin tuo 15% alkusumma ("käsiraha") tekee 22.500 €. Mitä ostaja saa vastineeksi? Pelkän lupauksen siitä, että hän joskus saa ostettua huoneiston kokonaan? Ostajan kannalta tällainen kauppa on aina riskialtis ja maksetulle kauppasummalle tulee aina löytyä sitä vastaava vakuus. Joko siten, että summalle avataan sulkutili, josta maksu vapautetaan myyjälle vasta sitten, kun ostaja saa osakekirjan tai huonompi vaihtoehto on jälkipanttaus (myyjän rahoittaja antaa ostajalle osakkeeseen jälkipantin oman saatavansa jälkeen). Jälkipanttaus on siksi huonompi vaihtoehto, että pantin arvo selviää vasta realisoinnissa. Ensipantin haltijalla (= myyjän rahoittaja, osakekirjan haltija) on aina ensisijainen saamisoikeus panttiin. Esimerkiksi: Jälkipantti kirjataan 120.000 € jälkeen jäävälle osalle panttia. Realisoinnissa pantin arvoksi muodostuu 135.000 €. Myyjän rahoittaja saa 120.000 € ja jälkipantin haltija vain 15.000 €, vaikka saatava onkin 22.500 €. Niitä ei siis jaeta saatavien suhteessa, vaan ensisijaisuusjärjestyksessä.

      Kaikista yksinkertaisinta on sopia ostotarjouksessa ainoastaan sopimussakosta, mikäli toinen osapuoli vetäytyy kaupasta, ja ostaja maksaa kauppahinnan puolen vuoden päästä kaupantekotilaisuudessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      296
      3058
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      217
      1930
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1582
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1370
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1251
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      266
      1188
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1052
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1041
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      981
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      144
      847
    Aihe