Jauheet jää suuhun (kitalakeen)

jsdlfg

Kun vedän avaavaa henkeen, jauhetta jää joka kerta kitalakeen, hengitän kai jotenkin väärin, vai onko tämä normaalia? Mitenhän lienee vaikutuksen kanssa, jos puolet jauheesta on joka kerta suussa eikä keuhkoissa...

15

6035

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • noppa75

      Kokeile hengittää rauhallisesti muutaman sekunnin ajan. Jauhetta jää vähän suuhun. Itsekin tunnen aina kitalaessa jauhetta. Huuhdon aina suuni vedellä ainakin kaksi kertaa.

      • ventolinisti

        Avaavaa lääkettä ei käytetä ainoastaan sisätiloissa, vaan esim. lenkillä maastossa ja lukemattomissa mussa paikoissa, missä sitä pitää suihkaista pääsemättä tai lähtemättä suunhuuhtelupaikkaan. Siksi ei ole vaarallista, jos sitä jääkin jonkin verran suuhun, sieltä se huuhtoutuu syljenerityksen mukana nieluun. Mainitsen tämän vain siksi, että suun huuhtelu ei ole välttämätöntä ja mitä paremmin lääkkeen saa vedettyä hengitykseen, sen miellyttävämmältä suussa tuntuu. Pakkausselosteessakaan ei mainita mitään suun huuhtelusta. Toki sen voi tehdä.

        Huom. myös alkuperäiselle kysyjälle; tarkkaile peilistä katsoen, onko Ventoline-Diskuksesi vaakasuorassa kun hengität.


      • Anonyymi

        vaihda kaasumaisen inhalaatioon


    • ventolinisti

      Ilmeisesti käytät kiekkoomuotoista lääkeannostelijaa, esim. Ventoline - vai?

      Tässä lainaus juuri WWW.tohtori.fi:n etusivulla olevasta tekstistä astmalääkkeiden annostelijoista:
      " Astmapiippua uudempia, mutta nyt jo pitkään käytössä olleita jauheannostelijoita on helppo käyttää ja ne ovat tavallisin hengitettävien astmalääkkeiden annostelutapa. Niiden kehitystyö sai vauhtia, kun freonin käyttö ponnekaasuna kiellettiin. Nykyiset jauheannostelijat ovat ns. moniannosinhalaattoreita, joissa on kymmenittäin valmiina yksinkertaisen mekanismin avulla vapautettavia lääkeannoksia. Tekniikka on helppo oppia ja hienojakoisen mikroskooppisen lääkepulverin annostelu käynnistyy sisäänhengityksellä."

      Käytännössä pitää olla huolellinen, minne suuntaa sisäänhengitettävän jauhesuihkseen. Kitalaki, eli ylöspäin on huono suunta, ennemminkin kitalaen ja kielen välimaastoon vähän alas suunnaten, jotta hengitys pystyy sen imaisemaan ikäänkuin "ilmasta". Näissä sumuttimissa ei tarvita kovin suurta sisäänhengitysvoimaa, jauhe on kevyttä ja sitä tulee annos kerrallaan.

      Olen kuullut, että joillain lääkäreillä on mittari, jolla voi mitata, paljonko lääkettä menee oikeaan suuntaan tai paljonko jää suuhun. En itse ole tällaista mittaajaa tavannut, joten en tiedä onko kysessä jokin laite vai muunlainen testi.
      Joka tapauksessa kannattaa opetella oikean suunnan hakemista, silloin suuhun ei jää mitään epämukavaa.

    • xcv

      On selvää, että osa jauheesta jää kielenpäälle/suuhun jonnekin, koska suun kautta sinä sen lääkkeen otat. Tämä on otettu huomioon.

      Oman lääkkeeni pakkausselosteessa mainitaan jotenkin tähän tapaan: tiedät ottaneesi lääkkeen oikein / tiedät lääkeannoksen vapautuneen, jos lääkkeen ottamisen jälkeen tunnet makean maun kielen päällä. Lääkeaineseen on lisätty sen vuoksi makeutusainetta.

      Lue huolellisesti se pakkausselsote ja katso miten siellä on ohjeistettu ottamaan lääkettä. Tee niiden ohjeiden mukaan eikä mitään ongelmaa ole...

      • vimps

        eikö olisi vielä parempi vastata kun alkuperäinen kysyjä huomaisi kertoa lääkkeen nimen. Inhalaattoreita on niin monia eri malleja eri lääkevalmistajilla ja jokaisella omat neuvot, periaatteessa samat , mutta erilaiseia kantoaineita, kuten laktoosi. Kaikilla ei ole varmaan makeaa.


    • 12+4

      Jauhemaisissa lääkkeissä on laktoosia auttamassa lääkeainetta menemään keuhkoihin. Laktoosin ei ole tarkoitus mennä keuhkoihin vaan se jää suuhun! Eli kun huomaat valkoisen läntin suussasi, joka vielä maistuu makealta, tiedät sen olevan laktoosia. Jauhemainen lääke esim. salbutamoli on hienojakoista ja tietääkseni mautonta, joten et voi tietää tai havainnoida salbutamolia kitalaessasi. Avaavien lääkkeiden jälkeen ei ole välttämätöntä huuhdella suuta, koska laktoosi eikä salbutamoli aiheuta hiivaongelmia tms., mutta kortisonia sisältävien hengitettävien lääkkeiden jälkeen tulee suu huuhtoa hyvin!

      • xcv

        Joo ja sitten vielä (kortisonia sisältävien lääkkeiden kanssa): ensin pestään hampaat ja sitten otetaan lääke, jonka jälkeen purskutellaan suu ja nielu huolellisesti. Tämän ohjeen sain kirjallisena yksityiskohtien kera hammaslääkäriltäni, yleislääkärit unohtavat usein mainita tuosta eikä sitä aina apteekeissakaan muisteta.


      • yksinkrt
        xcv kirjoitti:

        Joo ja sitten vielä (kortisonia sisältävien lääkkeiden kanssa): ensin pestään hampaat ja sitten otetaan lääke, jonka jälkeen purskutellaan suu ja nielu huolellisesti. Tämän ohjeen sain kirjallisena yksityiskohtien kera hammaslääkäriltäni, yleislääkärit unohtavat usein mainita tuosta eikä sitä aina apteekeissakaan muisteta.

        hän kysyi avaavasta lääkkeestä, siinä ei huuhtomiset ja hampaanpesut.....


      • höhlä
        yksinkrt kirjoitti:

        hän kysyi avaavasta lääkkeestä, siinä ei huuhtomiset ja hampaanpesut.....

        Jaa. Kas kun et itse vastannut, vaan ehkä sinulla onkin erioikeus toimia vasten omia sääntöjäsi :DDDDD


      • toinen höhlä
        höhlä kirjoitti:

        Jaa. Kas kun et itse vastannut, vaan ehkä sinulla onkin erioikeus toimia vasten omia sääntöjäsi :DDDDD

        Tottakai vastasin. Mikähän noita erioikeuksia jakelee ja mitä minun omiin sääntöihini tuleee, niin...


    • hyvä lääke

      Käytän Seretideä ja minua alkaa oksettamaan se jauhe kurkussa, sen vuoksi pitää olla vesilasi heti lähellä jolla voin huuhdella suun ja sitten juon loput vedestä.

    • Jaska5878

      Ventoline kiekko:

      oksennan joka kerta kun otan lääkettä. Se pulveri on niin kamalaa kurkussa. Sit kun on on oksentanu alkaa tuntumaan OK:lta. Vanhat ventoline piiput olivat 1000* mielyttävämpiä kun ei tarvinnut oksentaa.

    • Tapansakullakin

      Toivottavasti sinun ei tarvitse sitä avaavaa joka päivä ottaa, johan siinä oksentelussa kurkkukin rasittuu. Onkos Jaska pikkupoika kun ei opi lääkettä sietämään, eihän se juuri miltään maistukaan.

    • AStma

      Pyytäkään seuraavalla kerralla evohaler piiput!
      Ei jää jauhot suuhun :))

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      20
      1690
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1329
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      64
      1224
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1132
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1075
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1045
    8. Paske perse pillu

      Kulli seksi hiv
      Ikävä
      6
      1023
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1009
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      5
      1009
    Aihe