Kivääri ensimmäiseksi aseeksi?

aloittelijan

Hei!

Minulle on noussut pienehkö metsästyskuume ja ensimmäiseksi aseekseni haluaisin kiväärin. Olen siis aloittamassa aivan puhtaalta pöydältä ja aseista ei ole sen koommin tietoa mitä armeijassa pääsi ampumaan. Kivääriä tahtoisin siksi että haulikolla metsästys kun ei jostain syystä hirveästi kiinnosta. Kysymys kuuluukin että mitä kaikkea saa ja voi kiväärillä metsästää. Aluksi olisi tarkoituksena pienriistaa kuten linnut yms. ja myöhemmin ehkä jopa hirveä.

Entäs miten onnistuu kiväärilupien saaminen suhteessa haulikkoon. Käsityksen ainakin sain että haulikko olisi hyvä olla ensiksi muttakun ei rahatilanne eikä kiinnostus haulikkoa antaisi ostaa.

Kiitos kaikille vastanneille!

8

2249

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Se Ka työmies

      Kiväärillähän (varsinkin "hirvilailliseslla") saat metsästää mitä vaan suomessa metsästettävää. Tosin saattaa olla ainakin pyylle ja kyyhkyselle kaikki 22. isommat olla semmoisia ettei jää syötävää.
      Mistä muuten tiedät ettei haulikolla kiinnosta metsästää?
      No kuitenkin olisi syytä aloittaa hankkimalla "metsästyskortti", eli suorittaa se metsästäjä-tutkinto. Se kun nykyään on melkeinpä ehdoton edellytys sille ensimmäiselle luvalle jos hakee lupaa aseelle metsästystä varten.

      • niinpä niin

        metsästettäessä haulikon poisrajaaminen kaventaa metsästystä aika lailla. Riippuu myös missäpäin Suomea asut. Etelässä löytyy seuroja joissa kiväärin käyttöä pienriistan pyynnissä on rajoitettu turvallisuus-syistä.

        Haulikko on kuitenkin se pienriistalle paras ja monipuolisin väline. Jos tosiaan ensin kävisit ne kurssit.


      • kaiken viljan mies
        niinpä niin kirjoitti:

        metsästettäessä haulikon poisrajaaminen kaventaa metsästystä aika lailla. Riippuu myös missäpäin Suomea asut. Etelässä löytyy seuroja joissa kiväärin käyttöä pienriistan pyynnissä on rajoitettu turvallisuus-syistä.

        Haulikko on kuitenkin se pienriistalle paras ja monipuolisin väline. Jos tosiaan ensin kävisit ne kurssit.

        tekstissä tulikin tuo asuinpaikka kysymys, kiväärillä ei etelässä lintuja juuri voi metsästää, pusikkoiset metsät eivät anna ampuma-alaa, paitsi teeriä viimeisellä viikolla lokakuuta, jos säät ovat suotuisat latvaan nousulle. No kenties jotain kyyhkysiä voisi peltoon ampua pienikaliberisellä luotiasella, mikäli pellon reunassa asian mahdollistava kyttäystorni. Samaten tornista voisi kytätä rusakkoa talvella, ja toki kettun kyttäys kettukopista on kivääri hommia. Vesilinnut jäävät turvallisuus syistä kokonaan ampumatta ( veteen ei luotiasella kimpoamisvaaran takia ole asiaa ammuskella) Aika vähäiseksi jää pienriistan metsästys jos rajoitutaan pelkästään luotiaseeseen. Mikset sitten hommaa vaikka taljajousta, ei silläkään lailla riistaruokaa syödä kuin harvoin?
        Hirvijahdit ovat sitten toinen asia, hirvi- peuraase on kaliberiltaan sitten sellainen joka ei ole ideaali pienriistalle ainakaan täällä etelässä. Jossain pohjoisen metsissä jossa latvalinnustusta pääsee vuosittain harjoittamaan, siellä toki joku .30 kaliberi on omiaan lintuhommiin. Omasta mielestä tuo .30 kaliberi taas on vähän marginaalinen hirviaseena, mutta siitä ollaan juuri niin montaa mieltä kun on kaliberejakin.


    • ei aloittelija

      Mitähän jos antaisit asian olla. Tuli tunne, että metsästys ei ole sinun juttusi.

      Golf on halvempi harrastus metsästykseen nähden.

      Sorry.

    • 9mmilmakivääri

      Joo ilmakivääri on jotta opit painamaan liipaisinta ensin... sitten voit harkita jotain Winchesterin vaikka .50 kaliiberista järeämpää kivääriä kun osaat ampua.

      Saksalaisilla on hyviä ilma-aseita.. Weihrauch muistaakseni on firma josta löytyy.



      Jotkut puhuneet että ei saa ampua jousilla, tuo onkin hyvä, ei edes pienet pysty ampumaan sellaisilla joiden vetolujuus on yli 80kg :) Itse en kyllä näe siinä syytä miksi nuo ovat kiellettyjä.

    • möööewrgvf

      Oikein henkilöanalyysin kanssa ja "hyvässä" hengessä annetaan ohjeita aloittelijalle. huhhuh=) Taitavat peräkammarin ukot pelätä osumatarkempien kavereiden tuloa mettälle..

      Kiitoksia taas asiallisille vastauksille. Noissahan oli tietoa mukavasti ja korttikin on jo taskussa ollut, sekä (jänis) metsällä käyty useamman kerran. Oma pyssy on edelleenkin hakusessa ja kyllähän se ensiksi siihen haulikkoon menee.

    • vanhassavaraparemp

      Entäpäs ensimmäiseksi aseeksi haulirihla??

      No, itselläni on juuri baikalin taiga kaliiperissa 12/76-.222

      Lintujahdissa ihan passeli ja vielä avotähtäimillä ammun luotipiipulla, kolme teertä ja yksi pyy tämän syksyn tulos, molemmat teeret puun latvasta n. 80-100 metriä.

      Joskus kaipais toista haulipiippua mutta pian tuohon on tottunut kun toista syksyä kannan baikal taigaa, mukava kun yhdellä aseella voi tsekata sorsat lammet kiertäen ja samalla teeret puista, hieman joutuu pistämään metsästystaidot koville kun on vain yksi haulipiipu esim pomppulintuun, muuta oikeasti sitä yrittää keskittyä paremmin kun on vain yksi paukku hauleja.

      Eikä edes paha hinta uutena tuolla taigalla, mutta jos rahaa vähän käytettävissä niin aloitamaan pääsee edullisimmin kun ostaa käytetyn haulikon, erittäin hyviä innakkaispiippuisiakin markkinoilta löytyy esim kal 12/70, mukavia kantaa ja tyylikkäitä aseita, tasapaino hyvä ja yleensä myös käyntikin kohtuu hyvä. Jopa 200 eurolla voi löytää "aarteen".

    • joopelis1

      Moro! Etsisin kivääriä jolla voisin metsästää teeria puitten latvoista. hinta tulisi olla n. 200-600

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      86
      6133
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2566
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      28
      2073
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1817
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1631
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1418
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1337
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1331
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1269
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1213
    Aihe