perustin akvaarion

Kotiloriesake

Olen aloittelija.....hommasin akvaarion vajaa kaksi viikkoa sitten. Siellä ei siis ole vielä kaloja. Ostin altaan ja kaikki sinne kuuluvat eläinkaupasta. Nyt huomaan akvaariossa olevan jotain "kotiloita". Todella pieniä, mutta tarkkaan katsottuna jotain tuntosarvellisia kotiloita. Ovat kasvien lehdissä ja yksi oli lasissa. Alle 5 olen huomannut. Ovatko lienee tulleet kasvien mukana altaaseen? Kuinka pitäisi toimia? Aijon kyllä mennä käymään eläinkaupassa ja kysellä myyjältä mutta alkoi niin asia askarruttaa että mielellään kuulisin harrastelijoiden mielipiteitä asiasta. Kiitos :)

8

998

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kalatto

      kOTILOIDEN MUNAT/TOUKAT KULKEUTUVAT ESIM.VESIKASVIEN MUKANA.
      Ne syövät leviä saattavat puhdistaa akvaariota.Ei niistä ole haittaa kaloille.
      Sinullahan ei ole ollut ennen akvaariota.Muista että kalat eivät ole helpoimpia lemmikkejä.Esim.kultakala tarvitsee juuri tietynlaiset olosuhteet.Osa kaloista elää makeassa osa suolaisesssa ja jotkut happamassa vedessä.Pitää myös tietää kaloja hankkiessa voivatko ne vahingoittaa muita kaloja.Kultakalan kanssa samaan akvaarioon ei kannata panna pieniä aktiivisia kaloja sillä ne saattavat purra kultakalan eviä ja eihän ole mukava jos akvaariossa ui repaleinen kala.

    • boraras

      Mielestäni kysyjä ei maininnut sanallakaan kultakaloista, joten miksi hänelle pitää paasata niistä?
      Oletko kypsyttänyt akvaarion oikeaoppisesti? http://aquahoito.info/suomi/kypsytys/kalaton.php
      Ja aiothan varmasti miettiä mitä kaloja altaaseesi tulee? Altaan koko, veden lämpötila ja muut vesiarvot, kuten pH ja Gh vaikuttavat siihen mitä kaloja voi ottaa. Kannattaa kysyä muilta harrastajilta jos ei ole ihan varma sopivatko jotkin kalat yhteen.
      Ja.. kannattaa painella kirjastoon lainaamaan Markku Varjon Akvaariokalat -kirja. Siinä esitelty useita eri kalalajeja ja niiden hoitovaatimuksia

      Mutta asiaan :D

      Eli kotiloita tulee helposti kasvien mukana. Osa kotiloista on ns. roskakotiloita, jotka syövät kasveja. Näitä ovat esimerkiksi postitorvikotilo (semmoinen postitorven näköinen rulla), muunnoslimakotilo (möykky, jossa hieman kierrettä) ja huppukotilo (nuppineulanpäänkokoinen "läikkä").
      Sitten on kierteissarvikotiloita (jätskitötterön mallinen), jotka ovat hyödyllisiä otuksia. Ne eivät syö kasveja ja ne viettävät suurimman osan ajastaan hiekan alla (edellyttäen että altaassa on siis hiekkaa eikä soraa). Hiekkapohjaisessa altaassa möyhiessään ne estävät hiekkapohjan tukkeutumisen.

      Kotilo-ongelmiin on saatavilla erilaisia myrkkyjä ja kotiloansoja, mutta itse olen turvautunut luonnolliseen ja turvalliseen vaihtoehtoon, eli petokotiloon.
      Petokotilo syö muita kotiloita ja jättää tyhjät kuoret altaan pohjalle. Petokotilot eivät ole kaksineuvoisia, eli ne tarvitsevat eri sukupuolta olevan kumppaniin lisääntyäkseen. Ne munivat neliönmallisia "limapusseja" jossa on muna sisällä. Limapussit ne kiinnittävät esimerkiksi kasveihin. Munien kestää kehittyä noin kuusi viikkoa ennen kuin niistä tulee pienenpieniä petovauvoja. Riesaksi asti nämä tuskin lisääntyvät. Kun petokotiloilta loppuu ruoka, ne syövät pohjalle jäänyttä kalanruokaa.
      Eli altaan koosta riippuen kannattaa ottaa yksi tai useampi petokotilo. Lisäksi roskakotiloita kannattaa poistaa käsin niin paljon kuin mahdollista.

      Kannattaa vielä googlettaa kaikki nuo kotilot, jotta löydät kuvia niistä.
      Ja kysy ihmeessä lisää jos tulee jotain mieleen.

    • kotiloriesake

      Kiitos vastauksista. Kävinkin jo eläinkaupan rouvalle näyttämässä kotiloita. Ihan huvittaa että kuinka hysteerisenä se mua pitää kun kiikutan lasipurkissa kauhuissani että mitä ihmettä mun akvaan on nyt ilmaantunut. No vastaus oli että ne on ihan tyypillisiä ja että niitä on joka altaassa. Ja näytti jotain kalaa että mikä kannattaa sit hommata niin se syö niitä.

      Ja tiedän kyllä ettei kalat helppoja olekkaan...olen maatalon emäntä ja tykkään eläimistä/ osaan ottaa vastuun niiden hoidosta ja kasvatuksesta....jänskättää vaan ihan vietävästi jo etukäteen että mitenkä osaan niiden kanssa toimia kun olen ihan aloittelija. Olen kyllä ahkerasti lueskellut aiheeseen liittyviä artikkeleita.

      Aijon nyt alussa ottaa "helpoimpia" kaloja että päästään alkuun.....lehtikalat olivat kyllä tosi kauniita.
      Niin altaan koko on 180l

      • fish KING

        1. Akvaarion kypsytyksen jälkeen kalat ka kasvit vasta akvaarioon, tähän kuluu aikaa n. 3-5vkoa

        2. Kannattaa tässä kypsytyksen ohella tehdä listaa siitä kalastosta mikä sinun silmääsi miellytäisi ja joita olisi motivaatiota hoitaa akvaariossasi. 180l akvaarioon mahtuu jo jos jonkinmoista lajia. Onhan sulla siellä ulkosuodatin tuon kokoisessa akvaariossa?
        Suodattimen massatilavuuskin jo rajoittaa kalaston tulevaa määrää.

        3. Kotiloita toisaan tulee yleensä kasvien mukana ja ne PITÄÄ pestä mahdollisimman hyvin pois lehdiltä ja juurikosta. Mitäkään kotilot eivät varsinaisesti kuulu akvaarion yleis kokonaisuuteen millään lailla, ellet sitten kasvata sellaisia kaloja joiden ruokavalioon ne kuuluvat (pienet pallokala lajit esimerkiksi).
        Mitä tapahtuu sen jälkeen kun petokotilot ovat syöneet kaikki haittakotilot; ne alkavat lisääntyä harmiksi asti, tosin hitaasti mutta varmasti, hyvä asia on kuitenkin se että niistä saa hyvän hinnan joko liikkeeseen tai suoraan toiselle akvaristille myydessä.

        Markku Varjon Akvaariokalat on tällä hetkellä paras kirjallinen manuaali mitä akvaario harrastaja voi käsiinsä saada, unohda kaikki alle tämän vuosituhannen kirjallisuus muuten kuin kuvien kannalta ;)

        Helppoja kala lajeja ovat pienet tetrat, jotkin pienet särkikaloihin kuuluvat lajit, esim. timanttitetra, mustatetrat. Monet barbilajit ovat nopeita uimareita ja akvaarion pituutta saisi niille olla rutkasti, yli metrin ainakin ja mielellään suurena parvena.

        Sateenkaarikaloista pienimmät lajit ovat myös helppoja hoitaa. Kotimaassa syntyneet kestävät tavallista raanavettä sitä kovettamatta aikas hyvin.

        Ahvenet ovat yleensä petoja ja ne syövät pikkukalaa normaalina ruokanaan luonnossakin, miksei siis koti akvaariossakin jossa niiden on vielä helpompaa saalistaa kun tilaa on vähän pienillä kaloilla paeta.

        Pohjalle hienoon hiekkaan rae koko n. 1,2mm, ei soraan; monnisia paria lajia n. 10kpl parvet.

        Varsinaisia levän syöjiä et tarvitse, terveessä akvaariossa ei tahtomatta ole levää ;) omassani on kun niin haluan 8/


    • hoitsukki

      No on niitä kotiloita syöviä kaloja, mutta altaasi on suht pieni, suosittelen petokotiloita. Lehtikalat vaatii vähintään 250 litraisen 50 senttiä korkean altaan, joten jotain muuta pitäisi keksiä.

    • boraras

      En lähtisi kyllä ostamaan nuoliaisia (eli kaloja jotka syövät kotiloita) noin pieneen altaaseen. Voisin vaikka arvata, että kauppias näytti tiikerinuoliaista (googleta kuva ja kerro onko sama =) ). Tiikerinuoliaisesta kasvaa valtava jötkäle, eikä niitä voi pitää yksin. Akvaariosi on niille siis auttamattoman pieni.

      Lehtikaloistakin tulee todella isoja, joten kannattaa miettiä jotain muuta.

      Tuohon altaaseen voisi mennä vaikka:

      - Avainkirjoahven pariskunta
      - Puna-aavetetroja 20 kpl
      - Jotain monnisia 10 kpl, (esim. kupari-, täplä- tai pandamonninen) HUOM!! Monniset vaativat hiekkapohjan. Jos sinulla on sorapohja älä ota monnisia.
      - Partamonni tai pari katinkultamonnia levää syömään
      - Muutama petokotilo

      Lämpötila näille vaikka sellainen 24 astetta. pH 6-7 ja pehmeä vesi.

      Ja siihen kauppiaan vastaukseen, että kotilot ovat tavallisia ja niitä on joka altaassa. Mulla on kolme akvaariota ja niissä ei yhdessäkään ole roskakotiloita. Koitappa tunnistaa nuo kotilot tolla mun antamalla kuvauksella tai katso kuvat tästä http://www.aqua-web.fi/forum/viewtopic.php?f=29&t=26049
      Jos ne ovat kirteissarvikotiloita ja sulla on altaassa hiekkapohja, niin anna niiden olla. Jos ne ovat jotain muuta niin hankkiudu äkkiä niistä eroon ennen kuin ne syövät kaikki kasvit.

      Ja edelleen korostan. Kun olet päättänyt kalaston niin kysy ihmeessä muilta harrastajilta, eikä pelkästään kauppiaalta, että mitä kokemuksia heillä on kyseisistä kaloista.

    • enttelent13

      Niin. kauppiaisiin ei ole luottamista. rahan perässä ne on. meille myi platyja altaseen jossa: rihmakala, 2 täplämonnista, lisää tulossa, 6 mustetetraa, 8 punatetraa.
      jos nyt vaikka wikipediasta katsot näiden kalojen vaatimukset, eivät ole samoja.
      annamme jok ikisen kalan pois ja vaihdamme uusiin.

    • akva32fanittaja

      Kuinka suuri avaario. PS yli kaksataseen voi laittaa touhunuoliaisia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      1835
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1479
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1262
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      125
      1255
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1180
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      270
      969
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      942
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      895
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      101
      826
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      684
    Aihe