Olinko tyhmä?

Brunetti-Blondi

Ostin Rivitalokaksion, jossa on suora sähkölämmitys. Tehty mikä tehty, mutta jäi mieltä kovasti vaivaamaan, että teinkö tosi typerän kauppapäätöksen. Muuten asunto on ihana. Ainut juttu on vain tuo sähkön kalleus.
Ilma-ilmalämpöpumppuakaan en haluaisi laitattaa. Tuttavallani oli sellainen. Hän kertoi ettei pidä siitä ja että se pöllyttää hirveesti ilmaa ja pölyä ym. ym.
Olisi ihana jos joku viitsis vastata. Niin harmittaa nyt =/

10

615

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uj ihiyuh 97 +8

      Älä huoli.

      Kaikki energia tulee kallistumaan lisää, seuraile pensan hintoja.

      Sähkössä yksi äärimmäisen hyvä puoli, rakentaminen ja remontointi halpaa. Pateri pimeänä, uusi tilalle, paukahtanut lämpöputki tai vuotava kanaali.....

      Ilmalämpö- pumpuista montaa mieltä. Mun kavereista kukaan ei ole moitinut. Riippuu horveästi kai itse koneesta. Halvalla ei yleensä saa hyvää, tuskin niissäkään. Mutta useampikin sanonut, etä maksaa itsensä nopeasti takaisin.

      Ja muista. Rivarissa pitää aina ottaa ensin yhteyttä isännöitsijään, ennenkuin tekee yhtään mitään. Se selvittelee asian, siis julkisivu- rakennustekniset- jne asiat. Niitä ei voi roiskia minne sattuu. Ja oletettavasti valvojan, tämä kannattaa selvittää, pelkkä pumpun hinta ja asennushinta ei välttämättä riitä. Pahimmillaan jokin julkisivun muutoslupa...

      Kyse matematiikasta. Kun laskee nykyisen energian kulutuksen, korkeammalla hinnalla kuin nyt ja jakaa sen kustannuksilla, löytyy oletussumma, milloin pumppu alkaa säästämään.

      Kuten sanottu, energianhinta tulee nousemaan, joten kannattaa miettiä asiaa. Jokainen kun ei voi rakentaa omaa ydinvoimalaakaan :DD

      Mutta siis, sähkölämpö huoleton ja halpa tehdä ja ylläpitää. Ja toisekseen, sähkölämmityksessä oikeasti voit itse päättää kulutuksesta. Jos palelee, lämpöä isommalle. Vesikiertohommissa on esisäädetyt termostaatit, ei niistä kauheasti höökaa saa, koska maksimi säädetään pieneksi, koska lämmityslasku jaetaan tasaisesti. Siis jos mummolla kylmä, ei muut ala sen lämmittämistä maksamaan, maksakoon itse.

      Mun mielestä teit viisaan valinnan.

      No pakko mainita. Mulla ok- kesämökki. vm- 73. Eip ole tiedossa lämpöjen takia remontteja. Kaikki piuhat ehyenä. Puolet pattereista alkuperäisiä. Kaupunkiasunnossa, rivarissa vm- 78 kaukolämpö. oO käynyt kaivinkonetta ja putkimiestä ja rahaa palanut monet monet kerrat. Ja paljon. Ja kovilla pakkasilla palelee, täällä ei, sen kun lisää lämpöä.

      Itellä ei laskelmia kokonaiskulutusvertailuista. Maksaahan tämä talvisin paljon. Mutta rakentamis ja korjauskuluissa ei paljon mitään. Ja mäkin olen kaavaillut tähän lämpöpumppua. Mä kun voin tehdä sen ilman byrogratiaa ja ainoastaan hinnan ja asennuksen hinnalla. Hmmm, joku tonni säästyy aika pian.

      Ja vielä kerran, hyvä lämmitys. Jos vain ei tule isompia sähkökatkoja. Mutta sekin kevyempi homma, kun vertaa siihen, että runkolinja poikki ja pitää alkaa tilailemaan kaivinkonetta jostain...

      • Brun-Blond

        Kiitti kovasti vastauksista.
        Tosiaan olen sitä ilmalämpöpumppua jo suunnitellut. Löytäisimpä vain sen oikean niiden kaikkien joukosta. Minulle ehdotettiin myös öljykiertopattereita, jotka toimii sähköllä, mutta varaavat sekä luovuttavat lämpöä paremmin, kuin ihan normi sähköpatterit.
        Toivon totisesti lauhempia talvia tulevaisuudessa.


    • Antersmand

      Täällä harmittaa myös kun tuli ostettua sähkölämmitetty rivitalokaksio. Kaukolämmitteisissä vastike noin 20 euroa kalliimpi kuussa, eli lämmitys 20 euroa kuussa, 240 euroa vuodessa. Ilmaista nykyrahassa.

    • PerttiAH

      Kyllähän sähkölämmitys imaisee melko paljon rahaa. Tällaisena talvena mittari pyörii vinhaa vauhtia.

      Onko sinulla mahdollisuutta saada "ilmaista" puuta? Jos on niin takka keskelle asuntoa ja säästöä alkaa tulemaan. Meidän ostamaan rivariin oli edellinen omistaja laittanut takan. Ensimmäinen talvi pidettiin kynsitulia silloin tällöin. Tasauslasku saikin sitten aikaan vakaan päätöksen takan ahkerasta käytöstä. Toisena talvena sähköä säästyi lähes 40%.

      Tämän talven paukkupakkasilla on päivitelty kuinka paljon sähköä olisi mennyt jos oltaisiin oltu pelkästään sähkölämmityksen varassa.

      Sähkölämmitys on huoleton mutta sen helppoudesta joutuu maksamaan paljon. Jos olet kiireinen ihminen niin takka ei sovi silloin ollenkaan. Sen polttaminen ja huoltaminen vie viikottain parin työpäivän verran aikaa.

      Mielestäni sähkölämmitys olisi parasta toteuttaa lattialämmityksenä jolloin joka nurkka huoneissa on tasaisen lämmin. Kun jaloilla on lämmin niin muullakin kropalla on. Lämpöä saa olla vaikka 25 astetta jos lattia on kylmä niin olo ei tunnu kivalta.

    • Janhunen V

      Meilläkin on suora sähkölämmitys sadan neliön asunnossamme ja sähkönkulutuksemme on reilun vuoden seurannan jälkeen 10 000 kW pienempi kuin naapureillamme ilmalämpöpumpun ansiosta.

      Pumppua varten näin pienessä yhtiössä ei tarvitse edes lupaa kysyä, joten älä tee asiaa mielessäsi liian vaikeaksi.

      Toinen tärkeä asia on asuntosi eristys. Jos sähköpatterisi toimivat termostaateilla ne pukkaavat lämpöä aivan sen mukaan kuin asuntosi sitä tarvitsee. Voit tarkistaa kylmät kohdat asettamalla tavallisen lämpömittarin vaikkapa yöksi lattian ja seinän "rakoon" eri kohtiin kuin myös ovien eteen yms. Yhtä lailla katon ja seinän ylärajaan kuin myös kysy onko välikatossa riittävä villoitus. Eli voit jo ihan tämänkin kaltaisella vaikuttaa sähkönkulutukseesi.

      Kodinkoneet voilla olla hirveitä syöppöjä ja niitä varten voit lainata sähkönkulutusmittareita sähkölaitokselta. Ja jos vetesi lämpeää boilerilla, niin voit miettiä kuinka paljon käytät vettä eli tyhjennät boileria, joka täyttyy uudella viileällä vedellä ja sähkö lämmittää sen uudelleen.
      Lue sähkölaitteiden käyttöohjeet läpi, koska niissä on yleensä energiansäästöä lisääviä vinkkejä.

      Kodin tekstiilellä voit eristää: matoilla , verhoilla jne. Ja jos rakastat tuulettaa asuntoasi, niin siinä saat kyllä lämmön harakoille hetkessä. Tutustu siis ilmanvaihtosysteemiin.

      Onko sinulla yö- ja päiväsähkö? Opit aika pian pesemään pyykkisi yösähköllä, jos niin tahdot.

      Eli lopuksi: sähkölämmistys ei ole mikään peikko, joka vie meidät konkurssiin. Olemme vain edullisen sähkön aikana tottuneet tuhlaamaan sitä ja kun pitäisi voittaa uusavuttomuutemme mieluummin manaamme hinnannousua kuin ryhtyisimme tutustumaan,mitä kiinteistömme pitää sisällään. Et tee lämpöpumpulla tai muilla lämmitysratkaisuilla yhtään mitään, jos et hiukan vaivaa päätäsi ja ensin tarkista, millaiseen asuntoon sen asennat. Tässä asiassa saat ensiapua isännötsijältä tai mahdollisesti naapureiltasi.

      Et siis ole tehnyt huonoa kauppaa, vaan tunnut menevän vain pahimman voivottelijan vanavedessä eli käytä omaa järkeäsi.

      • Hantunen V

        P.S.
        Unohdin mainita, että opettele tiivistämään ikkkunat ja ovet oikein. Ja mitä tarkoitin mittaamalla asuntosi vetokohdat, niin niiden avulla siis tiedät ostaneesi joko huteran tai hyvän kämpän. Asunnoilla on yleensä tietty lämpöastesuositus, niin ota sen kaltaisia asioita selville. Ja ilmaa tietysti täytyy asuntoon tulla, mutta jos esim. lattialla on muutama aste kovilla pakkasilla, niin silloin laita hälytyskellot soimaan ja pyydä taloyhtiöja tai isännöitsijä paikalle.


      • Yks vaan

        "Pumppua varten näin pienessä yhtiössä ei tarvitse edes lupaa kysyä, joten älä tee asiaa mielessäsi liian vaikeaksi."

        Tämä on väärää tietoa. Ihan sama onko pieni tai suuri yhtiö. Remontti-ilmoitus pitää tehdä, koska ilmalämpöpumpun asennuksessa kajotaan yhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin. Poikkeus: Yhtiöjärjestyksessä on voitu erikseen määritellä kunnossapitovastuu yhtiön ja osakkaan välillä siten, että osakas vastaa kaikesta itse.


    • brunettiplondi

      Jepp. Olenkin jo vähän sitä mieltä, ettei tuo suorasähkö tosiaan mikään hirveä peikko ole. Kiitos myös teidän, jotka vastasitte. Moni ei taida ajatella, että sähköstä maksaa joka tapauksessa silloinkin, kun on jokin muu lämmitys systeemi. Takkaa en voi laittaa ja omalla laillaan se olisi rivarissa hankalakin, kun puuvarastoa ei ole.
      Mutta mieleni on muuttunut myönteiseksi tuon ILP-suhteen.
      Nyt vain oikea merkki ja malli tuottavat päänvaivaa.

    • dng

      Ei se sähkö nyt niin kallista ole. Meillä 100m2 koko vuodelta sähkökulut noin 100€/kk. Kovilla pakkasilla max 200€, kesällä ei lämmitetä ja 30€. Ei öljyllä tai kaukolämmöllä paljon alle pääse ja hirveä riesa niistä laitteista. Kannattaa tarkistaa mikä on halvin sähköyhtiö. Meillä ilmalämpöpumppu käytössä ja takka harkinnassa. Tosin takalle tulisi jo niin pitkä takaisinmaksuaika ja vie tilaa, että tuskin tulee.

      Laskeskeltiin tuossa, että sähköä menisi joka tapauksessa 30-40€/kk digiboxeille ja kiukaalle, lämmityksen osuus on vain 60€/kk. Maalämpö vastaavilla neliöillä säästäisi 70%, eli sähköä menisi yhä 20€/kk (säästöä 40€/kk). Aika pitkä takaisinmaksuaika, kun miettii että ne vaihto voisi maksaa kymmeniä tuhansia. Mielestäni vain uusiin rakennuksiin. Ei kukaan kellä on vesikiertokaan varmasti ekonomin papereilla maalämpöön vaihda.

      Isoin miinus suorassa sähkössä on siinä, että ilman vesikiertoa sitä ei voi edes teoreettisesti koskaan vaihtaa mihinkään muuhun (maalämpö, pelletit tms). Toisaalta kuten aiemmin sanottiin, ei oikein ole mitään mikä voisi mennä rikki. Vanhat vesikierrot ne vasta pommeja on. Koska kierto on valettu betoniin, on ainut vaihtoehto tukkia putket ja miettiä uusi lämmitysmuoto kun aika jättää putkista.

      • dng

        Noista vastikkeista sen verran, että ei kannata ihan yksi yhteen verrata. Kaukolämpö ei todellakaan ole ilmaista ja 20€/kk ei riitä kattamaan sitä. Tuttuni vaihtoivat öljyn kaukolämpöön ja lämmityskustannukset nousivat. Jos vastike on halvempi se johtuu jostain muusta seikasta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1355
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1086
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      78
      910
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      817
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      65
      747
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      716
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      708
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      701
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      61
      694
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      43
      675
    Aihe