Aihe

Vanhanaikaista??

spk80

Kuulin juuri, että akvaarioharrastukseni on vanhanaikaista! :D Tästä tulikin mieleen, että onko jollain faktatietoa, että miten harrastajien määrä on muuttunut tässä muutaman vuosikymmenen aikana? Että kuulemma "olisi ollut muotia 80-luvulla ja nyt ei enää".

4

54

  Vastaukset

  • En todellakaan osaa sanoa mitään tuohon akvaarioharrastuksen vanhanaikaisuuteen, koko ihmisen kiinnostus akvaarioissa pidettäviin kaloihin kuitenkin juontaa juurensa jo yli 2000 vuoden päähän.

   http://kotisivu.dnainternet.net/aaro.jarvitalo/akvaariot.htm tuo tutkimus väittää, että 80-luvulla oli hiljaisempaa kuin 70-luvulla, ja että akvaarioharrastus on sen jälkeen taas ollut kasvamaan päin.

   Wikipediassa taasen lukee, että Suomessa on arvioidusti 15000-25000 akvaarioharrastajaa tällä hetkellä.

   En menisi sanomaan että tämä akvaarioharrastus olisi mitenkään "out" tällä hetkellä, mutta itse luulisin että se on taas hiljenemään päin.

  • Olen saanut myös kuulla, että akvaarioharrastus on vähän sellainen kasarijuttu.
   Mustakin tuntuu, että akvaarioita oli ennen vaikka kuinka monella, mutta monet kyllästyivät siihen. Kyllästymisen syy on kuulemani mukaan yleisesti ollut se, että kaloja kuoli ja se akvaarion peseminen oli niin rankkaa.

   Kalat kuolivat yleensä huonoon hoitoon, josta tämä peseminen on yksi esimerkki. Akvaario saatettiin raahata kerran kuussa kylppäriin. Kalat olivat pesun ajan ämpärissä ja koko allas pestiin (pahimmassa tapauksessa pesuaineella) ja pohjasora huuhdottiin. Tämä tietysti tappoi kaikki akvaarion tasapainon pitämiseen tarvittavat bakteerit. Hyvien pöpöjen puutteen vuoksi pahat pöpöt saivat vallan ja kalat kuolivat.
   Nykyään tiedetään ja osataan enemmän. Altaasta vaihdetaan viikottain 30-50% vedestä eikä pohjasoraa todellakaan pestä.

   Luonani vierailevat tuttavat kysyvät joskus, että miten ehdit pitää noin montaa (3) akvaariota kun sulla on muitakin harrastuksia. Kerron, että akvaarioiden siivoiluun menee viikossa noin tunnin verran. Jos iskee sisustusvimma niin sitten kestää kauemmin.
   Ihmisillä on siis ilmeisesti edelleen se käsitys, että akvaarioharrastus on työlästä ja uuvuttavaa. Minun mielestäni se on rauhoittavaa ja se antaa ihanan pienen palan vedenalaista maailmaa kotiin.

  • Akvaarioharrastus on kyllä muuttunut todella paljon sitten 80-luvun. Mukaan on tullut vesikemia mistä silloin harvat tiesivät mitään. Itsekin muistan kuinka joskus ollaan raahattu sitä ihanaa soraa kylppäriin pestäväksi, kaikki kivet ja muukin mitä akvaarioon laitettiin, keitettiin kattilassa :D Nykyään riittää jos niitä huuhtelee jos ne eivät ole järvestä kerättyjä. Akvaarion lasit hinkattiin puhtaaksi fairylla ja sitten ihasteltiin kuinka kiilsi. Kyllä oli varmaan kaloilla hyvä olla.

   Meillä oli vaikka mitä kaloja, nykyään ajattelen kauhulla mitä kaikkea siinä pikkuisessa purkissa olikaan. Platyt, millikset ja muut olivat siellä sekaisin kaikkien muitten kalojen kanssa, mistään veden kovuuksista ei ollut mitään hajua, enkä ollut koskaan kuullut vedenparannusaineesta.

   Meillä harvat kalat elivät edes vuoden vanhaksi, meistä se oli ihan normaalia että niitä kuukahteli vähän väliä. Nykyään jos kala kuolee, tutkin tarkkaan kaikki vesiarvot, vanhimmat kalat alkavat tällä hetkellä olemaan 5-vuotiaita.

   Sen olen myös kuullut monen suusta kuinka vaikeaa ja aikaa vievää on akvaarion pitäminen, mutta minun tarvitsee vain viikon välein vaihtaa vettä ja putsata sisäsuodatinta. Muuten se pulputtelee itsekseen. Käymispullojen kanssa menee noin puoli tuntia kuukaudessa. Kasveja saa välillä harventaa, koska kasvavat tosi nopeasti. Silloin meidän ekoissa akvaarioissa saattoi olla pari kasvia ja nekin kitukasvuisia.

  • Vanhanaikasta on laittaa lehtikala neontetrojen sekaan 80 litran akvaarioon tekokasvien kanssa. Nykyään ei hankita akvaarioita lapsille. Aiheesta oli muuten uusimmassa Akvaariomaailmassa.

   Mutta muoti on muuttunut. Sukarapujen nanoallas, jättisuuri rauskuallas ja helmirasboroiden 100 päinen armeija 400 litraisessa on akvaariomuoti nykyään.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   11781
  2. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   73
   7843