Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Miten auttaa kaveria?

gggggggggg,

Vähän taustaa: kaverillani ja hänen veljellään on n. 20 vuotta ikäeroa. Kun kaverini oli pieni, veli uurasti yliopisto-opintojen kanssa, kirjoitti väitöskirjan ja menestyi tutkijana. Isoveli painotti kaverilleni, miten tärkeää on mennä yliopistoon, väitellä tohtoriksi ja menestyä. Kaverini otti tuon tavoitteekseen ja muuttui veljeään kritiikittä ihailevaksi perfektionistiksi, jolle vain kymppi oli hyvä numero. Hän sai kuitenkin burn-outin lukiossa ja on siitä asti sairastanut masennusta.

Hän löysäsi vähän tavoitteitaan oman jaksamisensa varmistamiseksi, kävi lukion ja on nyt loppusuoralla amk-opinnoissaan. Ongelma on se, että hän on yhä edelleen suorittaja ja perfektionisti. Jos pitää kirjoittaa 10-15 sivua, hän kirjoittaa 40 sivua ja valittaa samaan hengenvetoon väsymystä. Opettajatkin joutuvat sanomaan hänelle, ettei hänen tarvitse tehdä ihan niin paljon. Itseasiassa hän saattaa käyttää aikaa ja energiaa johonkin epäolennaiseen olennaisen kustannuksella, eli liiasta suorittamisesta ja perfektionismista on jopa haittaa opiskeluissa. Kyllä hän on oppinut vähän rentoutumaankin, mutta ei paljoa.

Kaverillani ei ole juuri muuta elämää kuin opiskelu. Hän ei käy missään, asuu 26-vuotiaana vielä vanhemmillaan eikä hänen kanssaan juuri muusta pysty puhumaan kuin opettajista ja opiskelusta. Jos aihettaa yrittää vaihtaa, palaa hän pian taas koulujuttuihin. Satunnaisesti saattaa valittaa nykynuorison huonosta käytöksestä, eläkkeiden suuruuksista tai vaikkapa viimeisimmästä bingo-illasta (viettää aika paljon aikaa eläkkeellä olevien vanhempiensa kanssa). Monet ihmiset (kaverit, vanhemmat, opettajat ja psykiatrikin) ovat koittaaneet tolkuttaa hänelle, että hän on arvokas omana itsenään ja että ei elämä saa olla pelkkää suorittamista. Itse olen koittanut sanoa hänelle, ettei yhtäkään työnantajaa jaksa kiinnostaa joku yksittäinen numero, ei hän elämässä menesty yhtään sen paremmin, vaikka saakin atk-tentistä nelosen sijaan kolmosen. Olen koittanut sanoa, että elämässä täytyy olla muutakin kuin koulu ja ehdotella hänelle harrastuksia. Saattaa hän joitakin nettipelejä joskus vähän pelaillakin, mutta 99 % valveillaoloajasta tuntuu menevän koulujututtuihin, joko niiden tekemiseen tai niiden pohdiskelemiseen.

Muutenkin tuntuu, että hän on hiukka vieraantunut reaalielämästä, istuu vaan eristyneenä kammiossaan ja luulee paratiisin porttien avautuvan kunhan saa nyt sen hyvän numeron seuraavasta tentistä. (Hyvien numeroiden tavoittelussa ei itsessään ole mitään vikaa, mutta jos käytös johtaa masennukseen ja elämän kapeutumiseen pelkän opiskelun ympärille, on jotakin pielessä). Itsekin olen hiukka liian tunnollinen ja kiltti, mutta kaverini vetää tuon suorittamisen ihan uusiin ulottuvuuksiin.

Alallamme on huonohko työtilanne, joten luultavasti hänkin jää työttömäksi valmistuttuaan. Periaatteessa on hyvä, että opiskelu viimein loppuu, jospa hänkin heräisi huomaamaan, että elämä koostuu monesta muustakin asiasta. Mutta jollakin tavalla pelkään tuota valmistumisajankohtaa. Miten hänen käy sitten kun hänen elämänsä pääsisältö, eli koulu, loppuu ja hän jää ikään kuin tyhjän päälle...?

1

242

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Omavastuu...

      Tuli ekana mieleen, että tulosta tämä tilityksesi hänelle. Sinähän puhut tässä ulos omaa ystävänhuoltasi niin rehellisenä, että sen sietäisi kuulla/nähdä asianomainen itsekin.

      Eipä siinä ole ulkopuolisilla paljon tehtävissä jos henkilö itse ei ymmärrä omaa tilaansa eikä siten osaa/uskalla alkaa kokeilemaan mitään uutta tapaa elää. Sehän tarkoittaisi todellakin isoa elämänmuutosta, eikä sellaista tehdä ihan tuosta noin vaan.
      Saattaa olla, että vasta se mahdollinen työttömyys tms. pakottaa hänet analysoimaan kaiken muun lisäksi myös omaa käsitystään itsestään. Saattaa olla niinkin, että hän siitä masentuu, mutta sitäkään ei kukaan voi estää hänen ulkopuoleltaan. Terapioissa voi hypätä vaikka joka päivä, mutta henkilö itse on se joka kykenee muuttamaan itseään ja tekee sen juuri siinä tahdissa kuin kulloinkin kykenee.

      Koulu on totta kai eri asia kuin työelämä, mutta uudenlaiset haasteet ja käytöskulttuuri töissä voivat myös olla se asia joka ohjaa ystävääsi muuttumaan ihan luonnollisestikin joustavammaksi ja suvaitsevaisemmaksi itseään kohtaan. Siihen vaikuttaa se erilainen ympäristö, jossa palkinnoksi ei riitä enää pelkkä lyhyissä työtehtävissä onnistuminen jne....

      Mutta omanarvontunto saa totta kai kolhun jos sitä jatkoa koululle ei automaattisesti tulekaan. Jälleen mitataan henkilön sietokyky negatiivisten kokemusten vastaanottamisessa.
      Tärkeintä olisi kyetä olemaan läsnä ystävänä silloinkin kun toinen tahkoaa oman elämänsä suurten ongelmien kanssa. Joskus hän vielä kiittää sinuakin siitä, että olet lojaali ystävä joka tukee ja kannustaa häntä vaikka hänelle mitä tapahtuisi. Jos siis mahdollista, pidä yhteyttä häneen vielä sittenkin kun valmistutte. Olet tärkeä linkki menneeseen sitten kun/jos kaverisi alkaa joku päivä kelata menneitä ja hämmästellä sitä miten paljon hän on muuttunut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2184
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2023
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1632
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1460
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      77
      1438
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1347
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1324
    8. 51
      1222
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1180
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe