Miksi laumisten täytyy olla aggressiivisia vieraille ihmisille ?

laumisystävä

Eikö laumanvartijaroduista voitaisi yrittää jalostaa ihmisystävällisempiä ? Eihän niitä voida käyttää karjalaumojenkaan vartioinneissa pedoilta, kun ne ovat vieraille ihmisille vaaraksi. Nykypäivänä tarvitaan taas koiria vartioimaan karjalaumoja susilta, mutta eihän siitä mitään tule, jos laumanvartijarotujen ei halutan muuttuvan lainkaan ihmisystävällisiksi, vaan tarkoituksella niistä kasvatetaan/jalostetaan edelleen vieraita ihmisiäkään sietämättömiksi. Miksi laumanvartijarodut halutaan tarkoituksella säilyttää vieraille ihmisille aggressiivisina ? Laumanvartijana toimiva koira ei saa olla vaarallinen ihmisille !

103

987

Vastaukset

 • kannattaisi päivittää tietämystä näistä roduista nykypäivään. Nykyään kun suurin osa roduista toimii ihan ihmisen turvana jonka suurin vihollinen on ihminen.

  • Millä lailla ne toimivat ihmisten turvana ihmisiltä ? Jos koira vahingoittaa ihmistä, se lopetetaan ja omistaja saa syytteen. Vierailta ihmisiltä vartioiminen on tietenkin viellä vaarallisempaa kuin villipedoilta vartioiminen. Tarkoitat kai niitä >>Minä vartioin täällä>>-kylttejä ?

   Suuren koiran päästäminen jonkin vieraan ihmisen kimppuun on yhtä lailla laitonta ja rangaistavaa kuin vierasta ihmistä ampuminen.

   Mutta näköjään ei laumanvartijaroduista haluta jalostaa sopivia laumanvartijoita, eli ihmisille vaarattomia.


  • laumisystävä kirjoitti:

   Millä lailla ne toimivat ihmisten turvana ihmisiltä ? Jos koira vahingoittaa ihmistä, se lopetetaan ja omistaja saa syytteen. Vierailta ihmisiltä vartioiminen on tietenkin viellä vaarallisempaa kuin villipedoilta vartioiminen. Tarkoitat kai niitä >>Minä vartioin täällä>>-kylttejä ?

   Suuren koiran päästäminen jonkin vieraan ihmisen kimppuun on yhtä lailla laitonta ja rangaistavaa kuin vierasta ihmistä ampuminen.

   Mutta näköjään ei laumanvartijaroduista haluta jalostaa sopivia laumanvartijoita, eli ihmisille vaarattomia.

   Minä taas ihmettelen. että minkälaisissa porukois nämä laumisten omistajat oikein pyörivät, kun tarvitsevat turvakseen tappajakoiran.


  • Niinpä kai kannattaa. Jospa siellä ymmärrettäisiin paremmin, että karjankasvattajat haluavat ihmisille turvallisia koiria vartioimaan karjaeläimiään villipedoilta. Laumanvartijarotujen harrastajat eivät tätä ymmärrä, koska heillä ei yleensä itsellään ole karjaa, jota olisi koiran tarpeellista suojella pedoilta. Olen kuullut monelta lehmien, hevosten tai lampaiden kasvattajilta, kuinka he haaveilisivat koirasta, joka suojelisi karjalaumojaan susilta, mutta he eivät halua vaarantaa ihmishenkiä, joten surevat sitä, kuinka laumanvartijarodut säilytetään tarkoituksella aggressiivisina myös ihmisiä kohtaan. Minä ainakin ymmärrän heitä, sillä sudet ovat vieneet heiltä paljon karjaeläimiä.


 • typerä aloitus ! näin se menee että laumaa vartioiva koira ei saa laumansa luokse vieraita päästää, ei edes ihmistä. ainoostaan tutut ja tunnetut (luotettavat)

  2-3 tuhatta vuotta sitten juuri vartointiin jalostettua koiraa ollaan toivomassa ja muuttamassa lampaaksi. just tuolla idioottimaisuudella on mm,osasta paimenkoirista tullu sellasia ettei ne enään sutta pysty tontilta poissa pitämään. pitäs alottajankin käsittää pikkusilla aivosoluilla että kovaluonteisia ja ehdottomia vartijoita tarvitaan edelleen, suosittelen ottamaan sellasen koiran mikä olisi soveltuvampi.

  • Ja juuri tuolla sinun idjoottimaisuudellasi laumanvartijakoirien käyttö niiden alkuperäistyössään on nykyään mahdotonta, koska se on liian vaarallista. Koskaan niiden menneiden tuhansien vuosien aikana laumanvartijakoirilla ei olla leikitty historiaa kuten sinä nyt teet, vaan niitä ollaan käytetty käytännön töihin. Nyt työkoirista tehdäänkin historian muistoja, eli nykyaikaan soveltumattomia, vaikka nykyaikanakin tarvittaisiin koiria vartioimaan karjalaumoja. Mitä kunnioittamista on laumanvartijakoirassa, jos siitä ei oikeasti hyötyä ole karjalaumojen vartioimisessa ? Haluat siis säästää laumanvartijarodut >>turhuuksina>>, joista ei ole nykyaikana käytännön alkuperäistyöhönsä.

   Suret varmaan sitäkin, että bulldogit, bullterrierit, dobermannit, rotikat ja grönlanninkoirat ovat nyt niin kilttejä, vaikka niiden täytyisi olla äärimmäisen aggressiivisia, kuten niiden esi-isät olivat.

   Vastaa yhteen kysymykseen: Kannattaisitko sellaisen rottweilerin käyttöä jalostukseen, joka on tappanut vieraan ihmisen, purrut monia sekä valmis hyökkäämään jokaisen lähettyville saapuvan vieraan kimppuun ? Sellaisiahan rottweilerit alunperin olivat ...


 • on tainnu laumisystävällä mennä sopat ja muusit sekasin...pahasti.

  yleensä koirarotu pitää valita käytön ja tarkoituksen mukaan, enemmänkin rotuominaisuuksien muuttajat on niitä jotka väen vängällä haluavat tietynnäköisen koiran ja sitten vuoden päästä pitääkin pitovaikeuksien takia luopua ja ottaa joku muu miellyttävän näköinen rotu, ominaisuuksista ja tarkoituksesta välittämättä.

  *Mitä kunnioittamista on laumanvartijakoirassa, jos siitä ei oikeasti hyötyä ole karjalaumojen vartioimisessa ? Haluat siis säästää laumanvartijarodut >>turhuuksina>>, joista ei ole nykyaikana käytännön alkuperäistyöhönsä.*

  miksei olisi ? ja on edelleenkin siellä täällä mm, venäjällä niinku ennenkin. maa ja metsätalous ministeriö mm, suosittelee pahimmille susi alueille laumisten hankkimista jos olit tietoinen ja syynsä tuohon on. enemmänkin tuossa viitataan usein juuri CMD koiraan koska pyrrehän on jo pilattu ja luonne sellanen että alistuu sudelle iltapalaksi melko helposti.

  *Vastaa yhteen kysymykseen: Kannattaisitko sellaisen rottweilerin käyttöä jalostukseen, joka on tappanut vieraan ihmisen, purrut monia sekä valmis hyökkäämään jokaisen lähettyville saapuvan vieraan kimppuun ? Sellaisiahan rottweilerit alunperin olivat ... *

  ei pidä paikkaansa.http://fi.wikipedia.org/wiki/Rottweiler tuolta vaan tarkastamaan rodun alkuperää. älyätkö tätä kohtaa --Rottweilerin päätehtäväksi tuli karjan ajaminen ja vartiointi. Koiran piti myös vartioida isäntänsä omaisuutta ja tarvittaessa puolustaa tätä. Ryöstäjät ja varkaat olivat Rottweilin vilkkaan markkinapaikan lähistöllä yleinen ongelma ja siksi monet teurastajat sitoivatkin kukkaronsa koiriensa kaulaan.--

  yleensäkkin ottaen miksi esim, lammaslaumaa vartioivan kaukkiksen tykö pitäisi vieraan ihmisen saada mennä ?

  koirien suhteen täsmää tämä sama vertaus (en hae kaupasta nauloja jos tarvitsen ruuveja) toivon että edes jotenkin ymmärrät pointin.

  • Suomessa ihmisten mailla luvaton kulkeminen on jokamiehenoikeus. Eivät kaikki tiedä, missä päin metsänreunoja on lammaskatraita ja siellä laumanvartijakoiria. Kun sinne osuu sattumalta ja koira huomaa vieraan, niin pian voi olla retkeilijä hengiltä, samaten koira sekä omistaja linnassa. Ilmeisesti ketkään laumisfanit eivät halua laumanvartijaroduista ihmisille ystävällisiä, joka sitten pilaa niiden käyttömahdollisuudet karjalaumojen vartioimisessa. Sellainen toiminta on aivan samaa kuin jalostuksessa keskittyminen vain ulkomuotoon, eli käytönnöllistä käyttöä rodulle ei löydy. Annetaan sitten vain susien syödä kaikki lampaat ja muut karjaeläimet. Laumanvartijakoirien harrastajat eivät ymmärrä tätä, koska heillä ei itsellään yleensä ole karjalaumoja, joita uhkaavat villipedot. Karjankasvattajat toivoisivat koiria karjalaumojensa vartioiksi, mutta eivät halua vaarantaa ihmishenkiä. Älä sinäkään sitten kunnioita käytännön tarpeita, vaan jatka historialla leikkimistä.


  • laumisystävä kirjoitti:

   Suomessa ihmisten mailla luvaton kulkeminen on jokamiehenoikeus. Eivät kaikki tiedä, missä päin metsänreunoja on lammaskatraita ja siellä laumanvartijakoiria. Kun sinne osuu sattumalta ja koira huomaa vieraan, niin pian voi olla retkeilijä hengiltä, samaten koira sekä omistaja linnassa. Ilmeisesti ketkään laumisfanit eivät halua laumanvartijaroduista ihmisille ystävällisiä, joka sitten pilaa niiden käyttömahdollisuudet karjalaumojen vartioimisessa. Sellainen toiminta on aivan samaa kuin jalostuksessa keskittyminen vain ulkomuotoon, eli käytönnöllistä käyttöä rodulle ei löydy. Annetaan sitten vain susien syödä kaikki lampaat ja muut karjaeläimet. Laumanvartijakoirien harrastajat eivät ymmärrä tätä, koska heillä ei itsellään yleensä ole karjalaumoja, joita uhkaavat villipedot. Karjankasvattajat toivoisivat koiria karjalaumojensa vartioiksi, mutta eivät halua vaarantaa ihmishenkiä. Älä sinäkään sitten kunnioita käytännön tarpeita, vaan jatka historialla leikkimistä.

   Tiedätkö mikä on paimenkoira? Se on semmoinen mikä paimentaa eikä vartioi. Hanki ihmeessä sellainen.

   Pitäisikö mielestäsi myös vahtikoirat jalostaa ihmisystävällisiksi?

   Mieti, mikä on laumanvartijan käyttötarkoitus. Siihen ei kuulu ihmisystävällisyys.


  • äly hoi......... kirjoitti:

   Tiedätkö mikä on paimenkoira? Se on semmoinen mikä paimentaa eikä vartioi. Hanki ihmeessä sellainen.

   Pitäisikö mielestäsi myös vahtikoirat jalostaa ihmisystävällisiksi?

   Mieti, mikä on laumanvartijan käyttötarkoitus. Siihen ei kuulu ihmisystävällisyys.

   Eikö mielestäsi ole olemassa sekä paimentavia, että suojelevia, että vartioivia rotuja? Oma koirani ei kuulu ihmisystävällisiin. Tai siis, se on ihmisystävällinen, kunhan se ihmienen on tuttu. Ja sen tutustuttamisen on hoitanut koiran omistaja. Mutta ensimmäisellä kerralla se epäilee jokaikisen ihmisen tarkoitusperiä. Kun se uusi ihminen on todettu harmittomaksi, niin se hyväksytään jatkossakin. Ja se ei unohda tapaamiaan ihmisiä. Vaikka tapaamisten välillä on aikaakin.

   Oma koirani ei hengiltä ihmistä saa. Suurena koirana noilla ominaisuuksilla se saattaisi olla jopa vaarallinen. Mutta kun se ei ole suuri. Koiralla on huippuhyvät käyttökoiran ominaisuudet. Noita vartiointi- ja suojelutaipumuksia kyllä joutuu pitämään aisoissa. Eli pyrin siihen, että ne vaimenisivat, vähempikin riittää. Vastaus uhkaan on senlaatuinen, että tyhmempikin ihminen tajuaa ettei kannatta kokeilla onneaan. Ominaisuuksien kanssa pärjään, kun on normaali tilanne. Mutta jos oikeasti olisi paha paikka, en usko, että koira pystyisi pitäytymään kiltin roolissaan. Sillä on taipumus itsenäisiin päätöksiin, ja se myös tietää tasan tarkkaan heti, kenestä pidän ja kenestä en pidä. Ei sitä tarvitse koiralle kertoa, se vaistoaa sen minusta. Ja kukaan ei minuun pahoissa aikomuksissa pääse koskemaan, takuulla. Viisaimmat perääntyvät jo varoituksesta. Joskus joku narkkari on saanut vahvan varoituksen. Ei siis ole purrut ketään, mutta se kyllä kertoo olemuksellaan, että ei kannata enää jatkaa. Ja kyllä se viesti menee yleensä perille.

   Perheeni on kai koiran "lauma, jota se vartioi". Se tietää joka hetki, missä kukin jäsen menee. Vaikka se näyttäisikin torkkuvan, ei siltä oikeasti jää mikään huomaamatta. Tämän koiran kanssa ei voi leikkiä piilosta. Koska siltä ei salaa pääse luikahtamaan. Se käyttää kaikkia aistejaan paikallistaakseen eksyneen jäsenen. Esimerkiksi metsässä lapseni menevät usein piiloon. Pidän itse koiraa pois, ja etsiä saa vain käskystä. Kun se odottaa lupaa lähteä etsimään, se käyttää jokaista aistiaan. Näennäisen rauhallisena, mutta korvista ja ilmeestä näkee, että se tietää, missäpäin kukin liikkuu- se prosessoi tietoa koko ajan. Ja sitten se käy ilmaisemassa muksut, ysi kerrallaan, ilman epäröintiä.

   KOira on loistava hararstuskoira. Sillä on palikat kohdallaan päässä. Se on loistava perhekoira. Mutta vieras ihmisystävällinen se ei ole. Enkä heti keksi sellaiseen tarvettakaan. Minulle riittää, että se on välinpitämätön ei kenenkään maalla. Jos jku on niin hölmö, että tulee tänne ilman kutsua, niin sietääkin saada palautetta. Mielestäni kutsumattomille ei koiran ylin ystävä tarvitse ollakkaan.


  • laumisystävä kirjoitti:

   Suomessa ihmisten mailla luvaton kulkeminen on jokamiehenoikeus. Eivät kaikki tiedä, missä päin metsänreunoja on lammaskatraita ja siellä laumanvartijakoiria. Kun sinne osuu sattumalta ja koira huomaa vieraan, niin pian voi olla retkeilijä hengiltä, samaten koira sekä omistaja linnassa. Ilmeisesti ketkään laumisfanit eivät halua laumanvartijaroduista ihmisille ystävällisiä, joka sitten pilaa niiden käyttömahdollisuudet karjalaumojen vartioimisessa. Sellainen toiminta on aivan samaa kuin jalostuksessa keskittyminen vain ulkomuotoon, eli käytönnöllistä käyttöä rodulle ei löydy. Annetaan sitten vain susien syödä kaikki lampaat ja muut karjaeläimet. Laumanvartijakoirien harrastajat eivät ymmärrä tätä, koska heillä ei itsellään yleensä ole karjalaumoja, joita uhkaavat villipedot. Karjankasvattajat toivoisivat koiria karjalaumojensa vartioiksi, mutta eivät halua vaarantaa ihmishenkiä. Älä sinäkään sitten kunnioita käytännön tarpeita, vaan jatka historialla leikkimistä.

   Minua kiinnostaisi tietää, että tuoko laumis itsetuntoa lisää.


 • Miksi yleensä nimität itseäsi laumisystäväksi, jos kerran haluat tuhota kaikki laumikset? Onko rotu silloin hyvä, jos se on mielesi mukainen? Minulla on kaukkari juuri se takia, että vieraat pysyisi pois alueeltamme, hyvin on lähistöllä asuvat ihmiset oppineet kiertämään meidän alueet. Muutama läheltä piti tilanne oli, mutta niiden jälkeen sana kiersi, eikä ole vieraita näkynyt maillamme. Mitä pahaa on siinä että haluaa elellä rauhassa ja valita ketä käy kylässä ja ketä ei?

 • mitä ihmettä tekee semmosella laumanvartijalla joka päästää laumansa tykö kaikki vieraatkin ??

  Sun tarvii karjalaumojes "turvaksi" ottaa esim, tiibetin spanieli. säästyy toisten nurkkia kyttäävät "retkeiljät" hengissä.

 • Minun mielestäni se on laumisten tuhoamista, että estetään niiden alkuperäinen käyttötarkoitus, eli karjan vahtiminen pedoilta. Kyllä vieraat pysyvät kaukana pihasta jo jos näkevät siellä suuren, pelottavan näköisen koiran. Pelkkä koko, ulkonäkö ja ilmoitushaukku saa ihmiset pelkäämään kaukasianpaimenkoiraa, samoin kuin muitakin vahtiviettisiä rotuja. Minun pihaani vieraita ei tule jo pelkän >>Minä vartioin täällä>>-kyltin ansiosta, jossa on rottweilerin naamakuva. Turhaa hankkia aggressiivinen koira, sillä jos se sattuukin satuttamaan jotakin vierasta, niin koira lopetetaan ja saat syytteen. Ja sellaista koiraa on liian vaarallista käyttää karjavahtina. Jokainen ihminen on riittävän koirakammoinen pelkäämään kiltinkin vaikutteista, mutta vierasta, kaukkaria.

 • Meillä on etelävenäjänpaimenkoira ja se vahtii talon, tontin, lampaat ja kanat. asumme metsän keskellä ns. susialueella eikä tänne kukaan vieras todellakaan eksy "vahingossa". Pihatien alussa on varoituskyltti jossa pyydetään soittamaan meille ENNEN kuin tulee pihaan, koska tontilla vartioi erittäin voimakkaalla vartijavietillä varistettu suuri koira. Koskaan ei ole sattunut ees läheltä piti tilanteita. Eikä ole muuten susi vienyt yhtään lammasta tai kanaa :o)
  Laumisystävä voi minun puolestani painua sinne minne aurinko ei paista! ;o)

  • Entisenä lehmien, kalkkunoiden ja hanhien kasvattajana voin kertoa, että etkuketkuttelija kirjoittaa mitä sattuu antaessaan ymmärtää karjan ja talonpidon olevan uhattuna jos pihapiiriä ei ole kyltitetty ja pihalla ei löntystele mielenvikaista laumanvartijaa. Meillä riitti vartioijiksi ja pelotteeksi häkissä ollut ajokoira ja emännän ilona olleet lamppuharjat (yleensä 2). Yhtään elikkoa ei susien ja muiden petojen suuhun sen 18 vuoden aikana täällä pohjoisessa mennyt kun maataloa pyöritettiin. Maantierosvojakaan emme pelänneet kun itsetuntomme oli kunnossa eikä meillä ollut mielenterveysongelmia. Laumanvartioiden tarvitsijat tulisi ohjata hellästi mutta määrätietoisesti hoitoon.


  • Hupaisiavartioitavia kirjoitti:

   Entisenä lehmien, kalkkunoiden ja hanhien kasvattajana voin kertoa, että etkuketkuttelija kirjoittaa mitä sattuu antaessaan ymmärtää karjan ja talonpidon olevan uhattuna jos pihapiiriä ei ole kyltitetty ja pihalla ei löntystele mielenvikaista laumanvartijaa. Meillä riitti vartioijiksi ja pelotteeksi häkissä ollut ajokoira ja emännän ilona olleet lamppuharjat (yleensä 2). Yhtään elikkoa ei susien ja muiden petojen suuhun sen 18 vuoden aikana täällä pohjoisessa mennyt kun maataloa pyöritettiin. Maantierosvojakaan emme pelänneet kun itsetuntomme oli kunnossa eikä meillä ollut mielenterveysongelmia. Laumanvartioiden tarvitsijat tulisi ohjata hellästi mutta määrätietoisesti hoitoon.

   Olen samaa mieltä. Kyllä se hyvä itsetunto on haettava muuten, kuin koiran kautta.


 • Juuri metsien keskellä retkeilijät viihtyvät.

  Mutta vaikka siellä metsän syrjassä ei vieraita olisikaan, niin kaikki karjankasvattajat tuolta maalta eivät varmaankaan viitsi siirtää karjaeläimiään sellaisille alueille pelkkien koirien aggressioiden takia. Yleensä karjalaitumet ovat metsien ja peltojen reunamilla, joiden lähellä kulkee paljon ihmisiä nauttimassa luonnon rauhasta.

  Tuntemani karjankasvattajat taitavat turhaan miettiä, että olisiko jotakin ihmisille vaaratonta laumanvartijarotua. Minultakin he ovat vinkkejä kysyneet, mutta kaikkien tietämieni laumanvartijarotujen harrastajat eivät halua harrastamistaan roduista vieraita ihmisiä sietäviä.

  Laumanvartijakoirien tulisi olla käyttökoiria, mutta näköjään niistä ollaan tehty koristekoiria, eli hyödyttömiä historian muistoeläimiä.

 • Voi kuule, tänne meidän kulmille EI TODELLAKAAN retkeilijät eksy! :DDDD
  Ajatuskin huvittaa!!
  Ihmettelen kovasti että miksiköhän karjankasvattajat kysyvät sinun kaltaiselta ihmiselät neuvoja?? Annat täällä ainakin itsestäsi sellaisen käsityksen että itse en pyytäisi sinulta neuvoa edes leivän paahtamiseen :DDDD

 • Kyselevät he tietysti muiltakin ja hakevat tietoa montaa kautta, mutta epätoivo on heille iskenyt, kun heidän mukaan kaikkien laumanvartijakoirien kasvattajatkin ovat maininneet pitävänsä koiransa alkuperäisen suojelevina. Mutta ne kasvattajat eivät ymmärrä tätä asiaa, koska heillä itsellään ei ole tarvetta käyttää koiria karjalaumojen vartioinnissa, koska heillä ei edes ole karjaa itsellään. Silti kaikki laumanvartijakoirien harrastajat ja kasvattajat väittävät, että laumanvartijakoirat olisivat nykyaikana tarpeen, mutta he eivät ota samalla huomioon ihmishenkiä. Minun tutunkin nautakarja on pahasti kärsinyt, kun sudet ovat tappaneet ja syöneet siellä lähiaikoina pari vasikkaa, eikä susia millään saada yön aikana siellä kuriin. Oikean lainen koira olisi tarpeen, mutta sellaisia ei taida kukaan kasvattaa.

 • "Eikö laumanvartijaroduista voitaisi yrittää jalostaa ihmisystävällisempiä ?"

  Ei voisi! Jos ne muuttuisivat samanlaisiksi lussukoiksi kuin berhandilaiset, niin me munattomat nysveröt menettäisimme itsetunnon rippeetkin.

 • Toistan jo itseäni, mutta meillä etelävenäjänpaimenkoira vahtii lampaat ja kanat ja pitää sudet poissa, eikä ongelmia ole ollut.
  Koira on aivan mahtava, rakastaa omiansa yli kaiken ja pitää laumaan kuulumattomat pois tontilta (ja tarkoitan nyt petoja! Ihmisiä täällä ei näy, ellei erikseen kutsuta) :o)
  Eli meillä ainakin laumanvartija saa toteuttaa itseään ja on tasapainoinen ja onnellinen yksilö :o)

 • Laumanvartijat on jalostettu suojelemaan karjalaumoja petoeläimiltä SEKÄ varkailta. Laumanvartijan ei tarvitse omalla reviirillään sietää outoja ihmisiä. Meillä kaukkari uros joka omaa laumikselle tyypillisen vartiointivietin ja ihmisten tullessa koira laitetaan sille tarkoitettuun asianmukaiseen tarhaan. Tutut ihmiset saa tulla ja mennä kuinka lystää sekä lapset mutta, oudot haukutaan ja niitä ei päästetä pihassa liikkumaan ennenkö minä tai isäntä on paikalla. Meidän reaktiomme määräävät sen, hyväksyykö koira oudon ihmisen vai ei. Näin käyttäytyy laumanvartija.

  näin alkukantaisten, erittäin rotutyypillisten koirien jalostaminen säyseämmäksi olisi katastrofaalinen kokeilu! Aito koiraihminen kunnioittaa ja arvostaa koiran alkuperäistä käyttötarkoitusta sekä rotumääritelmää.

  koiraa hankittaessa täytyy tietää minkälaista koiraa on hommaamassa, minkälaista koiraa hakee itselleen. Laumanvartijat soveltuvat parhaiten niiden alkuperäiseen käyttötarkoitukseen ja siinä ne ovat elementissään.

  Jos joku haluaa säyseämmän vahdin karjalleen ja tilalleen, etsii sitten sellaisen. tälläiselle ihmiselle laumanvartija on erittäin väärä valinta.

  On vastoin luonnonlakia yrittää tukahduttaa koiran alkuperää, oli kyseessä rotu kuin rotu. Koiria kasvattaessa jokaisella kasvattajalla on samat periaatteet: kasvatamme RODUNOMAISIA koiria, panostaen koiran terveyteen, luonteeseen sekä ulkonäköön.

  Ja onko kellään käynyt mielessä kun näin vahvaluonteisia koiria lähdettäisiin jalostamaan säyseämmiksi, olisi tuloksena lopuksi arka, pelkoaggressiivinen koira? Näin on valitettavasti käynyt hyvin monen rodun kohdalla joiden luonteisiin ollaan haluttu säyseyttä. Sekä koirien toimintakykytaso on erittäin alhainen ja sellainen ei ole toivottavaa.

  Olen hoitanut/kouluttanut pelkoaggressiivisia koiria ja voin kokemuksesta sanoa, tällainen koira on suuremmaksi vaaraksi ihmiselle ja ympäristölleen kuin oikein sosiaalistettu ja kasvatettu laumanvartija.

  • >>Aito koiraihminen kunnioittaa ja arvostaa koiran alkuperäistä käyttötarkoitusta sekä rotumääritelmää.>>

   -Aito koiraihminen kunnioittaa koiraa työeläimenä, eikä koristeena historiasta.

   Täytyykö bullterriereiden, rottweilereiden ja grönlanninkoirien sosiaalisista ja ystävällisistä luonteista olla harmeissaan ? Nehän ovat alunperin olleet erittäin aggressiivisia rotuja, mutta nykyään lempeitä ja kilttejä, eli pilattuja. Kannattaa varmaankin alkaa dobermannien, staffordshirenbullterriereiden ja saksanpaimenkoirien jalostuksessa siirtyä taas ylisuojeleviin ja taistelunhaluiseen yksilöihin, jos täytyy kunnuiottaa koiran alkuperää.


  • Ihan kävi sama mielessä, että tietääkö ne ihmiset laumanvartioista mitään jotka haluavat jalostaa ne säyseiksi? Monille roduille tuo mainitsemasi pelkoagressiivisuus on jo muodostunut ongelmaksi. Mitäs sitten kun laumiksesta tulee pelokas? Sitten se on vaarallinen koira. Pelokas laumanvartija on vaarallinen vaikka miten olisi oikeissa käsissä. Laumanvartija ei sovi kaikille. Oikeassa paikassa jossa on vieraille oikeat ohjeet, osaavissa käsissä, ja turvatulla alueella laumanvartija tuskin ihmistä satuttaa. Meillä lukee ohjeet sisäänkäynneillä jossa kerrotaan suoraan että koiran ohi ei edes yritetä kävellä ilman että omistaja on tullut paikalle. Lapussa mainitaan myös se, että koira tekee työtä ja sitä on kunnioitettava. Meidän kaukkari on kiltti, sosiaalinen ja oikein seurakoira jos vieraita käy, mutta vain silloin kun omistaja on ihmisen ja koiran tutustuttanut. Jos on tuntematon luvatta tulossa ovesta sisään ilman omistajien läsnäoloa niin käy päälle. Perheen jäsenet ja ystävät ketkä on pitkään tuntenut, päästää sisään esimerkiksi hoitamaan reissun ajaksi. Mutta veikkaan vahvasti että vaikka samainen ystävä tulisi ja olisikin muut asiat mielessä niin ei pääsisi koiran ohi. Mutta koiraan tutustuneena onneksi ymmärtävät ja näkevät kyllä kun koira on sillä päällä että ohi ei kannatakkaan marssia.


 • Mielestäni karjaa "vartioimaan" usein riittäisi ihan vaikkapa leonberginkoirat tai landseerit. Eihän niiltä tosipaikan tullen löydy luontoa käydä esim. suden kimppuun, mutta pitävät sudet yleensä loitolla jo pelkällä isolla koollaan sekä kumealla haukunnallaan. Ovat myös vieraita ihmisiä kohtaan turvallisia. Ainoa asia, mikä itseäni noiden käytössä haittaisi, olisi tieto siitä, että suden tullessa karjan kimppuun, eivät koirani takuulla kävisi niiden päälle. Mutta siis ennaltaehkäisevässä mielessähän nuokin toimisivat mainiosti.

  Ja kyllä laumiksissakin on eroja, mitä ihmisagressiivisuuteen tulee, karkeasti jaoteltuna voisi todeta venäläisten (kaukaasianpaimenkoira, keskiaasianpaimenkoira, etelävenäjänpaimenkoira) sekä anatolianpaimenkoiran, sarplaninacin ja komondorin olevan keskimäärin huomattavasti ihmisagressiivisempia kuin monet eurooppalaiset rodut, joista ainakin pyreneittenmastiffi, pyreneittenkoira ja espanjanmastiffi omaavat melko varautuneen, mutta ihmisystävällisen luonteen, siis myös vieraita ihmisiä kohtaan, vaikka haukkuvatkin heidät pystyyn. Mutta käyvät päälle vasta viimeisenä keinonaan, tosin kuin monet noista ensin mainituista roduista, jotka eivät pahemmin varoittele ja mahtaile, vaan käyvät päälle välittömästi vieraan havaittuaan.

  • Saatat olla oikeassa. Kyllähan nyt kaiken rotuiset koirat pitävät huolen >>omasta laumastaan>>. Ja melkein kaikki koirat rodusta riippumatta on mahdollista kouluttaa paimeniksi viimeistään paimenuskursseilla. Samalla ne oppivat myös vahtimaan karjaa. Maaseudun rauhassa koirat oppivat rodusta riippumatta myös reagoimaan haukunnallaan pieniinkin värähdyksiin. Tuollainen landseer - seuranaan toinen koira, kuten vaikkapa paimennusviettinen lapinporokoira - saattaisi toki jo oppia paimentamaan ja vartioimaan karjaa itsenäisesti, jos pennusta saakka karjan parissa kasvaa. Vieraisiin ihmisiin kannattaa toki jo pentuna koira totuttaa, ettei se kumminkaan ryhdy vallan ylisuojelevaksi, eli aloittajan pelkäämäksi ihmisille aggressiiviseksi. Kukaan tuskin on kokeillut moista, mutta miksipä ei olisi tepsivä systeemi. Aloittaja voisi kokeilla sellaista.


  • ´´´´´´´´´´ kirjoitti:

   Saatat olla oikeassa. Kyllähan nyt kaiken rotuiset koirat pitävät huolen >>omasta laumastaan>>. Ja melkein kaikki koirat rodusta riippumatta on mahdollista kouluttaa paimeniksi viimeistään paimenuskursseilla. Samalla ne oppivat myös vahtimaan karjaa. Maaseudun rauhassa koirat oppivat rodusta riippumatta myös reagoimaan haukunnallaan pieniinkin värähdyksiin. Tuollainen landseer - seuranaan toinen koira, kuten vaikkapa paimennusviettinen lapinporokoira - saattaisi toki jo oppia paimentamaan ja vartioimaan karjaa itsenäisesti, jos pennusta saakka karjan parissa kasvaa. Vieraisiin ihmisiin kannattaa toki jo pentuna koira totuttaa, ettei se kumminkaan ryhdy vallan ylisuojelevaksi, eli aloittajan pelkäämäksi ihmisille aggressiiviseksi. Kukaan tuskin on kokeillut moista, mutta miksipä ei olisi tepsivä systeemi. Aloittaja voisi kokeilla sellaista.

   Saattaapi olla hyvä ehdotus. Katsoin netistä noista paimennuskursseistakin. Jospa ehdottaisinkin eräälle tutulleni tuollaista systeemiä. Kiitos nerokkaasta vinkistä :-)


  • ´´´´´´´´´´ kirjoitti:

   Saatat olla oikeassa. Kyllähan nyt kaiken rotuiset koirat pitävät huolen >>omasta laumastaan>>. Ja melkein kaikki koirat rodusta riippumatta on mahdollista kouluttaa paimeniksi viimeistään paimenuskursseilla. Samalla ne oppivat myös vahtimaan karjaa. Maaseudun rauhassa koirat oppivat rodusta riippumatta myös reagoimaan haukunnallaan pieniinkin värähdyksiin. Tuollainen landseer - seuranaan toinen koira, kuten vaikkapa paimennusviettinen lapinporokoira - saattaisi toki jo oppia paimentamaan ja vartioimaan karjaa itsenäisesti, jos pennusta saakka karjan parissa kasvaa. Vieraisiin ihmisiin kannattaa toki jo pentuna koira totuttaa, ettei se kumminkaan ryhdy vallan ylisuojelevaksi, eli aloittajan pelkäämäksi ihmisille aggressiiviseksi. Kukaan tuskin on kokeillut moista, mutta miksipä ei olisi tepsivä systeemi. Aloittaja voisi kokeilla sellaista.

   Kyllä ei naapurin Landseerit päästäneet pihaustakaan kun heille kylään menin ja luulempa, että pötkisivät myös susia karkuun jos heidän pihaan sellainen eksyisi. Meillä yksi laumanvartija pihan koristeena ja hevosia vahtimassa, ei pure vieraita ihmisiä, mutta pitää huolen haukunnalla ja murinalla, ettei lähelle ole asiaa.


  • Kyllä. Se on laumanvartijassa (oikein kasvatetussa ja terveessä) hyvä puoli, että se ei ammu 200 metrin päästä vieraan, varkaan tai yhtään minkään kimppuun. Se varoittaa, tarkkailee joka merkin tuliasta, varoittaa uudelleen ja käy päälle vasta sitten kun se on viimeinen vaihtoehto. Laumanvartijat harvoin ovat agressiivisia tai äkkipikaisia, päinvastoin. Kärsivällisiä mutta valmiina pysäyttämään tulijan, sitten kun ei sana ole mennyt perille.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Kyllä. Se on laumanvartijassa (oikein kasvatetussa ja terveessä) hyvä puoli, että se ei ammu 200 metrin päästä vieraan, varkaan tai yhtään minkään kimppuun. Se varoittaa, tarkkailee joka merkin tuliasta, varoittaa uudelleen ja käy päälle vasta sitten kun se on viimeinen vaihtoehto. Laumanvartijat harvoin ovat agressiivisia tai äkkipikaisia, päinvastoin. Kärsivällisiä mutta valmiina pysäyttämään tulijan, sitten kun ei sana ole mennyt perille.

   Itse jouduin kaukaasian paimenkoiran raatelemaksi 5 vuottta sitten Tallinnan Varjupaikissa, paikallinen eläinten hoitop, jossa haavani ommeltin nukuttamattainut sairaalakuntoon. Henkilökunta tilasi ambulanssin ja minut vietiin paikaaikka, pihalla narussa oli kaukaasianpaimenkoira, joka iloisesti heiluti häntäänsä. Vein sille makupaloja ja koira oli iloinen, kunnes yht äkkiä hyökkäsi päälleni ja raateli minut saraalakuntoon. Paikallinen sairaala oli kolkko ja epämiellyttävä. Minut ommeltiin ilman nukutusta ja laitettin paksu sideharsokerros haavojen päälle nestettä. Arvet eivät häviä mihinkään.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Itse jouduin kaukaasian paimenkoiran raatelemaksi 5 vuottta sitten Tallinnan Varjupaikissa, paikallinen eläinten hoitop, jossa haavani ommeltin nukuttamattainut sairaalakuntoon. Henkilökunta tilasi ambulanssin ja minut vietiin paikaaikka, pihalla narussa oli kaukaasianpaimenkoira, joka iloisesti heiluti häntäänsä. Vein sille makupaloja ja koira oli iloinen, kunnes yht äkkiä hyökkäsi päälleni ja raateli minut saraalakuntoon. Paikallinen sairaala oli kolkko ja epämiellyttävä. Minut ommeltiin ilman nukutusta ja laitettin paksu sideharsokerros haavojen päälle nestettä. Arvet eivät häviä mihinkään.

   Nyt taas tietokoneeni yrittää olla viisaampi kuin minä ja siirtelee lauseita mihin sattuu.


 • laumisystävä

 • Onko sinulla " laumisystävä" itselläsi laumanvartija koira, vai oletko jonkun muun omistaman laumiksen ystävä? Olisi kiva kuulla kenen laumiksen ystävä olet, koska kirjoittelusi on mielestäni hanurista. Ilmeisesti et ole ainakaan kenenkään muun omistaman koiran ystävä, koska se on mielestäsi mahdotonta. Kertoisitko yleensäkin, mikä on motiivisi kirjoitella tällä palstalla, ja "laumisystävä" nimimerkillä tuolaista soopaa? Olisi myös kiva kuulla kuinka monen laumanvartijan kanssa olet ollut tekemisissä, voisitko hieman valaista?

 • Sukulaisellani on kaukkariauros, joka on todella ylisuojeleva ja aggressiivinen. Tutullani on melkein bernhardimaisen kiltti kaukkarinarttu, joka rakastaa ihmisiä ja viihtyy toisten koirien seurassa, mutta kumminkin yrittää ajaa kaikki villieläimet pois pihastaan ja haukkuu paljon. Sellainen olisi tietysti loistava laumanvartijakoiraksi, eli kelpo susivahti, mutta ihmisille ystävällinen. Puheet sen koiran käytöstä rodunjalostuksessa kumminkin sai näyttelyissä muut kaukkareiden omistajat kritisoimaan ajatusta, koska he halusivat säilyttää kaukkarin (koko rotukannan laajuisesti) aggressiivisena myös vieraille ihmisille, eikä vain eläimille. Rodun kotisivuilla annettiin saman laista kriittistä palautetta suunnitelmasta. Tuttuni ei sitä kaukkaria alkanut jalostukseen käyttää, koska pahoitti mielensä jo valmiiksi niistä typeristä kritiikeistä, eikä halunnut kuulla sellaisia enää lisää, vaikka siitä nartusta olisi ehkä alkanut turvallisen kaukkarin sukulinja.

  Tässä esimerkkitapauksia omista kokemuksistani laumiksista. Ja ne molemmat koirat olen tuntenut pennusta saakka, eli tiedän kyllä, kuinka ne ollaan elätetty ja kasvatettu.

  Lisäksi tunnen ainakin espanjanmastiffinartun ja maremmanartun.

  Onko nimimerkillä nyt väljä, kunhan muut erottavat, mitkä ovat aloittajan viestejä.

 • Oho, siis kokemussesi on oikein neljästä koirasta, nyt ymmärrän asiantuntemuksesi. Olisihan se ollut aivan mahtavaa jos tästä tuttavasi yhdestä nartusta olisi alkanut turvallisten kaukkareiden sukulinja. Kurjaa että muut kaukkareiden omistajat lyttäsivät kyseisen koiran, sillä maailma olisi paljon turvallisempi paikka jos kyseisestä koirasta olisi tullut kaikkien tulevien kaukkareiden kantaäiti, voi,voi.

  • *Sukulaisellani on kaukkariauros, joka on todella ylisuojeleva ja aggressiivinen. Tutullani on melkein bernhardimaisen kiltti kaukkarinarttu, joka rakastaa ihmisiä ja viihtyy toisten koirien seurassa, mutta kumminkin yrittää ajaa kaikki villieläimet pois pihastaan ja haukkuu paljon. Sellainen olisi tietysti loistava laumanvartijakoiraksi, eli kelpo susivahti, mutta ihmisille ystävällinen.*

   laumisystävän kommentti tuokin. voin sulle suoralta kädeltä sanoa että noista kahdesta ainoastaan ensin mainittu voi haasteen sudelle heittää puolustaessaan "omiansa" tuo jälkimmäinen kusis kintuillensa kun susi olisi tosissaan tulossa pihapiiriin tappo päällä. pelkästään bernhardilaisella sanotaan olevan 1,5 kertaiset voimat suteen nähden mutta luonne kun ei riitä eli on liian kiltti = ei kykene suojelemaan. ikävä sanoa suoraan tämäkin mutta susi kyllä seurailee minkälainen koira mahdollisesti pihassa on etukäteen ja jotenkin vaan koirasta aistii että onko helppoo ruokaa=kiltti laumis vai agressiivinen omia puolustaessaan ja valmis kohtaamaan suden. tuo haukunta toimiikin sudelle juurikin ruokakellona usein.

   edelleen sanon samaa. otetaan koirarotu käytön ja tarkoituksen mukaan. ei sen mukaan mikä minäkin päivänä näyttää hienolta.


 • Tää laumisystävä taitaakin olla provo, koska eihän kukaan oikeasti ole noin tyhmä!!

 • *Tää laumisystävä taitaakin olla provo, koska eihän kukaan oikeasti ole noin tyhmä!!*

  joo no sama kävi mieles heti alkuunsa mutta vastailin silti, ikinä voi tietää etukäteen onko joku täys urpo, vaiko provo/trolli

 • En itse ainakaan ole koskaan törmännyt niin agressiiviseen laumanvartijaan, että kävisi suoriltaan kiinni ihmiseen. Nehän kertovat jo kaukaa haukkumalla, että tänne ei ole asiaa. Jos sitten ei vielä tajua itse poistua paikalta, niin kyllä on tyhmä.
  Sama tilanne ihan tuolla villissä luonnossa. Kävelet, kohtaat karhun, se hyppää takajaloilleen ja rupee ärjymään mutta silti menet sitä kohti. Eikö vika silloin ole sinussa eikä karhussa? Vai pitäisikö silloinkin jalostaa karhuista säyseämpiä?

 • *kohtaat karhun, se hyppää takajaloilleen ja rupee ärjymään mutta silti menet sitä kohti. Eikö vika silloin ole sinussa eikä karhussa? Vai pitäisikö silloinkin jalostaa karhuista säyseämpiä?*

  sain kyllä tosta hyvät naurut :D mutta joo, selitäppä toiki "laumisystävälle" veikkaan ettei se tajua (vajaalla menee)

  • Rakastan kaikkia eläimiä ja koitan ymmätää niin mastiffien, laumisten ym. metoodeja. Olen omistanut koiria yli 60 vuotta menestyksekkäästi. Kk-mäyräkoiria olen kasvattanut 43 vuoutta. Mäyräkoira on sisukas ja periksiantamaton rotu. Sitä oikea koiraihminen ei koskaan halveksi tai mitätöi. Sen luonteesta monet rodut voisivat ottaa mallia.


 • Miksi maalle pitäisi ottaa pihaa ja karjaa vartioimaan joku landseeri, ja käydä sen kanssa paimennuskurssilla??
  Onko se ""laumisystävällistä"" että vartiokoirilta viedään työt?
  Viihtyisikö landseeri vartioimassa pitkät päivät pihaa, kun voimakasta viettiä ei ole? Sehän on pelastus ja seurakoira.
  Miksi laumiystävän on vaikeaa ymmärtää ne seikat, että
  esimerkiksi minä en halua tontilleni kutsumattomia vieraita, jos tutut tulee
  yllätyksenä kylään pistän koirani tarhaan. Pihalleni tultaessa portissa
  lukee selkeästi, että odota, että portti tullaan avaamaan, lukutaidottomat lapset eivät saa porttia auki.
  Koirat nauttivat elämästään, minä nautin elämästäni, enkä koskaan
  hyväksy laumanvartijoilla pennuttamista, jos vartiovietti ei ylety ihmisvieraisiin.

  Lähitaloissa oli käynyt kevät-kesällä murtoaalto, ei meillä.

  • Koko karjalaumaa tuskin kumminkaan viitsin piirittää millään portilla. Koiria tarvitaan nykyaikanakin karjalaumojen vartioimiseen villipedoilta, mutta milläs turvaat lähistöllä kulkevat ihmiset, jos koira on niillekin aggressiivinen ?


 • Ei laumanvartijat ole mitään aivottomia petoja. Sellainen ajatustapa kannattaa sulkea heti pois mielestä. Kuinka monta sellaista ihmistä on Suomessa, joka olisi mennyt esim. lauta - tai naru tai jonkun muun pikkuaidan yli karjan sekaan ja kuollut koiran toimesta sinne??Ei varmaan kovin monta.
  Siinä olen kyllä kanssasi samaa mieltä, että vaaratilanteet on olemassa, jos
  laumanvartijoiden omistajat eivät laita minkäänlaista varoituskylttiä mahdollisille ylityspaikoille.
  Mutta yleisesti ottaen suomalaiset ovat vastuullista laumanvartija kansaa,
  jos omistaja tietää, että pihassa on heti vieraan ihmisen teurastava (liioiteltu ajatus) keskiaasianpaimenkoira, niin koira ei ole 99% varmuudella pienen naru -aidan erottamana ihmisistä.

  Esimerkki järkevän ja tasapainoisen laumanvartijan toimesta huomatessaan reviirillään vieraan ihmisen ; rajuinkin koira varoittaa ensin kaukaa, se rodusta riippuen joko haukkuu kumeasti ja raivoisasti, tai sitten koira voi tuijotuksellaan ja karjasta erottuen yrittää piinata ihmisen lähtemään siihen suuntaan mistä se äsken tuli.

  Tällaiset tilat ovat yleensä todella syrjässä, missä koira on ns. vapaana, siellä hyvin harvoin on ohikulkijoita. Laumanvartija osaa määritellä uhan, jos ohikulkija käyttäytyy uhkaavaasti, ja koiran silmiin "röyhkeästi", ei peräänny vaan menee uhmaamaan irvistelevää koiraa, voi lopputulos olla ruma.

  • Sellaisia tiloja on myös tuolla kylien reunamilla, joilla kulkee paljon ihmisiä. Mutta syrjaseuduilla laumanvartijakoiran käyttäminen karjavahtina ei ole sen turvallisempaa kuin kylienkään liepeillä. Monet retkeilijät tykkäävät juuri syrjäseuduilla tehdä paljon luontoretkiä. Minä ainakin viihdyn mahdollisimman kaukana ihmisasutuksista metsissä retkeilemässä, enkä epäröi lähteä vaeltelemaan edes keskelle vallan rakentamatonta syrjäseutua. Lisäksi mitä vähemmän alueella kulkee vieraita ihmisiä, sitä hounommin koira niihin tottuu, joka puolestaan johtaa siihen, että sitä herkemmin koira myös niiden kimppuun hyökkää varoituksitta.

   Jotkut koirat oppivat myös käyttämään väijymistaktiikkaa vartioidessaan, eli uhkatekijän havaittuaan lähestyvät sitä kohden huomaamatta ja sitten hyökkäävät aivan yllättäen.

   Karjalaidun voi olla vaikka kuinka laaja, eikä kaikilla karjankasvattajilla ole varaa johonkin korkeaa aitaan sen ympyröitäväksi. Eikä koiraa pidättele pelkkä alueen ympärille pistetty köysi (koira saattaa huomata myös köytetyn alueen ulkopuolella liikkuvan vieraan). Kylttejäkin saa olla aika tiiviisti laajan alueen ympärillä, mutta varsinkin yöllä (pimeällä) niitä voi olla hankala huomata, vaikka niitä olisikin tiiviisti. Minäkin olin viime yönä metsässä hiihtelemässä pöllöjen soitimia kuunnellen klo. 02.00 saakka, eikä siellä ollut helppoa erottaa edes oksistoa, koska oli pimeää.

   Suomessa ihmisten mailla vapaa liikkuminen on jokamiehenoikeus, toisin kuin melkein kaikissa muissa Euroopan valtioissa. Esimerkiksi Ruotsissa laumanvartijakoiraa on turvallisempaa (kuin Suomessa) pitää ihmisen omalla maalla (kuten keskellä laajaa metsäseutua) vartioimassa karjaa, koska siellä metsiin pääsemiselle on ihmisten hankittava maanomistajan lupa, yhtä lailla kuin Suomessa linnunpönttöjen asettamiselle.


  • laumisystävä kirjoitti:

   Sellaisia tiloja on myös tuolla kylien reunamilla, joilla kulkee paljon ihmisiä. Mutta syrjaseuduilla laumanvartijakoiran käyttäminen karjavahtina ei ole sen turvallisempaa kuin kylienkään liepeillä. Monet retkeilijät tykkäävät juuri syrjäseuduilla tehdä paljon luontoretkiä. Minä ainakin viihdyn mahdollisimman kaukana ihmisasutuksista metsissä retkeilemässä, enkä epäröi lähteä vaeltelemaan edes keskelle vallan rakentamatonta syrjäseutua. Lisäksi mitä vähemmän alueella kulkee vieraita ihmisiä, sitä hounommin koira niihin tottuu, joka puolestaan johtaa siihen, että sitä herkemmin koira myös niiden kimppuun hyökkää varoituksitta.

   Jotkut koirat oppivat myös käyttämään väijymistaktiikkaa vartioidessaan, eli uhkatekijän havaittuaan lähestyvät sitä kohden huomaamatta ja sitten hyökkäävät aivan yllättäen.

   Karjalaidun voi olla vaikka kuinka laaja, eikä kaikilla karjankasvattajilla ole varaa johonkin korkeaa aitaan sen ympyröitäväksi. Eikä koiraa pidättele pelkkä alueen ympärille pistetty köysi (koira saattaa huomata myös köytetyn alueen ulkopuolella liikkuvan vieraan). Kylttejäkin saa olla aika tiiviisti laajan alueen ympärillä, mutta varsinkin yöllä (pimeällä) niitä voi olla hankala huomata, vaikka niitä olisikin tiiviisti. Minäkin olin viime yönä metsässä hiihtelemässä pöllöjen soitimia kuunnellen klo. 02.00 saakka, eikä siellä ollut helppoa erottaa edes oksistoa, koska oli pimeää.

   Suomessa ihmisten mailla vapaa liikkuminen on jokamiehenoikeus, toisin kuin melkein kaikissa muissa Euroopan valtioissa. Esimerkiksi Ruotsissa laumanvartijakoiraa on turvallisempaa (kuin Suomessa) pitää ihmisen omalla maalla (kuten keskellä laajaa metsäseutua) vartioimassa karjaa, koska siellä metsiin pääsemiselle on ihmisten hankittava maanomistajan lupa, yhtä lailla kuin Suomessa linnunpönttöjen asettamiselle.

   Toivottavasti hiihtelet joskus meidän alueella, jos kaukkarini ei tee sinusta selvää, vaan jättää kitumaan, hoidan itse homman loppuun.


  • Oikea omistaja kirjoitti:

   Toivottavasti hiihtelet joskus meidän alueella, jos kaukkarini ei tee sinusta selvää, vaan jättää kitumaan, hoidan itse homman loppuun.

   Niinpä. Saatte samalla syytteen, ellette ehdi kätkeä ruumistani ja päästä kuolemantuottamuksesta lain määräämittä rangaistuksitta. Joudutte varomaan, ettette jää kiinni teostanne. Jos koiranne puree ja vahingoittaa (muttei tapa) minua, saatte varmasti syytteen vahingontuottamuksesta. Samalla koirannekin saattaa poliisin määräyksestä joutua lopetettavaksi. Tuollaisetko laumanvartijakoirat ovat ihmisille turvallisia susivahteja ? Taas illalla minä lähden tutkailemaan syrjaisen metsän niitä kolkkia, jonne en ole aiemmin mennyt.


  • laumisystävä kirjoitti:

   Niinpä. Saatte samalla syytteen, ellette ehdi kätkeä ruumistani ja päästä kuolemantuottamuksesta lain määräämittä rangaistuksitta. Joudutte varomaan, ettette jää kiinni teostanne. Jos koiranne puree ja vahingoittaa (muttei tapa) minua, saatte varmasti syytteen vahingontuottamuksesta. Samalla koirannekin saattaa poliisin määräyksestä joutua lopetettavaksi. Tuollaisetko laumanvartijakoirat ovat ihmisille turvallisia susivahteja ? Taas illalla minä lähden tutkailemaan syrjaisen metsän niitä kolkkia, jonne en ole aiemmin mennyt.

   Tarkoitin sitä, että koiramme voisi jättää sinut kitumaan pariksi tunniksi liikuntakyvyttömänä, jonka jälkeen voimme itse ottaa haulikon esiin. Emme ikinä hyväksy tuollaisia teinejä maailmassa ! Kyllä meillä huomaamattomia hautauspaikkoja olisi tiedossa sinua varten. Tosin se on harmi, ettemme ikinä voi tietää henkilöllisyyttäsi. Valitettavasti jäät siis tämän maan päälle siihen saakka kunnes kuolet muulla tavalla kuin meidän koiralla/haulikolla. Toivottavasti sinun kaltaisiasi nilkkejä ei tule maailmaan lisää. Toivomme syvästi, ettei sinulla ole tai tule olemaan jälkipolvea, jotta kansamme keskimääräinen järki palaisi ennalleen tuollaisesta typeryydestä. Me hoitoon !


  • Mee hoitoon ! kirjoitti:

   Tarkoitin sitä, että koiramme voisi jättää sinut kitumaan pariksi tunniksi liikuntakyvyttömänä, jonka jälkeen voimme itse ottaa haulikon esiin. Emme ikinä hyväksy tuollaisia teinejä maailmassa ! Kyllä meillä huomaamattomia hautauspaikkoja olisi tiedossa sinua varten. Tosin se on harmi, ettemme ikinä voi tietää henkilöllisyyttäsi. Valitettavasti jäät siis tämän maan päälle siihen saakka kunnes kuolet muulla tavalla kuin meidän koiralla/haulikolla. Toivottavasti sinun kaltaisiasi nilkkejä ei tule maailmaan lisää. Toivomme syvästi, ettei sinulla ole tai tule olemaan jälkipolvea, jotta kansamme keskimääräinen järki palaisi ennalleen tuollaisesta typeryydestä. Me hoitoon !

   >>Me hoitoon !>>

   Anteeksi viimeinen lauseemme, joka saattaa antaa väärän käsityksen. Eli oikein sanottuna siis >>Mee hoitoon !>>.

   Tajuatko sinä, että tekstisi kuulostaa aivan sairaalta ja lapselliselta, vitun idjootti >:-(


  • Hoitoon siitä ! kirjoitti:

   >>Me hoitoon !>>

   Anteeksi viimeinen lauseemme, joka saattaa antaa väärän käsityksen. Eli oikein sanottuna siis >>Mee hoitoon !>>.

   Tajuatko sinä, että tekstisi kuulostaa aivan sairaalta ja lapselliselta, vitun idjootti >:-(

   Teinitalentit ovat näköjään kehitelleet uusia, hauskoja ja ennennäkemättömiä kannustushuudahduksia. Hienoa, että laumakoiraharrastajat esittelevät myös älyään ja verbaalitaitojaan. Ymmärrämme taas hieman paremmin harrastuksenne tarkoituksen ja harrastajien mielenlaadun.


  • Mee hoitoon ! kirjoitti:

   Tarkoitin sitä, että koiramme voisi jättää sinut kitumaan pariksi tunniksi liikuntakyvyttömänä, jonka jälkeen voimme itse ottaa haulikon esiin. Emme ikinä hyväksy tuollaisia teinejä maailmassa ! Kyllä meillä huomaamattomia hautauspaikkoja olisi tiedossa sinua varten. Tosin se on harmi, ettemme ikinä voi tietää henkilöllisyyttäsi. Valitettavasti jäät siis tämän maan päälle siihen saakka kunnes kuolet muulla tavalla kuin meidän koiralla/haulikolla. Toivottavasti sinun kaltaisiasi nilkkejä ei tule maailmaan lisää. Toivomme syvästi, ettei sinulla ole tai tule olemaan jälkipolvea, jotta kansamme keskimääräinen järki palaisi ennalleen tuollaisesta typeryydestä. Me hoitoon !

   Epäasiallinen ja luotaantyöntävä kirjoitus.


 • Ei Suomessa sellaisia laitumia ole, mitä et erottaisi. Aina on ympäri aidat jotenkin, sellaiselle alueelle ei kannata muutenkaan mennä hiihtämään lehmän sontaan.
  Ja jos niin paljon koiria pelkäät, niin kannattaa lopettaa se yöhiihtely, sillä
  Suomen metsissä on susilaumoja, karhuja ilveksiä. Niillä ei ole mitään aitausta.
  Ja vaikka olisi mikä jokamiehen oikeus, kannattaa käyttää ihan sitä omaa järkeä.
  Menisitkö suojatien yli vihreillä valoilla vaikka näet että kovaa tuleva rekka ei kerkeä pysähtymään? Jos olisit sen jälkeen vielä elossa, niin sanosit että "minä olin oikeassa".

 • *Suomen metsissä on susilaumoja, karhuja ilveksiä.*

  seuraavaksi Laumisystävä ehdottaa että nuo suurpedot jalostetaan ihmisystävällisiksi..

  • Mitä niitä suurpetoja ihmisystävällisemmiksi kouluttamaan kun niistä ei ole tähänkään asti mainittavaa vaaraa ihmisille aiheutunut? Sekapäisiksi jalostetut vartijarodut näitä vaaratilanteita aiheuttavat tämän tästä. Sanokaapa laumakoiraharrastajat ihan suoraan, että onko teillä koskaan sellaista tunnetta, että panta puristaa päätänne? Tai että huomaatte itsekin olevanne tolloja joille nauretaan?


  • mennään jo hoitoon kirjoitti:

   Mitä niitä suurpetoja ihmisystävällisemmiksi kouluttamaan kun niistä ei ole tähänkään asti mainittavaa vaaraa ihmisille aiheutunut? Sekapäisiksi jalostetut vartijarodut näitä vaaratilanteita aiheuttavat tämän tästä. Sanokaapa laumakoiraharrastajat ihan suoraan, että onko teillä koskaan sellaista tunnetta, että panta puristaa päätänne? Tai että huomaatte itsekin olevanne tolloja joille nauretaan?

   Taitavat laumisten omistajat olla yleensä tosiaan aika aggressiivisia (lukekaa ton Mee hoitoon !-nimimerkkisen tekstit). Ovatkohan he päättäneet tarkoituksella hommata itseään kuvastavan rodun omaksi egokseen.


 • "Sekapäisiksi jalostetut vartijarodut näitä vaaratilanteita aiheuttavat tämän tästä. Sanokaapa laumakoiraharrastajat ihan suoraan, että onko teillä koskaan sellaista tunnetta, että panta puristaa päätänne? Tai että huomaatte itsekin olevanne tolloja joille nauretaan? "

  Minun laumanvartijani on ainakin lempeimpiä otuksia mitä tiedän. Enkä ole kovinkaan monesti kuullut, että laumanvartija on sekopäinen. Lempeämpään suuntaanhan niitä jalostetaan, ja ei , ei ole koskaan tullut sellaista tunnetta että panta puristaisi päätäni? Miksi tulisi ja mistä syystä? Perustelut??
  Laumanvartijani on hienoimpia koiria mitä olen koskaan nähnyt, ja minkälaisiin tuskin kovin usein törmää, jos joku nauraa minulle ja ajattelee minun olevani tollo sellaiset ihmiset saavat pitää tunkkinsa.
  Pitäkää ihmiset seurakoiranne ja spanielinne, saan koiriltani antamastani ruuasta ja lämmöstä sellaista rakkautta vastineeksi, mitä normaali tallaaja ei tunnu tajuavan. Jos olen jonkun mielestä "tollo" niin mitä vittua sitten?
  Itse olette tulleet laumanvartija palstalle pilkkaamaan elämäntyyliämme, (maaseudun rauhassa) siinä vaiheessa voi kirjoittaja itse miettiä omaa titteliään.

  • Jos koira ei vartioi, se ei ole laumanvartijakoira. Minullakin oli joskus todella avoin ja ystävällinen kaukasianpaimenkoira, jota monet nimittelivät laumikseksi, vaikka se ei ollut mikään laumanvartija, koska se ei vahtinut aluettaan edes villipedoilta. Koira on laumanvartija, jos sillä on siihen riittävät ominaisuudet, on se rodultaan sitten sarplaninac, bernhardinkoira tai jokin muu riittävän suuri/voimakas susivahdin luonteen omaava koira. Onhan sellainen saksanpaimenkoirakin metsästyskoira, jota käytetään menestyksekkäästi metsästyksessä, vaikka saksanpaimenkoira mielletään yleensä paimen-, ja palveluskoiraksi. Rotu on rotu ja luonne on luonne. Kaiken rotuisista koirista löytyy yksilöitä joka lähtöön (luonteiltaan).


  • ei laumanvartija kirjoitti:

   Jos koira ei vartioi, se ei ole laumanvartijakoira. Minullakin oli joskus todella avoin ja ystävällinen kaukasianpaimenkoira, jota monet nimittelivät laumikseksi, vaikka se ei ollut mikään laumanvartija, koska se ei vahtinut aluettaan edes villipedoilta. Koira on laumanvartija, jos sillä on siihen riittävät ominaisuudet, on se rodultaan sitten sarplaninac, bernhardinkoira tai jokin muu riittävän suuri/voimakas susivahdin luonteen omaava koira. Onhan sellainen saksanpaimenkoirakin metsästyskoira, jota käytetään menestyksekkäästi metsästyksessä, vaikka saksanpaimenkoira mielletään yleensä paimen-, ja palveluskoiraksi. Rotu on rotu ja luonne on luonne. Kaiken rotuisista koirista löytyy yksilöitä joka lähtöön (luonteiltaan).

   Mihin metsästykseen saksanpaimenkoiria käytetään edes meje ei taida olla saksanpaimenkoiran ominaisuuksia ?


  • Saksasta kirjoitti:

   Mihin metsästykseen saksanpaimenkoiria käytetään edes meje ei taida olla saksanpaimenkoiran ominaisuuksia ?

   Etkö älynnyt ? Tarkoitin sitä, että koira on rodusta riippumatta metsästyskoira, jos sitä käytetään metsästyksessä ja se pärjää siitä. Samoin kuin koira ei ole ole laumanvartijakoira, jos siitä ei laumanvartijaksi ole eikä sitä siihen käytetä. Eli yksilö- eikä rotukysymys. Saksanpaimenkoira metsästyskoirana oli vain esimerkki.


 • "Jotkut koirat oppivat myös käyttämään väijymistaktiikkaa vartioidessaan, eli uhkatekijän havaittuaan lähestyvät sitä kohden huomaamatta ja sitten hyökkäävät aivan yllättäen."
  Tätä kutsutaan saalistamiseksi. Tätä toimintaa tavataan myös muilla saalistavilla koirilla, kuten yorkshirentierriereillä jne.. :D Silloin kyseessä ei ole laumanvartijakoira, vaan joku aivan muu. Yksikään laumanvartija koira ei hyökkää sanaa sanomatta. Niiden ensisijainen toiminta uhan kohdatessa on karkoittaa se kauempaa, kuten jokaikisellä koiralla.

 • mmm-m, niinku sanottu aiemmin. laumisystävä on joko provo/trolli tai sitte todella tyhmä joka kirjottaa tässä topicissa parillakin nimimerkillä.

 • Voi jeesus mitä juttuu. Edellinen kirjoittaja taisi kiteyttää olleellisen.

  Mutta, otan oppia laumisystävästä ja menen nyt neuvomaan miten tehdään moottoriremontti autoon. Omistan kaksi autoa ja sillä perusteella voin neuvoa aivan hyvin, eikös juu?

 • Miksi ei saa olla mielipidettä asiaan? Ja miksi keskustelu menee heti näin ala-arvoiseksi? Meillä on maatila kera lampaiden ja hevosten sekä iso vahtiva koira. Toista kertaa en vahtivaa osta, on se niin rasittavaa olla aina kulkijoita pelastamassa portista huolimatta.Ja vaikka olisi miten kylttejä pantu on ainainen huoli, että josko sieltä vaikka joku onneton koululais joululehden myyjä taas on tulossa! Koira ei pure mutta uhkaa tehokkaasti, mikä sekin on jo tarpeeksi typerää vaikka asummekin hyvin syjäisellä seudulla.Ja jos joku todella tulisi meille pahoissa aikeissa, tuskin siinä nyt koirasta apua olisi, eiköhän tulijalla olisi sitten jo kättä pidempää mukana..

 • Muutama vuosi sitten luin jostain jutun Kaukaasianpaimenkoirasta jolla oli luonne kohdallaan. Koira ( koirat ) olivat ulkotarhassa, narttu kaukkari haistoi lähimetsässä pihapiirin tuntumassa karhun. Karkasi tarhasta, otti sylipainin karhun kanssa. Kun isäntäväki tuli kotiin, koira istui rappusilla, suunnilleen nahkat poskella, toinen silmä sokeana, mutta ei näkynyt karhuakaan missään....
  Siin oli koira joka ei turhasta huudellut, toimi kun oli sen aika. Ei nyt ihan karhulle pärjännyt, mutta sen verran opetti nallea ettei se enää katsonut asiakseen ihmisten pihoille tulla.

  Jotain tuontapaista kuuluisi laumiksen olla. Mutta kaikilla, ( ei edes suurimmalla osalla ) luonne ei tuohon enää riitä. Mutta sitä tehtävää ne menneisyydessä ovat tehneet.

  • Eli laumanvartijakoirat eivät enää sovellu työhönsä, koska ne ovat joko liian lempeitä tai liian aggressiivisia. Karjalaumojen vartiointiin tarvitaan koiria, mutta laki kieltää koiran päästämisen ihmisen kimppuun (johon laumikset ovat taipuvaisia). Siksi täällä koko ajan tapellaan tästä asiasta, koska nyky-yhteiskunnassa lumikset ovat työssään joko liian lempeitä tai vaarallisia, eli kelvottomia.


 • siksi ne eivät voi sietää vieraita ihmisiä koska suojelevat laumaa. laumanvartijan pitää nimenomaan olla VIERAALLE ihmiselle vaarallinen koska ne eivät ole mitään sylikoiria. omat laumikseni on minun vauvoja mutta muille ei. meillä koirilla on työ, ja se on SELLAINEN TYÖ ETTÄ VIERAAT IHMISET PIDETÄÄN MEIDÄN TONTILTA POIS. ja jos joku puree meidän tontille tunkeutuvaa ihmistä niin siinä kohtaa kiitän ja palkitsen koiran hyvästä työstä!

  • Laumiston omistajat ovat siis rikollisia. Joutaisin mielenterveyshoitoon, kun ajattelet, että koiran täytyy olla vaarallisen vartioiva. Kerran kun poliisi kuulee koirasi purreen jotakuta, koirasi joutuu piikille ja sinulta kystään, että miksi et käytä nykyaikaisempaa valvontakameraa ja varashälytintä...

   Rikollisia te monet laumanvartijakoirien omistajat.

   Minun käsitykseni mukaan karjalaumojen uhkia ovat villipedot, eivätkä enää ihmiset.

   Mutta onnea ihmishengillä leikkimiseen. Minäkin eilen vahingossa eksyin johonkin vieraaseen pihaan metsässä vaellellessani. Siellä jos koira olisi minua purrut, olisin tehnyt rikosilmoituksen.


  • jhjhjg kirjoitti:

   Laumiston omistajat ovat siis rikollisia. Joutaisin mielenterveyshoitoon, kun ajattelet, että koiran täytyy olla vaarallisen vartioiva. Kerran kun poliisi kuulee koirasi purreen jotakuta, koirasi joutuu piikille ja sinulta kystään, että miksi et käytä nykyaikaisempaa valvontakameraa ja varashälytintä...

   Rikollisia te monet laumanvartijakoirien omistajat.

   Minun käsitykseni mukaan karjalaumojen uhkia ovat villipedot, eivätkä enää ihmiset.

   Mutta onnea ihmishengillä leikkimiseen. Minäkin eilen vahingossa eksyin johonkin vieraaseen pihaan metsässä vaellellessani. Siellä jos koira olisi minua purrut, olisin tehnyt rikosilmoituksen.

   Onneksi et eksynyt meidän pihaan, siellä sinua olisi takuulla purtu, etkä olisi pystynyt tekemään rikosilmoitusta. Sinä olet rikollinen jos tulet meidän pihaan kutsumatta.


  • Caucasian kirjoitti:

   Onneksi et eksynyt meidän pihaan, siellä sinua olisi takuulla purtu, etkä olisi pystynyt tekemään rikosilmoitusta. Sinä olet rikollinen jos tulet meidän pihaan kutsumatta.

   Toivottavasti pihanne on aidattu, ettei koiranne pääse ohitsenne kulkevien retkeilijöiden kimppuun.


  • Caucasian kirjoitti:

   Onneksi et eksynyt meidän pihaan, siellä sinua olisi takuulla purtu, etkä olisi pystynyt tekemään rikosilmoitusta. Sinä olet rikollinen jos tulet meidän pihaan kutsumatta.

   Luehan muuten lakia. Jos jos tulen aitaamattomaan pihaasi vahingossa/sattumalta, en ole tehnyt rikosta, jos en jää sinne tarkoituksella. Mutta jos koirasi puree minua aitaamattomalla alueella (mukaan lukien oman pihan), joudut korvaamaan koiran minulle aiheuttamat vammat ja koirasi määrätään poliisin käskystä piikille. Kannattaa leikkiä keskiaikaa ja katua sitä myöhemmin.

   Toivon sinun provoilevan, niin kuin taidat provoillakin ärrsyttääksesi muita, mutta tuollaisilla asioilla ei pitäisi edes vitsailla. Tarpeeksi usein isot vahtikoirat ovat jo Suomessa ja muissakin Euroopan maissa pihojen ohikulkijoita vahingoittaneet. Media todistaa sen, mutta paljon sellaisia tapauksia tulee ilman että niitä missään julkaistaan edes.


 • En provoile, piha ei ole aidattu. Minä säädän lait omalla pihallani, ei kukaan muu. Pidän rikollisena, jos tunkeutuu pihalleni, ja vastuu siirtyy siinä vaiheessa tunkeutujalle itselleen. Varoituskyltit on.

  • Ei kukaan aikuinen ihminen ajattele tuollain, vaan tuntee lain ja tietää ihmisten turvallisuusriskeistä. Olet joku teini, joka haluaa tylsyyttään ärsytellä muita tuollaisilla provoilla. Selkeä asia, vai että oikein aitaamaton piha, se viimeistään paljasti liioittelusi. Selkeästi laumiste työ kiinnostaa sinua, mutta emme elä keskiaikaa, vaan nyky-yhteiskunnan säännöillä.


  • jhjhjg kirjoitti:

   Ei kukaan aikuinen ihminen ajattele tuollain, vaan tuntee lain ja tietää ihmisten turvallisuusriskeistä. Olet joku teini, joka haluaa tylsyyttään ärsytellä muita tuollaisilla provoilla. Selkeä asia, vai että oikein aitaamaton piha, se viimeistään paljasti liioittelusi. Selkeästi laumiste työ kiinnostaa sinua, mutta emme elä keskiaikaa, vaan nyky-yhteiskunnan säännöillä.

   Kyllä aika moni ajattelee juuri noin. Tunnen lain, mutta olen muutamasta asiasta eri mieltä, esim. toisen alueelle tunkeutumisesta. En halua ärsyttää ketään, vaan kerron kuinka meillä toimitaan, jos se jotain ärsyttää, niin , voi, voi.


  • Caucasian kirjoitti:

   Kyllä aika moni ajattelee juuri noin. Tunnen lain, mutta olen muutamasta asiasta eri mieltä, esim. toisen alueelle tunkeutumisesta. En halua ärsyttää ketään, vaan kerron kuinka meillä toimitaan, jos se jotain ärsyttää, niin , voi, voi.

   Provosi jatkuu siis.

   Mutta mitä sitten teet, kun koirasi on raadellut ohikulkijaa? Teetkö ilmoituksen poliisille (saat syytteen ja poliisi määrää koirasi piikille) vai kätketkö ruumiin (selviät syytteittä, jos henkilöä ei löydetä)?

   Jos tekstisi olisi totta, olisit jo koiranpitokiellossa.


 • Olet näköjään savolainen, eli turha yrittää edes saada ymmärtämään mitään. Pidä ääliömäiset mielipiteesi ominasi tai soita vaikka poliisille, meiillä ei poliisille soiteta, vaan hoidetaan asiat itse.

  • No uskon kyllä sinua. Onhan minullakin pihassani karhu ketjuissa valmiina tappamaan jokaisen tunkeutujan.

   Anteeksi epäilykseni.


  • jhjhjg kirjoitti:

   No uskon kyllä sinua. Onhan minullakin pihassani karhu ketjuissa valmiina tappamaan jokaisen tunkeutujan.

   Anteeksi epäilykseni.

   Arvasin oikein, savolainen.


  • jhjhjg kirjoitti:

   No uskon kyllä sinua. Onhan minullakin pihassani karhu ketjuissa valmiina tappamaan jokaisen tunkeutujan.

   Anteeksi epäilykseni.

   Ketjussako laumanvartijakoiran täytyy olla, kun se vartioi karjaa susilta? Ja kun se ei ole ketjussa, niin sehän voi hyökätä lähistöllä kulkevan ihmisen kimppuun, jos ei niitä siedä. Enää ei eletä keskiaikaa.


  • Caucasian: Toivon sinut viskattavan mielisairaalavankilaan, ennen kuin vaarannat jonkun ihmisen koirallasi.


 • Missä päin Suomea tarvitsee turvallisuutensa suojaksi jonkun tappajakoiran? Ellei siis ole joku huumehörhö tai muu laitapuolen kulkija?

  Kannattaa muistaa, että omistajalla on aina vastuu koirastaa, myös silloin kun sitten joku kaunis pääsiäinen vahtinne tappaa trullittamaan tulleen lapsen.

  Jos taas syy on pieni sukupuolielin, niin suosittelen esimerkiksi BMW:n hankkimista. Se ei ainakaan omin päin tapa ketään.

 • Olen itse hankkinut laumanvartijakoiran, kaukaasialainen, kasvamaan ja se on otettu työlinjaisesta pentueesta. Näitä pentuja ei edes myyty kaupunkilaisille. Ja se miksi, meille valittiin juuri tällainen, onkin sitten se , että se tulee töihin.
  Se ei tule olemaan häkissä saati kettingin päässä, vaan vapaana pihalla ja sillä on oma reviirinsä tuossa. Nytkin se on pihalla vapaana paimenkoiran seurassa. Ei ole toki tarkoitus opettaa sitä syömään kaikkia maatilalle tulevia, mutta sen tehtävä on ilmoittaa ja pelkällä olemassa olollaan tehdä selväksi, että se on tämän tontin kunkku ja se joka kyseenalaistaa sen kärsii seuraukset. Tuolla pihatien päässä on kyltti ja puhelinnumero, minne voi soitella jos tulee pihaan odottamatta.
  Tämä koira on hankittu, koska tilalla on tarvetta vartiointiin. Varkaita on käynyt samaten navetassa on yövieraita tavattu. Näihin kulkijoihin ei kamerat tehoa, joten koira on ainut laillinen menetelmä suojella omaisuuttaan ja eläimiään, valitan.
  Eli näillekin työlinjaisille laumanvartijoille on paikkansa ja sieltä pysyköön luvattomat kulkijat poissa.

  • Minä eksyin kerran pimeällä yöllä metsään ja kuulin lähistöltä kulkemaltani reitilta yhdessä vaiheessa raivokasta koiran haukuntaa. Löysin lopulta metsästä perille oikealle reitille ja otin selvää miksi koira siellä haukkui. Sain selville, että se oli laumanvartijakoira (juuri kaukasianpaimenkoira), joka oli vapaana ja olisi purrut minuakin, jos olisin mennyt sen pihan liepeille sen huomatessa. Se todennäköisesti oli haistanut jälkeni pihansa reunalla ja alkanut haukkumaan. Olin onnekas, että ehdin pihan liepeiltä pois juuri ennen kuin se koira oli samaan aikaan paikalla, muuten se olisi hykännyt kimppuuni, sillä sen omistaja kertoi minulle koiransa tekevän juuri saman laista työt kuin sinä kerrot oman koirasi tekevän. Enhän minä pimeässä metsässä kulkiessani pystynyt erottamaan toisen pihan rajoja.

   Kunpa teidän laisenne ihmishenkien vaarantajat joutuisitte linnan lopuniäksenne, jos laki ei merkiste teille mitään, eikä kenenkään muun kuin itsenne turvallisuus.

   Eihän metsissä uskalla kohta edes kulkea, jos tuollaisia vaaratekijöitä voi tulla siellä yllättäen vastaan. Eikä varsnkaan pimeällä mitään varoituskylttejä huomaa muuten kuin sattumalta.

   Mutta antaa olla, ei sinun laisiin kylmäveriköihin mikään tehoa ennen kuin olet saanut koirasi viattoman ihmisen kimppuun ja ansainnut eläintenpitokiellon.

   Jos sinulla on oikeus päästää koirasi "pihasi ohikulkijoiden" kimppuun, minulla on oikeus kulkea ase mukana pihasi ohitse ja tappaa koirasi omani ja muiden retkeilijöiden turvallisuuden kannalta. Niin tekisinkin, jos tietäisin missä asutte.


  • mene hoitoon . kirjoitti:

   Minä eksyin kerran pimeällä yöllä metsään ja kuulin lähistöltä kulkemaltani reitilta yhdessä vaiheessa raivokasta koiran haukuntaa. Löysin lopulta metsästä perille oikealle reitille ja otin selvää miksi koira siellä haukkui. Sain selville, että se oli laumanvartijakoira (juuri kaukasianpaimenkoira), joka oli vapaana ja olisi purrut minuakin, jos olisin mennyt sen pihan liepeille sen huomatessa. Se todennäköisesti oli haistanut jälkeni pihansa reunalla ja alkanut haukkumaan. Olin onnekas, että ehdin pihan liepeiltä pois juuri ennen kuin se koira oli samaan aikaan paikalla, muuten se olisi hykännyt kimppuuni, sillä sen omistaja kertoi minulle koiransa tekevän juuri saman laista työt kuin sinä kerrot oman koirasi tekevän. Enhän minä pimeässä metsässä kulkiessani pystynyt erottamaan toisen pihan rajoja.

   Kunpa teidän laisenne ihmishenkien vaarantajat joutuisitte linnan lopuniäksenne, jos laki ei merkiste teille mitään, eikä kenenkään muun kuin itsenne turvallisuus.

   Eihän metsissä uskalla kohta edes kulkea, jos tuollaisia vaaratekijöitä voi tulla siellä yllättäen vastaan. Eikä varsnkaan pimeällä mitään varoituskylttejä huomaa muuten kuin sattumalta.

   Mutta antaa olla, ei sinun laisiin kylmäveriköihin mikään tehoa ennen kuin olet saanut koirasi viattoman ihmisen kimppuun ja ansainnut eläintenpitokiellon.

   Jos sinulla on oikeus päästää koirasi "pihasi ohikulkijoiden" kimppuun, minulla on oikeus kulkea ase mukana pihasi ohitse ja tappaa koirasi omani ja muiden retkeilijöiden turvallisuuden kannalta. Niin tekisinkin, jos tietäisin missä asutte.

   Valitettavasti sinulla ei ole oikeutta kulkea pihani ohi eikä läpi, koska maatilamme sijaitsee umpitien päässä ja omistamme ympäröivät maat, eli turhaa uhoat. Se että joku rämpii metsiä pimeässä ja tulee koiran haukkua kohti, on aika ajattelematonta käytöstä ja aika epätodennäköistä, että tuolta sydänmaalta kukaan tänne eksyy, vaikka kuinka hyvä patikoija on.
   Juuri tämä on otettava huomioon, kun laumanvartijan ottaa, että sillä on tilaa ympärillään. Mihinkään asutuksen keskelle en laumista ottaisi.
   Jos sinusta on parempi, että meillä lähdetään yöllä aseen kanssa tiedustelemaan kulkijoilta lupia tulla viemään meidän omaisuutta tai vierailla meidän navetassa,on meno kohta kuin villissä lännessä. Suomen laki ei tunne tällaista ammu ja kysy sitten vasta pykälää, ainoa laillinen keino tilan vartiointiin on koira. Sama on myös susien ja karhujen kanssa. En pidä kovin järkevänä vaihtoehtona hirvikivääriä laitumen vieressä ja sillä pitäisi myös uskaltaa ampua, kun susi löytyy lehmihaasta.
   Niin nyt sitten hihkutaan, että onhan meillä poliisi. Yöaikaan saa varmasti varata tunnin ennenkuin se tuohon meidän pihaan ehtii eli se siitä virkavallasta.
   Jos minä nyt vain jatkaisin tuota koiran koulutusta ja sinä rämmit siellä kaupungin laitamilla, niin ei tule pahamieli ison koiran takia. Niin on sillä ruuaksi niin paljon naudanlihaa, ettei se ketään nälkiinsä syö.


  • sätmän kirjoitti:

   Valitettavasti sinulla ei ole oikeutta kulkea pihani ohi eikä läpi, koska maatilamme sijaitsee umpitien päässä ja omistamme ympäröivät maat, eli turhaa uhoat. Se että joku rämpii metsiä pimeässä ja tulee koiran haukkua kohti, on aika ajattelematonta käytöstä ja aika epätodennäköistä, että tuolta sydänmaalta kukaan tänne eksyy, vaikka kuinka hyvä patikoija on.
   Juuri tämä on otettava huomioon, kun laumanvartijan ottaa, että sillä on tilaa ympärillään. Mihinkään asutuksen keskelle en laumista ottaisi.
   Jos sinusta on parempi, että meillä lähdetään yöllä aseen kanssa tiedustelemaan kulkijoilta lupia tulla viemään meidän omaisuutta tai vierailla meidän navetassa,on meno kohta kuin villissä lännessä. Suomen laki ei tunne tällaista ammu ja kysy sitten vasta pykälää, ainoa laillinen keino tilan vartiointiin on koira. Sama on myös susien ja karhujen kanssa. En pidä kovin järkevänä vaihtoehtona hirvikivääriä laitumen vieressä ja sillä pitäisi myös uskaltaa ampua, kun susi löytyy lehmihaasta.
   Niin nyt sitten hihkutaan, että onhan meillä poliisi. Yöaikaan saa varmasti varata tunnin ennenkuin se tuohon meidän pihaan ehtii eli se siitä virkavallasta.
   Jos minä nyt vain jatkaisin tuota koiran koulutusta ja sinä rämmit siellä kaupungin laitamilla, niin ei tule pahamieli ison koiran takia. Niin on sillä ruuaksi niin paljon naudanlihaa, ettei se ketään nälkiinsä syö.

   Heko heko. Olinpa tyhmä, kun en heti tajunnut, että pelkkää provoa tuo kirjoittamasi vain on. Mielikuvituksessasi sinulla on kaukkari ja metsäasunto. Ja senkun väität, että on minun oma häpeä, jos en sinua usko :-D


  • leikkiä kaikki kirjoitti:

   Heko heko. Olinpa tyhmä, kun en heti tajunnut, että pelkkää provoa tuo kirjoittamasi vain on. Mielikuvituksessasi sinulla on kaukkari ja metsäasunto. Ja senkun väität, että on minun oma häpeä, jos en sinua usko :-D

   Laitanko kuvan? Tuossa se makaa auton vieressä, toisella puolen on paimenkoira ja lintukoira. Ja kyllä sitä maatakin löytyy ihan tarpeeksi asti, samoin metsää. Tule pois sieltä ruuhkasuomesta niin löydät sen osan maata, missä kaukkarillekin on paikkansa ja osansa. Metsäasunto???Mikäs se on, kyllä meillä ihan oikea maatila täällä on,nautoja vaikka sinullekin asti.


 • Mikä on "työlinjainen" laumanvartijakoira. Onko sellainen joka käy ihmisiin kiinni noin vain. En usko. Kyllä alkuperäiset laumikset on pitänyt sietää ihmisiä jotka ovat selkeästi olleet normaaleilla asioilla. Ei siis karjavarkaissa tai muussa pahanteossa.
  Lauumikset om jalostettu vuosituhansien aikana nimenomaan vartoimaan karjaa petoeläimiltä. Poikkeuksen tekee kaukkari jota on jalostettu venäjällä ihmisaggressiiviseen suuntaan juurikin stalinin hallinnon aikana. Toki kaukkari toimii
  laumanvahtina petoeläimien vastaan yhtä hyvin kun muutki samankokoiset laumikset.
  Onhan selvää että kylissä joissa ei ole mitään raja-aitoja, tuskin aina edes tonttien rajoja ja joissa ihmiset lapset, aikuiset, vanhukset kuleskelevat siellä täällä. ei siedetä vaarallisia koiria.
  Toivottavasti on provo, että ottaa kaukkarin. Kouluttaa siitä ihmisaggressivisen ja pitää koiraa aitaamattomalla alueella, vaikkakin omassa pihassa.
  Sanoisin vielä että normaalit laumikset jotka eivät ole ihmisaggressiivisia toimivat vähintään yhtä hyvin laumanvahteina petoeläimiä vastaan kun nämä räyhänhenget.
  Venäjällä ja keskiaasian maissa jalostetaan laumanvartijat pitämällä keväisin koiratappeluja,jotta vahvimmat valikoituisivat sukua jatkamaan. Kyllä näkemykseni mukaan n.s. champion on ollut enempi keskiaasiankoira kuin kaukkari.
  Keskari on yleensä koiraaggressivisempi mutta ei yleensä käy ihmisen päälle aiheetta.

  • Kuvitteletteko te, että kukaan järkevä ihminen kouluttaa vasikan kokoisen koiran hyökkäämään ihmisen kimppuun? Jos ihmisellä on edes jotain kokemusta eläimistä, tietää myös sen, että se ihan kiva pieni puudelikin voi purra, jos se säikähtää tai muuten sattuu jotain outoa.
   Työlinjalla tarkoitan sitä, että se ei ole se joka tulee jokaista vastaan häntä heiluen, vaan pitää vieraaseen hajurakoa ja sillä riittää auktoriteettia myös sudelle. Minulla on tuolla sohvalla jo yksi "lintukoira" en tarvitse sinne toista.
   Minusta tärkein ominaisuus vartiokoiralla on se, että sen pelkkä olemus tekee tiettäväksi sen, ettei tontille ole asiaa. Jos joku haluaa kokeilla pureeko se, sille en voi mitään. On kyllä hyvin todennäköistä, ettei tuokaan pure eikä hyökkää ennen kuin joku ihan tosissaan yrittää navettaan tai tupaan sisälle.
   Meillä on myös paimenkoira, mitä ei ole koskaan opetettu vartioimaan, mutta niin vain kävi, kun lapset olivat yksin sisällä ja sinne työntyi vieraita ihmisiä niin se ajoi ne nurkkaan ja piti ne siellä niin kauan, että tulin navetalta ottamaan sen pois. Se myös suojelee minua lehmiltä jos joku tulee laitumella liian lähelle, niin koira on välissä. Tämä on minusta koiran työtä, pitää siitä ihmisestä huolta, joka on sen emäntä/isäntä, tavalla tai toisella.
   Minusta pahin virhe jokaisen koiran kohdalla on se, että niiden kouluttamisesta ei huolehdita ja otetaan se väärä koira väärään paikkaan. Laumiksella pitää olla tilaa ja sillä pitää olla se lauma, mitä se vartioi. Tuo meidän paimenkoira on siitä hyvä esimerkki, kun se oli nuorempana kerrostalossa, pisti poika kaksi asunto melko täydelliseen remonttiin, mutta meillä ei minkäänlaisia ongelmia, koska sillä on emäntä ja se lauma, mitä paimentaa. Samoin laumis tarvitsee sen oman lauman ja tontin, millä on kokoa enemmän kuin kaksi neliöätä.


 • Vai pitäisi vartijakoira jalostaa "kiltiksi ihmisille?" Ehdotan, että poliisien pistoolit muutetaan sellaisiksi, etteivät ne tapa tai vahingoita ihmisiä. Liipasinta painettaessa piipusta tulisi pieni lippu, jossa lukisi teksti "pam".
  Nyt riittää rikollisten hyysäily. Ihmisille kunnon vartijakoiria ja piikkilanka-aitoja. Ja aseita kodin turvaksi. Aseita voidaan huoletta antaa niille, joilla ei ole rikollista taustaa. Ja ulkomaalaiset mellakoitsijat ajetaan mereen.
  Itse koulutan juuri kaukasianpaimenkoiraa. Taistelukoulutusta. Joudun pukemaan vanhan paksun talvitakin päälle kun se puree ja näykkii hihoja. Se hyökkää ja minä heittelen sitä sivuun, vielä se on pentu mutta tästä aloitettiin.

 • Ei laumisten vartiointiviettiä tarvi vahvistaa.
  Sieltä löytyy ruutia ilman vahvistamistakin tarpeeksi.
  Ei normi laumanvartia esim kaukkari, keskari,sarppi ym saman kaliperin koira päästä
  varkaita taloon. Ainakaan yöllä.

 • Aika mielenkiintoisia keskusteluita löytyy laumiksista?????????
  Toiset ''kouluttaa'' heistä tappajii :( käääääääk
  Toiset mietti onko susi vai laumis vahvempi ja kumpi voittaisi tappelussa????????? tääääähhhhh
  Toiset haukkuu niitä ihan hulluksi ja vaarallisiksi ja kaikki laumikset pitäisi lopetaa ja keltää kasvatuksen kokonaan suomessa:0 hohojaaaaaa
  Toiset valittaa että kuin ne ei tule toimeen toisten koirien kaa????? jepajeee missäköhän on siinävaiheessa vika?????????

  Pieni kysymys teille kaikille
  Mikäli laumikset ja nyt puhutaan kaikista laumisroduista,ovat niiiiiiiiiiiiiin varallisia ja tappaa kaiken ja kaikkia jotka tulevat heidän reviirille tai ei voida vieraita kutsua kylään ennen kuin koirat ovat teljetty jonnekin muualle??????
  Ei uskalleta otta toista koiraa taloon koska meillä on laumis??????????
  Mun koira yrittää tappaa kaikki muut koirat lenkillä ja ei voi sietää minkäännäköistä toista koiraa?????????

  STOP STOP STOP STOP

  Mikäli kaikki laumikset olisivat näin vitipäitä,agresiivisiä,epäluotettavia,arvaamattomia ja tappelisi keskenään nin hei ihmiset nää kyseiset rodut olisivat siinävaiheessa kuolleet sukupuutton aikoja sitten mikäli he ei tulisi toimeen keskenään????????? varsinkin tiffit jotka vapaasti kulkevat tiibetin vuoristossa laumana palvelemassa ja vahtimassa asukkaita ja niitten eläimet:) puhumattakaa monista muista lamisroduista

  Kuten monilla maaseudulla edelleen pitää erirotuisia laumiksia nimeen omaan siihen käyttö tarkoitukseen mihin ovat luotujakin ja lisäksi monilla on niitä useampiakin ja hyvin tule toimeen liikkuessa vapaasti vartioiden omaa aluettaan vaikka laumassa on sekä narttuja että uroksia:)
  Joten mistä tulee sitten näitä huonosti käyttäytyviä,agressiivisiä jne koiria????????????????
  Johtuisko se mahdollisesti meistä ihmisistä ja mitä me jalostamalla ollaa saatu aikaiseksi:o
  Miettikääpäs sitä ihmiset hyvät

  • Onhan sanottua, että koira muistuttaa isäntäänsä ja päinvastoin. Eli kyllä se vika on siellä omistajassa, jos koira yrittää tappaa ihmisen tai toisen koiran.
   Minulla on kaukaasialainen, islanninlammaskoira ja irlanninsetteri kaikki uroksia, mutta eipä siinä tapella, joskus leikitään, mutta kuten nyt makaavat sulassa sovussa pihalla ja irti jokainen. Tilaa on ja ruokaa varmasti riittävästi kaikille, jopa niille kissanronteille, mitkä' myös asuvat samassa huushollissa.
   Tiedän, että kun en ole paikalla tai yöllä, meille ei ole tulemista ja se on niitten työ, pitää tontti puhtaana. Ainoastaan rekkakuskit saavat liikkua vapaasti, muille saattaa tulla liukas lähtö pihalta ja navetan luota.
   Kaukaasialainen on hankittu nimenomaan vartioimaan, mutta se ei tarkoita, että se söisi ketään, haukkuu kyllä ja asettuu eteen, ja jos tulija on niin sinnikäs, että yrittää vielä mennä, niin murisemallakin yrittää ennenkuin puree. Eipä vielä ole ketään purrut, takaisin autoon on kyllä paluuttanut.
   Jalostus on varmasti yksi keino saada niitä agressiivisia koiria, mutta kyllä sitä saa hyvänkin koiran pilalle huonolla pidolla.


 • Joskus van tuntuu että ihmiset kasvattaa ja teettää pentuja rahan takia:(
  Ja mikäli se on se syy ni ollaan kyllä aika hakusessa,vaitettavasti tällähetkellä on joku suunaton isojen koirien buumi, varsinkin laumikset.
  Ikävintä siinä on se että hyviä koteja on oikeesti vaikee löytää laumikselle ja pentuja syntyy vuosittain enemmän ja enemmän ja uusia kasvattajia tulee koko aja lisää.
  Sen kummenmin haukkumatta ketään niin vaan sen takia että hei mulla on kiva narttu ja sulla kiva uros tehdäänkö pennut ja sitten kehtaavat kutsua itsensä kasvattajaksi joilla pitäisi olla tietoa ja tuntemusta rodusta??????????????
  Olen harrasanut ja omistanut tätä rotua muutaman vuoden ja yhtäkkiä oletkin rodun asiantuntija :o täyttä puppua
  Rodun tuntemus ja kokemus on pitkä työ ja prosessi ennen kuin voit sanoo tietäväsi rodusta yhtään mitään.

  Laitetaampas esimekkinä Tiibetinmastiffi
  Kuinka moni tietää että tämäkin laumanvartija omassa kotimaassaan luokitellaan 3:een eri tyyppiin niin ulkonäkö, koko,luonne ja käytön pohjalta.
  Tsang Khyi,Dro-Khyi ja Do-khyi sama rotu mutta aivan erilaisia.

  Mun pointti on tässä se että koiria tuodaan valtavasti ulkomailta ja niitä käytetään useinmiten jalostukseen ja tässä tulee nimeen omaan vastaan näitä jo perinnöllisiä luonne eroja koirilla vaikka olisikin sama rotu.

  Toisilla on ongelmia koiriensa kanssa koska ovat niin kovapäisiä ja hankalia vaikka kuinka olisivat yrittäneet pennusta asti sosiaalista ja kouluttaa heitä.
  Toiset taas ei mitään ongelmia,tulee kaikkien kanssa toimeen ja huomattavasti lempeimpiä luonteltaan.
  Mikäli kasvattaja/ ihminen joka tuo Suomeen ns uutta verta ja uutta linjaa ei ole itse perehtynyt rodun historiaan,käyttötarkoitus ja varsinkin kyseisen koiran/pennun sukuun ja minkälaisessa käytössä vanhemmat,isovanhemmat ovat olleet,puhumattakaan heidän luonteet.

  Sitten ollaan taas ihmeissää kuin koira käytetään jalostukseen ja sieltä tuleekin erittäin kovaluonteisia ja haastavia yksilöitä ja uusilla omistajilla on ongelmia koiran kanssa ja soittavat kasvattajalle että mitä tehdä kuin se on tämmönen hankala ja ei usko mitään eikä ole koulutettavissa ja osoittaa agressiota ihmisiä ja eläimiä kohtaan.
  Silloin kasvattaja on se joilla pitäisi sitä kokeusta ja rodun tuntemusta olla, voida auttaa ja neuvoa pennunostajia tällaisissa tilanteissa.
  Valitettavasti näitä kasvatajia on harvassa jotka aikuisten oikeesti tietää ja tuntee kasvattamansa rodun ja niissä esiintyvät erikoispiirteet.

  Hyvät ihmset tutustukaa rotuun ennen kuin teette päätöksen sellaisen koiran hankkia.Ei vaan sen takia että näyttää kuvissa ihanalta tai se että naapurilla oli vuona yks ja kaks sellainen ja se oli maailman kiltein yksilö.
  Valitettavan usein se on se koira joka siinä siten kärsii ja pahimmassa tapauksessa lopetetaan koska on ihan ''hullu''
  En ole kyllä vielä koskaan nähnyt pentulaatikossa agressiivinen pentu joka kävisi sisaruksien päälle kuin yleinen syyttäjä ja oikeesti yrittäisi vahingoittaa/tappaa heitä,puhumatakaan pentu joka jo ihan pikkupentuna sanotaanpa vaikka noin 6 vk ikäinen kävisi kasvattajan,pennunostajan tai jonkun muun ihmisen kimppuun.

  Itse laumiksien omistajana niin ei voi muuta sanoo kuin kauheeta luettava ja pahin tässä on se kuin ei se edes ole koirien vika,he eivät ole uutta omistajansa valinnut. Ja häpeäksi on kaikki kasvattajat jotka oikeesti myyvät laumiksia johonkin kerrostaloon :(
  Se on vaan osoitus siitä että heillä ei ole mitään hajua mitä kasvattavat eikä sen myydyn pennun elämä voisi tulevaisuudessa vähempää kiinnostaa kunhan hän saa pennusta rahat pois.
  Tällaisille kasvattajille pitäisi eutanasia olla hyväksytty,lopetuspiikki persuksiin ja sillä selvä.

 • Paljon on hyvää asiaa kaikkilla,ja kaikki on oikeassa kun tarkastelee kommentteja joka kantilta.

  Mutta jos nyt kirjoitan jotain itsekkin meidän elämästä.

  -Meillä on keskiaasiankoira (laumanvartija) venäisen taustan omaava otimme (ostimme )koiran 4 kk vanhana imatralta nyt koira on yli 5 vuotias narttu.

  Meillä ei ole karjaa tai muuta kotieläimiä kuin me minä ja vaimoni,asumme rajan pinnassa muutamia kilometrejä venäjästä.

  Olemme ottaneet koiran joka varoittaa ulkopuolisista,lähinnaapuri on noin 600m päässä.Alue on vähän erämaistaseutua,naapureista on koirat viety pihalta narusta tai ketjusta harvase vuosi useammasta talosta.

  Pidämme koiran sisällä iltaisin ja öisin ja käytännössä valvomme päivällä suurimman osan koiraa kun on pihalla irti,häkkejä ja aitoja ei ole.Päivällä pitemmän aikaa olessa ulkona kytketään hihnaan terassille.

  Meillä on karhuja ollut useampana vuonna,ei voi joskus lähteä postia hakemaan kun karhu on syömässä viljaa vieressä pelolla,ei väistä ihmistä eikä näytä pelkäävän,30m päästä taloamme metsästäjät ampuivat eräänä vuonna karhun, terassilta on täysi näköyhteys useamman sadan metrin päähän.

  Koiramme oli noin 2 vuotias kun hääti karhua joka liikkui 1.5 viikkoa talon edustalla rapina ja örinä kuului ja puut taipuilivat kun karhu kirmaili pennun kanssa,ei huvittanut mennä huvikseen pihalle töllistelemään näimme tämän omasta ikkunasta.

  Erään kerran olin lähdössä postia hakemaan matkaa on 600m yhteensuuntaa,olin yksin tuolloin kerkisin omasta pihasta kävellä kun näin suden tulevan vastaan 200m paikkeilla,pysähdyin paikalleni susi haistoi ja varmasti näki ,pysähtyi ja kääntyi sinne mistä tulikin samantien eli väisti ihmistä.

  Koiramme on ollut useina kertoina eritilanteissa häätäjänä ja meille kertovana varottajana ylimääräisestä vaarasta,jopa äskettäin tuossa puoli kolmen aikaan yöllä oli auto tulossa pihaan,tämä on ainut talo tämäntien varressa,meille ei tule ketään tuttua yöllä,otin koiran hihnaan ja menin terassille koira toimi vartija koirana mallikkaasti,auto kääntyi tontin rajoilla ja lähti ,myös joskus on ajaneet puoleen väliin tietä ja nähneet talossa elämää ovat pakilla ajaneet hirveää vauhtia 200m-300m takaisin yleiselle tielle meiltä on yleiselle tielle matkaa 500m-600m.

  Koira näyttää olevan poikkeuksellisen kiintynyt meihin keskiaasialaiseksi,on totutettu kaupunkiin ja käytetään paljon kaupungissa ja vieraiden luona ollaan kylässä (monet on halunneet meidät kylään koiran kanssa yleensä ovat rivitaloja)

  Vartiointi vietti on hieman erinlainen kuin metsänelukoiden häätö,yllättävän toimiva on keskiaasilainen ja tilanteen ymmärtävä vaikka sen ei kuuluisi palvella tai mielistellä,aikaisempi koira meillä oli iso saksanpaimenkoira 60kg-65kg sekin kävi kiini metsän elukkaan jos pihalla oli muistuu mieleen kun kolme isoa hirveä talsi autojen vierellä keskellä pihaa,ja koira riippuu uroshirven kurkussa lentäen vaakana sivulta sivulle,eikä laskenut irti ennen kuin käski.

  Tämän nykyisen koiran murina ja olemus on hirvittävän paljon suurempi ja saa veret saisahtumaan.Tänne ei voi ottaa koiria tai koiraa ja jättää pihalle esim:seurakoiraa leikkimään se voi hävitä hyvinkin nopeasti omistajankin edestä.

  Varoituskyltit on tontin reunalla,naapurit tietävät koiran ja koira on käytännössä lähes aina silmän alla,tällaisia koiria varmaan pitäisi olla kaksi uros ja naaras,välillä oli vaikeaa kun ei voinut mennä hihnankaan kanssa oikein käyttämään koiraa tarpeillaan kun on karhut liian lähellä.Koko ajan sellaista varuillaan oloa ja kyttäämistä.

  Monikaan ei usko jos suuri karhu talsistaa pihamaasi ympärillä eikä väisty se saa ihmisen kovin mieteliääksi,viillikoirat olivat tässä viimeksi riesana tappoivat lampaita ja ne on petoja ne tappavat laumana takuulla koti laumanvartijan.

  Tätä koiraa on pidetty perheenjäsenenä ja se on poikkeuksellisen kiintynyt omistajiin,edes saksanpaimen koiramme ei ollut näin kiintynyt,vieraalla alueella tälläisen koiran ei pitäsi kovinkaan vartioida,meillä tämä vartioi ja tekee omia päätöksiä,joissakin tilanteissa kaukana kotoa on saattanut vieras täysin vieras henkilö tulla liian lähelle(mies)vaimoani jolloin vartio vietti on herännyt voimakkaaksi niin että toinen osa puoli joutuu ottamaan askeleen takaisin,käyttäisin sanaa (turvakoira).

  Nyt viimeksi muistuu mieleen kun koira oli auton kyydissä ja ovi hieman raollaan ollessani auton vierellä mies henkilö tuli lähelle ja huusi (kuulovamma joten huusi ) koiramme syttyi välittömästi mutta rauhoittui erittäin nopeasti,pidämme koiraamme kytkettynä (kiini) autossammekin vaaran välttämiseksi.

  No olisihan sitä vaikka miten paljon juttua ja tapahtumia myös kohtaus kun vieras(tuttava johon ei oltu tutustuttu koirankanssa paremmin) tuli omin luvin taloomme .

 • Toi on nimeen omaan koiran elämää :)
  Saa olla laumis,saa vahtia pihaa ja pitääkin vahtia koska se on heidän luontainen vaisto mutta sitten on samalla perheenjäsen ja rakas lemmikki. Ihanaaaaaaaaaa

  Meilläkin Tiffit (2 urosta)saavat olla ulkona aina kuin ollaan kotona ja näin kesäisin kuin ovi auki kulkevat sisään ulos miten heitä huvittaa.
  Toisella aavistuksen vahvempi vahtimisvietti kuin toisella mutta molemmat pitävät kyllä ulkopuoliset poissa pihasta.

  Meillä ei koskaan koirat vietä aikaa missään tarhassa mukavana pihaoristeena vaan elää perhenjäsenenä siinä missä joku pienempiki koira.
  Välillä kiipeilevät sohvaan nukkumaan tai lötköttää olkkarin lattialla illalla perheen keskellä ja moneesti iltaisi toinen tulee hetkeksi aikaa sänkyyn ja haluu omat iltarapsutukset.
  Molemmat ovat erittäi kiintyneet koko perheeseen ja varsinkin lapsiimme.
  Lapset saavat tehdä ihan mitä vaan.

  Vaikka maalla asutaan nin ei sentään niin malla että voisi pitää niitä vapaana ilman aitaa,toisin meillä on koko tontti aidattu ja se on iso.
  Vaikka tontti iso ja tilaa riittäisi vaikka mihin seikkailuihin nin pääsäntöisesti meidän molemmat äijät lötköilevät terassilla missä on ehdottomasti heidän mielestä paras paikka vahtia koska sieltä näkee ihan koko pihan ja meidän tie.

  Moneesti olen miettinyt mistä se johtuu että jotkut laumisomistajat valittavat että heidän koirat haukku erittäin paljo vaikka ei olisi mitään mitä vartioida tai haukkua,vaan haukkumisen ilosta????????

  Meidän herrat haukkuu vaan ja ainoastan syystä,joku tulee pihaan,hirvet kävelevät metässä tai joku muu eläin.Meilläpäin hyvin paljon hirviä ja peuroja.
  Ja tietysti ilosta kuin perheenväki tulee kotiin :)

  On se mukavaa että jotkut koirat pääsevät oikeesti oikeisiin koteihin ja saavat siellä toteutta itsensä laumiksena ja tehdä sitä mitä heidän luontainen vaisto on VARTIOIDA JA SUOJELLA.

 • sis sie et oo tosissas?!?!!? laumanvartia koira on jalostettu suojelemaan laumaansa eli jos tuntematon ihmine on tullu reviirille liian nopeesti ni se käy kiinni tai ekaks ainakii varottaa et "hei oot tullu liian nopeest laumaa et kuulu tänne" tyylisest meillä ainakii presa canario näyttää sen sillei et menee vieree ja näyttää hampaita :DD on aika moni lähteny mei pihalt jos ei oo aikasemmi tuttu eikä oo enää ovi myyjiikää näkyny :DD

 • "meillä ainakii presa canario näyttää sen sillei et menee vieree ja näyttää hampaita "

  Meillä tuo keskiaasilainen on sellainen ettei sen kanssa voi leikkiä,sitä ei hämätä mitenkään,esim:lähden autolla siis koira tuntee tietenkin auton,no tulen 2 minuutin päästä takaisin,vartio on jo päällä vaikka näkee auton,näkee ajajankin,vain haju pelastaa.

  -Jos koira on eteisessä ja menen ulos tulen miinuttin sisään takaisin yhdenäkin niin vartio kuvio on selvä.

  -tätä koiraa ei päästetä vartionti tilanteessa lähelle vierasta,vieraan on muutenkin vaikeaa päästä meille vaikka koira sidotaan kiini,koiraa ei voi pitää tuolloin irti,jos vieras kerkiään pihalle enään en voi aukaista ovea,tilanne on niin tulinen ettei parane yrittää livahtaa oven ja karmin välistä.

  Tämän koiran kanssa on ennakoitava tuleva,meille ei siis voi tulla ventovieras ja ovea emme edes halua aukaista vaaran välttämiseksi.

  Koira kertoo kun ilta tulee puolen kilometrin päästä, jos auto lähtee taloa kohti.

  Tämä koira on hemmetin tarkka,yöllä käy tarkistamassa kerran tai kahdesti nukummeko levollisesti,oven karmin kohdalla seisoo hahmo jähmettyneenä,tätä ei kuule kun kävelee,useimpien koirien askeleet kuuluu,tämä hiipii niin ettei voi kuulla.

  • Jos koira teitä tuojottaa ni mä ainakii varoisin xd varsinki jjos on iha jähmettyneeenä sillo se kertoo sitä et se aistii vaaraa xd


  • lknk kirjoitti:

   Jos koira teitä tuojottaa ni mä ainakii varoisin xd varsinki jjos on iha jähmettyneeenä sillo se kertoo sitä et se aistii vaaraa xd

   "os koira teitä tuojottaa ni mä ainakii varoisin xd varsinki jjos on iha jähmettyneeenä sillo se kertoo sitä et se aistii vaaraa xd"

   Eli se ei vaella vaan seisoo,tehnyt tätä koko ikänsä harvoin mutta joskus on sen kuono kiini lähes omassa naamassa tällöin on hiipinyt täysin viereen,toisinaan haistan hajun tuosta koirasta,(kyseessä on tuoksu koira)harvinainen ,siis koira tuoksuu karkille,tätä ei ole pystytty selvittämään missä tilanteessa tuoksuminen tapahtuu niitä voi olla eritilanteita.

   Kyseessä on siis tuoksukoira,ei haise koiralle niin kuin koirat yleensä.


 • Ap:n kysymykseen: ihmisiä on erilaisia ja esimerkiksi minä pidän muiden pelottelusta. Siksi minulla on laumis. Koska ihmisten tarpeet vaihtelevat näin, miksi kaikkien koirienkaan tulisi olla samanlaisia? Toisille sopii sylikoira, toiset tarvitsevat voimakkaan koiran joka raatelee syylliset.

  • Olet sukulaissielu kyllä minulle. Olen kasvattanut yhtä laumanvartijarotua jo 20 vuotta. Aina se näky vaan sykähdyttää, kun koirani pääsevät vähän "iholle". Saan siitä tyydytystä vaikka sitä ei saisi myöntää.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Olet sukulaissielu kyllä minulle. Olen kasvattanut yhtä laumanvartijarotua jo 20 vuotta. Aina se näky vaan sykähdyttää, kun koirani pääsevät vähän "iholle". Saan siitä tyydytystä vaikka sitä ei saisi myöntää.

   Sairasta, täysin sairasta. Kertoo hyvin mikä on näiden laumiskasvattajien psyyken kunto. Hyi hitto.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. En ymmärrä holokaustin kieltäjiä?

  Aivan sama kuin kieltäisi ettei 2 maailmansotaa ole ollutkaan. Onko heillä pimeä alue tuolta osin vai onko se tahallista kieltämistä. Jos myöntäisi se
  Maailman menoa
  462
  3575
 2. Seija Vaaherkumpu haastatteli Björn Wahlroosia

  YLE ykkösaamussa oli haastateltavana pankkiiri Björn Wahlroos. Haastattelijana toimi kokoomuksen luottotoimittaja Seija Vaaherkumpu. Haastettulu päät
  Maailman menoa
  42
  591
 3. Martina ei lähtenytkään Hankoo .

  Ihana Helsinki nyt. Yleensä ihana viikonloppu Hangossa. Sitruunasuolaa koneeseen ja menoksi.
  16
  412
 4. Missäs stebu

  Missäs stebu....
  13
  389