Vesijäähdytys, apua tartteen

feferr3r3

Terve vesijäähdytys hommia ajattelin aloitella jonkin ajan päästä, kun kellotamista pitäisi harjoittaa ja pelaamista. Eli olenko ihan mettässä esim tämän setin kanssa vai https://www.aquatuning.fi/shopping_cart.php/bkey/b7e82ac0ed45aca2b60fe749519e605a ? vai mitä. Netistä löytyy tietoja juu, mutta kaikki on yleensä sellaista turhaa tappelua eikä kukaan keskity itse asiaan. Melkein olen jo valmis ostamaan valmis settiä jos, joku ei nyt oikeasti auta mua.

5

488

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • keksa1

      Omaa ekaa jäähdytyksen tekoa kun miettii, niin kannattaa piirtää vaikka paperille koko setti minkä meinaa laittaa kiinni. Silleen tulee varmistettua, että liittimiä, letkua ja muuta roinaa on oikea määrä.

      Neljän tilauksen jälkeen ja 3kk odottelua, niin sain kaikki osat sopimaan yhteen.

      Itse sain osan kamoista lahjoituksena ja osan tilasin, niin soppa oli valmis. Joka helkkarin vekottimessa on erilaiset liittimet.

      Näyttis kans kiinni vesijäähyyn, niin ei tartte kuunnella sitä huutoa.

      Kun ostaa näyttiksen vesiblokin, niin kannattaa varmistaa, että blokki sopii just sun Club3d malliin, eikä ainoastaan ATIn referenssikorttiin. Nyt on 80€ arvosta turhaa kuparia hyllyssä....

      Ainoat isommat mokat mitä voi tehdä on että pumppu ei jaksa tuutata niin paljon, kun sulla on sitä vesikiertoa tai että lauhdutin on liian pieni. Isompi parempi

    • Kyllä nuo yhteensopivat ovat, mutta liittimiä on pikaisesti laskien 2kpl liian vähän.

      Itse olen myös sitä mieltä, että näyttis kannattaa ehdottomasti laittaa mukaan kiertoon. Pelkän prossun jäähdyttäminen vedellä on hölmön hommaa, sillä vähintään yhtä hyvään jäähdytystehoon ja hiljaisuuteen (monesti jopa parempaan) pääsee helpommalla ja edullisemmin hyvällä ilmajäähdytyksellä.
      Näyttikseen juuri on hankalampi saada riittävän tehokasta hiljaista ilmajäähyä ihan sen sijainnista johtuen, prossun kohdallahan on tilaa vaikka minkälaiselle jäähdytysratkaisulle.


      Sitten tuleekin ongelmaksi tuo jäähdytin (huom. EI lauhdutin, vaan jäähdytin tai kenno), joka ei ehkä riitäkään teholtaan. Jos slimmikenno pitää olla, niin ehkä ainoat hyvät ovat XSPC:n ja Swiftechin kennot, tosin tuota kokoa niistä ei taida olla. No, myöhemmin voi tietenkin lisätä toisen kennon vaikka kotelon ulkopuolelle.

      Tuosta vesisäiliostä en myoskään ole ollenkaan vakuuttunut. Voihan tuo olla rakenteeltaan parempi kuin itselläni oleva vastaavan näkoinen putkimalli, mutta ainakin omassani tuo sotki ainakin kaiken vähänkään kiertoon jäävän ilman pienenpieniksi kupliksi kiertoon. Ja pienetkin ilmakuplat kierrossa heikentävät jäähdytystehoa.
      Pistin sitten T-haaran ja ilmasin niin täydellisesti, ettei kierrossa todellakaan ole pienintäkään ilmakuplaa ja kierto on takuulla täysin umpinainen.
      Mielestäni koko vesisäiliö on ihan silkka turhake!

      Mihin muuten tarvitset letkunkiristimiä tuplamäärän karoihin nähden.

      ----------------------------------------------------------------------------------------------

      Ketju on kyllä siinä määrin vanha, että kysyjä on varmaankin jo tilannut vesilelunsa, mutta pistimpä tähän silti hieman omia mietteitäni.

      • Lisään vielä tuosta vesisäiliöstä. Ja muustakin.
        Siinä näyttää sentään olevan lähtö myös säiliön ylälosassa. Siihen kannattaa pistää kara ja pätkä letkua ja joku fillportti perään (esim. http://www.aquatuning.fi/product_info.php/info/p4617_Koolance-Fillport-G1-4--kierteell--ja-10mm-karaliittimell-.html joskin tuo on vähän ohkasemmalle letkulle) ja kun vesikierto on sammuksissa ja ilmaa kerääntyy säiliöön ja täyttöletkuun, niin täyttää sen vedellä niin täyteen kuin ikinä menee.
        Fillportillehan voi porata vaikka reiän kotelon kattoon, niin täyttö on kätevää.

        Vesikiertohan ei todellakaan tarvitse vähäisintäkään määrää ilmaa.
        Jotkut pelkäävät, että kiertoon tulee liikaa painetta,mutta tuo pelko on aivan Perusteeton. Vesi (kuten kaikki muutkin aineet) toki laajenevat lämmetessään, mutta tuo jäähdytysnesteen lämpötilan vaihtelu on kuitenkin max 20°, ja sen aiheuttaman lämpölaajenenisen verran letkut kyllä joustavat. Lisäksi pienestä ylipaineesta kierrossa ei ole muuta kuin hyötyä (kavitaatioriski pienenee).

        Muistathan, ettei vesijohtovettä kannata laittaa kiertoon ja tähän on monta syytä:
        1) vesijohtovedessä on epäpuhtauksia; sekä orgaanista ainesta että turhaa sakkaa aiheuttavia hitusia
        2) vesijohtovedessä on pirusti liuennutta ilmaa (josta, kuten orgaanisista aineksistakin tosin pääsee keittämällä). Veteen liuennut ilma taas vaikeuttaa järjestelmän ilmaamista ja auttaa myös osaltaa flooran lisääntymistä.
        3) vesijohtovesi johtaa sähköä siinä olevien mineraalien (lähinnä suolan) takia. Mineraalit myös edesauttavat korroosiota, mikäli kierrossa on käytössä eri metalleja

        Fiksuinta on käyttää apteekista saatavaa tislattua vettä taikka edullisempaa ihan tavarataloissa myytävää akkuvettä. Veteen lisättävät lisäaineet ovat lähinnä turhia tai jopa haitallisia (yleisin lisäaine glykoli tekee hallaa muoville, etenkin pleksille, ja ironista kyllä liian laimeana lähinnä lisää kasvustoa. Kasvuston tuhoamiseksi riittävän vahva glykoliseos taas on kokolailla huonompaa jäähdytykseen (ominaislämpökapasiteetti laskee).

        Tiedän, että juuri näistä asioista on jatkuvaa kiistelyä nestejäähdyttäjien keskuudessa, mutta väitän olevani se, joka on absoluuttisen oikeassa :)

        Nimimerkki keksa1:n aiheuttamia yhteensopivuusongelmia ei juurikaan ilmene kunnon nestejäähdytystarvikkeita myyvien osin kanssa. Lähes kaikki osat ovat nykyään varustettu G1/4-kierteellä, ja jollei näin ole, kierrekoko on yleensä mainittu. Poikkeavat kierteet ovat yleisimmät pumpuissa.
        Halpispaskavalmispaketeissa (kuten Thermaltaken valmistamissa) saattaa osat olla mitä sattuu. Vältä näitä, ja etenkin nimenomaisesti mainittua merkkiä. Hyvää ei saa halvalla (ellei sitten osaa etsiä käytettynä myytävien joukosta laatutavaraa, sitä kyllä löytyy mutta löytyy myös skeidaa).

        Letkukoko on kätevintä pitää koko kierrossa samana, niin ei tarvitse sekoilla niiden yhteensopivuuden kanssa. Alle 9.5mm letkua ei kannata käyttää ja isommasta taas ei ole juurikaan hyötyä (joskaan ei haittaakaan). Käytännössä järkevimmät letkukoot ovat sisähalkaisijaltaan 3/8" ( ≈10mm) tai 1/2" ( ≈13mm).

        Liittimet ovat sen verran edullisia, että niitä kannattaa tilata varmuudeksi hieman enemmän kuin tarve, ja miksei saman tien parit poikkeavilla kierteillä olevaakin (lähinnä G3/8, sillä G1/8-kierteellä olevia osia ei kannata vilkaistakaan).
        Liitintyyppi on pitkälti makuasia: toiset tykkää karaliittimistä ja toiset (kuten allekirjoittanut) ruuviliittimistä. Jos ruuviliittimiin päätyy, voi olla järkevää miettiä onko suora liitin välttämättä aina paras vaihtoehto, sillä joskus 90° kulma on paljon parempi. Mielestäni 45° kulmalla oleva liitin on myös useimmissa paikoissa kätevämpi kuin tavallinen suora liitin. Voi olla fiksua ostaa monenlaisia, ellei tarkkaan tiedä mitä tarvitsee tai jos (kuten todennäköistä on) myöhemmin muuttelee systeemiä.

        Aloittajalle kuitenkin vielä: esittämäsi osat sopivat yhteen ja pumppu on varmasti riittävän tehokas pienehköön (ja vähän isompaankin kuin sinulla on) nestekiertoon.


    • keksa1

      Itse en kyllä pitäisi vesisäiliötä turhakkeena. Jos se kierron pituus muuten jää lyhyeksi tai haluaa varautua myös erikoistilanteisiin, niin se ylimääräinen neste on ihan hyvä olla. Eipä riittänyt jäähdytys nyt kesällä, kun kämpässä on 45-astetta.

      Nyt on isompi säiliö ja voi helteellä huudattaa kahta näytönohjainta ja neljää peliclienttiä.

      • Säiliö tietenkin tasaa lämmönvaihtelua, mutta jos jäähdytysteho on riittämätön, säiliössä olevan nesteen lämpötila nousee väistämättä myöskin. Tähän taas ei auta mikään muu kuin parempi jäähdytys.

        Loppujenlopuksi 24/7 käytössä vesisäiliöstä siis ei ole mitään hyötyä, paitsi tietenkin jos pidät vesisäiliötä kotelon ulkopuolella ja siinä on myös jäähdytyssiilit (silloinhan sekin toimii jäähdyttimenä).
        Itse haluan kuitenkin, että kaikki romppeet sijaitsevat kotelon sisäpuolella.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      246
      2349
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      165
      1489
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      54
      1345
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1085
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1069
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      970
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      216
      961
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      865
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      699
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      680
    Aihe