Apuaaa!! :/

Tsinsu--

Moi

Mulla on ongelmia kun mun chinchilla on ostettu eläinkaupasta 7-kuukautisena ja se on nytte 9kk. Se ei oo tottunu käsittelyy ja se on siis tyttö. Silloin ku sil on kiima ni se on tosi äkänen mutta miten saisin sen opetettuu olemaan sylissä? Se säksättää ja ruikkii mun päälle ku yritän ottaa sitä syliin. Mä osaan ottaa ja pitää sitä niinku pitää mutta se hyppää ja rimpuilee aina pois sylistä. Olis kiva joskus pitää sitä yhdellä kädellä ja rapsutella toisella mutta se on toivotonta. Se tykkää kyllä kun rapsuttaa. Yleensä en välitä vaikka se ruikkii vaan otan sen sylii ja kun se on ollu nätisti sylissä palkitsen sen rusinalla (jota se rakastaa).. Oisko kellää ideoita?? ://

14

825

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • accd

   Tämä on melko yleistä eläinkauppaeläimillä. Niitä ei käsitellä silloin, kun kesyyntyminen tapahtuisi helpommin ja tässä on lopputulos.

   Älä pakota chinchillaa syliin. Pakottamalla saat vain chinchillan pelkäämään itseäsi, jolloin se ruikkii päälle ja pahimmillaan voi purra kunnolla. Syliin tulemisen pitäisi olla positiivinen asia chinchillalle.

   Laita käsi häkkiin ja anna sen tutkia rauhassa ja hiljalleen koitat ohjailla/houkutella sitä kädellesi tai se voi jopa itsekseen tulla siihen. Pidä kättä paikallaan niin kauan, että chinchilla tuntee olonsa siinä turvalliseksi. Tämän jälkeen voit hiljalleen koittaa, miten se reagoi käden liikuttamiseen/häntäotteeseen. Kesyttämiseen voi mennä kuukausikaupalla aikaa ja siitäkään huolimatta chinchillasi ei välttämättä tule viihtymään sylissä. Ole kärsivällinen ja etene chinchillan tahtiin. Hiljalleen varmasti luottamus paranee ja chinchillasi kesyyntyy. Toivottavasti ostat seuraava chinchillasi kasvattajalta (www.slcry.net löydät viralliset kasvattajat ja muutakin tietoa chinchilloista).

   Älä myöskään syötä paljoa rusinoita, mielummin älä ollenkaan. Ne sisältävät paljon sokeria ja voivat vahingoittaa chinchillan elimistöä. Näille ei muutenkaan sovi liiallinen herkuttelu. Esimerkiksi kerran viikossa voi antaa pienen (noin postimerkin kokoisen) palan mahdollisimman vähäsuolaista näkkäriä tai kuivattua voikukanlehteä. Esimerkiksi Bunnyn chinchillapelleteistä tykkäävät monet chinchillat ja niitä voi antaa herkkuna, samoin ohuita kuivattuja omenapuun oksia.

  • Tsintsin--

   moi, kiitos vinkistä (:

  • A

   Kaikki chinchillat ei koskaan opi pitämään sylissä olemisesta. Itelläni on nyt 12-v. chinchillatyttö, joka myös tykkää rapsutuksesta, muttei malta olla sylissä rapsuteltavana, ainoastaan tykkään pomppia ihmisten päälle mutta väistää kättä. Häkissä ollessaan antaa kyllä rapsuttaa. Kyllä tuon chinchillasi silti pitäisi oppia käsittelyä sietämään. Rauhallisin ja varmoin ottein vain, kyllä se siitä! =)

  • ronjaaw

   Sain kans just kaverilta chinchillan, kun hän ei itse jaksanut hoitaa sitä enään. Se on nyt meillä koeajalla, mutta mulla on ihan sama ongelma. Räpsy (chinchilla) on kylläkin jo noin 6 vuotias, että voiko sitä enään edes totuttaa syliin olemiseen kun on jo sen verran iäkäs herra .. ?

   • Anonyymi

    Kyllä sitä voi. Ikä on vaa tekosyy ettei tee jotain.


  • 2chinchillanomistaja

   Chinchillan opettamiseen tarvitaan todella paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. itselläni on sama ongelmma ja oma chinchillani puree itseni aina verille kun yritän ottaa sen pois häkistä!

  • accd

   Kyllä vanhempaakin chinchillaa voi kesyttää. Älkää pakottako niitä syliin, vaan antakaa chinchillojen rauhassa tutustua käteen ja tulla lopulta itse syliin. Pakottamalla saat chinchillan vaan pelkäämään enemmän. Mutta kuten mainittu, kaikki chinchillat eivät kesyynny sylipalleroiksi, vaan pitävät enemmän siitä omasta vapaudesta.

  • perttipenanen

   Pienessä tilassa mm. wc (muista laittaa pytty kiinni ja sähköjohdot eläimen ulottumattomiin) saa helpommin totutettua cincua itseensä.
   Istu cincun seuraksi lattialle, jollojn se saattaa tulla itse tekemään tuttavuutta kanssasi. Tässäkin tavassa saattaa kulua aikaa, mutta muista, että yleensä kärsivällisyys palkitaan.

   Jos cincu pelkää tulemista häkistä ulos ja tässä yhteydessä pissaa päällesi, usein cincut ovat intohimoisia hiekkakylpijöitä. Hiekkaastialla useasti cincun saa houkuteltua häkistä ulos, näinollen se alkaa yhdistämään häkistä tulon positiiviseen kokemukseen.

   Liiallisen sokerin syöttämisellä on ajateltu olevan yhteyttä diabeteksen (sokeritaudin) kanssa, joten mielummin ole syöttämättä rusinoita. Terveellisiäkin herkkuja on olemassa. Jos rusinoita välttämättä haluat antaa, pääsääntöisesti niitä kannattaa antaa esim.yksi cincun syntymäpäivänä, toinen jouluna.
   Kuivattu tumma vähäsuolainen leipä on huomattavasti parempi vaihtoehto, kuin rusina. Mielummin siis rusina pois kokonaan herkkulistalta.

  • Kärsivällinen0007

   Kärsivällisyys on hyve.

  • minka.l

   Oletko kokeillut antaa myös näkkäriä kun se on kiltisti?

  • Kokenut Omistaja

   Saimme tänään 2-v. beigen chinchilla herran joka on aivan tottumaton minkäänlaiseen kontaktiin ihmisen kanssa. Ennen Tea :n tuloa meillä on ollut 5 chinchillaa joista kolme on meillä Tea :n lisäksi kotona. Paras tapa on laittaa käsi häkkiin ja tarjota ruokaa mutta samalla pitää käsi ihan paikoillaan koko ajan. Älä ikinä tuijota chinchua suoraan silmiin vaan käännä pää sivulle ja pidä vaikka silmät kiinni sekä pää hieman kumartuneena. :)

   • pihi3

    Ja mikshän cincua ei saisi katsoa? :D


   • Mahristuttavaa
    pihi3 kirjoitti:

    Ja mikshän cincua ei saisi katsoa? :D

    Jotkut eläimet kokee tuijjottamisen uhkana ja varsinkin jos on ujo sinsu niin varmasti ahdistuu silmiin tuijjottelusta


  • Anonyymi

   chinchillat eivät tykkää olla sylissä tai niinku se ei oo niitten lempi puuhaa mutta kaikki chinchillat ei ole samanlaisia :)

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martinan kisa (asialliset kommentit)

   Yksi, ikuinen umpityperien ketjujen aloittaja.. voidaanko tehdä joka kerta ilmoitus moderaattorille.. josko katoais bittiavaruuteen.. Mutta siis: uinn
   Kotimaiset julkkisjuorut
   629
   5580
  2. STEFULLA OLI KOVA IKÄVÄ SOFIAA!

   Lennätti naisen Hankoon koko juhannuksen ajan ! Tosi rakkautta ilmassa. Taisi tulla kihlat ja häitä vietetään !
   Kotimaiset julkkisjuorut
   110
   3724
  3. Martina kisan kärjessä

   Kisa on käynnissä. Käsipohjauinti vetää kisaajien kädet hapoille. Martinan ranne on jo kivulias.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   235
   1940
  4. Martinan kootut selitykset ketju virallinen

   Join vettä - kusin samantien alleni. Otin energiaa -oksensin. Vatsakrampit söi mun kaikki voimat.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   260
   1478
  5. Voitko mies vähän valaista

   mikä meidän tilanne on tällä hetkellä? Kannattaako enää ottaa yhteyttä vai menikö tilaisuus jo ohi?
   Ikävä
   131
   1408
  6. Tuletteko/tulitteko ikävöimäsi

   Kanssa hyvin juttuun? Ymmärsittekö toisianne? Sovitteko yhteen?
   Ikävä
   114
   1395
  7. Kyllä jään aina miettii

   Miks tää meni näin.. En ymmärrä sua.
   Ikävä
   57
   1097
  8. Mara kisoissa ensiapuun

   Hoiperteli maaliin ja joutui suoraan ensiapuun. Siis mitä järkeä on rääkätä itseään tuolla tavalla? Mikä tuota naista vaivaa kun pitää päteä vielä tuo
   Kotimaiset julkkisjuorut
   129
   1016
  9. Martina keskeytti heti, tämä on ilon päivä

   😁 Suomi24 sen tiesi. Martina keskeytti kolmen kilometrin kohdalla. 😁
   Kotimaiset julkkisjuorut
   32
   958
  Aihe