Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Salametsästyksen haitat

ilvesahmakarhususi

Mitkä ovat salapyynnin haitat? miten se vaikuttaa suomen luontoon? Mitä tapahtuisi jos suurpedot katoaisivat/ kannat vähenesivät rajusti esim. juuri metsästyksen takia?
Mitä hyötyä suurpedoista on?
Minkälainen tehtävä niillä on luonnossa?
Ja mitä itse ajattelet salapyynnistä?
ja mielellään enemmän ilveksistä, karhuista ja ahmoista ja niiden metsästyksestä. Sudista löytyy paljon tietoa mutta näistä muista vähemmän.
Esitelmää olen tekemässä sen takia vain kyselen.

3

175

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuossa alkua

      Yksinkertaistaen, salapyynnin haitat luonnolle ovat toki mitättömät, ihminen kun on muutenkin ottanut suurpetojen tehtävät itselleen. Ihminen säätelee riistakantoja suurpetojen sijasta, se taas on sikäli helpompaa, kun ei tule suurpetojen aiheuttamia haittoja. Haittoja tulisi jos esim. hirvikantaa säätelisi pelkästään sudet, niitä kun tarvittaisiin tuhansia nykyisen hirvikannan säätelyyn.

      Ihminen on pelkästään nykyisenlaisella olemassaolollaan vinouttanut eläinkantoja niin että metsästystä tarvitaan eläinkantojen säätelyssä. Ilves on lisääntynyt muutamassa vuosikymmenessä valtavasti ja liian tiheä kanta ei ole hyväksi, koska tauti pyyhkii sen silloin usein tehokkaasti hyvinkin pieneksi. Luonnon omat säätelymekanismit kun ovat aika dramaattisia, tokihan ne toimivat mutta silloin mennään aina ääripäästä toiseen. Metsästyksellä voidaan pitää kanta elinvoimaisena ilman että käydään aina pohjilla.

    • lassojoeoepoe

      Salapyynti maailmanlaajuisesti on uhka monelle eläinlajille, ja paikoin sitä on vaikea saada kuriin. Esim. sarvikuonoja ja norsuja Afrikassa, tiikereitä ja lumileopardeja Aasiassa salapyydetään järjestelmällisesti ja tässä rikollisuudessa liikkuu isot rahat.

      Suomessa salametsästys ei nykyään liene niin yleistä kuin aiemmin, mutta esim. suurpetojen, lähinnä suden kohdalla se hankaloittaa entisestään hallittua kannanhoitoa, kun kannan pienentyessä ei lupia voida antaa "häiriötä aiheuttavien yksilöiden" tappamiseen.

      Suurpetojen "hyödyt", jos niitä kaipaa, liittynevät lähinnä luonnon perinteiden kiertokulun ylläpitoon, toisten eläinten kantojen säätelyyn ja ihmiselle esteettisiin ja tunnearvoihin.
      Sudet ja ilvekset säätelevät paitsi hirvieläinten, myös monien pienpetojen kantoja. Ketut ja supikoirat vähenevät ainakin jonkun verran suurpetojen yleistyessä alueella. Tämä taas helpottaa ainakin hieman niiden saaliseläinten elämää.
      Toisaalta jotkut lajit ovat tottuneet selvimään luonnossa suurilta osin suurpedoilta jääneiden haaskojen turvin, kuten esim. korpit, ketut, kotkat, ja itsekin suurpedoksi luettava ahma. Monille Suomessa talvehtiville eläimille haaskat ovat välttämättömiä talvista selviytymiseksi.

      Toisaalta myös ihmisen jäljiltä maastossa on raatoja, varsinkin liikenteen jäljiltä, joita monet lajit ovat oppineetkin etsimään. Myös metsästyksen jäljiltä jää hieman syötävää, varsinkin syksyllä.
      Mitään hirveää ekokatastrofia suurpetojen puuttuminen ei varmaan aiheuttaisi, mutta toisaalta kunhan niiden kanssa totuttaisiin elämään eikä kantojen anneta aivan rajoituksitta kasvaa, niin haittojen lisäksi myös erinäisiä hyötyjä on saatavissa.

      Myös metsästäjät osittain myöntänevät että suurpetojahti on hieno elämys, eikä sitä yleensä tehdä pelkästään haittojen ehkäisemiseksi. Karhuntalja seinällä sopisi varmaan monelle.

      Kansainväliset luonnonsuojelusopimukset ja EUn lainsäädäntö toisaalta vaativat monimuotoisuuden säilyttämistä ja suurpedot kuuluvat muun lajiston joukkoon. Nämä vaatimukset joudutaan ottamaan huomioon, vaikka joskus esim. poliittinen suuntaus olisikin "suurpetokriittinen".

      Hirvien tai kanalintujen salametsästys ei pääasiassa aiheuttane kovin pahoja haittoja, tosin rahaa päätyy rikollisille kun myyvät lihaa tai turkkeja laittomasti veroja maksamatta.
      Paikoin tietysti heikkojen kanalintukantojen salametsästys saattaisi aiheuttaa ainakin lyhytaikaista kantojen laskua, mikäli soitimelta ammutaan liikaa yksilöitä tms.
      Mahdollisesti esim. metsäpeuroja on ammuttu myös laittomasti, mikä saattaisi olla osasyy kannan nykyiseen laskuun.

    • Kattokaa ny kummiski

      Tänään Poliisi-TV:ssä TV2:selta 22:05 tulee salametsästyksestä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      71
      2338
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2113
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1738
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1547
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1475
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1439
    8. 52
      1298
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      75
      1258
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe