Miten tarkasti rakennuslupakuvia pitää noudattaa?

kuvat eivät täsmää

Kun on myönnetty rakennuslupa ja kuvat leimattu ja rakennetaan sen luvan perusteella rakennus, niin saako niistä kuvista poiketa mitenkä paljon ilmoittamatta esim. rakennusvalvontaan? Entäs jos muutokset ovat selvästi rakentamismääräysten vastaiset tai poikkeama on huomattava?

17

9451

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Muuttomies-72

      Saat toki poiketa suunnitelmista mutta sinun on silloin toimitettava rakennusvalvontaan kuvat jotka ovat nimellä "rakennusaikainen muutos". Nämä leimataan ja ne muuttuvat silloin virallisiksi kuviksi. Ne eivät kuitenkaan oikeuta rakennusmääräyksistä poikkeamiseen jos ei tuohon poikkeamaan saa samalla lupaa.
      Mikä sitten on sen kokoinen muutos joka pitää ilmoittaa? Ainakin kaikki rakennuksen pinta-aloihin liittyvät muutokset, julkisivun aukotuksen ja värien muutokset, rakennuksen päämittojen muutokset, rakennuksen sijainnin tai korkeusaseman muutokset yms. ovat ilmoitettavia. Pienistä muutoksista ei kantavissa sisäseinissä, sisäovien paikoissa, kalusteissa tai vähäisistä muutoksista rakenteissa ei välttämättä noita aina vaadita. Mutta kannattaa varmistaa rakennustarkastajalta, mikä on hänen kantansa.

    • katteellinen

      Kerro toki tarkemmin mikä naapurin mökissä harmittaa? Määräyksiä tulee tietty noudattaa mutta muuten "rakennusaikainen muutos" nimen alla saa tehdä paljon!

    • kuvat eivät täsmää

      Ei ole naapurinmökissä mitään vikaa.:D Mutta ostamassamme asunnossa on jotain pientä. Saamamme lupakuvat on ok, mutta asuntoa ei ole rakennettu kuvien mukaan joiltakin osin. Esim. portaat ovat ihan toisenlaiset ja määräysten vastaisetkin. Raitisilma otetaan kuvista poiketen katolta viemärituuletuksen vierestä, joka ilmeisesti on myös vasten määräyksiä. Jotain venttiilejä puuttuu ja viemäröinnit tehty toisin kuin kuvissa.
      Jos nyt ilmoitettaisiin rakennusvalvontaan nuo muutokset, niin joutuuko siitä maksamaan jotain? Tai käskevätkö muuttamaan muutokset kuvien mukaisiksi?

      • Pohojalaanen2

        Tähän ikään on tullut ostettua ja katsottua muutama asunto ja talo. Ei ole tainnut olla ainuttakaan joka olisi ollut piirustusten mukaan tehty. Jopa kokonaisia seiniä on puuttunut.

        Ei kait tuo haittaa. Määräyksiä on tietenkin noudatettava. Niiden kiertäminen saattaa tuoda enemmänkin ongelmia ja kustannuksia.


      • Jotain tällasta?

        Kai sää otit huomioon hinnassa nuo eroavuudet lupakuvien ja todellisuuden välillä?

        PS. Minulle kerrottuna muistelen lopputarkastuksessa erään kunnanrakennusmestarin sanoneen jossainpäin jotenkin näin:

        "Eihän tää ole ollenkaan lupakuvien mukainen? No piirrä(tä) uudet niin leimataan ne."

        Tosin ei se rakentaja tainnut uusia kuvia toimittaa leimattavaksi.
        Saa nähdä, miten käy jos joskus ryhtyy myymään taloa?


    • katteellinen

      kuinka vanha talo? se kai ratkaisee eli jos suht uus ja sitä kautta rakentaja vielä olemassa niin kai joku vastuu tollaisissa on? Määräysten vastaisia kun ovat.

    • Rautalammilla on menossa case, jossa uhkana talon purkaminen. Oli kuulemma sen verran merkittäviä poikkeamia, ettei voinut saada lupaa edes jälkikäteen. Toisessa ääripäässä ei aiheuta mitään toimenpiteitä. Ja kaikki variaatiot tuosta väliltä mahdollisia.
      Tyypillisintä lienee, että loppukatselmukseen kun toimittaa päivitetyt kuvat, niin kunnan miehet kirjaa muutokset ja se siitä sitten.

    • kuvat eivät täsmää

      Osa muutoksista onkin päivitetty kuviin, mutta selkeiden rakennusvirheiden osalta ei kuvia ole päivitetty. Rakennuksessa on loppukatselmus suoritettu ja rakennusvirheineen päivineen kaikki on hyväksytty. Talo on ihan uusi ja rakentaja vetoaa tuohon, että sehän on rakennustarkastajan hyväksymä eikä virheitä korjata.

      Sen tiedän, että nykyään kustannussyistä oijotaan vähän mutkia suoriksi rakentamisvaiheessa ja rakennetaan paljon sutta ja sekundaa, mutta uskomatonta, että rakennusvalvonta vielä antaa siunauksensa virheellisille rakennuksille hyväksymällä ihan selvät rakennusvirheet ja hyvän rakennustavan vastaisesti rakennetut rakennukset.

      • rak.tark.

        Rakennustarkastajan lopputarkastus ei vapauta rakentaa vastuusta millään lailla.


      • R-R-R
        rak.tark. kirjoitti:

        Rakennustarkastajan lopputarkastus ei vapauta rakentaa vastuusta millään lailla.

        NImenomaan. Muutenhan kaikki laittomat ja määräysten vastaiset "viritykset" muuttuisivatkin äkkiä laillisiksi jos ne on onnistuttu piilottamaan niin hyvin että niitä ei lopputarkastuksessa ole havaittu.


    • sdtsurtu

      Ettet vain olisi itse tullut piirtäneeksi kuvat, jotka eivät ole paikkaansapitäviä? Kannattaakin olla huolestunut, nimittäin ne lupapaperit säilytetään rakennusvalvonnassa hamaan tulevaisuuteen saakka.

    • tutustumisen arvoa

      kateelliset naapurit kyllä pitävät vaaituskoneen ja ikkunoista väijymisellä rakennusviranomaiset ajantasalla ... Suomi on kyllä maa missä kateus voittaa kiimankin :) ikävä kyllä

      • ladetsy

        Tuo on kyllä totta!!! Melkein kaikki laittomat rakennukset tai laajennukset tulevat ilmi kun naapurit siitä ilmoittaa rakennusvalvontaa. Saatta tulla esim. riitaa ja sitten soitetaan rakennustarkastajalle ja kysytään oliko sille ja sille lupa...


      • Joku raja sentään
        ladetsy kirjoitti:

        Tuo on kyllä totta!!! Melkein kaikki laittomat rakennukset tai laajennukset tulevat ilmi kun naapurit siitä ilmoittaa rakennusvalvontaa. Saatta tulla esim. riitaa ja sitten soitetaan rakennustarkastajalle ja kysytään oliko sille ja sille lupa...

        Varmaankin näin, mutta sopia kysyykin, että mikä on estänyt hakemasta rakennuslupaa???


    • julkkisvalittajana

      Joo, taisi joskus helsingin sanomissakin olla juttua, "kateelliset naapurit tekevät rakennusvalvonnan työt". Taitaa olla harva noista kateellisista, joka haluisi nimensä mainittavan julkisuudessa?

      yleensä tavis valittaa julkkiksen hankkeesta, harvoin toisinpäin... Seiska vois kiinnostuu!

    • julkkisvahti

      kateellinen julkimo, kerro lisää? ei taida ko. julkimo paljoa välittää julkisuuskuvastaan?

    • öljgjbgf.

      Ei se ole kateutta jos haluaa että kaikkia kohdellaan tasavertaisesti tai se ettei halua heikentää omia asuinolojaan laittomilla rakennuksila tai rakennelmilla kuten vaikkapa valtavalla aallonmurtajalla aivan oman mökkirannan kupeessa.

      Alkuperäiseen aiheeseen kommentoisin että laittomia tai määräysten vastaisia muutoksia ei varmasti hyväksytä jälkikäteen sen paremmin kuin alunperinkään. Jos rakennus on uudehko, niin rakentaja on vastuussa virheistä ja velvollinen korjaamaan. Samoin jos muutokset ovat laillisia, niin rakentaja vastaa muutoskuvien toimittamisesta rakennusvalvontaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      450
      4849
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1732
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1468
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1359
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      23
      1337
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1218
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1075
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1010
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      895
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      859
    Aihe