Vihreän ja punaisen jäähdytysnesteen sakkautuminen

t65

Paljon varoitellaan, että jos punaista ja vihreää jäähdytysnestettä sekoittaa keskenään, ne sakkautuvat. Otetaanpa taas asiaan hieman kantaa. Jos olen ymmärtänyt oikein, sanotaan lisäaineistuksen aiheuttavan sakkautumisvaaran.

Tein pienen koktailin. Otin läpinäkyvän pullon ja sekoitin siihen seuraavat aineet:
- 7/20 vihreää Crystal jäähdytysnestettä, etyleeniglykoli, myös alumiinia sisältäviin moottoreihin sopiva.
- 1/4 Zero Red jäähdytysnestettä, taitaa olla jonkin sortin G12 (vai G12 ?), myöskin moderni neste, etyleeniglykoli, taitaa olla melko yleisesti käytetty.
- 2/5 kraanavettä.

Sekoittelin nesteet hyvin keskenään, mutta sakkaa ei näkynyt. Kuumensin sitten seoksen noin 90 C asteeseen ja pidin sen siinä lämmössä kymmenisen minuuttia. Pullo on käsittelyn jäljiltä ollut pöytäni kulmalla nyt vuorokauden, mutta mitään sakkaan viittaavaa ei näy. Myöskään peloteltua hyytelöitymistä ei ilmene.

En nyt ihan tällä puheella kehota ketään toistamaan testiä syylärissä, mutta ainakin tässä tapauksessa sakkautuminen loisti poissaolollaan. Onhan mahdollista, että sakkautuminen tapahtuisi:
- joillain toisilla nesteillä
- paineen alla
- ajan kuluessa
- kun seos joutuu tekemisiin syylärin ja moottorin materiaalien kanssa
- vesipumpulla vispattuna
- joillain muilla ehdoilla.

Mutta ottakaapa kantaa, jos joku sattuu tietämään sakkautumisen anatomiasta jotain syvällisempää. Paljonhan niitä liikkuu tarinoita, että nesteet ovat sakkautuneet sekoittamisen jälkeen; jotain perää asiassa pitäisi olla.

Asia erikseen taitaa olla, että VAGgineiden tiivisteiden väitetään ottavan nokkiinsa kaikista muista paitsi G12 tai paremmasta. Mikä sitten lienee totuus siinäkään asiassa...

22

31574

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • t65

      Jaha, tämä testini on näemmä mykistävää laatua. Eikö tätä nyt tosissaan ole kukaan muu kokeillut? Huoltomiesten väitteiden varassako tässä eletään? Jos pelkkiä hämäriä väittämiä uskotaan, niin se on melkein sama kuin katsottaisiin oikeat nestelaadut aamukahvin vaahdon käyttäytymisestä ja heitettäisiin perään hurskaat polvirukoukset. Jotain tukea väitteiden taustalle olisi kiva saada. Eli fysikaaliset tai kemialliset perustelut pöytään, silvuplee!

      Ei näy sakkaa vieläkään, ja hieman alkaa epäilyttää ettei ehkä tulekaan.

      • Samaa tyyppiä

        Ei kai se sakkaudu, jos sotket kahta etyleeniglykolia keskenään? Teepä uusi testi laittamalla etyleeni- ja propyleeniglykolia sekaisin.


    • t65

      Eli kaikki varoittelu punaisen ja viheriäisen nesteen sekoittamisesta on ollut turhaa; pitää vain huolehtia että ei sekoita propyleeniglykolia ja etyleeniglykolia keskenään? Ja G12 ynnä korkeammat G:eet ovat pelkkää markkinamiesten sumutusta?

    • Ters

      Kyllä ne sakkautuu, erittäin tehokkaastikin, se ei vaan tapahtu välittömästi.
      Myös esimerkiksi GM:n Dexcoolilla on vuosien mittaan raportoitu ja dokumentoi sakkautumisongelmia jo pelkästään hapen kanssa reagoinnista(google Dexcool problems / lawsuit / fail jne).

      Pitää myös muistaa että punaiset ovat pitkälti Longlife tavaraa(5-10 vuotta uusimatta), kun vihreät voivat menettää korroosioestonsa jo muutamassa vuodessa.
      On myös punaisia jotka luvataan olevan "yhteensopivia kaikkien kanssa", esim valvoline markkinoi tälläistä. Niin ja punaisestakin on eri yhdistelmiä jotka eivät ole yhteensopivia muiden punaisten kanssa, esim PSA ryhmällä oli tälläistä(G33? ei voi muistaa).

      Nyrkkisääntönä silti, elkää sekoittako. Osa kestää sekoittamista, osa taas ei kestä.
      Ero tulee sen kautta että koostumukset jakautuu tiivistettynä kolmeen ryhmään, glykolipohjaiset, orgaaniset(OAT) ja hybridi orgaaniset(HOAT).

      • 11 + 7

        >> Nyrkkisääntönä silti, elkää sekoittako. Osa kestää sekoittamista, osa taas ei kestä.
        Ero tulee sen kautta että koostumukset jakautuu tiivistettynä kolmeen ryhmään, glykolipohjaiset, orgaaniset(OAT) ja hybridi orgaaniset(HOAT).

        Mikähän on oikea neste MB W202 - 220D moottoriin, valmistettu vuosina 1994 - 1999 tai 2000 saakka. Auton aapinen ei erikseen mainitse nestetyyppiä. Muuan mekaanikko aikoinaan sanoi ettei erivärisiä kannata sekoittaa vaikka teoriassa sopisivatkin keskenään, sillä väri muuttuu liejun väriseksi.


    • Minulla on 420 000 km 22 vuoden aikana ajettu 1,4 litrainen bensa-auto.

      Jäähdyttimen tyhjennystulppa pikkuisen vuotaa, on kosteana. Joudun aina joskus lisäämään nestettä, milloin minkäkin väristä sattuu purkissa olemaan. Kerran taisi neteet vaihtua kokonaankin, kun lämmityslaitteen letku petti sen päälle valuneen öljyn turvottamana.

      Koskaan ei ole nesteet sakkautuneet ja väri on epämääräinen, mutta kirkas. Jäähdytys ja lämmityslaite toimii OK. Pakkasnesteen laimennukseen olen käyttänyt tavallista kraanavettä.

      Pidänkin tuota keskenään sopimattomuutta nestekauppiaitten myynninedistämisenä samoten kuin nesteen tarpeetonta vaihtoakin.
      Jos ne olisivat muuta, nii olisi kyllä jo näillä kilometreillä ja vuosilla pitänyt jotakin haittoja ilmetä.

    • Fars

      Köh, väri ei tosiaan kerro mitä nestettä kyseessä on oikeasti. Esimerkiksi etyneeliglykoliakin saa punaisena, keltaisena ja vihreänä riippuen valmistajasta. Totalin "perinteinen vihreä" on esimeriksi sinistä.
      Kuten aikaisemmin mainittu, hyvin monet menevät keskenään yhteen. Mutta on tyyppejäkin jotka eivät todellakaan sekoitu. Sekoittuessaan voi tulla mm. sakkautumista, korroosionesto ei toimikaan tai jopa elektrogalvaanistakorroosiota alkaa ilmetä.
      Niitä on myös jäähdyysnestetyyppejä jotka _eivät_ sovi yhteen alumiinisen lohkon tai kannen kanssa, vaan ajan kanssa aiheuttavat tuhoa näille.
      Jäähdytysneste myös monesti hoitelee mm. vesipumpun voitelun, että tämäkin on voitu laskea huomioon.

      Se että omakohtaisesti on selvinnyt ilman silminnähtäviä haittoja ei vielä tarkoita että yleistää kannattaisi. Liian monta pösöä olen joutunut puhdistaa siitä majoneesista mitä on tullut kun heidän nesteitään on sekoitettu muihin.
      Esimerkkinä vaikkapa http://i12.photobucket.com/albums/a212/NTL1991/Bravada/Picture002.jpg

      • Fars

        Lisätään vielä että "nesteiden tarpeeton vaihto". Esimerkiksi etyneeliglykoli ei tosiaan vanhene ajan kanssa, mutta korroosionesto lisäaineet menetävät toimintansa muutamassa vuodessa. Sen takia suositeltu vaihtoväli vihreille on se pari vuotta.


    • Älkää sotkeko vihreetä ja punaista keskenään.Poikani teki sen erehdyksessä,kun ei tiennyt autossaan olevan punaista ja lisäsi siihen vihreetä.Tuloksena oli sakkautuminen ja kone tukossa.Vesi ei enään kiertänyt ja auton moottorin lämpötilat rupes nouseen.Pirunmoinen pesu ja uudet aineet koneeseen. Eli nyt on sit testattu syylärissäkin ja huonoin tuloksin.

      • Anonyymi

        Missä autoliikkeessä poikasi on töissä?
        oman myynnin edistämistä tuo.
        ottaako huollossa olevien autojen suodattimet omaan tai kaverin autoon, ja puhdistaa huollossa olevan auton suodattimet.
        Tätäkin moni huolto tekee


    • Jomne

      Oleellisin ero on inhibiitissä. Punaset on silikaattivapaita ja sinne sotkettaessa silikaattipitoista inhibiiittiä aiheutuu metallipinnoilla epämääräinen silikaattisuojaus, joka taas saa aikaan kiihtyvän korroosion. Ongelma ei niinkään ole liuosten keskenään muodostamaa, vaan inhibiittien keskinäisestä vuorvaikutuksesta syntyneen epästabiilin korroosiosuojauksen aiheuttama kiihtynyt korroosio. Tästä luonnollisesti syntyy korroosiosakkaa, joka ensin tukkii paikkoja ja heikentää jäähdytystä ja lopulta syö materiaalit puhki. Älkää nyt missään tapauksessa sotkeko punasta ja vihereeta/sinistä jos ette varmista erikseen niiden yhteensopivuutta. (jutun avauksen testi ei kerro mitään)

    • VAG...>
    • ei koktailia

      Kyllä ne molemmat toimii syylärissä ihan oikein, muistat vaan lisätessäsi ettet laita sitä sinistä syylärin yläosaan vaan alaosaan, samaten sitä punaista et laita syylärin alaosaan vaan yäosaan, kas kun syyläri on yäosastaan kuumempi kuin alaosa.

    • Paineko

      Jos punaisen sekaan on mennyt desi pari vihreää niin onko hätä ja kiire toimia?

    • sekopainesakka

      Siis jos crystal punainen ja vihreä sekaisin niin että desi pari voi olla vihreää?

    • dataa kiitos

      Miten akuutti tilanne ja sakkaako jo ja pitääkö huuhtoa?

    • puna+vihreä?

      Eikö kukaan täällä tiedä onko kiire?

      • asentaja 66

        Noin pieni määrä ei tee mitään.


    • trubura

      Ainoa oikea totuus on se että älkää sekoittako edes yhtä desiä punaista ja vihreää..
      Tai, sekoittaa saa, mutta voi sitä kiroilun määrää..
      Punainen neste on tarkoitettu lähinnä vain alumiinivalu lohkoille.
      Mutta koskaan ei erivärisiä nesteitä keskenään.

    • kokkeiltu

      Kyllä jämpti on näin. Siis että älkää sekoittako.
      Laitoin pimeässä volvon dieselkoneeseen vihreää nestettä täytökssi. Paisuntasäiliössä ei näkynyt olevan mitään. Vajaan litran lorottelin ja noin 60 km ajon jälkeen kone tursasti nesteet ulos. Näkyi olevan punaista nestettä. Eihän se rauhoittunut ennen kuin huuhtelin koko järjestelmän.
      Varaosaliikkeestä sain syylärin pesunestettä ja sitä vain säälimättä sisuksiin ja vesipesua perään. Sitten uudet nesteet. Taas toimii.

    • dsgsdg

      Miksei noita korroosionestoaineita myydä erikseen ja niitä voisi vaan lurautella muutaman vuoden välein vähän lisää soppaan, sen sijaan että vaihdetaan muuten muilta ominaisuuksiltaan kelvot nesteet pois ja rasitetaan ongelmajätteiden käsittelylaitoksia.

    • Anonyymi

      Panin pienen määrän punaista sinisen sekaan1litran meneekö moottori.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      223
      3460
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2181
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2081
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1955
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      80
      1630
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1257
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe