Poromiehet syyniin !

Lakia kunnioitettav!

Nyt kaikki poronhoitoalueella liikkuvat olkaa tarkkana, suurpetotappajat lähtee liikkeelle kun karhut heräävät uniltaan. Lainvalvojille suuriapu jos joitakin sala-ampuja rikollisia saataisiin heti kiinni.

75

2400

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Alli Kuusi

      Kannatetaan, harvinaisten petojen rääkkääjät tuomiolle!

    • Lasso-Lassi

      Susia, ilveksiä, ahmoja sekä karhuja pitää siirtää poronhoitoalueelle tasapainottaa porolaumojen liikakasvua, luonnonmukaisesti, kun poromiehiltä ei onnistu, jäkälä on jo loppunut suurilta-aloilta. Keski-Eurooppaan voisi mainostaa poronhoitoaluetta missä voisi itse kaataa laillisesti ylimääräisiä poroja, valtiokin hyötyisi lupamaksulla ja ei tarvitse tehdä muuta kuin rahastaa. Metsähallitus, kehittäkääpä ideaa, niin alkaa Euroja virrata lisää parantamaan Lapin elinkeinoja.

    • paras poro=kuollut

      Ja jos löydätte poronraatoja metsästä, mikä on aina iloinen asia, niin älkää vain ilmoittako niistä kenellekkään. Korvat ja kaulapannat pois polkee ne syvälle suohon, ettei niitä kukaan löydä ja jos viitsii vielä ropin haudata niin aina paranee. Näin säästyy yhteisiä veromarkkoja.

      • Luupäihin kyllästyny

        Kannatetaan


      • minä vaan

        niistähän saa löytöpalkkion jos ilmoittaa jollekkin poromiehelle.


    • Niyah

      Voi jösses taas kun kateuttaa vai mitä lie??
      Todennäköisesti tämänkin ketjun moottoriturvat on poromiehen ammatista mitään tietämättömiä. Poromiehen ammatti on varmaan yksi suomenkin vanhimpia ja omalla tavallaan rankimpia...sivusta ollut kunnia ja ilo saada seurata heidän arkeaan silloin tällöin. Jokaisella teilläkin(sekä pullamössö toimistotyöläisellä siistissä sisätyössään) tulisi parin päivän jälkeen äitiä ikävä kun muutaman työpäivän mukana olisitte...Ja tuo ajatus että jokainen poromies on suurpetotappaja, GIVE ME A BREAK!! Huoh...no luupäitä on moneen junaan...kyynel sille.

      • A-Slak

        Heinäkenkäkö se siellä inisee?


      • Poromies Höpömies

        Siitä on kyllä aikaa kun poronhoito oli oikea ja tarpellinen elinkeino !
        Joutais mokoma harrastus lopettaa lakisääteisesti .
        Semminkin kun yksikään poromies ei osaa edes hiihtää .
        kehtaavat vielä puhua perinteisestä ammatista ,,


      • Ei paskan puhuja

        Sinä poromioesten touhuja sivusta seurannut ett taida tietää kunnon työn teosta mitään jos väität poron hoitoa nykypäivänä rankimmaksi hommaksi. Mitä tekee poromies kesällä , laskee poronsa luontoon toisten ihmisten riesaksi ja mitä talvella , ruokkii porojaan rehupalloilla aitaukseen . Ihmetellä täytyy mikä tekee kyseisestä hommasta niin raskasta . Ymmärrän että kyseiseen hommaan kuuluu rehupallojen tekoa , mutta nekin tekee kone ei poromies. Suurin homma tuntuu olevan kesäisin porojen seurailu ja ajelu ihmisten yksityis teillä paskan tärkeänä , maksamatta tiemaksuja kyseisille teille.Olen sen verran seurannut mökkiläisenä poromiesten touhuja että he eivät tiedä työn teosta mitään . Tulkaapa katsomaan Helsingin telakoille kuinka pyryssä ja pakkasessa töitä tehdään , siellä ei kyseiset suopungin piteliät pärjäisi puolta päivää sillä työtahdilla mihin poromiehet on tottuneet källäilemään.Joten pienet ovat poromiehen puuhastelut ,niistä ei kannata puhua työn tekona vaan harrastuksena.


    • kysynpä vaan?

      Ulkopaikkakuntalaisena huomaan tuon katkeran vihan poromiehiä kohtaan, se lienee syynä, että poron omistajat ovat saaneet valtaa toisten omistamiin maa-alueisiin ja käyttää surutta porojensa laiduntamiseen, lieneekö tämä se syy??

      • Luupäät lihoiksi

        KYLLÄ , siinä on se syy


    • 33

      Rajansa kaikella, myös poronhoidolla piste

    • olenko väärässä?

      Onko poromiesten valta sama, kuin yleensä metsmiehillä, vai vieläkin suurempi? Jos näin on, niin ymmärrän vihan, sillä metsästäjät yleensä ovat vallanhimoisia ja samalla tyränneja. Kaikki asetta kantavat ovat litteästi sanottuna tyranneja ja polkevat maahan sen joka uskaltaa uhmata sitä heidän omaa jokamiehenoikeuttansa.

      • Kmolais metästäjä

        Olet todellakin väärässä metsämiesten suhtee. Metsämies on luonnossa viihtyvä, usein hiljainen ja rauhallinen mies tai naisen. Metsämies harrastaa yleensä myös kalastusta ja marjojen sekä sienien keruuta. Perheellinen jolla on lapsia. Kotitalon pihapiirissä on usein myös metsästyskoiria. Elikkä aivan tavallinen suomalainen mies tai nainen.


    • väärässä olin

      Uskotaan. Olet juuri sellainen, kun itsekin tunnen muutamia metsästäjiä, he ovat oikeita metsämiehiä. Sitten nämä super tekstiili metsästäjät, nämä jotka ovat mahtipontisia sielunveljeksiä keskenänsä, sieltä löytyy ne salakaatajat, sekä ä-fääri miehet euron kiilto silmissään, heitä lienee n. 90 % koko porukasta, liekö näin? Nämä on niitä porukan maineen pilaajia.

    • Niyah

      Maailma muuttuu mutta valittajat jää...Tässä ois hyvä esittää kysymys että kuinka moni ammatti nykyään loppupeleissä on tarpeellinen saatikka oikea!? Turhuuksien tarve tekee vissinkin monesta ammatista tarpeellisen ja sinun ajatuskaavasi mukaan oikean..juu..
      Ja sinä yksi lue tarkemmin kiitos:) Sanoin että yksi rankimmista ja omalla tavallaan sellainen. Ja kyllä tiedän työn teosta paljonkin...iso hatunnosto telakkatyöläisillesi...en epäilekään etteikö heidän työnsä rankkaa olisi. Mutta edelleen perustan paljon näkemystäni poromiehen ammatista sille mitä olen ainakin sen kymmenkunta vuotta läheltä nähnyt...ainakaan tämä poromies ei ajele paskantärkeänä ja källäile pitkin metsiä rehupallo kainalossa ajelemassa poroja riesaksesi mökkirauhaasi häiritsemään :D
      Ja porokinhan on metsäneläin...kas kun kukaan valopää ei ole vielä keksinyt ehdottaa että laitetaan ne vuoden ympäri jokainen omaan pilttuuseen niinku lehmät konsanaan. Ja kun joku avautui ihmisten yksityistiellä ajelusta...kovinkohan se tiesi siitä kuluu jos siinä joku ylimääräinen automutka tehdään...tulistkohan avautumaan minulle tien kulumisen tuskastasi jos juoksulenkilä tiellesi sattuisin eksymään...todennäköisesti.
      Ehkä typerä mielipide ja asennevamma minulla(kin) mutta jostainhan se on napistava...tämä tuntuu olevan alueen lempiaihe...huoh

      • Ei paskaa tämäkään

        Hyvä Niyah , et vieläkään kertonut mikä 10 vuotta seuraamastasi poronhoidosta oli mielestäsi raskasta . Mitä tekee poromies kesällä 8 tuntia päivässä ja mitä tekee poromies talvella 8 tuntia päivässä .Työssä käyvä ihminen joutuu työskentelemään 8 tuntia joka päivä ansaitakseen elantonsa kyseisellä työllä. Jos työhön kuluu tunti silloin toinen tällöin voidaan työ luokitella harrastus pohjaiseksi.Tien kulumisesta sen verran että yksityis tietäni ajellaan kesäisin päivittäin . Tie on murskeen peitossa mökilleni asti mutta siitä eteenpäin normaali metsätie joka jatkuu metsäpalstani perälle asti. Tiehen on tullut painumia joten poromiehet valittivat minulle että siihen pitää ajaa hiekkaa että he pääsevät kulkemaan.Voit arvailla miten kyseiset valittajat poistuivat pihastani.


      • eppu1001
        Ei paskaa tämäkään kirjoitti:

        Hyvä Niyah , et vieläkään kertonut mikä 10 vuotta seuraamastasi poronhoidosta oli mielestäsi raskasta . Mitä tekee poromies kesällä 8 tuntia päivässä ja mitä tekee poromies talvella 8 tuntia päivässä .Työssä käyvä ihminen joutuu työskentelemään 8 tuntia joka päivä ansaitakseen elantonsa kyseisellä työllä. Jos työhön kuluu tunti silloin toinen tällöin voidaan työ luokitella harrastus pohjaiseksi.Tien kulumisesta sen verran että yksityis tietäni ajellaan kesäisin päivittäin . Tie on murskeen peitossa mökilleni asti mutta siitä eteenpäin normaali metsätie joka jatkuu metsäpalstani perälle asti. Tiehen on tullut painumia joten poromiehet valittivat minulle että siihen pitää ajaa hiekkaa että he pääsevät kulkemaan.Voit arvailla miten kyseiset valittajat poistuivat pihastani.

        No kerroppa ihmeessä kuinka lähtivät...vastaanotit jo harjanvarsi valmiiksi tanassa ja miehekkäästi piiskasit pahat poromiehet pois?


    • tosion!

      Työn rankkuus ei tee työstä huonoa, vaan se voi olla kaikista töistä se paras mahdollinen!? Työ on silloin hyvä ja kadehdittava, kun se on mielekäs sekä fyysisesti, että henkisesti rasittavalla tavalla ja siihen liittyy vielä se aikakäsite, eli aika jota ei ole olemassakaan. Huonoin työ on se laiskanlinna, tarkoitan työtä joka on monen haluama valtakäsite, eli voi työkseen suunitella toisen päänmenoksi ties mitä? esim. tyhjänpäiväistä nyhjäämistä, joka ei anna tekijälleen muuta kuin ihmetyksen miksi? Niin ja vielä huonon työn teettäjä nauttii siitä, että hänellä on valta simputtaa!

    • taulupäiden maa

      Eiköhän kaikki työ ole omalla tavallaan raskasta.... Turha siinä on kellään alkaa leuhkimaan ja vouhottamaan kenellä on raskain työ ja kuka siellä pakkasessa ja viimassa painaa telakkalla ja kuka metsässä...
      Mutta poromiesten haukkuminen on aina se varma paikka josta saa aihetta "rakentavaan" keskusteluun... näköjään....
      En ymmärrä sitä että poromiehiä haukutaan ja yleistämine on varmasti tässä yksi päätekijä.... jos yksi tai muutama tekee jotain niin sitten kaikki!!!!! Asun poronhoitoalueella ja aina porot ovat tässä pihapiirissä ja ympäristössä pyörineet-- ei niistä vaan koskaan ole mitään haittaa ollut.... Se HAITTA tulee siitä jos jokaisesta asiasta alkaa itelleen päänvaivaa tekemään niin kyllähän sitä valittamista löytyy ite kullakin..... Mansikkamaan syövät joka syksy ja seuraava keväänä kasvaa sitäkin paremmin ... =) ja tuskin se "muutama" kakkara ja lätäkkökään siinä pihapiirissä niin vaarallisia on....
      Ja jos kukaan ei saa missään enää kulkea niin sitten kaikkien pitää alkaa aitaamaan itsensä "häkkien" sisälle niin johan siellä saa rauhassa oleskella omassa autuaassa olotilassaan.... Ja en tarkoita tällä sitä että poromiesten ne aidat pitäis tehdä- näkyy noilla kaiken maailman valittajilla olevan täälläkin aikaa pyöriä niin tuntuis olevan aikaa myös siellä pihamaalla touhuilla edistämässä sitä omaa rauhaa!!!!!!
      Ja kun kuulostaa olevan vallalla käsitys että poromiehet vaan käväsevät "hetken" päivässä siellä TÖISSÄ niin siinä puhuu taas tietämättömyyden huippu!!!!!! Kyllä siellä porojen ruokinnassa monesti kauemmin menee ja useamman kerran päivässä.... ja siihen päälle sitten koneiden ja laitteiden huollot, korjaukset.... ja jos se kesällä heinäntekeminenkin on sitten niin yksinkertaista niin mahtaapa nuo maanviljelijätkin sitten yhtä laiskoja olla.... kaupunkilaisilla kun on käsitys että ne heinät vaan hyppää sieltä pellolta sinne paalin sisään eikä niille pelloille tartte koskaan tehdä yhtään mitään.... ja sitten on alkukesästä vasanmerkintä vai ilmestyykö ne merkit sinne korviin itsekseen.... ja syksyllä erotukset ja teurastukset, kun ei ne lihat sinne kaupanhyllylle sohvalla istumalla ilmesty.....---- ja hyvää on!!!!!!
      Että kyllä tässä maassa on niin paljon noita tyhjäntoimittajia ja toimettomia tuolla kylien raitit pullollaan..... ja sen kyllä huomaa.....!!!!!! mutta eipä niistä kellään ole mitään sanottavaa.... haukkukaa niitä jos joitakin haluttaa haukkua niiksi jotka eivät töitä tee vaan ajelevat ympäriinsä ja kuluttavat ihmisten niin kallisarvoisia asfalttiteitä ja (metsäteitä)....!!!!!!!

    • Niyah

      Komppaan edellistä!
      Kirjoitit hyvin ja asiaa!:)

      Tämä työssäkäyvä ihminen...hmm...sinä arvostat kovasti tasan 8 tuntia päivässä työssä käyvää ja elantonsa ansitsevaa. Luuletko että poromies(mukaanlukien monen muunkaan ammatin harjoittaja) laskee minuutilleen 8h työpäivän ja poistuu sitten sohvalle källäilemään ja odottaa kun tilipussi kilahtaa...noup! Kyllä he tasan jokaisen pennin elantonsa eteen työllään ansaitsevat. poromiehen ammattikin on mielestäni elämäntapa 24h/365vrk vuodessa! Kiireisimpinä aikoina tekevät melkein ympäripyöreää ja kun joku soittaa melkein mihin kellonaikaan vain poroja hakemaan niin on lädettävä, oli takana 5h tai 15h menossa sille päivää! Välillä siis tehdään vähintään tuplasti se 8h ja rauhallisempana kautena taas ehkä vähemmän.
      Työnkuva elää vuodenaikojen mukaan...niinkuin edellinen kirjoitti tiettyyn aikaan on poroerottelu, merkitseminen, heinänteko jne jne.

      Että tämmöstä:)

      • Kallista Leikkiä

        Paskapuhetta että poromiehet mitään pitkiä päiviä tekisivät ! kumpahan harrastellaan jonnijoutavaa harrastustusta , mutta kansantaloudellisesti niin kallista sellaista !

        Pieniähän nuo poronpidosta johtuvat ympäristöön liittyvät haitat muuten olisivat mutta jos suhteuttaa niihin poronhoidosta johtuvat liikennevahingot joista koituvat kustannukset ovat niin mittavia että niitä ei mikään taho uskalla julkaista mutta jotka jokatapauksessa ovat pätähuimia huimia senhän jokainen Kuusamossa asiva voi omin silmin ja omista kokemuksistaan hyvin todistaa !,Pelti kolisee yhtenään , poromiehet kuittaa korotetun korvauksen menetetystä siitosporostaan ja kaikki autoiliat osallistuvat noihin porokolarikorvauksiin valtavin summin .

        Luulisi nyt päättäjienkin, kun poronhoitajat eivät itse sitä tee, tajuavan että poronhoito ei ole nykyisessä muodossaan enää mikään elinkeino vaan kansantaloudellisesti erittäin kallis harrastus johon on mitä pikimmin saatava radikaali muutos !

        Saamenmaa sitävastoin, siltäosin kuin saamelaiset poronhoitoa harjoitavat on mitä soveliain poronhoitoon , tietyin edellytyksin jotka nykymaailmassa on otettava huomioon !


      • Tämäkin totta
        Kallista Leikkiä kirjoitti:

        Paskapuhetta että poromiehet mitään pitkiä päiviä tekisivät ! kumpahan harrastellaan jonnijoutavaa harrastustusta , mutta kansantaloudellisesti niin kallista sellaista !

        Pieniähän nuo poronpidosta johtuvat ympäristöön liittyvät haitat muuten olisivat mutta jos suhteuttaa niihin poronhoidosta johtuvat liikennevahingot joista koituvat kustannukset ovat niin mittavia että niitä ei mikään taho uskalla julkaista mutta jotka jokatapauksessa ovat pätähuimia huimia senhän jokainen Kuusamossa asiva voi omin silmin ja omista kokemuksistaan hyvin todistaa !,Pelti kolisee yhtenään , poromiehet kuittaa korotetun korvauksen menetetystä siitosporostaan ja kaikki autoiliat osallistuvat noihin porokolarikorvauksiin valtavin summin .

        Luulisi nyt päättäjienkin, kun poronhoitajat eivät itse sitä tee, tajuavan että poronhoito ei ole nykyisessä muodossaan enää mikään elinkeino vaan kansantaloudellisesti erittäin kallis harrastus johon on mitä pikimmin saatava radikaali muutos !

        Saamenmaa sitävastoin, siltäosin kuin saamelaiset poronhoitoa harjoitavat on mitä soveliain poronhoitoon , tietyin edellytyksin jotka nykymaailmassa on otettava huomioon !

        Nyt puhut asiaa , poronhoito muka täys päivästä työtä . Kuusamon korkeudella se on jonnin joutavaa puuhastelua. Porokolarit toivottuja , koska aitaukset kiini teissä. Mihin perustuu tapa laittaa talviaitaukset kiini teihin . Poroja tolvailee pääteiden pientareilla ,poroaitojen ympärillä helpon evään toivossa.Viekää aitauksenne kauemmas kotimökistänne ja teistä jos olette niin innokkaita poroja hoitamaan. Tietenkin poro on helpompi ruokkia pihaan , ei tarvi palella ulkona kuin hetken ja korvaukset juoksee auton alle jääneistä poroista.


      • Niyah
        Kallista Leikkiä kirjoitti:

        Paskapuhetta että poromiehet mitään pitkiä päiviä tekisivät ! kumpahan harrastellaan jonnijoutavaa harrastustusta , mutta kansantaloudellisesti niin kallista sellaista !

        Pieniähän nuo poronpidosta johtuvat ympäristöön liittyvät haitat muuten olisivat mutta jos suhteuttaa niihin poronhoidosta johtuvat liikennevahingot joista koituvat kustannukset ovat niin mittavia että niitä ei mikään taho uskalla julkaista mutta jotka jokatapauksessa ovat pätähuimia huimia senhän jokainen Kuusamossa asiva voi omin silmin ja omista kokemuksistaan hyvin todistaa !,Pelti kolisee yhtenään , poromiehet kuittaa korotetun korvauksen menetetystä siitosporostaan ja kaikki autoiliat osallistuvat noihin porokolarikorvauksiin valtavin summin .

        Luulisi nyt päättäjienkin, kun poronhoitajat eivät itse sitä tee, tajuavan että poronhoito ei ole nykyisessä muodossaan enää mikään elinkeino vaan kansantaloudellisesti erittäin kallis harrastus johon on mitä pikimmin saatava radikaali muutos !

        Saamenmaa sitävastoin, siltäosin kuin saamelaiset poronhoitoa harjoitavat on mitä soveliain poronhoitoon , tietyin edellytyksin jotka nykymaailmassa on otettava huomioon !

        sääli sinulle:/


    • Niyah

      Lahadataanko samaan syssyyn porojen jälkeen hirvetkin...no ja pöh, eihän meille se riitä...jänikset ja ketut myös...niin on poissa metsänelikot autoasi lommottamasta!:D Edelleen porot on osa luontoa ja metsäneläimiä siinä missä muutkin ja ne on eläneet samalla tavalla paljon ennen meitä ja tulee elämään paljon meidän jälkeenkin. Olen samaa mieltä siinä että porot on tieturvallisuusriski...kuka tietää millon sarvipää omassa tuulilasissani komeilee!?:O Mutta en silti ole tappamassa kaikkia nelijalkaisia saati kaksijalkaisia siitä syystä että ne aiheuttavat kolareita tms!

      Ja tuli sellainenkin tuossa mieleen että porot on aika iso osa "Lappi/Pohjois-Suomi-kuvaa" ja sitä kautta eksoottista ulkomaalaisille ja jopa suomalaisille turisteille...ja ainakin minulle poronliha on yksi suurimmista herkuista ja niinkuin joku edellä hyvin sanoi...ei se liha itsestään sieltä metsästä jalostu meheväksi käristykseksi kenenkään pannulle niinkuin ei ne heinätkään itsestään hyppää sinne pallon sisään kuten joku luuli ;D

      "Jonninjoutava harrastus" ja "paskapuhetta että pitkiä päiviä tekisi"...tuohon ei oikeastaan voi muuta todeta kuin että you just dont't know a thing :(

      • Edelleen tosi

        Ei kukaan ole luullut että heinäpallot tulee itsestään tai että porot tulisi toimeen ilman työtä , kyse oli siitä onko työ raskasta ja kuinka moni tekee sitä ainoana leipätyönään. Kuusamon korkeudella poronhoito näyttää olevan pikemminkin harraste pohjalta pyörivä lisäansio. Ymmärrän todellisen porotalouden lapissa ja sen matkailu arvon sielä.Sielä on puhdasta ja asumatonta luontoa porojen laiduntaa mielin määrin .Luulisi sen lihankin maistuvan paremmalta kun poro syö puhdasta ravintoa eikä lyijyn ja pakokaasun saastuttamaa tien piennarta. mielestäni porot kuuluvat lappiin ei kitkantielle kuleksimaan.


      • Hanka alla pykälä pä

        Olenpas omistanutkin poromerkin ja muutamia kisuroitakin siinä sivussa tosin vuosikymmeniä sitten noista luovuin koska täyspäisenä ja pohjinmiltaan rehellisenä ihmisenä tajusin että maailma muuttuu eikä perinteiseen poronhoitoon ole enää paluuta !

        Siihen aikaan kun perheessämme oli vielä poroja ne laidunnettiin perinteiseen tapaan selkosilla , ei niitä , muutamaa ajokasta lukuunottamatta , pidetty ihmisten riesana pihapiireissä ja kohta kun joku sattui näkemään poron joka oli tullut yleiselle tielle se paimennettiin sieltä pois !
        Kesäisin ei elikot olleet kenenkään pihoja eikä kasvimaita tonkimassa kuten nykyään vaan ne oli kaukana sydänmailla RÄKKÄTARHOISSA joihin ne paarmojen kiusaamina mieluisesti hakeutuivatkin !

        Tyhjä minua on jokatapauksessa poronhoitoon liittyvissä asioissa olla neuvomassa ne hommat ovat minulla kyllä hanskassa , vanhoissa KOIRANKARVAKINTTAISSA, ja siksi olen sitämieltä että nykyinen poronhoito on höpöhommaa ja siksi autoilijan sekä veronmaksajan kannalta liian kallista harrastusta !


      • Niyah
        Edelleen tosi kirjoitti:

        Ei kukaan ole luullut että heinäpallot tulee itsestään tai että porot tulisi toimeen ilman työtä , kyse oli siitä onko työ raskasta ja kuinka moni tekee sitä ainoana leipätyönään. Kuusamon korkeudella poronhoito näyttää olevan pikemminkin harraste pohjalta pyörivä lisäansio. Ymmärrän todellisen porotalouden lapissa ja sen matkailu arvon sielä.Sielä on puhdasta ja asumatonta luontoa porojen laiduntaa mielin määrin .Luulisi sen lihankin maistuvan paremmalta kun poro syö puhdasta ravintoa eikä lyijyn ja pakokaasun saastuttamaa tien piennarta. mielestäni porot kuuluvat lappiin ei kitkantielle kuleksimaan.

        Antteeksi mutta repesin tuolle "todellisen porotalaouden lapissa" ja "Kuusamon korkeudella pikemminkin harraste"
        Otappa kunnan päättäjiin yhteyttä ja ehdota Kuusamollekin vaakunan päivitystä...tarjoa poron hamon tilalle vaikka oma naamasi! :D:D Voitte sitten porotalouden vastustajat samalla ehdottaa sitä porojen lahtaamista etteivät olisi enää mökkiteillänne tai siellä Kitkantiellä kuleksimassa...


    • JUSTIINSA JOO

      Niin juuri... MAAILMA MUUTTUU!!!!!!! Ja tietääkseni muuttuu kaikki muukin.... Mutta valittajat jää tyhjänpäiväisine asioineen aukomaan päätään asioista joista eivät sditten tiedä yhtään mitään.... Ja kun teillä kerran tuntuu haittaavan nuo omilla pihoilla kulkevat muut kuin oman perheen "lemmikit" niin menkää ja tehkää selvää sitten kaikesta muustakin siellä ylimääräisenä liikkuvasta.... irtokoirat ja kissat paskoo pihat ja nurkat ympäriinsä ja käyvät haukuttamassa pihalla häkeissä olevia koiria.... niistä ei vaan kellään ole asiaa--- ne niitä lemmikkejä on ja ne täytys olla jossain muualla juoksentelemassa ku toisten nurkissa....
      ja kun kerran tieliikenneonnettomuuksiin päästään niin kyllä siellä tienvarsilla muitakin eläimiä liikkuu ku poroja.... vai ajelevatko ne päänsä aukojat laput silmillä ja sitten vasta havahtuvat kun se "hirveääkin hirvittävämpi ja vaarallisempi" poro siellä vilahtaa.... kyllä se on sillä lailla että tuskinpa tästä maasta mitään autoilijoiden paratiisia saa tekemälläkään- kyllä meillä riittää niitä kolaroiden ja onnettomuuksien aiheuttajia ihan yhtälailla tässä meidän omassa niin rakkaassa ihmisrodussammekin.... ja pelti se vaan rytisee.... mutta syythän on niin helppo laittaa noiden porojen syyksi kun ne ei osaa vastaankaan laittaa.... NIIN ETTÄ OPETELKAA AJAMAAN JA SITTEN VASTA VALITTAMAAN!!!!!
      ja mieliaiheeseeni pakkaseen liittyen..... =) taitaapa useimmilla ulkotyössä olijoilla olla jonkinlaista pakkasrajaa siellä töissä.... vai paahdatteko te parta huurussa 40 asteen pakkasessakin harjan varressa???? porot on aitauksiin ruokittava tietääkseni oli pakkasta sitten 5 astetta tai 40 astetta... ei siinä auta pakkasmittariin käydä kattomassa ja tuumata että painumpa takaplootaani lämmittämään takaisin vällyjen alle....
      ja edelleen kun täällä jollain tuntuu olevan ongelma siitä työn raskaudesta niin kaikki vois valita sen työnsä jota kuvittelee "nyt niin helpoksi" ja vetästä hanskat sieltä naulasta ja käydä vähän koettamassa muutaman viikon miltä se homma maistuu ja sitten vasta avautua työn raskaudesta.... ku nämäkin kaikki tietävät taitaa olla näitä penkin kuluttajia jotka kuvittelevat että hommat hoituvat vain sormia napsauttamalla/ajatuksen voimalla.... ;)
      AIKUISET IHMISET MENKÄÄ JO VÄHÄN ITSEENNE JA LOPETTAKAA TUO TYHJÄNPÄIVÄINEN P:n JAUHAMINEN... EIKÖ TEILLÄ OLE TODELLAKAAN MUUTA TEKEMISTÄ... SAATTAS ELÄMÄNNE HELPOTTUA HUOMATTAVASTI!!!!!!

      • Taisi osua ja upota

        Mikä on tyhjänpäiväistä kenenkin mielestä , jos asia ei koske tai koskee liian lähelle antaa esiin edellä olevan kaltaisia vuodatuksia.


    • Niyah

      Tänne ainakin osu ja upposi!:) i agree. Ja mikä häpeä se nyt olis jos asia lähelle koskeekin...? Ja vielä toiseksi...mielipiteitä ja kantoja asioihinhan täällä jateaan joten vuodatus lienee hyväksyttävää, jopa suotavaa...eikö?

      Tämä vain omaa luuloani ja puhtaasti tietämättömyyteen pohjautuva mielipide, mutta yksi edelläoleva oli todennut poronhoidon kannattamattomaksi höpöhommaksi...ehkä sillä ei leiville lyönyt työmäärään nähden ja kirjoittaja löysi leipänsä muista töistä. Se on ollut sinun ja perheesi ratkaisu ja kaikki kunnia ja arvostus sille. Mutta luulen että useallekaan poronhoidosta elantonsa saavalle heidän työnsä ei satavarmasti ole mikään leppoisa sivubisnes/harrastus(tämä on mielestäni erikoinen kanta asiaan mikä usealla vaikuttaa olevan) vaan kuten edellä sanoin se on elämantapa 24h/356vrk vuodessa. Ja vaikka siinä ei kellokortti kaulassa kuljeta jokaista työminuuttia laskien se on ammatti muiden joukossa! Toki se ei jokaiselle poromiehelle ole ainut tulonlähde vaan siinä tuodaan elanto perheelle muitakin töitä tekemällä...tekeekö se siitä silti yhtään halveksittavampaa ammattia?? Mutta kyllä niitäkin taatusti on joille se on tasan ainut ammatti. Ja jos on siihen ammattiin pienestä pitäen kasvanut niin minkä ihmeen vuoksi pitäisi hypätä johonkin armaniin ja vaihtaa siistiin sisätyöhön...ei ainakaan kaikkien ihme huutelijoiden.

      Ja komppaan myös tuossa että olettaisin niillä aiemmin esimerkkinä olevilla Stadin telakkatyöläisillä olevan joku pakkasraja..? Mutta ei ole poromiehet sellaisista edes kuulleet...se on sama oliko asteet 40 miinuksen tai plussan puolella. Työt on hoidettava, eikä se tarkoita että vartin rallimutka ulkona riittäisi. Ei kai kukaan sinä aikana ehtisi käydä edes mutkaa mökkinaapurin tiellä paskantärkeänä ajelemassa.

      Ja surullista mutta totta; olen liiankin hyvin huomannut muutaman muunkin ammatin kohdalla samankaltaisen ilmiön...kovimmin kritisoivat ja haukkuvat ne joilla vähiten on tietoa/ymmärrystä työnkuvasta. Ja tämä on fakta!:/

    • justiinsa joo

      Niinpä niin..... vuodatuksiapa juuri...!!!!!! =)
      kannattais kyllä ihan oikeasti katella siinä peilin edessä itse kenenkin vähän tarkemmin sitä pärstäänsä aamutuimaan ja vasta sen jälkeen alkaa haukkumaan ja vouhkaamaan jostain poron kakkaroista pihamaalla....
      kyllä ne kakkarat on siellä aina ollu ja tulee aina olemaan.... !!!!!!
      ja siitä että mikä kellekin on tärkeää ja mikä tyhjänpäiväistä niin kannattais laittaa ne aivosolut OIKEESTI toimimaan ja miettiä että onko noissa jutuissa oikeesti mitään järkeä...????? Poro on poro ja miksi se siitä muuttuu, ihminen on ihminen mutta se voi siitä muuttua.... suvaitsevaisuutta kehiin hei kanssaihmiset!!!!!
      Oman navan tuijottelu ja sen ympärillä pyöriminen tekee tästä maasta juuri sellaisen tyhjäntoimittajien paratiisin..... ku ei oo muutakaan hommaa niin kyllä sieltä sohvan pohjalta on hyvä huudella ja haukkua toisten elinkeinoja.... enkä nyt puhu pelkästään poromiesten ammatista....
      SE PEILI KANNATTAA OIKEESTI HOMMATA JA JOS SELLANEN JO ON NIIN SITTE AINAKI PUHDISTAA SE ETTÄ NÄKYY KUVA PAREMMIN!!!!!!

      • Sivusta seurannut

        Peili on ja puhdaskin , olen mökkiläisena seuranut kymmenen vuotta poromiestan touhuja ja todennut että poromiehiltä puuttuu käytöstavat'. Ei ole paljoa vaadittu jos käy kysymässä lupaa käyttää yksityistietä poron hoidollisiin ajoihin , tai ilmoitella milloin tie on lippusiimoin katkaistu poron erotuksen takia. Kertaakaan kymmenen vuoden aikana ei yksikään auto ole pysähtynyt mökin kohdalle jutustelemaan tai pahoittelemaan porojen syömää pihapiiriä . Ehkä olen pikkumainen mutta jokainen on tarkka omaisuutensa päältä. Enhän minäkään vahingoita poromiesten omaisuutta kellistämällä ruhon pakkaseen. KÄYTÖSTAPOJA , KUUSAMON MAAILMAN NAVAT , KÄYTÖSTAPOJA


      • Niyah
        Sivusta seurannut kirjoitti:

        Peili on ja puhdaskin , olen mökkiläisena seuranut kymmenen vuotta poromiestan touhuja ja todennut että poromiehiltä puuttuu käytöstavat'. Ei ole paljoa vaadittu jos käy kysymässä lupaa käyttää yksityistietä poron hoidollisiin ajoihin , tai ilmoitella milloin tie on lippusiimoin katkaistu poron erotuksen takia. Kertaakaan kymmenen vuoden aikana ei yksikään auto ole pysähtynyt mökin kohdalle jutustelemaan tai pahoittelemaan porojen syömää pihapiiriä . Ehkä olen pikkumainen mutta jokainen on tarkka omaisuutensa päältä. Enhän minäkään vahingoita poromiesten omaisuutta kellistämällä ruhon pakkaseen. KÄYTÖSTAPOJA , KUUSAMON MAAILMAN NAVAT , KÄYTÖSTAPOJA

        No tottahan sinä turiset...kohteliastahan se olisi lupa käydä kysymässä mökkiläiseltä tien käyttöön...mutta kauhean monella on jo ennakkoasenne loputtoman vihamielinen poromiehiä kohtaan...niinkuin tässä keskusteluketjussa joku sankari ylpeänä mainosti ilmeisesti jollain voimakeinolla poistaneensa ne mökin kohdalle/pihalle juttusille eksyneet poromiehet tontiltaan...siinä ei liikaa seuraavalla kerralla houkuttele pysähdellä. Ja niinku myöhempänä keskustelussa huomaatte niin aika ihailtavaa toimintaa poromiehiltä erään mökkiläisen kohdalla...!:) Että olisko siinä useän ärrimurrin omassa asenteessa korjaamisen varaa jotta yhteistyö ja rauha maailmassa säilyisi ja mökkiläiset ja poromiehet sulassa sovussa...?


    • maailman navassa

      No en kyllä noiden juttujen perusteella yhtään ihmettelekkään ettei siinä mökin kohdalla ne autot ole pysähdelleet..... Kuka tuollasta turputusta kehtaa alkaa huvikseen kuuntelemaan.....
      Ja omaisuutensa päältähän tarkka saa olla mutta että teiden päältä pitää avautua- tuskin kukaan siinä sun kallisarvoisella tiellä nyt ihan kilpa-ajoja pitää.... ja onkohan se tie nyt ihan oikeasti ollu lippusiimoilla poikki laitettu..... vähän arveluttaa!!!!!!
      Joku VIISAS onkin joskus sanonut että jos ei ympäristö miellytä niin ihan vapaasti sen ahterinsa saa hiilata muualle maatumaan....!!!!!

    • Talo ja mökkikin

      Kannampa korteni kekoon minäkin kun TAAS KERRAN osui tämä kyseinen aihe silmiini.....
      Olen omistanut talon Kuusamossa jo pitkälle toistakymmentä vuotta ja olen sitten joutunut jossain vaiheessa soittelemaan poromiehille että tulisivat hakemaan/ajamaan/jotain poroja pois pihaltani... AINA kun olen soittanut ja pyytänyt KOHTELIAASTI heitä tulemaan ovat tulleet ja vieneet porot pois... ja sitten kun ehdotimme että haluaisimme mahdollisesti aidata pihamaamme että porot eivät enää pihalle pääsisi niin vastapuolelta oltiin valmiita sen suurempia jutustelematta aitaamaan pihapiirimme mihin olimme enemmän kuin tyytyväisiä!!!!!!
      Ja nyt muutaman vuoden perheellämme on sitten ollut myös mökki täällä Kuusamossa ja porojahan tunnetusti ja tiettävästi siellä metsässä asuu niin niitä sitten myös mökkimme ympärilläkin pyörii.... muutaman kerran ovat sitten jopa jätöksensä terassille jättäneet... Soitin sitten taas kerran poromiehille että porot ovat taas asettuneet asustelemaan mökkimme terassille- porot haettiin pois ja jopa niiden jäljet siivottiin....
      Siispä tämä ainainen poromiesten haukkuminen ei kyllä päde kaikkiin sen ammatin harjoittajiin... Ei koko ammattikuntaa voi alkaa haukkumaan joidenkin yksittäisten tapausten perusteella...!!!!!!!
      Tähänkin asiaan pätee hyvin vanhankansan sananlasku "Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan."

      • poroton ton

        Sinä siis jouduit reservaattiin, tarhaan, vaikka kaiken järjen mukaan porojen siellä häkissä pitäisi asua. Minua ei aidata.


      • niyah
        poroton ton kirjoitti:

        Sinä siis jouduit reservaattiin, tarhaan, vaikka kaiken järjen mukaan porojen siellä häkissä pitäisi asua. Minua ei aidata.

        ja sitä asennevammaa:( tässä se taas nähdään...
        ei olla valmiita edes järki/sopuratkaisuihin vaan tahdotaan vaan valittaa valittamisen ilosta...?


      • Talo ja mökkikin
        poroton ton kirjoitti:

        Sinä siis jouduit reservaattiin, tarhaan, vaikka kaiken järjen mukaan porojen siellä häkissä pitäisi asua. Minua ei aidata.

        Siis en todellakaan tunne asuvani aitauksessa..... aita on niin huomaamaton ettei siitä mitään haittaa ole....!!!!! Korkeintaan muutaman ylimääräisen askeleen joutuu ottamaan aukaistessaan ja sulkiessaan portin mutta jos sitä ei jaksa tehdä niin se on oma häpeä!!!!
        Olen siis enemmän kuin tyytyväinen tähän ratkaisuun.....


    • ½§''''''''''½½'***''

      Kuusamolaiset HOI!
      Niin pitkään kun teillä on tämä hallitsiasuku, niin mitään radikaalia ei voi tapahtua.

      Kuka haluais serkkuansa komentaa/sakottaa/määräillä

    • ...siis mitä...

      ....siis MITÄ...!!!!!!!!

    • äkkijarrutuksia

      Poro on minulle ollut aina " päkkyrä", sillä on se niin tyhmä elukka. Mutta niin kauan kun minulla on omalla maalla oma mökki, sinne ei tule porot eikä porojen omistajat PISTE
      Hyvää pääsiäistä vaan kaikille:)

    • 45 vuotta seurannnu

      Kymmeniä vuosia on tullu seurattua tuota touhua, eipä taida olla suomenmaassa yhta olla yhtä joutavaa ammattia kuin poromies, yhteiskunnan tuella pystyssä oleva eläkeläisten piiri, petokorvauksia nostetaan sen kun keretään ja samalla tapetaan kaikki mikä liikkuu.

      Ja jos joku uskaltaa olla kylällä eri mieltä niin siihen kohdistuu erilaisia kostotoimenpiteitä eri muodoissa.

      Ja virkamiesten perseen nuoleminen on aivan oma lukunsa, takavuosina aivan törkeää se oli.

      Ja voi sitä valituksen ja itkun määrää kun kurvarit on alkaneet valvomaan noitten touhuja, kyllä ministeriöön on lähtenyt valitus poikineen kun meitä nyt vainotaan, hyvä nyt kun kepu putos hallituksesta niin taitaa valtionavuille tulla loppu.

      • Niyah

        Joo onhan nuo poromiehet vähintään samaa tasoa jenginään ku vaikka venäjän tai Italian mafiat:D saat sen ainaki kuulostamaan siltä...voi rassukkaa


      • Luupäät lihoiksi
        Niyah kirjoitti:

        Joo onhan nuo poromiehet vähintään samaa tasoa jenginään ku vaikka venäjän tai Italian mafiat:D saat sen ainaki kuulostamaan siltä...voi rassukkaa

        Porot lihoiksi ja poromiehet kunnon töihin niin loppuu yhteiskunnan rahojen hassaaminen mokomaan höpö hommaan.


      • huh huh
        Luupäät lihoiksi kirjoitti:

        Porot lihoiksi ja poromiehet kunnon töihin niin loppuu yhteiskunnan rahojen hassaaminen mokomaan höpö hommaan.

        Ootkos ite sitte KUNNON TÖISSÄ ku on kerran vara mennä muita morkkaamaan...????? Kyllä niitä yhteiskunnan rahoja menee paljon paljon höpömpiin hommiinki ja huomattavasti enemmän kuin porotalouteen.....!!!!!!
        Että jos aletaan tuhlauksesta puhumaan niin....


    • aitauspakko

      taitaa kuusamon poromiehetkin olla normi töissä päivät ja aitaukseen ne poron retaleet joutaisivat etteivät pääse kuseksiin toisten tonteille.

      Ei taida munkaan koiralla olla asiaa poromiesten pihalle paskomaan vai onkohan???

      • Niyah

        Mikäköhän sinun "normityösi" tai työnantaja antaa automaattisesti koko kesän vapaata poronmerkitsemistä yms varten ja perään heinäntekovapaat ja ainiin olihan ne teurastushommatkin...ja kerro vielä ihmeessä jos normityössäsi on mahdollisuus lähteä ruokkimaan porot päivittäin talvella jne jne.

        Ja koiraasi ja poroa ei mielestäni voi verrata ihan toisiinsa...vai onko tapanasi hankkia vuoden parin välein uusi koira kun entinen on kasvatettu hyvään lihaan ja pilkottu pannulle tirisemään? Ja kuten toivottavasti tiedät koira on kesytetty eläin ihmisen ystäväksi ja seuraksi...poro ei :)


    • 36

      Poron omistaja tekee töitä porojen parissa 24h/7 .... ja höpö höpö, jos joku näin tekee niin se on maanviljelijä lehmineen, possuineen jne. jotka ihan oikeasti ovat kiinni ammatissaan 24/7 ympäri vuoden. Ei juokse heidän liha vapailla markkinoilla.
      On huomattavasti parempaa ja edullisempaakin.

      Minä nostan hattua maanviljelijöille/maataloudelle, jotka tekevät raskasta ja pitkää päivää oikeasti!

      • korpilaki poroille;)

        Minä myös nostan maanviljelijöille hattua :) poromiehille en :( poromiehet ampuvat toisten koiria "suojellakseen" porojansa, harvemmimpa koirat poroja raatelee.. ja tuo on ihme meininkiä nykyisin ku ihmisten pitäs aidata perunamaat, kasvimaat, kukkaistutukset, pensaat ja helevetin tonttinsa että välttyisi porojen tekemiltä vahingoilta eli ihmisten pitäisi asua aitauksessa eikä porojen??? porojen kasvatus lihatuotantoon on sikäli hyvä juttu mutta miksei porot voisi olla aitauksissa kuten lehmät? intiassa lehmät kulkee vapaina pitkin katuja ja kyliä ja auta armias jos erehyt moista kivellä pyyhkäsee niin linnaa tulee enempi ku ihmisen taposta ja alkaa vaikuttaa että täällä on kohta sama meininki :( porot saavat toki ruokaa kesäajat metsistä mut niin sais lehmätkin toisten pelloilta.. kaikki karja pitää olla kontrollissa paitsi porot!!!!


    • Neleah

      :D voi apua!! Sehän tästä vielä puuttuki et porukka alkaa melkein ehdotella että laitetaan lehmätki vapaaksi...repesin!
      Lehmä on jälleen aivan eri asia, eikä kyllä mielestäni poroon rinnastettavissa...lehmä on karjaeläin, "kesy"! Poro on aikalailla lopulta villieläin joka kuuluu luontoon.
      Ja en vaan pysty käsittämään sitä valtavaa ahdistusta mikä niin kauhean monella tuntuu liittyvän oman talonsa/tonttinsa aitaukseen?? "ei ihmisten pitäis asua aitauksessa ja katsoa ku porot juoksee vapaana vieressä" , oikeasti! alkää viitsikö tuommoisesta ahdistua noissa määrin! Ja kyllä siihen varmasti ihan yksi aita riittää...eikä tarvi jokaista kukkapenkkiä ja rehun puolikasta vielä erikseen aidata!:D

      Ja ihan oikeasti...voiko se nyt TODELLA ahdistaa/haitata niin paljon jos porot jossain palstalla ruohoa/jäkälää syövät?? vaikka se paikka olisi keskellä metsää vanha pellon pohja niin tuntuu että siitäkin koetaan suurta henkistä tuskaa. Oma mökki on vanhaa rehupeltopalstaa ja minua ei tippaakaan haittaa siellä käyvät porot. Aivan pihalle asti eivät pääse koska piha-alue on aika laajasti aidattu hyvin huomaamattomsti ja yksinkertaisesti jo kymmeniä vuosia sitten...aivan nurkallakin on vanhaa peltopohjaa jolle porot eivät pääse ja itseasiassa ei haittaisi vaikka pääsisivätkin

      Ja tuosta koirien ampumisesta...kenenkö vika se on että ne koirat pääsee vapaaksi ajamaan porojen lisäksi aivan taatusti muitakin eläimiä! Villi arvaukseni... Omistajan...oiskohan?? Ja sitten isi haukkuu jaa huutaa naama punaisena poromiehistä kun kalle-jooseppi 5veen pystykorva ei tulekaan takas vaan senhän on ampunut paha poromies-setä. Ihan vaan faktana, jo se sinänsä on riski että koirat ajattaa metsässä vapaaksi päästyään niin isompia kuin pienempiäkin elikoita hirvistä jäniksiin...ja ne kun hädissään sinkoutuvat metsästä autotielle niin siinä ei aina mikään auta!

      Ja lisäksi perheeni koira on joutunut metsälenkillä hihnassa ollessaan useamminkin kuin kerran isomman vapaaksi päästetyn/karanneen koiran(millon pystykorva, millon norjan harmaa etc) hyökkäyksen kohteeksi ja siinä samalla myös lenkittäjä joka onneksi useimmiten on ollut mies joka pystynyt jotenkuten puolustautumaan. Ja jos siinä tilanteessa omaksi ja koiran puolustukseksi olisi kättä pidempää löytynyt niin olisin itse tilanteessa olessani lyönyt ja potkinut niin paljon kuin pystyn! Miettikääpä sitäki elkääkä ruikuttako taas höpöjä! Eipä nuo porot ole kimppuun ikinä hyökänneet(toki sekin tiettynä vuodenaikana voi olla mahdollista mutta jälleen kerran se järjenkäyttö on aina sallittua)...no eikä kyllä onneksi lehmätkään, vielä ;D

    • sallasyndrooma

      rapipäät kelpaa munkin pakkaseen :)

      edellinen teksti viittaa koiran rääkkääjään :( ois kiva saada tuommonen mies kiinni ja kahtoa ku se verissäpäin haalautuis tk:ta kohti..
      porot jos on villejä niin tokihan niitä luonnosta ammutaanki kuten muita villejä hirvet, jänikset, linnut jne.
      ja hienosti olit laittanu et keskellä korpea mökki.. mut lähinnä ihmisillä voi kaupunki tai siis sisäsiittoskylän keskustan tuntumassa ahistaa ne porot ja aaahhhh ku siellä ruvettas aitaamaan.. deutchland deutchland aller lieben!

      • Neleah

        siis mitä??

        En nyt oikein ole varma komppasitko mun tekstiin...kuka on rapipää/koiranrääkkääjä?? Jos minua tarkoitat kun puolustan itseäni ja koiraani vihaisen koiran hyökkäykseltä niin missä sun järkes?? Pitäiskö tuossa tilanteessa sitte vetästä paljas pinta oikein esiin ja sanoa että siinäkö puret...ja jälkkäriksi söpö hauva saat tän mun pikkukoirani? Noup...jos puolustautuminen tekee musta rapipään ni sopii mulle! Kerran on jo kunnolla lihaani karhukoira käynyt...enää en mieleeläni koksi samaa!

        Ja juu kyllä mulla on keskustan(eiku sori, sisäsiitoskylän) tuntumassa/taajamassa myös asunto jonka ympäristössä näkyvät porot ei myöskään aiheuta kohtuutonta ahdistuneisuutta!;)


    • Karhunrautamiinakent

      Neleah ei taida sitä nyt ymmärtää ettei kaikilla ole mitään 10hehtaarin metsätonttia jonka vois kauempaa aidata jotta metsänporot olisi onnellisia :D

      Jos tontti ei ole tarpeeksi iso että aita tulisi "näkösuojaan", niin ootkos miettinyt sitä että aita ei välttämättä sovi ihan joka taloon/mökkiin maisemoinnin kannalta joka voi pahimmillaan jopa laskea paikan arvoa?

      Mutta pakko sen verran avautua että emännän kanssa laitettiin puutarha kokonaan uusiksi, puskat, kukkapenkit, vihannesmaat siis aivan kaikki.. NO sitten lähettiin lomareissulle ja kun tultiin takaisin niin eiköhän perkeleen lapinrykijä tokka ollut syöny ja tuhonnut AIVAN KAIKEN, SIIS KAIKEN!!!

      Emäntäkin oli hyvällä päällä ku siihen paloi aika kivasti rahaa ja aikaakin se vaati melko paljon.. sitten kun yritetään näiten pirulaisten omistajilta kysellä korvauksia, niin se perinteikäs porsaanreikävastaus, "oisitte aidannu tai häätänyt ne kiltisti tontilta".. SIIS MITÄ "#&#¤%!

      • Neleah

        Hiukan tarkennusta...en todellakaan omista 10ha metsätonttia ja "aita" joka pitää porot pois pihalta ei ole lainkaan näkösuojassa, se ei silmää haittaa kun ei anna haitata eikä taatusti paikan arvoakaan sen vuoksi laske. Ei se poro mitään 5m korkuista betoniaitaakaan ihan tarvii jotta terassilta poissa pysyvät:)

        Ja jos itse olisin noin hurjasti aikaa ja rahaa käyttänyt hienon pihan tekoon niin kyllä mun järkeni saa sillonmut laittamaan pihan sillä tavalla suojatuksi ettei sinne porot(ja by the way, kyllä ne muutkin eläimet kasveja syö! kuten jänikset ja hirvet!) pääse! Sanoisinko et oma moka:/

        ja tosiaan kun porukka tykkää liioitella että pitää aidata erikseen joka pikku puska kasvimaa, kukkapenkki ja puu ja lisäksi tietysti terassi ja pihakin vielä kokonaisuudessaan...ja ainiin se oma istumapaikka pihan keskelle missä sitten voi kirota kovaan ääneen ja puida nyrkkiä vapaan ja onnellisena juoksevia päkkyröitä...eiköhän senkin luulis jokaisen järki sanovan että ihan yks aita riittänee;)

        että näi...


    • piispa

      JA perkele!!!!!! Oon katellu noita saatanan poronhoito harrastelioita yli 30v. On saanu lapioida paskaa mökiltä ja kotoa pihalta.....JA vittu SE KUSEN LEMU JOKA ON VASTASSA HELTEELLÄ!!!!!!!

      • piispa

        onko joku kyllästyny poroihin??????pitäskö ruveta tekee asille jotain????


      • piispa
        piispa kirjoitti:

        onko joku kyllästyny poroihin??????pitäskö ruveta tekee asille jotain????

        ja laulupäidenmaa anna yhteystiedot nii voin soittaa lapiomaan paskaa pihalta.Itse oon lapioinu ihan tarpeeks....joku on vissiin kattonu DISNEYTÄ...siellä ei poro paskanna


    • rykimäsika

      eikös ne porot pitäisi laittaa aitauksiin,eikä ihmisiä

      • piispä

        poro on parasta poronkäristyksessä!!!


    • poroihin kyllästynyt

      kyllä jos minun pihalle tulevat taas niin saattaa alkaa porot häviämään :D
      Ja ovat ihan pihalla meinanneet hyökkiä kimppuun kun on mennyt häätämään niitä pois.

    • piispa

      ei taitas näillä porojen ystävillä naurattaa jos poro on polkenu paskasa mökin terassille ja kussu ja paskonu rannanki.......että kiva on lasten puuhata porojen jätöksissä

    • not the lover

      En sanoisi itseäni poronrakastajaksi;D Mutta sen verran fiksuksi että järjen ääneni on saanut minut näkemään sen verran vaivaa ettei porot sinne mökin terassille ole päässy muksujeni iloksi kuselle ja paskalle! Ja eipä tarvii täällä tai lehtien palstoilla sillon olla turhia märisemässä...vink

    • syynättävää olisi

      Eikös näitä poromiehiä syytetty muutama aika sitten siitä, että kehtaisivat pilata yhden perheen joulun "hävittämällä" perheen rakastaman koiran? En muista enää koiran nimeä, mutta suuren surun tämä aiheutti niille, jotka kunnioittavat ja rakastavat eläimiä? Jotenkin vain on tullut sellainen käsitys, että nämä poromiehet vihaavat muiden koiria, koska heidän mielestään nämä häiritsevät porojen elämää .haukkumalla ja ehkä joskus karkottamalla niitä omasta pihapiiristä. Porot osaavat tehdä selvää jälkeä pihapiirin pihlajista ja kasveista ja kiukku on joskus pinnassa näitä eläimiä kohtaan.

      On vain tullut sellainen käsitys, että Kuusamossa tämä lakien kunnioittaminen on niin ja näin, vallankin niiden keskuudessa, joilla on ampuma-aseita. Poliiseilta on viety resursseja ja eihän he ehdi näiden "pikkurikollisten" sala-ampujien perässä roikkua, kun heillä on isompia rikollisia tutkittavana ja jopa vähän väliä ampuma-aseella tehtyjä murhia ja tappoja.

      Tästä hirvien salakaadosta ennen muinoin räpsähti isot tuomiot, mutta nyt taitaa olla vaan hyvä asia, että hirviä saadaan tälläkin tapaa vähentymään. Korvessa ovat tänä kesänäkin hirvikiväärit laulaneet, vaikka hirvien metsätys ole edes vielä ehtinyt käynnistymään.

    • Mökkiläinen Kuusamos

      Joo kyllä Kuusamos ainakin on niin että porojen valta ohittaa ihmisen hengen ja hyvinvoinnin.
      Vauvamme nukkui mökkimme kuistilla ja poro juoksi vauhdilla kuistin läpi viedn vainuja mennessään jonkin matkaa. Onneksi vaunut eivät tippuneet kuistilta jolloin olisi voinut käydä tosi pahasti.
      Soitin poroisännälle Heikki Härmälle ja hän sanoi että voi voi..porot saavat olla ihan missä haluavat ja miten haluavat...Huolehtikaa ettei lapsenne ole niidne tiellä..tyyliin tuli vastaus...Soitin poliisille ja he eivät oikein ottaneet kantaa asiaan....

      Pyysin poroisännältä että aitaisivat mökkimme tontin mutta ei ole kuulemme mitenkään mahdollist...

      Annoin asian arviointilautakunnalle josta odotan vastausta...
      Jos sieltä tulee kielteinen päätös vien asin ministeritasolle koska ene usko
      että Suomessa porojen etu ja vapaa liikkuvuus sekä hyvinvointi voi mennä ihmeisen hengen edelle ja jos niin on niin silloin on kyllä jossain paljon kirvee...
      töitä....

      Noh katotaan kuin käy...

      Entinen porojen ystävä Kuusamon mökiltä.

      • kaunoaslakki

        Toivottavasti poronpito kielletään Kuusamossa mahdollisimman pian. Loiset elää tukiaisilla ja pyhät lehmät toisten mailla.


    • kansalainen malli

      Eräskin entinen poroukko joka toimi huoltiksenpitäjänä ryystää nykyään vaan kahvia apsilla eikä lotkauta korvaansa vaikka soitettu monesti että tulee kasvimaalta lemmikkinsä keräämään pois. Ovat kuulemma luonnon eläimiä jotka sinne kuuluvat, ja perse hellänä istuminen vaan jatkuu päivästä toiseen ja mitään ei tapahdu. Milloin laki saadaan tässäkin kansalaisten puolelle!!??

      • LovePoro

        Porot on ihania ja niin on poromiehetkin! Rauhoittukaan nyt jo hyvät ihmiset ja
        nauttikaa elämästä! Terveisin kesäkuusamolainen!


      • änkyrä-ämmi
        LovePoro kirjoitti:

        Porot on ihania ja niin on poromiehetkin! Rauhoittukaan nyt jo hyvät ihmiset ja
        nauttikaa elämästä! Terveisin kesäkuusamolainen!

        Yritäppä tässä p...kele nauttia kesästä ja kärpäsistä kun kisurat rallaa ympäri pihaa ja joka terassille ovat änkäämässä ettei ovea saa kotoaan auki. Saata..t sotkevat kusevat ja paskovat siinä sivussa naapurinkin terassit kun eivät ole kotona. Yritin tosiaan Heikille soittaa vaan ei saa yhteyttä. Nuo ei kuulu koillismaalle noi elukat. Teillä tokkana liikkuvat eestaas niin kauan kuin tokkaa riittää kunnes autot on ne korjanneet yksitellen pois joskus isomman kasan.


    • porotsuohon

      Mikä myrkky hyvä poroille (muukuin haulikko)? Voisi kävellä jonkin matkaa ja nirri pois(1pv)? Poliisille soitto niin tapahtuu ainakin vanhemmat saivat poroaidan vakituisesti jos asuu rakennuksessa mökeille ei saa. Saako korvauksia poronpaskojen keruusta?? Kerään pussiin ja ensi kerralla ja pistän poromiehen postilaatikkoon. Poroja jos jää mulla ison auton alle sen olen päättänyt etten ilmoita mihinkään vaan leikkaan korvat pois ettei poromies saa korvausta.

    • Out of order

      En tiiä myrkystä mutta jossain palstalla joku kehui nykyään tehokkaita ilmakivääreitä. Suolille kun muutaman ampuu niin jokusenpäivän päästä ollut henki pois kuulemma. Älkää käsittäkö väärin että minä suosittelisin, päinvastoin kiellän mutta enhän minä kaikkia poronvihaajia voi vahtia taikka kieltää. Jokainenhan tekee mitä parhaakseen näkee. Eihän ne porot toki ole syyllisiä, pitäjät ne ovat kun ei edes kiinnosta mitä lemmikit tekee!!

    • loisporomies

      Kyllä ne poron kantturat kuuluis elikkojen omistajien omilla tonteillaan pitää.tuossa ovat kantturat minun pihaa kaivaneet koko alkutalven ja tietysti kesän myöskin.paskoneet kuseneet jne.jatkuvaa riesaa.ja aitaa ei kuulemma laiteta..kuin poikkeustapauksille.saattaahan se olla että porojen vatsaan voi mennä muutakin ku loput pihanurmet terveisin haatajasta.

    • lihhaa_ompinyt

      minä laitoin ruhon pakastimeen leikkasin korvat pois ensiksi

    • loistalous.kuriin

      Ja kaikki tämä kärsimys pitäisi vain sivuuttaa ja hyssytellä...lukuisia, lukuisia kärsimystarinoita...milloin oikeus toteutuu? Toivottavasti pian...

    • sammo

      Poron kurisapitää meillä päin on ilves. Minä piilotan raadot kunhan muut eläimet ovat saaneet syödyksi. Ei ilmoituksia eteenpäin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1769
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      42
      1568
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      46
      1527
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1477
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1457
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      2
      1122
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      2
      1102
    Aihe