Onko luvallista vaihtaa putket entisille paikoilleen?

putkivuoto

Meillä alkoi putket vuotamaan yksi päivä, suihkun jälkeen kuului jumalatonta kohinaa kylppärin lattian alta.

Vuoto paljastui kuumaan veteen, joten asuinkerroksen kuuman veden sulku kiinni ja viikonloppuna piikkasin lattiat auki. Piti tehdä seitsemän reikää kunnes putkikanaali löytyi. Putkikanaali on nyt piikattu auki, kaikki siitä lähtevät haarat jne... Myös vessan lattiaan tuli tehtyä reikä. Keittiöön ei ole tehty vielä reikää.

Tuo putkivuoto on jo korjattu, putkari kävi tänään sen laittamassa ja vesi virtaa.

Mutta ongelma on nyt se, että putkari sanoo että on laitettava uudet putket pintaan tai vedettävä pexit, mutta minä haluan uudet kupariputket niihin kohti missä ne nyt on.

Tietääkseni kun korjataan vanhaa, saa sen tehdä samalla tavalla kuin alunperin on tehty?

21

1926

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KKivelä

      Se vanhan korjaaminen vanhalla tavalla ei rakennushommissa nykyään päde esim. putki-, sähkö- ja märkien tilojen kohdalla. Nykyiset rakennusmääräykset nyt ovat sellaiset, eikä kukaan ammattimies suostu tekemään määräysten vastaisia remppoja. Tuossa tapauksessa paras vaihtoehto taitaisi olla pexit sinne kanaaliin. Pex on sitäpaitsi pitkäikäisempi kuin kupari.

    • putkivuoto

      Ahaa, eli näköjään on syytä hommata "pimeä" putkari laittamaan ne putket kuntoon ja vähin äänin lattiat kiinni ihan niinkuin koskaan ei olisi mitään tapahtunutkaan.

      EIhän sitä kukaan voi tietää, milloin putket on asennettu. Ainoastaan asbestin saatavuus taitaa nykyään olla huonoa, joten eristäminen on hoidettava jotenkin muuten. Lämpöputket jääköön koskematta. Viemärit on varmaan vaihdettava, joten on jatkettava piikkausta. On vanhat valurautaiset viemärit.

      Vielä on keittiö piikkaamatta, tiskipöydän revin jo irti. Vessaa on piikattu lisää auki. Revin myös seinän lavuaarin alta auki. Kellarissa on samanlainen kanaali piirrustusten mukaan, senkin putket vaihdetaan nyt, tosin täytyy ensin hoitaa asuinkerros kuntoon.

      En luota pexeihin yhtään, sitäpaitsi niitä ei saa viedä öljykattilahuoneeseen ja pitäisi jossain tehdä kuitekin vaihdos joten pitäisi vetää pintaan. En ajatellut alkaa putkia pintaa vetämään kun lattiassa on kanaali niitä varten.

      • Asbest8

        Asbestia kyllä kaivetaan Venäjällä kovasti. Sieltä vaan hakemaan.


    • Urakoitsia.

      Oma tupa, oma lupa. Ei ne putkiurakoitsijat minnekkään mitään huutele. Sano vaan miten homma tehdään ja maksat laskun. Miksi se pitää olla pimeä putkimies?

    • asdfghyjukl

      Niin kyllähän jotkut tekee mitä vain, mutta jos tulee jälkiongelmia, kuka vastaa.
      Tiedän ainakin yhden tapauksen, jossa urakoitsija vaati asiakkaalta etukäteen nimen paperiin jossa urakoitsija vapautuu kaikesta vastuusta ja takuista asiakkaan vaatiessa erikoista asennustapaa.

    • Aina kannattaa

      suhtaantua että vastuu on omistajalla. Hänhän se määrää ja haluaa ne putket sinne piiloon vanhoille paikoille ei putkimies. Urakoitsijaa voidaan sitten alkaa syyttämään jos hän on asentanut putket niin että joku liitos vuotaa sen parin vuoden aikana ja se menee urakoitsijan vastuuvakuutuksesta. Mutta jos urakoitsijan myymät putket ja liittimet ovat vialliset niin silloin vahinkovastuuvakuutus ei luultavasi maksa ja tukkukauppias/maahantuoja yrittää välttää vastuunsa joten saa olla tarkkana että millaisen vian löytää asennetuista uusista putkista.

    • vaihtoehto.

      Asennuta muovipäällysteitä kupariputkea .
      olet repinyt jo muutenkin kaiken auki , muovipäällysteistä voi valaa betoni seinän sisään, , eli ei tartte tehdä mitään pintavetoja

    • putkivuoto

      Juu, täytynee patistaa putkaria vielä lisää. Oli vaan sitä mieltä että niitä ei sinne laiteta vaan valetaan umpeen ja pintavetona tai pexeillä.

      Nehän ei ole betonin kanssa kosketuksilla, tuo on betonista valettu kanaali, jossa putket menee vapaana. Haarat on toki betonin sisässä, siihen täytyy pyytää ne muovipäällysteiset niin ei varmasti hajoa.

      50 vuoden välein on varmaankin ihan hyvä muutenkin uudistaa kylppäriä ja vessaa, ja se hoituu tuossa samalla kun putket vaihdetaan. Nyt on kaikki piikattu auki, putkari pitää houkutella viikolla.

      Katselin kerrostalojen putkiremontteja, ja samalla tavalla näköjään sinnekin valetaan betoniin putket, joten niin tehdään täälläkin.

      Kellarin kanaalista uusitaan varmaankin kohtapuoliin putket, kunhan saadaan ensin yläkerta kuntoon. Siellä ilmeisesti saattaa olla lämpöputketkin puhkiruostumaisillaan, sillä maaperästä nousee kosteutta. Eli enemmän työtä piisaa siinä, mutta tuleepahan kuntoon.

    • optikolle mars

      > Haarat on toki betonin sisässä, siihen täytyy pyytää ne muovipäällysteiset niin ei varmasti hajoa.

      Vituiksi menee. Muovipintaista käytetään korjauksessa hätäratkaisuna, koska vanhassa ei aina pysty kaikkea tekemään ihan suositusten mukaan. Muovipinnoitteen on tarkoitus ajaa sama asia kuin suojaputkeen asennetun vesijohdon - se tuo vuotovedet näkyville sen sijaan että vesi pääsisi kastelemaan rakenteita - mahd. pitkänkin aikaa, aiheuttaen laajan vaurion. Muovipintainen putki ei kuitenkaan ole uusittavissa rakenteita rikkomatta, kuten suojaputkessa oleva muoviputki.

      Rakenteissa ei saa olla liitoksia! Liitokset topedoivat koko vuotovesien esillejohtamisen idean ja ylipäätään liitos on paljon todennäköisempi vuotopaikka kuin suora putki.

      > Katselin kerrostalojen putkiremontteja, ja samalla tavalla näköjään sinnekin valetaan betoniin putket, joten niin tehdään täälläkin.

      Viemärit laitetaan, kun ei ole vaihtoehtoja keksitty, vesijohtoja ei laiteta (pl. jotkin satunnaiset seinän läpiviennit, lyhyet siirrot esim. väestönsuojan päällä yms. ongelmapaikat, mitä vanhassa voi tulla eteen.... näissä sitten muovia suojaputkessa (pitkät vedot) tai muovipintaista kuparia lyhyiden pätkien hätäratkaisuna).

      • putkari..

        "Vituiksi menee. Muovipintaista käytetään korjauksessa hätäratkaisuna,"

        höpö höpö !
        Käytetään yleisesti esimerkiksi keittiön vesijohdotuksessa sokkeliin tai valuun.
        Soveltuu mainiosti aloittajan remonttiin.
        En jättäisi kylläkään liitoksia kanaaliin vaan vetäisin jokaiselle vesipisteelle oman vesijohdon ja tekisin lattiakaivolliseen paikkaan jakotukin , jolloin kaikki liitokset jäävät näkyviin.
        Putkea toki kuluu enemmän .


      • niinpä niin
        putkari.. kirjoitti:

        "Vituiksi menee. Muovipintaista käytetään korjauksessa hätäratkaisuna,"

        höpö höpö !
        Käytetään yleisesti esimerkiksi keittiön vesijohdotuksessa sokkeliin tai valuun.
        Soveltuu mainiosti aloittajan remonttiin.
        En jättäisi kylläkään liitoksia kanaaliin vaan vetäisin jokaiselle vesipisteelle oman vesijohdon ja tekisin lattiakaivolliseen paikkaan jakotukin , jolloin kaikki liitokset jäävät näkyviin.
        Putkea toki kuluu enemmän .

        > Käytetään yleisesti esimerkiksi keittiön vesijohdotuksessa sokkeliin tai valuun.

        Sokkeliin asennus onkin ihan OK, sen voisi tehdä vaikka pinnoittamattomalla. Valuun asennus alkaa taas olla jo vähän kyseenalaista. Jää se vaihdettavuus toteutumatta....

        Tiedossa kyllä on, että tunarit vetelee tuota finkkua ihan surutta kaikki seinät ja lattiat täyteen, "koska se on saneerauksessa hyväksyttyä".


    • putkivuoto

      http://putki.files.wordpress.com/2010/05/p1130699.jpg

      Tuossa on kuva kerrostalon putkiremontista vuodelta 2010, ja kovasti näyttää muovipäällysteinen kupari olevan tuolla betoniin menossa, ja näkyy olevan paljaat kuparit samantyylisessä kanaalissa kuten mulla.

      Eli mulla menee lattian alla putkikanaali, joka lähtee öljykattilahuoneen vierestä ja päättyy keittiöön. Se ei ole täynnä betonia, vaan ontto tila, jossa putket menee vapaasti.

      Siitä lähtee sitten haaroja hanoille, pöntölle, pattereille jne... Ajattelin asian siten, että kanaaliin paljaat kuparit kuten kerrostaloissakin, ja haarat muovipinnoitetulla kuparilla. Lämpöputket annetaan olla, tosin kellarin kanaalista meinasin uusia nekin, tosin pitää katsoa vähän niiden kuntoa.

      Tietääkseni tuossa kanaalissa ei mene kuin lämpöputkien runkolinja, siitä lähtee sitten villojen sekaan haaroja, joista jakaantuu pattereille. Lämpöputkien vaihto on siis vähän vaativampaa työtä.


      Rakenteihin ei tietääkseni tule liitoksia, ainoastaan tuohon kanaaliin, joka toki on rakenteissa. Mutta tietääkseni tällaiset liitokset tehdään sulattamalla putket jotenkin yhteen, ainakaan mitään avattavia liittimiä siellä ei nytkään ole, eikä tuossa kuvassakaan sellaisia näy.

      Kanaalissa on jonkinlainen musta mönjä ilmeisesti vedeneristeenä, ja kanaaliin vuotavat vedet johdetaan näköjään avopaisunta-astian ylivuotoputkeen. Sieltä oli sitä vettä tullut kun vuoto tapahtui, ja huomasin tarkkaan taskulampulla katsoessani öljykattilahuoneen päässä kanaalin pohjalla reiän, joka tarkemmin tutkiessani yhtyi tuohon putkeen valun sisällä.

      Ilmeisesti nyt kun rakenteet on auki, kannattaa myös nuo avopaisunnan putket poistaa ja laittaa kalvosäiliö, kuulemma ne saattaa ruostua puhki.

      Lisäksi tarkoitus ei ole saada putkia vaihdetuksi rakenteita rikkomatta, sillä putkien vaihtoväli on n. 50 vuotta, ja kerran 50 vuodessa tekee hyvää muutenkin vähän avata märkätilojen lattioita ja ehkä uudistaa märkätiloja muutenkin. Ihmettelen, että miksi markkinoilla ei ole putkea, jonka seinämiä on paksunnettu.

      Esim. jos nykyinen kupariputken seinämävahvuus kymmenkertaistettaisiin, niin putki kestäisi n. 500 vuotta. Toki se olisi kymmenen kertaa kalliimpaa, mutta voisi putket valaa huoleti vanhaan malliin ja talo hajoaisi ennen putkia.

      • putkistomasentaja

        Tosiasiassa nykyisten kupariputkien seinämävahvuudet on ohentuneet puoleen 30 vuoden aikana. Nyt on jouduttu uusimaan jo 15 vuotta vanhoja kupariputkia. Yllättäen kotimainen outokummun putki on ollut huonointa. Putkimiehenä en itselleni laittaisi kuparia mihinkään paikkaan mikä ei ole näkyvissä ja helposti korjattavissa.


      • just joo

        Jos tulityöt sisätiloissa tuottavat ongelmaa (putken pinnoitteen takia) niin kupariputkille pystyy tekemään puriste liittimilläkin liitokset. Sama laite mutta eri leuat kuin komposiittiputkien liitosten tekoon. Kannattaa tehdä koeponnistus virallisten ohjeitten mukaan sitten kun liitokset menevät piiloon sillä lyhyen hetken paineen nosto ei aina ilmoita liitosten pitävyyttä.


      • nähnyttehnyt

        Kuparit siinä kuvassa on -80 luvulta. siinä ei ole muuta uutta kuin harmaat muoviviemärit ja alumiinikomposiittiputket rättipatterille.


      • väärin arvattu

        Kuvassa näkyy just tällainen hätäratkaisu, mihin vanhaa korjattaessa pitää välillä turvautua. Nousujohdot ovat kuparia ja haaroitukset (muovipintaisen kytkentäjohdon liitos nousuun) tehdään putkihormissa, johon tulee (jos työ tehdään nykyisten sääntöjen mukaan)

        - tarkastuluukku

        - ns. vuodonilmaisimet eli joka kerrokseen putken ympärille mahd. vuotovedet keräävä kuppi, josta vesi johdetaan letkulla jonnekin näkyviin, esim. alemman krs KPH seinälle tai porrashuoneeseen

        Todennäköisin vuotopaikka on aina putkien liitos ja senhän hoitaa tässä tapauksessa nousujohtojen vuodonilmaisimet (vuotovesi valuu nousun ulkopintaa alas). Keittiöön johtavan kytkentäjohdon osalta varmistuksen hoitaa muovipinnoite, mika pakottaa vedet keittiön allaskaappiin sen sijaan, että ne kerkiäisivät kastelemaan rakenteita, mahd. parinkin kerroksen korkeudelta, ennen vuodon paljastumista.

        Putkien liitoskohtia ei saa sijoittaa piiloon rakenteisiin, siis paikkoihin, mistä ei pysty tarkastamaan, vuotaako liitos, ja mistä vuotovedet päätyvät ties minne. Mitään liitoksen päälle asennettavia tiivistys/vuodonilmaisinvimpaimia ei ole olemassa eikä sähköisiä vuotovesien ilmaisimiakaan pidetä riittävän luotettavina, että homman voisi jättää niiden varaan.


      • putkivuoto
        väärin arvattu kirjoitti:

        Kuvassa näkyy just tällainen hätäratkaisu, mihin vanhaa korjattaessa pitää välillä turvautua. Nousujohdot ovat kuparia ja haaroitukset (muovipintaisen kytkentäjohdon liitos nousuun) tehdään putkihormissa, johon tulee (jos työ tehdään nykyisten sääntöjen mukaan)

        - tarkastuluukku

        - ns. vuodonilmaisimet eli joka kerrokseen putken ympärille mahd. vuotovedet keräävä kuppi, josta vesi johdetaan letkulla jonnekin näkyviin, esim. alemman krs KPH seinälle tai porrashuoneeseen

        Todennäköisin vuotopaikka on aina putkien liitos ja senhän hoitaa tässä tapauksessa nousujohtojen vuodonilmaisimet (vuotovesi valuu nousun ulkopintaa alas). Keittiöön johtavan kytkentäjohdon osalta varmistuksen hoitaa muovipinnoite, mika pakottaa vedet keittiön allaskaappiin sen sijaan, että ne kerkiäisivät kastelemaan rakenteita, mahd. parinkin kerroksen korkeudelta, ennen vuodon paljastumista.

        Putkien liitoskohtia ei saa sijoittaa piiloon rakenteisiin, siis paikkoihin, mistä ei pysty tarkastamaan, vuotaako liitos, ja mistä vuotovedet päätyvät ties minne. Mitään liitoksen päälle asennettavia tiivistys/vuodonilmaisinvimpaimia ei ole olemassa eikä sähköisiä vuotovesien ilmaisimiakaan pidetä riittävän luotettavina, että homman voisi jättää niiden varaan.

        Kanaalista vuotovedet valuu kyllä avopaisunta-astian ylivuotoputkeen ja pannuhuoneeseen, ja kanaalissa on jonkinlainen musta mönjä vedeneristeenä kait. Ilmeisesti kivihiilipikeä?

        Eli tässä tapauksessa homma menisi suunnilleen oikein jos:

        - Kanaaliin perus kuparit eristeineen
        - Haaroihin esim. valuun tai seinän sisälle muovipintaiset kuparit
        - Muoviviemärit
        - Tarkastusluukku kanaaliin?

        Noo, huomenna soittelen putkarille ja tuumitaan lisää.


    • kelvottomat

      Nykyiset kupariputket ei kestä 50 v.,hyvä jos 20 v. Tällä hetkellä tehdään putkiremppoja jo -80 luvun taloihin, nyt rakennettavat rempataan v. 2030.
      Kannattaa opastaa tenavat putkialalle, hommia tulee riittämään.

      • Anonyymi

        Kannattaa vaihtaa paristot laskimeen ja päivittää kalenteri tälle vuosituhannelle.

        Huonolaatuista kuparia ja väärin tehtyjä asennuksia on aina osattu harrastaa. Myös sopivanlainen vedenlaatu voi johtaa siihen, että kupariputkien käyttöikä jää paljon 50 vuotta lyhyemmäksi.

        80-luvun alusta on jo kulunut aikaa 40 vuotta, ei 20, joten alkaa kupariputkien uusiminen tämän ajan taloissa olemaan pian tarpeen normaaliaikataulullakin.

        Valurautaviemäreillä sen sijaan käyttöikä on 30 vuotta. Tässä putkirunkkarit ovat työllistäneet itsensä huolimattomalla työllä. Putkien sahauspinnat pitäisi suojata, mutta sitä ei jakseta tehdä -> pääsee uusimaan viemäröinnin 50 vuoden sijaan 30 vuoden välein.

        80-luvun talohin tehtiin viemäriremontteja jo 10 vuotta sitten. Nyt alkaa olla 90-luvun talojen aika. Toivottavasti tämän jälkeen riittää harvempi tahti, jos ja kun materiaali vaihdetaan muoviin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kannattaa vaihtaa paristot laskimeen ja päivittää kalenteri tälle vuosituhannelle.

        Huonolaatuista kuparia ja väärin tehtyjä asennuksia on aina osattu harrastaa. Myös sopivanlainen vedenlaatu voi johtaa siihen, että kupariputkien käyttöikä jää paljon 50 vuotta lyhyemmäksi.

        80-luvun alusta on jo kulunut aikaa 40 vuotta, ei 20, joten alkaa kupariputkien uusiminen tämän ajan taloissa olemaan pian tarpeen normaaliaikataulullakin.

        Valurautaviemäreillä sen sijaan käyttöikä on 30 vuotta. Tässä putkirunkkarit ovat työllistäneet itsensä huolimattomalla työllä. Putkien sahauspinnat pitäisi suojata, mutta sitä ei jakseta tehdä -> pääsee uusimaan viemäröinnin 50 vuoden sijaan 30 vuoden välein.

        80-luvun talohin tehtiin viemäriremontteja jo 10 vuotta sitten. Nyt alkaa olla 90-luvun talojen aika. Toivottavasti tämän jälkeen riittää harvempi tahti, jos ja kun materiaali vaihdetaan muoviin.

        Jaa nämä "sahauspinnatko" alkavat vuotamaan, ja se on ainoa syy?

        "Vaikka jatkokohdissa epoksin irtoilu onkin rakennuksen viemäreissä yleistä, ei jatkokoh-
        tien maalamatta jättämistä voi pitää ainoana syynä viemäröiden syöpymiseen. Myös teh-
        taalla ympäriinsä pintakäsitellyt kulma- ja haarayhteet ovat menettäneet pinnoitettaan ja
        lähteneet syöpymään."


        https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/87840/Jouko_Vaarala_2000-luvun valurautaviemareiden ongelmat sairaalaymparistossa.pdf;jsessionid=77D5747BF0658EBAC6774E7B5A3423C0?sequence=1


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jaa nämä "sahauspinnatko" alkavat vuotamaan, ja se on ainoa syy?

        "Vaikka jatkokohdissa epoksin irtoilu onkin rakennuksen viemäreissä yleistä, ei jatkokoh-
        tien maalamatta jättämistä voi pitää ainoana syynä viemäröiden syöpymiseen. Myös teh-
        taalla ympäriinsä pintakäsitellyt kulma- ja haarayhteet ovat menettäneet pinnoitettaan ja
        lähteneet syöpymään."


        https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/87840/Jouko_Vaarala_2000-luvun valurautaviemareiden ongelmat sairaalaymparistossa.pdf;jsessionid=77D5747BF0658EBAC6774E7B5A3423C0?sequence=1

        Ei ole ainoa syy, mutta ainakin saa prosessia nopeutettua, kun ruoste heti kättelyssä pääsee pureutumaan epoksipinnoitteen alle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      1981
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1888
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      143
      1458
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1194
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1118
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    Aihe