Kestovaipoista

12

Odotan esikoistani ja olen tässä miettinyt vaippa-asiaa pikkuhiljaa. Mieheni sisko toitottaa ympäristöystävällisyyden puolesta ja on sitä mieltä, että tottakai meidän vauvalla käytetään sitten kestovaippoja! (Kröhöm, se on meidän lapsi, ei hänen...) No, itsekin olen kyllä kestovaippoja miettinyt, mutta... Eikö siinä se hyöty olen ihan plus miinus nolla, kun niitä kestovaippoja kuitenkint äytyy pestä jatkuvalla syötöllä? Ja kuinkahan meidän vesi- ja sähkölaskut oikein kasvaa, kun pyykkikone pyörii jatkuvasti...? Kertokaas kokemuksia kestovaipoista. Onko niiden käyttö loppujen lopuksi niin ympäristöystävällistä? Ja miten taloudellisuus muuten?

3

231

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kjmnbvdswerty

      No todellakin ovat taloudellinen vaihtoehto. Nykyaikainen pesukone ei vie paljoakaan vettä, eikä se kone pyöri jatkuvasti. Sähkön kanssa sama juttu, voit tarkistaa oman pesukoneesi tekniset tiedot koneen kyljestä. Kertakäyttövaippojen tekemiseen menee monin kertainen määrä vettä ja sähköä, puhumattakaan pakkaus- ja kuljetuskustannuksista ja -päästöistä. Usein unohdetaan, että isot tehtaat ja tuotantolaitokset, joissa vaipat tehdään kuluttavat myös luonnon resursseja, esim vaipoissa olevaan sellun (=paperin massa) valmistukseen tarvitaan suunnattomat määrät vettä. Kestovaippojen suurin hyöty on tietenkin rahallinen itse perheelle. Harsoilemalla, itse tekemällä, käyttämällä vanhoja kankaita (t-paidat, pyyhkeet, jne.) säästää todella paljon rahaa. Ja säästöt vain lisääntyvät, mitä enemmän lapsia perheeseen tulee, sillä uusille tulokkaille ei tarvitse enää ostaa uusia vaippoja. Ostetut vaipat saa myös myytyä eteenpäin hyvällä katteella.

      Lisäksi kertakäyttöinen kakkavaippa HAISEE todella kuovottavan pahalle! Roskapussi ja koko asunto haisee kerttiksen jälkeen kammolle... Luonnonmateriaalinen kestovaippa ei haise kuin sille kakalle :)

    • omat laskelmat

      Pesun vaikutus kesto/kertis vertailussa ei ekologisessa mielessä ole suuri. Kertakäyttöisen vaipan valmistus, lähtien siihen tarvittavasta öljystä ja energiasta, on paljon suurempi siivu kuin keston pesun ekologinen vaikutus. Kestovaippojen pesukustannusten voi karkeasti laskea olevan 100-200 euroa yhden lapsen koko vaippakauden aikana, riippuen pesukoneen veden ja energiankäytöstä, pesuaineista ja lapsen kuivaksioppimisajasta.

      Plus-miinus nolla -tilanteeseen kestojen ja kertisten välillä päästäisin taloudellisesti ehkä, jos kestot ostettaisiin uutena ja heitettäisiin yhden lapsen jälkeen roskiin. Mutta kun todellisuudessa vaippoja voi ostaa käytettynä/tehdä itse/myydä eteenpäin/käyttää useammalla lapsella niin säästöä syntyy. On siis paljon itsestä kiinni paljonko. Jos ostaa kalliimpia mahdollisia vaippoja uutena hiukan ylimäärinkin, ja koko satsin kolmessa koossa, niin hintaa tulee. Todella halvalla voi sitten päästä jos käyttää vain harsoja ja itseneulottuja villahousuja, tai ompelee vaipat itse ja vielä kierrätysmateriaaleista.

      Meillä on nyt kestotettu 2 lasta kuivaksi asti, ja kun olen pitänyt kirjaa ostoksista niin noin 900 euroa on yhteensä noihin laitettu rahaa. En ole ommellut itse, vaan ostanut valmiita, osan käytettyjä, paljon myös uusia. Eli jos tuohon nyt laskee sitten vaikka 150€ pesukulua/lapsi, niin 1200€ on ollut kahden lapsen vaipatuksen hinta, ja tulossa olevaa kolmatta varten on hyvin pitkälle vielä kaikki vaipat tuolla käyttökelpoisina kaapissa. Uskon siis että kun kolmannen lapsen jälkeen myyn tuolta pois sen mikä myyntikuntoista vielä on, niin yhden lapsen vaipatuksen hinnaksi jää maksimissaan 500 €, mikä on paljon vähemmän kuin mitä kertakäyttöisiin yhdellä lapsella menee.

      • ap.

        Kyllä meilläkin sitten kestovaippoihin päädyttiin. Kun kerran aikeissa on hankkia enemmänkin lapsia, niin kyllä tuossa säästöä tulee, kun käyttää kestoja. Ompelutaitoisena voin tehdä osan itse ja ajattelin myös kokeilla yhden koon all in one-vaippoja. Kellään kokemusta niistä?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      5
      1639
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      25
      1401
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      1109
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      20
      1072
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      6
      1071
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      3
      964
    7. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      954
    8. 5
      945
    9. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      1
      942
    10. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      6
      934
    Aihe