Ongelmana kierot taulupohjat

maalailija

Olen huomannut, että kaupasta ostettaessa usein isot kiilapuu-taulupohjat eivät olekaan suoria, vaan täysin käyriä johonkin suuntaan. Vääntyykö ne jotenkin ajan kanssa sellaisiksi,vai onko laatu vain huono? Harmitti aika paljon kun ostin monta kymppiä maksavan tosi ison taulupohjan, ja huomasin yli kuukauden päästä että se onkin ihan kiero, ja näin ollen käyttökelvoton, kun eihän se seinälläkään olisi suora .
Voiko kieroon vääntynyttä taulua edes kehystää?

16

7240

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suoristelija

      Yksi keino vääntyneiden kiilapuiden korjaamiseen on kostuttaa puita vedellä jonka jälkeen pohja lattialle lepäämään ja jokaiseen kulmaan jotain suht. painavaa painoksi. Sitten odottaa rauhassa että pohja kuivuu ja toivoo parasta että on suoristunut. Joskus tämä toimii, aina ei.

    • nanna121

      Onko kiilapuusi kuinka paksuja?

    • Artcom

      Voisi aloittaa siis uuden tyylisuunnan, jota eivät liene toiset vielä yrittäneetkään, eli kolmiulotteisia tauluphjia!

      Lieneekö jostain saaneet kosteutta nuo kiilapuut. Yleensä sieltä myyvät vain priimaa eli suoria kiilapuita! Voisi vaihtaa siis uusiin nuo vääntyneet kiilapuut1

    • Kehystysammattimies

      Kiiloilla voisit kokeilla oikaista sen. Kiristysjärjestys juuri on se ratkaisevin ja kokeilemalla ja hakemalla se usein jopa onnistuu.
      Jos tuo vinous johtuu puista itsestään niin mitkään kasteluyritykset ja 'pakottamiset' ei yleensä johda mihinkään vaan muutaman päivän päästä vinous on entisellään.
      Puun perinteiseen vuosikiertoon näet kuuluu elää vuodenaikojen mukaan jopa 'kuolemansa' jälkeen. Toiset elää minimaalisemmin ja toiset järeämmällä tavalla. Vaikka puu on höylätty suoraksi eikä sitä ole esimerkiksi liimattu toisen puun kanssa yhteen niin liikkuuhan se ja juuri niihin aikoihin kun se on tottunut liikkumaan elävänäkin.

      Toisekseen, kun tuollainen vino kiilapuukehys valmiina tauluna kehystetään, niin se tehdään pakottamalla valmiiseen kehykseen, eikä sellainen ole meille kehystäjille todellakaan uutta, joten turhaan olet huolissasi siitä. Luota meidän ammattitaitoon!

    • marita 84

      Itse olen tehnyt useita suuria töitä, yleensä kokoa 100cm x 200cm.
      Ennen kokeilin moniin valmiisiin pohjiin mutta tuo vääntyminen ja kiilapuiden kierous alkoi tympiä, mitä enemmän kiilapuissa on oksia niin sitä helpommin ne menee kieroon.
      Nyt olen ostanut kiilapuut suoraan kotimaiselta valmistajalta ja eipä ole ongelmia ollut, hienoa kun saa keskittyä vaan maalaamiseen =)

      Kiilapuut ostin http://www.kiilakehys.net verkkokaupasta ja voin suositella sitä muillekin =)

    • susa1

      kannattaa opetella kiilapuiden valmistus itse, kertopuusta, jiirisahalla saa leikattua hyvin. Mitä isompi pohja on, sivu 1 m tai yli niin sitä tukevampi pohja täytyy olla. Keskellä täytyy olla tukipuu, ja jokaisessa kulmassa palat tukemassa, ettei pohja pääse vääntymään. Joskus "ammattimaisissakin" näyttelyissä näkee vääntyneitä pohjia ja se on iso moka! kannattaa siis panostaa laatuun, valmispohjat ei ole sitä!

      • vinkkinikkari

        just joo, todella kannattaa juu :) hehehe

        Kiilapuiden hinta on sellanen et ei todellakaan kannata itse väsätä eikä niistä tasan tule ainakaan parempia. Isot koot vääntyilee aina jos kiilapuut niitä hentoja, niitä myydään myäs järeempää kiilapuuta. Vinksallaan olevan taulun saa suoraksi ihan laittamalla taakse poikittaistuen tai sitten vaikka pellistä leikkaa kulmapalat joiden kiinnitysreijät tekee 45 asteen kulmaan sallien kehyksen liikkeet kiristäessä (kulmapeltien kiristystä pitää tietty hieman hellittää siksi aikaa).


      • Opetelkaa...
        vinkkinikkari kirjoitti:

        just joo, todella kannattaa juu :) hehehe

        Kiilapuiden hinta on sellanen et ei todellakaan kannata itse väsätä eikä niistä tasan tule ainakaan parempia. Isot koot vääntyilee aina jos kiilapuut niitä hentoja, niitä myydään myäs järeempää kiilapuuta. Vinksallaan olevan taulun saa suoraksi ihan laittamalla taakse poikittaistuen tai sitten vaikka pellistä leikkaa kulmapalat joiden kiinnitysreijät tekee 45 asteen kulmaan sallien kehyksen liikkeet kiristäessä (kulmapeltien kiristystä pitää tietty hieman hellittää siksi aikaa).

        ...ihmeessä ne oikaisemaan niillä kiiloilla jotka mukana on! Niitä on sentään jopa pareittain jokaisessa kulmassa......miksiköhän?
        Aika huvittavia tällaiset keskustelut täysien tumpeloitten kaa!


    • Näinon4444

      Ihanaa....ajattelitte että ne kiilat oikaisee kiertyneen puun? Hah,kyllä ne on ihan kangasta varten vain. Kierot pohjat pitää irrottaa, puut suoristaa ja pingottaa kangas uudelleen.

      • äölkjhgfd

        Ja minulla roikkuu seinillä vääntyneitä tauluja


    • Femme7

      Mulla sama ongelma. Osaisko joku neuvoa et miten vaihdan uudet kehykset kun leikkasin maalauksen irti vääntyneistä kehyksistä ja nyt pitäisi saada se maalaus kiinnk uusiin kehyksiin. Ja mitä puuta suosittelette? Heikkolaatuista tuo puu mikä oli maalauksessani.. en osta enää, saa pettyä melkein joka kerta. Ongelmaksi muodostui myös pakkanen, ostaessa oli ok, kotona vääntynyt kun kuljetin kotiin sen kävellen. Sepä se kun puu elää! Muutamat samasta paikasta osretut kehikot ok vielä toistaiseksi. Ei pitäs sekundaa edes myydä kun kyse on taulupohjista...

    • tympäännyttää

      Ostin taannoin kaksi Winsorin isohkoa pohjaa. Ja puut jo alkujaan kierot. Maalasin kuitenkin (koska oli yhteen näyttelyyn pakko saada vauhdilla työt tehtyä) näille pohjille. Eivät näyttäneet ihan kivalta seinällä. Galleriassa sanoi ripustusavustaja, että nykyään on todella paljon kieroja teoksia, joita kikkaillaan seinälle suoraksi mitä kummallisimmilla virityksillä.
      Viime viikolla vein nämä kaksi työtä kehystäjälle. Kankaat vaihdetaan kokonaan uusille puille.
      Kehystäjä sanoi Winsonin kiilapuitten olevan Kiinalaista materiaalia.

      Minulla ei ole paikkaa, jossa pingottaisin itse puihin kankaat. Polveni eivät kestä lattialla konttaamista ja tarpeeksi isoa pöytäpintaa ei ole tarjolla. Pitänee varmaan tilata kehystäjältä kunnollisia pohjia.

      • rtyuklölkjhg

        Hyvä tietää niin minäkin voin viedä kierot tauluni näyttelyyn, jos on muillakin sellaisia.


      • tympiinnyttää
        rtyuklölkjhg kirjoitti:

        Hyvä tietää niin minäkin voin viedä kierot tauluni näyttelyyn, jos on muillakin sellaisia.

        Kyllä niitä kieroja kuulemma on ihan riittämiin. Ripustusavustaja sanoi, että varsin nimekkäilläkin tekijöillä on halpohin pohjiin tehtyjä kieroja töitä, joita sitten nauloilla ja kaksipuoliliimalapuilla viritellään seinälle suoraan.


    • tympiinnyttää

      ...ja vielä... taulupohjiahan myydään nykyään Biltemassa ja Tigerissa ja ties missä. Jos ostat vähänkään viikkolehteä isomman pohjan, voit olla varma, että työssäsi vetää puut kieroon. Varsinkin, jos teet työn nopeasti käyttäen paljon väriä, esim. valutustöissä (fluid art).

      • bouguereau

        Kannattaa ostaa ihan kunnolliset puut. Ja jos tekee jotain ihme kokeilunykytaidetta, jossa roiskitaan ja sekoillaan. Niin voit ihan hyvin tehdä ne halvalle kankaalle ja sitten aina ottaa pois kiilapuista ja virittää uuden kankaan. Eli jättää vaan ne onnistuneet työt pingotetuiksi.

        Harmillista on tietysti että jos tilaa kiilakehys.fi:stä esimerkiksi, niin joku 100x120cm kangas 7cm, leveillä puilla ja ristikkäisillä välipuilla. Hintaa tulee joku vähän alle satanen. Mutta noi on tosiaan semmoset että ne kestää vähän rankempaakin pingoitusta.

        Ihan jo noi 4cm leveät ristikkäisillä puilla kestää kovaa venytystä. Toi puu on vaan tuhat kertaa kovempaa kuin mitä nämä valmiskankaissa käytetyt. Ostin juuri muutamat 4cm leveät 100x75 kokoiset ja venytin kovaa pellavaa todella rankalla kädellä, eikä vinoutunut ollenkaan. Napautin oikein kunnolla vielä kiiloja tuon päälle, eikä vieläkään vääntynyt.

        Jos sitten haluaa jotain super halpis pohjia joille voi tehdä sekoilu töitä, niin kannattaa miettiä sitten kovalevyn ostamista, jonka ensiksi jotenkin lakkaa ja sitten pohjustaa jollain akrylisellä gessolla, ei tule kauhean kalliiksi, ainakaan ja ei pitäisi kauhean helposti käyristyä jos lakkaa kummatkin puolet.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1468
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1012
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      745
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      697
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      690
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      654
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      70
      628
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe