Kyllä Kiviniemi maksaa

yrjokaarle

Nyt ehdottomasti Portugaliin nauttimaan Suomen lainaamista rahoista.

3

70

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kehotus on asiallinen ja kannatettava. Portugali on hieno matkailumaa ja hintatasoltaan suomalaisille edullinen. Ulkomaalaisten matkailijoiden määrässä oli tammikuussa kasvua 8 prosenttia. Maan matkailutulot vuositasolla ovat noin 7 mrd euroa.

      Portugali ei ole vielä pyytänyt apua velkojensa maksuun. Maassa on pantu voimaan kolme säästöohjelmaa. Eilen parlamentin hylkäämä ohjelma olisi ollut neljäs ja tullut voimaan vuoden 2012 alusta. Ohjelmaa esitti vähemmistöhallitus, joka ensi hyväksytti ohjelman EU:lla ennenkuin kertoi siitä kansalla, poliittisille puolueille, ammattijärjestöille ja maan presidentille. Ei ole kummallista, ettei paketti mennyt läpi parlamentissa.

    • Nyt se sitten tapahtui, että Portugalin oli pakko pyytää apua EU:lta ja IMF:ltä.

      Asia on luonnollisesti ollut pääuutinen maassa. Sitä edelsi Sokrateen vähemmistöhallituksen kaatuminen ja hänen eronpyyntönsä. Edessä ovat nyt uudet vaalit 5. kesäkuuta. Niitä edeltää syyttely siitä, minkä vuoksi taloudelliseen ahdinkoon jouduttiin.

      Sokrateen 4. säästöohjelman hylkääminen parlamentissa (23.3.) oli luonnollisesti se tapahtuma, joka heikensi pankkien ja luokituslaitosten uskoa Portugalin kykyyn selviytyä velvoitteistaan. Korot nousivat sietämättömän korkealle ja luottokelpoisuusluokitukset putosivat roimasti monta tasoa kerrallaan.

      Syy velkaantumiseen on yksinkertaisesti eläminen yli varojen. Se varallisuus, jota ei maa itse kyennyt tuottamaan, lainattiin. Näin on tehty viimeiset 15 vuotta. Sokrateen kautena, joka alkoi 6 vuotta sitten, valtion velka kaksinkertaistui, niin että se tällä hetkellä on jotakuinkin samaa luokkaa kuin maan bruttokansantuote (noin 176 mrd. e) Samanaikaisesti taloudellinen kasvu on ollut riittämätön velkojen maksuun tarvittavan varallisuuden luomiseksi. Rahat on käytetty - pitkälti tuottamattomaan mutta ylläpitoa vaativaan infrastruktuuriin - ja on tullut velkojen maksun aika.

      Ensimmäiset säästötoimenpiteet pantiin Portugalissa voimaan vuoden 2010 heinäkuun alussa. Sen jälkeen on säädetty vielä kaksi muuta säästölakia, joista viimeisin on vuoden 2011 budjetti. Maaliskuussa hylätty hallituksen esitys olisi ollut neljäs säästötoimenpide.

      Portugalin talouden uudistumista rajoittavat voimakas vanhoillinen ammattiyhdistysliike ja poliittinen vasemmisto, jotka eivät salli tarvittavia talouden uudistuksia vaan haluavat itsepintaisesti pitää vanhoista rakenteista ja kiinni saavutetuista eduista. Työtekijöiden ja työnantajien asenteita leimaa voimakas epäluottamus.

      On todennäköistä, että hylätty neljäs säästöohjelma oli Sokrateen salajuoni oman hallituksensa kaatamiseksi. Jotkut kommentaattorit ovat kutsuneet miestä Portugalin huonoimmaksi pääministeriksi kautta aikojen. Omassa sosialistipuolueessaan Sokrateella on kuitenkin runsaasti suosiota, vaikka onko niin, että soraäänet on vaiennettu?

      Brysselin herrat ja Suomen valtiovarainministeri vaativat ankaria toimenpiteitä taloudellisen avun vastapainoksi. Molemmat hakevat lyhyen aikavälin tuloksia. Kumpaakaan ei kiinnosta se, keihin leikkaukset ja veronkorotukset kohdistuvat. Leikattavaa ja verotettavaa Portugalissa on, mutta juustohöylällä ei tähän potentiaaliin päästä kiinni eikä oikeudenmukaisuuden periaate toteudu.

      Toivon, että suomalaiset äänestäjät eivät pura vihaansa tavallisiin portugalilaisiin, sillä vika on maan johdossa, ei suinkaan ruohonjuuritasolla. Kansan selkänahasta ne rahat velkojen maksuun otetaan täälläkin.

      Onneksi on jalkapallo, jossa Portugali pärjää hyvin: maalla on nyt kolme
      joukkuetta yleiseurooppalaisissa liigoissa (Champions’ League ja UEFA
      Cup) ja kuudes tila maailmantilastossa. Mitä olisikaan elämä Portugalissa
      ilman jalkapalloa - muito triste. Suomen pojatkin lyötiin hiljattain
      ystävyysottelussa luvuin 2-0.

    • Junde2

      Suomalaiset ovat vuosien saatossa saaneet nauttia moneen kertaan nyt maksettavasta tuesta edullisten lomamatkojen muodossa. Matkustamista kannattaa jatkaa. Varasin juuri viikon matkan Portoon. Hotellihuone viikoksi maksaa 140 euroa, joten Helsingin hotellihintoihin verrattuna tienaan noin 660 €. Jos lomailisin kotimaassa, rahaa menisi varmaan 1000 € viikon aikana. Portugalissa pärjään puolella tuosta. Yhdellä reissulla saan siis toista tonnia takaisin "maksamistani" tuista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. 170
      4993
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4533
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2911
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1937
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1719
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1706
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1700
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1613
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe