Koiran karvojen värjääntyminen/silmien vuotaminen

-aakoo-

Haluaisin tiedustella mahdollisia syitä koiran turkin oranssiksi/punertavaksi värjäytymiseen. Tämä on aika yleinen vaiva monella koiralla, usein näkee tuota värjäytymistä syyn ja silmien ympärillä, mutta toisilla myös tassuissa ja takapuolessa.

Omalla koirallani tätä tapahtuu aika ajoin. Koira saattaa olla valkoinen 1-1,5 kunnes taas yhtäkkiä silmät alkavat rähmiä ruskeaa (rähmä itsessään on siis ruskeaa ja värjää tällöin silmien aluset), suun ympärys muuttuu syljen takia myös punertavaksi ja korvat töhnivät tummaa eritettä. Näistä oireista seuraava vaihe on aina korvatulehdus parin viikon kuluttua, johon eläinlääkäri määrää Kefavet-lääkkeen (kirjoitinkohan nimen oikein) ja syötän samalla koiralleni piimää, oireet katoavat muutamien viikkojen kuluessa ja karvan kasvaessa koirasta tulee taas valkoinen. Silmät rähmivät vähemmän ja rähmä on normaalin väristä. Synulox-lääkkeestä taas kierre alkaa parin viikon kuluttua uudestaan (tätäkin joskus määrätty). Jokin yhteys noilla kaikilla oireilla on johonkin.

Ruokintaa on muuteltu, mutta sillä en ole nähnyt olevan merkitystä (nappuloilla siis). Hiiva on yksi omista epäilyistäni, mutta kukaan ell ei ole osannut auttaa tai kertoa tarkemmin asiasta.

2

350

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -aakoo-

      Olipa kirjoitusvirheitä, siis *suun* ja silmien ympärillä ja tuossa alempana piti lukea, että "koira saattaa olla valkoinen 1-1,5 vuotta, kunnes taas..."

    • royalcanin-asiantuntija

      Hei

      Kuvaamasi karvojen värjäytyminen herättää tosiaan usein kysymyksiä koiranomistajien keskuudessa ja kuten totesitkin, syytä siihen ei vieläkään tarkasti tunneta.

      Lähtökohtaisesti syynä silmänympärysten värjäytymiseen on kyynelneste ja suun alueella, sekä muilla ihoalueilla nuolemisen seurauksena, sylki. Se, minkä vuoksi kyynelnesteen ja syljen koostumus välillä muuttuu niin, että karvat värjääntyvät, ei ole vielä tänäkään päivänä täysin selvää. Mahdollisia syitä voivat olla eritteiden sisältämät laktoferriinin kaltaiset pigmentit, porfyriinit, katekoliamiinit tai jotkin muut mineraalit. Myös oma epäilysi hiivasta sekä bakteerit ovat tällä listalla. (Krohne, S. Proceedings of the Southern European Veterinary Conference. 2008 ).

      Pelkkä värjäytyminen sinänsä on lähinnä kosmeettinen haitta, mutta selvästi normaalista lisääntyneen kyynelnesteen tai syljen erityksen sekä ihon nuolemisen syy tulee toki aina selvittää. Usein näihin liittyy jonkinlainen tulehdus, joilla voi olla erilaisia aiheuttajia (bakteerit, hiivat, virukset) ja tulehduksen taustalla taas voi olla monenlaisia altistavia tekijöitä. Ihon kutina mistä tahansa syystä ja siitä aiheutuva lisääntynyt nuoleminen saattavat myös itsessään aiheuttaa ihotulehduksen.

      Ruokavalio on yksi tarkastettavista asioista mahdollisen ruoka-aineallergian varalta, mutta vielä yleisempiä ovat mm. atooppiset iho-oireet. Mikäli koira oireilee jatkuvasti, kannattaa taustatekijöitä lähteä kartoittamaan perinpohjaisesti hoitavan eläinlääkärin kanssa.

      Henna Söderholm
      ELL, asiantuntijaeläinlääkäri
      Royal Canin Finland Oy

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      127
      1694
    2. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      101
      1219
    3. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      201
      1078
    4. Jorma Uotinen jakoi hämmentävän kuvan tiukoissa trikoissa - Jopa Vappu Pimiä häkeltyy: "No wau"

      Jorma! Ei huono! Aikamoisen häkellyttävä kuva totta tosiaan! Lue lisää ja katso kuva: https://www.suomi24.fi/viihde/jo
      Suomalaiset julkkikset
      7
      1015
    5. Vanhempi mies

      Minä rakastan sua. Ja tiedän, että sullakin on tunteita mua kohtaan. Tätä elämää ei pitäisi tuhlata enää päivääkään. J
      Ikävä
      54
      911
    6. Anna anteeksi

      Olen rikkonut sinua vastaan tavalla, josta minäkin kärsin. Syitä tutkiskellessani löydän vain itseni. Minä kuulin jokais
      Ikävä
      78
      843
    7. Aika haavat parantaa

      Hyvää huomenta ja mukavaa päivää. ☕🌾😊❤️🪷
      Ikävä
      171
      804
    8. Tänään kun näin sinut

      olit kuin taideteos. Arat ja väsyneet silmäni kaipaavat lepoa sinussa, mutta en voinut katsoa sinua niin paljon kuin hal
      Ikävä
      52
      802
    9. HUS näyttää, kuinka paljon turhaa tai vähemmän tarpeellista tehdään verorahoilla

      HUS on laskeskellut, että sieltä voidaan vähentää melkein tuhat ihmistä ilman, että se toiminta häiriintyy, johon verora
      Hallitus
      50
      793
    10. Nyt jos haluat vielä jotain nainen

      Niin laita tähän nimikirjain. Muuten klousaan keissin. Liikaa aikaa kulunut.
      Ikävä
      96
      793
    Aihe