Doula synnytyksessä

Doula

Paikkakunnallamme on aloitettu Doula-toiminta, joka perustuu vapaaehtoistoimintaan. Doula on kreikkaa ja tarkoittaa naisen palvelijaa. Suomessa voidaan puhua synnytystukihenkilöstä. Odottava äiti/ perhe tapaa Doulan keskimäärin 2-3 kertaa ennen synnytystä ja 1-2 kertaa synnytyksen jälkeen. Doula voi olla mukana synnytyksessäkin tai vain tukena ennen ja jälkeen synnytyksen.

Doulan tuki perheelle alkaa raskausaikana. Doula varautuu olemaan mukana synnytyksessä ja tapaa vastasyntyneen vauvan perhettä toiveiden mukaan.

Doula jakaa äidin kanssa yhdessä raskausaikaa ja tutustuu masuvauvaan. Doula kuuntelee äidin toiveita ja ajatuksia lähestyvästä synnytyksestä.

Doulan tärkein tehtävä synnytyksessä on olla läsnä ja tukea äitiä hänen toiveidensa mukaisesti. Hän kannustaa synnyttäjää jaksamaan ja myötäelää synnytyksessä läsnä olevia suuria tunteita. Tavoitteena on, että äidille jää synnytyksestä positiivinen mielikuva.

Itsekin vapaaehtoisena Doulana aloittavana haluaisin kuulla kokemuksia tai mielipiteitä sekä sellaisilta äideiltä, jotka ovat käyttäneet Doulan palveluja että niiltä äideiltä, jotka eivät ole olleet tietoisiakaan tälläisestä mahdollisuudesta.

Oletteko olleet tyytyväisiä Doulaan, mitä odotatte Doulalta, voisitteko itse pyytää Daoulaa tukihenkilöksi synnytykseen? Onko alueellanne Doula-toimintaa? Minkä synnytyssairaalan alueella asut?

14

2029

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • höpsötyksiä

      En halua ketään yleimääräistä synnytykseeni. Mies ja kätilö riittää

      • jhlö

        Näinhän sen pitäisi olla, että mies ja kätilö riittää.
        Liian usein ei vain riitä. Kätilöt juoksee huoneesta toiseen.. Eikä heillä ole aikaa auttaa juuri muuten kuin tekemällä toimenpiteitä..
        Monet miehet ovat kummissaan synnytysympäristöstä ja istuvat hiljaa nurkassa.

        Ja ikävä kyllä moni, jolla on vähänkään pidempi synnytys ja lähtee synnyttämään tuolla asenteella, huomaavat lopulta jääneensä jyrän alle ja saaneensa traumat loppu iäksi :(


    • kaksin aina...

      Kyllä mä ottaisin doulan mukaan, jos mies ei pääsis. Kätilö ei todellakaan ehdi paljoa olemaan paikalla, joten aika kurjaa olis yksin kieriskellä supistuksissaan. Ei kylläkään ole enää lapsia tulossa meidän perheeseen.

    • että näin

      Ottaisin kyllä Doulan mukaan mieluummin kuin mieheni.

      Minua kiinnostaisi että miksi kukaan haluaa ryhtyä doulaksi? Onko siinä takana joku sairas tirkistelynhalu vai mikä? En ymmärrä miksi kukaan haluaisi vapaaehtoisesti lähteä kuuntelemaan tuntemattoman kärsimystä.. Mikä siinä hommassa on palkinto?

      • öpöpöp

        En ymmärrä miksi kukaan haluaisi vapaaehtoisesti lähteä kuuntelemaan tuntemattoman kärsimystä.. Mikä siinä hommassa on palkinto?

        Kun doula on mukana synnytyksessä, niin yllättävää kyllä kärsimyksen ääniä ei juurikaan kuulu. Joku on koko ajan auttamassa ja synnyttäjä ei jää yksin.

        Itselle doulana on se suurin palkinto, että synnytykset sujuvat keskimäärin paremmin kuin muilla synnyttäjillä (vähemmän toimenpiteitä, puudutuksia, imukupia, välilihan leikkaamista jne.), jolloin äiti-lapsi-suhde saa parhaan mahdollisen alun ja se saattaa vaikuttaa siis todella pitkälle tulevan lapsen elämään jopa vuosiksi eteenpäin. Ja samalla hyvin sujunut synnyyts saattaa vaikuttaa synnyttävän naisen koko loppu elämään. 80% doulaa pyytävistä on pariskuntia ja isät ovat olleet todella iloisia ratkaisusta.


    • Doula

      Niin, miksi? Miksi joku haluaa lääkäriksi parantamaan sairaita, miksi joku haluaa palomieheksi pelastamaan toisten omaisuutta, miksi joku haluaa papiksi - vastaisin, että doulaksi haluaa henkilö, joka haluaa auttaa "vierasta" naista tämän tullessa äidiksi, haluaa lievittää tämän kipuja turvallisella läsnäolollaan, olla läsnä, kuunnella ja ymmärtää.

      Vapaaehtoistyöhön lähtee henkilö, joka saa iloa itselleen siitä, että saa auttaa muita. Kun johonkin työhön on kutsumus, ei siinä vierasteta vaikeitakaan asioita, vaan se, että näkee autettavan henkilön saavan apua rankassa kokemuksessaan, on se palkinto.

      • eidoulaa

        En minäkään mitään doulaa haluaisia. Jos mies ei pääsisi, niin pyytäisin siskoa tai äitiä.


      • jhlö
        eidoulaa kirjoitti:

        En minäkään mitään doulaa haluaisia. Jos mies ei pääsisi, niin pyytäisin siskoa tai äitiä.

        Doula eroaa sukulaisnaisista siten, että on perehtynyt luonnonmukaiseen kivunlievitykseen todella hyvin. Toisinaan jopa paremmin kuin kovin lääketieteellisesti suuntautuneiden sairaaloiden kätilöt. Mutta siis doulan voisi ottaa lisätueksi silloinkin, kun mukaan on tulossa sukulaisnainen :) Loistava yhdistelmä. Niin se on joskus ollutkin, että naiset auttavat naisia synnyttämään. MIehen mukaantulo synnytyssaliin tai synnytystilanteeseen on melko uusi juttu. Ja totuus on, että kulttuurimme on asettanut melkoisesti paineita isän harteille ottaessaan hänet yksin vastaamaan synnyttäjän tukemisesta kätilön muututtua enemmän ja enemmän toimenpiteiden tekijäksi.


      • Go Doulas

        Jos joku haluaa auttaa tekemään synnytyksestä edes hieman siedettävämmän ja nauttii siitä, että voi omalta osaltaan auttaa ja tukea tulevia vanhempia ON HENKILÖN PAKKO OLLA SAIRAS! Hei haloo, tyhmintä mitä olen koskaan kuullut. Hatun nosto kaikille doulille :)


    • onneli29

      Vieras on mullekin ajatus mistään doulasta synnytyksessä. Ihmisen jonka haluaisin olevan tukena, pitäisi olla joku tuttu pitkältä ajalta, paljon yhteisiä kokemuksia ja siksi tuttu ja turvallinen. Jos jonkun doulan tapaa vain pari kertaa ennen synnytystä, on hän täysin vieras ihminen. Ei sellaisesta apua olisi.

    • doula2

      MIettikääpä, kuinka tuttu on kätilö, joka auttaa synnytyksessä? Joskus synnytys kestää niin kauan, että työvuoro ehtii vaihtua monesti ja aina on uusi vieras henkilö kanssasi... ja taas kysellään samat asiat uudelleen, etkä millään enää jaksaisi.
      Miehesi huojuu kalpeana kauhusta ja koet, että sinun pitää tsempata miestäsi, vaikka odotit häneltä tukea. Tai jospa miehesi on työmatkalla, koska synnytyksesi alkoi kaksi viikkoa ennen aikojaan. Tai ehkä lapsesi isä ei ole ollenkaan kuvioissa, äitisi on toisella puolella maata, siskoja sinulla ei ole ja ystävättäresi oli kauhuissaan pelkästä ajatuksesta tulla synnytykseen.

      Yleisimmin doulan palveluksia tarvitsevat juuri sellaiset äidit, joilla ei ole ketää sopivaa läheistä tueksi synnytykseen. Jotkut pyytävät doulaa mukaan, vaikka lapsen isäkin olisi mukana. Harvemmin Suomessa saa olla enempää kuin kaksi tukihenkilöä mukana.

      Doula-asia on Suomessa vielä melko uusi asia, eikä monellakaan paikkakunnalla vielä ole edes saatavilla daulan palveluja. Hyvä asia kuitenkin on, että toiminta laajenee ja doulat ovat yhä useamman äidin tavoitettavissa.

    • ()()()()()()

      Minä ottaisin doulan mukaan erittäin mielelläni, jos mies ei pääsisi tulemaan. Kun ottaa huomioon, että meillä on jo valmiiksi muutama lapsi, niin miehen pääseminen ei ole mitenkään itsestäänselvää, koska jonkun pitää niitä lapsiakin hoitaa synnytyksen aikana. Ja olisi kivaa, jos mukana olisi joku sellainen henkilö, jolla ei olisi kauhea kiire kotiin heti kun homma on ohi (kuten miehellä, joka menee lasten luokse). Ajatuksena siis erittäin hyvä.

      Suurin apu doulasta olisi se, että olisi seuraa niinä pitkinä tunteina, kun kärsitään supistuksista ja mitään näkyvää ei varsinaisesti tapahdu. Ja olisi kivaa, jos joku pitäisi tarvittaessa puoliani tai kyselisi perusteluja, koska tiedän jo kokemuksesta, että minä en jaksa kysellä, mutta tarvitsen niitä kuitenkin. Haluan myös, että synnytyksessä on joku ottamassa kuvia synnytyksestä ja vastasyntyneestä. Ja olisi kiva päästä puimaan sitä synnytystä jonkun kanssa jälkikäteen.

      Itse asun TYKSin alueella, enkä tiedä, onko täällä doulatoimintaa. Pitäisi ehkä selvitellä ennen syyskuuta.

      • åphelk

        Tampereelta vois joku doula suostua lähtemään sinne, jos odotettavissa ei ole todella nopea synnytys..

        www.doulapiiri.blogspot.com


    • jhlö

      Mikä paikkakunta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      300
      3455
    2. 204
      2951
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2534
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      233
      1992
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1425
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1327
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1318
    9. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      170
      1304
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1267
    Aihe