Omakotitaloon mielivä

lisälämmistys

Auttakaa viisaammat =)

Eli olemme miettimässä talon ostamista. Talo on kaukolämpöverkossa, mutta kustannukset 65,98€/kk 74,83€/MWh. Mielestäni siis melko korkeat!

Talossa vesikiertoinen patterilämmitys.

Onko mikään ratkaisu järkevä ottaa tuohon rinnalle kylmiksi talvikuukauksiski? Talo on Pohjois-Suomessa.

Puu olisi ostopuuna otettava pitkälti.
Talossa ei ole tulisijaa.
Tosin meitä kiinnostaisi laittaa takka/leivinuuniyhdistelmä olohuoneen ja makuuhuoneen väliin. Asuinkerroksessa on 115m2, huonekorkeus normaali. Lämpö pääsee kiertämään esteettä ainakin noin 70m2 kokoiselle alueelle.

18

234

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lisälämmitys

      Onko kenelläkään kokemusta pelletien polttamiseen takassa tarkoitetuista lisälaitteista? Olisiko yhtään järkevä ratkaisu?

    • huomioi tämä

      Eiköhän tuo kuukausimaksu pidä joka tapauksessa maksaa, vaikka et kaukolämpöä talvella käyttäisikään.

    • > ... 65,98€/kk 74,83€/MWh

      7½ snt/kWh, eipä ole ainakaan huippuedullinen. Plus perusmaksut. Paljonkohan energiaa kuluu vuodessa ? 20 MWh ?

      Jos 20 000 kWh, voisi ilmasta lämmön ottava lämpöpumppu tuottaa ehkä puolet ehkä hintaan 4 snt/kWh, säästyisi vuodessa 350 €. Tarkoittaa että korkeintaan ILP alle 2000 euron olisi harkittavissa. Olettaen ILP sattuu olemaan kunnolla toimiva. Tällaisiin toimivuusarpajaisiin itse osallistuisin Mitsun FD-laitteilla, niistä on vähiten valituksia kantautunut korviini

    • takkaa suosittelen

      "Tosin meitä kiinnostaisi laittaa takka/leivinuuniyhdistelmä olohuoneen "

      Jos vielä tällästä mielit, niin se on kyllä paras ratkaisu.
      Iso takka leivari hakkaa mennen tullen ilmalämpöpumput.
      ILP:t pitää lämpöä yllä kun vaan joku ensin sitä lämmintä ilmaa tuottaa ja kovilla pakkasilla ovat aika onnettomia....yksinään aika onnettomia, ellei kesäilmalla halua viilentää ilmaa ja pidellä sitä päällä ja kuunnella hurinaa ja sitten 3 vuoden päästä ne paukahtaa. =) aika provosoivasti kirjotettu mutta mutta...

      Kyllä takka/leivari on asiaa... ILP:n hintaan lisäät paritonnia, niin saat kunnollisen lisälämmityksen taloosi. Pitää tietty kannella puita ja lämmitellä, mutta takka tekee tunnelmaa ja kun sitä oppii kunnolla käyttää, niin se on helppoa ja halpaa moneksi vuodeksi eteenpäin.

    • lisälämmitys

      Toki ymmärrän, että perusmaksu pysyy joka kuukausi. Halusin vain tuoda sen esille.

      Energiaa kulunut nyt siinä talossa 25 MWH (3hlö) sis. käyttöveden lämmityksen.

      ILP ei itseäni oikein vakuuta, ainakaan vielä.

      Takka/leivari olisi haaveissa joka tapauksessa. Ruoanlaiton ja tunnelman takia, mutta haittaa ei olisi, jos sillä myös lämmityskuluissa säästäisi.

      Minkähänlaiseksi ne säästöt jäisivät? Tuskin niillä takan alkukustannuksia 10 vuodessa kuolettaisi, mutta jos edes jotain jäisi voiton puolelle. Ja se ainakin toimisi myös, jos olisi vikaa sähkönjakelussa.

      Minkäshintaisia on hyvät takka/leivarit? Paljonkohan olisi hyvä budjetoida noin asennustöihin (ihan kaikkiin) ja hormin rakentamiseen....? Ymmärrän, että riippuu paikasta ym, mutta jotain hintahaitaria.

      • Pikku-Lyydia

        Meillä tiilerin leivinuuni maksoi asennuksineen noin 4000 euroa. Piippu oli valmiina, mutta betonilaattaa piti suurentaa. Talo on yhdessä tasossa, joten laatan suurentaminen oli kyllä todella helppoa esim. vanhan takan purkamiseen verrattuna. Ei siinäkään pöly ollut pahinta, vaan noki. Säästöä tulee lämmityskustannuksissa noin 2000 euroa vuodessa (2000 litraa öljyä säästyy). Eihän sitä säästöä tietenkään niin paljon tule, mutta kun laskin puille hinnaksi nolla euroa, niin sitten tulee. Jos puusta joutuisi maksamaan esim. 60 euroa/heittokuutio, niin sitten säästö olisi noin puolet tuosta, ja jos vielä tämän lisäksi joutuisi maksamaan 65 euroa/kk kaukolämpöliittymästä, niin säästö jäisi aika pieneksi. Mutta pitkästä takaisinmaksuajasta huolimatta tuollaisella uunilla saa kyllä monta muuta hyvää ominaisuutta, kuten ruuanlaitto, vaatteiden kuivatus ja ilmanvaihto samaan hintaan.

        Ja varoitus vielä, että Tiilerin valtuuttama muurari oli täysi paska, joka sitten poistettiinkin listoilta. Eli kannattaa kysellä sellaista muuraria, jota joku tuttava voi suositella.


    • varmastiko rakenteet kestävät takan tai leivinuunin painon ?
      savupiippu on jo valmiina kaukolämpötalossa ?

    • lisälämmitys

      ja saavupiippu pitää toki myös rakentaa.
      Alla kauttaaltaan tiilimuurattu kellarikerros ja betonivälipohja.

    • Maalmämpö jos jotain

      Jos voit lämmittää sillä takalla vuodessa vaikka 3000kWh, niin säästät 225€, olettaen että puut oli "ilmaisia". Monessako vuodessa takka haukkuu hintansa?

      Kyllä minä sanoisin että jos johonkin muutat systeemiä niin sitten maalämpöön, energia on halvempaa ja kuukausimaksu jää pois, paljon suurempi säästö, vaikkaikin pumpun hintansa haukkuminen kestää myös piiiiiitkään.

      Jos lasketaan että maalämpöpumpulla kilowattitunnin hinta olisi vaikka 4 senttiä, niin säästösi tulisi noin 1600€ vuodessa. Investoinnin kuoletus 10v?

      • Lyde

        Kirjoitin viestiä juuri samaan aikaan, ja minun tapauksessa tuohon 225 euron säästöön saa kyllä laittaa nollan perään. Puuta kuluu 10-12 pinokuutiota. Puun määrästä laskettuna 10 pinom3 koivua taitaa olla 17000 kWh, eli jos uunin hyötysuhde on samaa luokkaa kuin öljykattilalla, niin on se aika lähellä sitä 2000 litraa öljyä. Uskoisin, että hyötysuhde on jopa parempi kuin öljyllä, koska talon toisessa päässä olevan pannuhuoneen piipun lämpeneminen ei paljonkaan auta, mutta talon keskellä oleva uunin piippu kerää ripelämpöä hyötykäyttöön.


      • Takka vs. kattila
        Lyde kirjoitti:

        Kirjoitin viestiä juuri samaan aikaan, ja minun tapauksessa tuohon 225 euron säästöön saa kyllä laittaa nollan perään. Puuta kuluu 10-12 pinokuutiota. Puun määrästä laskettuna 10 pinom3 koivua taitaa olla 17000 kWh, eli jos uunin hyötysuhde on samaa luokkaa kuin öljykattilalla, niin on se aika lähellä sitä 2000 litraa öljyä. Uskoisin, että hyötysuhde on jopa parempi kuin öljyllä, koska talon toisessa päässä olevan pannuhuoneen piipun lämpeneminen ei paljonkaan auta, mutta talon keskellä oleva uunin piippu kerää ripelämpöä hyötykäyttöön.

        "säästöön saa kyllä laittaa nollan perään"

        Joo kattilalalla, mutta ei todellakaan takalla...

        Kattilallahan hoitaa 100% lämmitystarpeesta, jos voi pyhittää elämänsä pannuhuoneen palvontaan.

        Työssäkäyvä ihminen ei takan kanssa kovin montaa tuhatta kWh:a saa säästettyä.


    • Inho realisti

      Jos ja kun tuon kaukolämmön joka tapauksessa säilytät, niin eipä tuosta takan poltosta juurikaan hyötyä ole.

      Nyt käytä energiaa 25 000kWh, josta ehkä 10 000kWh pystyisit takkaa polttamalla säästämään, eli 200 pesällistä vuodessa.

      Kun kirjoitat, että ostopuilla lämmität, niin jos koivupilke kustantaa vaikka 50€/m3 pinomotti, eli noin 30€/m3 heittomotti, niin säästöä syntyisi n. 250€ vuodessa.

      Kun ynnäilet takkaa, savupiippua, vahvempaa laattaa, lattian ja katon läpivientejä jne. voit hyvin todeta, että mökkisi puretaan ennen kuin investointi on säästänyt itseään takaisin.

      Puuta voit kyllä poltella, mutta mitään taloudellista hyötyä tuosta ei sinulle tule olemaan.

      Talosi kuluttaa kokoonsa nähden paljon energiaa. Suuremman hyödyn saat, jos katsot millä tuota kokonaisenergiaa pystyt pienentään.

      • Kutus on suuri

        Kyllä minäkin lähtisin tutkimaan että mihin se energia haihtuu, jos 115 neliön pikkumökissä menee 25MWh vuodessa pelkkään lämmitykseen, vaikka kuinka olisi pohjoisessa. Paljonkohan käyttösähköä menee sen lisäksi?

        Itsellä on 2000 luvun talo, tosin eteläsuomessa, mutta sähkölämmitteisenä se vie suunnilleen tuon 25MWh vuodessa käyttösähköineen ja lämmityksineen yhteensä ja asumassakin on 5 henkeä.


    • lisälämmitys

      Kiitos vastauksista!

      Eli olimme siis vasta harkitsemassa tämän ko. kohteen ostamista. Tässä on tullut nyt muitakin asioita esille, joten unohdamme koko paikan. Vaatisi turhan isoja juttuja alkaa eristää talo uusiksi, vaihtaa putket, viemärit jne..

      Tai siis ei sinänsä haittaisi tehdä tuota... mutta ärsyttää, kun myyjä on tehnyt talosta sievän mm. remppaamalla keittiön, mutta ei ole tehnyt "oikeita" hommia ollenkaan! Turhauttavaa olisi alkaa purkaa uutta keittiötä nyt ja tehdä nuo "oikeat" työt. Tai siis pidemmän päällehän sekin olisi toki fiksua, mutta en ala maksaa pelkästä silmänilosta niin paljon kuin myyjä luulee pienellä fiksauksella saaneensa lisäarvoa talolle. (Arvo noussut keittiö ja kylppärirempan takia lähes 100% MYYJÄN mielestä). Lisäksi kustannuksia syntyisi siitä, että talossa ei voisi asua rempan aikana ainakaan koko aikaa.

      Eli kohti uusia seikkailuja...siltä tämä talonosto vaikuttaa ;)

    • hyvä päätös

      Jaha, kohde oli ns, glitterissä pyöritelty pökäle :)

      Voi olla vaikea myydä kohde jossa on pinnat kunnossa mutta sisukset ja tekniikka rempan tarpeessa.

      Huomattavasti helpommin menisi kaupaksi kun olisi perusasiat kunnossa ja uusi ostaja saisi vetää seiniin mieleiset värit, eikä tarvitsisi maksaa vanhan omistajan makutottumuksista.

    • elämää nähnyt

      Eihän tuo ole paljon mutta varaava takka kannattaa laittaa,tuo viihtyvyyttä!

      • Matti_69

        Jos puupurujen tuominen olohuoneeseen lisää viihtyvyyttä, niin voisin sanoa sua kohtuullisen perverssiksi. Puulämmitys on ihan ok kunhan sitä ei tee naapureita savustamalla...


    • öklasöklasdsdölkasd

      Hirvee hinta!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      155
      2188
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      118
      1673
    3. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      94
      1500
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      97
      1453
    5. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1322
    6. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      219
      1203
    7. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      209
      1192
    8. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      50
      1168
    9. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      99
      1091
    10. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      249
      952
    Aihe