Lasten synttärit..

--------------------

Ensinnäkin AAAPUUUVAAA!!! Tyttö täyttää 5v ja ensimmäistä kertaa pidetään synttärit niin että tulee päiväkoti kaverit myös. Tämä on minulle täysin uutta, eli miten nämä jutut yleensä menee? Ei voida kutsua kaikkia koska meille ei mahdu, kutsutteko te aina kaikki tarha kaverit? Sitten, onko tapana kutsua myös lasten vanhemmat? (en haluaisi) Mitä kaikkea puuhaa/kivaa olette yleensä keksineet pienille juhlijoille? Tarjoilut Ym.?. Kuullostan varmaan todella uus-avuttomalta ja sitä taidan tämän suhteen ollakkin, myönnän.Itseäni jännittää paljon enemmän kuin itse synttärisankaria, yritän löytää sen sisäisen kodinhengettäreni jostakin mutta on tainnut pelästyä ja piiloutua.. Vinkkejä otan hyvin mielelläni vastaan.. :)

10

9224

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Synttärikokemusta on

      Juhlien suunnittelu alkaa ajankohdan päättämisellä. Mieti harrastusten ym menojen kannalta paras päivä. Huolehdi myös että itselläsi on kalenterissa "löysää" muutamia päiviä ennen, että ehdit laittaa kaiken valmiiksi. 5-vuotiaan juhlat voivat kestää 2-3 tuntia, liian pitkä aika menee helposti loppupäästä överiksi. Suosittelen pitämään juhlat viikonloppuna, koska viikolla tuon ikäiset lapset ovat aika väsyneitä hoidossa olon ym jälkeen. Juhlat eivät välttämättä tarvitse mitään erityistä teemaa, etenkään vielä tuossa iässä, aihe voi hyvin näkyä esim pelkässä koristelussa ja tarjoilussa. Ehkä kannattaa miettiä teemallisia synttäreitä sitten, kun itselläsikin on enemmän kokemusta juhlien laitosta? :)

      Ainakin lapsen hyvät kaverit pitää kutsua. Ison ryhmän voi jakaa esimerkiksi niin, että kutsuu vain kaikki tytöt, jos lapsen tärkeimmissä kavereissa ei ole poikia. Vierasmäärä kannattaa laskea yläkanttiin, koska kaikki eivät kuitenkaan pääse tulemaan. Kutsut kannattaa antaa parisen viikkoa ennen juhlia, jolloin vanhemmat saavat riittävästi aikaa suunnitella menojansa ja juhliin saattaa hyvällä onnella tulla enemmän vieraita kuin jos kutsut jakaa viime tingassa. Myös lahjan hankintaan jää riittävästi aikaa (moni pääsee vain viikonloppuisin tällaisille ostoksille). Muista laittaa kutsuun vastauspyyntö ja maininta erityisruokavalioista, joka helpottaa oleellisesti järjestelyä. Lasten vanhempia ei tarvitse kutsua enää tuon ikäisenä, pikkulapset ovat eri juttu. Varaudu kuitenkin siihen, että joku vanhemmista saattaa jäädä juhlien jälkeen hetkeksi istuskelemaan, jos lapsilla on leikit pahasti kesken tai lapsonen ei muuten suostu heti lähtemään... tällöin on ihan kiva tarjota vanhemmalle kaffit tilanteen päättymistä odotellessa! :)

      Suunnittele tarjoilu huolella hyvissä ajoin etukäteen ja tee ostoslista valmiiksi. Lastenjuhlien tarjoilusta ei kannata stressata. Jos lapsesi haluaa kakun, voit sen tehdä mutta varaudu siihen että se jää täysin koskemattomaksi tai lautasille (20 lasta syö 3 palaa kakkua, loput 17 saa kipata roskiin ;) ). Yksinkertainen tarjoilu on usein paras, koska monet lapset vierastavat kaikkea "kummallista". Määrätkin kannattaa pitää kohtuullisena. Itse teen usein jotain pientä suolaista (esim puolikkaita leipiä juustolla kurkulla tai juustoraasteella täytettyjä pikkusämpylöitä tai minipizzoja...) ja jotain leivonnaista (vaikkapa peruspullaa tai päällystettyjä muffinsseja) tai pikkulettuja. Loput tarjoilut saa kätevimmin kaupasta: sipsiä, suolakaloja tms, namia, jätskiä lisukkeineen, cokista/jaffaa/mehua... Pienelle vierasmäärälle ei ehkä kannata hankkia kertakäyttöastioita mutta isommalle joukolle ne ovat hyvä vaihtoehto. Muovimukit ja -lautaset käyvät oikein hyvin. Muista pillit, muovipöytäliina ja lautasliinat! :) Mieti riittävätkö istumapaikat kaikille vai poistatko tuolit kokonaan keittiöstä ja järjestät noutopöydän. Juhlatilaa voi koristella mutta ilmapallot kannattaa ehkä jättää pois, näin vinkkinä (lapset useimmiten rikkovat ne ensi töikseen ja siitä aiheutuu vain pahaa mieltä päivänsankarillle).

      Juhlien ohjelma riippuu vähän vierasmäärästäkin. Jos vieraita on vain muutama, lapset keksivät kyllä itsekin tekemistä. 5-vuotiaille esim onginta riittää oikein hyvin ohjelmaksi. Meillä on esim ollut pikkulasten juhlissa sellainen ohjelmanumero että kaikki ovat saaneet piirtää/värittää jonkin teemaan liittyvän kuvan ja sillä kuvalla on sitten saanut lunastaa itselleen ylläripalkinnon onkimalla verhon takaa. Ylläriksi riittää jokin ihan pieni asia (esim lakupötkö, tikkari, tarroja, pikkuvihko tms). Jos palkinto ei ole heti syötävää, siihen kannattaa saman tien laittaa nimilappu vaikkapa maalarinteipillä. Parissa tunnissa ei ehdi kovin montaa ohjelmanumeroa, jos lapsia on paljon tai he ovat kovin vilkkaita. Jos lapsia tulee paljon saatat tarvita lisää valvojia ohjailemaan ryhmää. Monesti lapsia jänskättää synttäreillä ja he ovat tavallista vilkkaampia eivätkä noudata ohjeita kovin sujuvasti.

      Älä suotta siivoa kovin perusteellisesti, koska lapset sotkevat kaiken puolessa tunnissa. Kannattaa ehkä laittaa osa leluista piiloon, etenkin pikkutavarat (helpottaa oleellisesti raivaamista juhlien jälkeen) ja helposti särkyvät esineet talteen, ettei tule vahinkoja. Lemmikit kannattaa tarvittaessa sulkea omaan rauhalliseen tilaansa juhlien ajaksi.

      Vielä lopuksi hyvä vinkki tulevia vuosia ajatellen: kirjoita juhlien suunnitelma ja ostoslista vihkoon ja täydennä seuraavalle sivulle juhlien jälkeen miten onnistuit esim ruokamäärissä ym. Helpottaa kummasti suunnittelua ensi vuonna! :)

    • jumerinen

      Hyviä vinkkejä!

      Tietysti jos et halua itse järjestää niin kannattaa varmaan kokeilla esimerkiksi Huimalaa: http://www.huimala.fi/synttarit/ tai vaikka Lintsin Sea Lifea: http://www.visitsealife.com/Helsinki/. Meillä ollaan kokeiltu molempia ja on kyllä helpotus itsellekin varsinkin kun ei oikein ehdi isommin järjestellä. Vaimo oli lukenut hesarista jonkun jutun näistä pari vuotta sitten ja sen jälkeen ei ole kyllä kotona synttäreitä pidettykään. Ehkä tänä vuonna taas. Jos et ole pääkaupunkiseudulta niin vastaavia paikkoja on kuulemma jo muuallakin, ainakin Salossa oli joku.

    • Yhden äiti

      Synttärikokemusta on nimimerkiltä sait jo paljon hyviä ohjeita, mutta lisäisin vielä muutaman mielipiteen.

      Vierasmäärästä: Koko päiväkotiryhmää ei tarvitse kutsua. Huolehdi vain, ettei yksi tai kaksi jää kutsumatta (eli jos ryhmässä on esim. 9 tyttöä niin kutsu kaikki tai 6 tai vähemmän), näin näistä kutsumatta jääneistä ei tunnu, että yksi olisi jätetty joukosta. Vanha nyrkkisääntö on, että yhtä monta vierasta, kun sankarille tulee vuosia. Mielummin pienemmät kemut ja kaikilla kivaa, kuin hillintöntä riehumista isolla porukalla ja vahinkoja.

      ajasta: Parissa tunnissa ehtii hyvin herkutella ja leikkiä. Kolme tuntia on ehdoton maksimi. Vapaalle leikille kannattaa jättää aikaa, mutta keksi takataskuun jotain ohjelmaakin. Kaikkia mietittyjä leikkejä ei tarvitse leikkiä, jos vieraat näyttävät viihtyvän muutenkin. Joku helppo teema voi helpottaa ohjelman ja tarjoilun kehittämistä (esim. prinsessa juhlissa askarrellan kruunut (valmis pahvipanta, jonka saa koristella tarroilla, helmillä yms.), Hattusynttäreillä jokainen laittaa päähänsä suosikki hattunsa, yhtenä ohjelmana jokainen kertoo hatustaan jne.

      Tarjoilu: Pari suolaista, pari makeaa ja jotain kaupan keksejä ja sipsejä riittää hyvin. Kakun tilalle voi tehdä jäätelökaukun, koristeltuja muffinseja tai kääretorttuleivoksia (maistuvat yleensä kakkua paremmin). Juomana esim. yksi limu- ja yksi mehuvaihtoehto. Myös pillimehuja kannattaa miettiä (vähentää sotkua), lisäksi sitten mehua kannuun, jos jollekkin ei yksi pillis riitä.

      Tarjoiluun voi miettiä myös jotain teemaa esim. jäätelöbaari (valokimaan esim. kahta-kolmea jäätelölaatua, paria kastiketta, jotain hilloa, 1-2 eri strösseliä, hedelmäpaloja, keksejä). Aikuinen pitää kioskia ja jokainen lapsi saa tilata mieluisensa annoksen. Lisäksi riittää mehu. Toisena esimerkkinä lämpimät voileivät: Jokainen saa tehdä mieluisansa leivän aikuisen avustuksella (täytevaihehdoiksi esim. levitettä, voileipämajoneesia, pikkelsiä, paria leikkelettä, tomaattia, ananasta ja juustoa), paistamisen jälkeen leivät syödään. Tälläisen jälkeen makeaksi palaksi riittää esim. muffinsit ja yhdenlaiset keksit.

      Sotkua syntyy vähemmän, kun kaikille on istumapaikka. Eli rajaa vierasmäärää sen mukaan mikä mahtuu pöydän ympärille syömään tai järjestä syöminen esim. piknikkinä keittiön lattialle (kaikki istuvat liinan ympärillä). Ns. seisovasta pöydästä ottaminen ja siististi syöminen on tosi vaikeaa 5 vuotiaalle.

      • Ilona Pilaaja

        Mä suosittelen että päiväkotilasten vanhempien kanssa sovitte ettei mitään kaverisynttäreitä järjestä kukaan. Siitä tulee helvetillinen riesa vuosikausiksi.
        Mummot ja vaarit kylään ja se on siinä. Ymmärtäkää oma etunne.


      • turporuuviko löysäsi
        Ilona Pilaaja kirjoitti:

        Mä suosittelen että päiväkotilasten vanhempien kanssa sovitte ettei mitään kaverisynttäreitä järjestä kukaan. Siitä tulee helvetillinen riesa vuosikausiksi.
        Mummot ja vaarit kylään ja se on siinä. Ymmärtäkää oma etunne.

        Joo, silleen teidänkin lapsista tulee "Ilona Pilaajia"


    • Äitikkänimun

      Meillä on jo lapset murkkuiässä, mutta kokemusta kaverisynttäreistä on. Ensimmäiset oli tytöllä 5v kaverisynttärit ja se kutsui koko tarharyhmän. Silloin päätin että ei koskaan. Se kaikki tarjoilut ym sellaiselle ryhmälle yksin, hoh hoh. Kaikki huusi yhtäaikaa ja muistan vielä sen yhden pojan joka halusi sinistä limsaa ja sitä kun ei meillä ollut, alkoi hirvee huuto! Sitten niillä pitää olla ohjattua toimintaa, muuten ne tekee kaikki jotain omiansa. Naapurin rouva oli fiksumpi, se kutsui äidit samalla kahville. Mutta sellainen 5-7 vierasta lasta on hyvä määrä ja puolitoista tuntia. Jos ne vielä tulee illalla hoitopäivän päätteeksi ovat aika levottomia ja väsyneitä. Sillä ollaan 15v menty max 5-7 kaveria ja 1 1/2h. Tarjoulussa eniten kauppansa tekevät jäätelö, sipsit ja karkit. Kestosuosikki dominokeksit. Pieniä voileipiä ja pikkupizzoja, lihapullia. Lapset tykkäävät syödä koktailtikuista, niihin voi laittaa lihapullia, viinirypäleitä, leipäkuutioita, vaahtokarkkeja, juustokuutioita ym ne pystyyn johonkin tyroksikuutioon tai vastaavaan. 5V osaa itsekkin jo niitä värkätä apuna. Helppous ja maalaisjärki käyttöön, lapset ei ole kovin vaativia ja arvostelevia, jos ei nyt oikein menen nappiin. Täytekakkua harva lapsi syö nykypäivänä, siihen ei hirveästi kannata panostaa.

      • äiti maalta

        Kannattaa varmasti kysyä omalta lapselta haluaako hän tarjota täytekakkua. Meillä on täytekakku tehnyt kauppansa, omatekoinen peruskakku ja sen synttärisankari on aina halunnut tarjottavaksi, viimekerroilla se on ollut kinuski-päällysteinen (kinuskikastike kaupasta).


    • Turvallisuus

      Tärkeämpää kuin tarjoilut : Ensiaputaidot tulee olla hyvin muistissa ja kerrattuna jos on kotona keskenään muiden kuin omien lasten kanssa. Elvytys, tukehtuminen, suuri verenvuoto, palovammoja, pään lyöminen ym. Ja välineet hoitaa haava ym. Harvinaista että jotain ikävää tapahtuu mutta mahdollista varsinkin lapsilla. Huolehtia ettei hylly voi kaatua päälle tms. Aina! 2 aikuista(vaikka mummi tai ystävä) paikalla jos noin 5-8 lasta. Jos lapsia enemmän kuin 8, niin hyvä olisi olla väh. 3 aikuista. Helppoa on kutsua myös vanhemmat kahville, varsinkin jos kyse päiväkoti-ikäisistä. Myös kouluikäisen vanhempia kiva kutsua ja tutustua. Helpottaa vastuunjakoa jos enemmän vanhempia.

      Mulla kävi niin että pidin juhlia 5 lapselle kotona. Noin 5 v. Kaiki. Yksi otti kiinni hellan kattilasta kuulemms vahingossa ja kiehuva kuuma ruoka kaatui päälle. Niin vahinko kuin voi olla. Itse olin metrin päässä ja juuri varoitin että älä.. Siinä olin helisemässä että mitä teen. No äkkiä kylmää vettä ja suihkuun. Huuto kamalaa. Soitto 112 kun ihoon kuoriutui joistakin kohdista. Ambulanssi lähetettiin. Soitto vanhemmille jotka lähtivät paniikissa meille. Naapuri kuuli huudon ja tuli ovelle luojan kiitos. Huolehti muista kun minä lähdin loukkaantuneen kanssa ambulanssin. Pihalla loukkaantuneen tytön vanhemmat tulivat vastaan ja jatkoivat siitä. Minä pääsin takaisin kotiin ja lapset olivat siellä naapurin kanssa. Itkivät. Siinä juteltiin ja rauhoiteltiin ja sitten alkoivatkkn ensimmäiset vanhemmat hakea lapsiaan. Luojan kiitos naapurin auttoi. Olisinko muuten lähettänyt lapsen "yksin" ambulanssilla. Mitä olisin tehnyt. Hengenhätää ei ollut mutta hoitoon piti lähteä välittömästi. Sen verran pahoja palovammoja.

      Tämän jälkeen pidettiin synttäreitä myös kotona mutta kävin ensiapukurssin ennen sitä. Ja joitain kertoja olla pidetty synttäreitä esim hoplop, joissa koulutetut ohjaajat jotka osaavat ensiavunkin. Vahinkoja voi sattua ja niihin tärkeä varautua.

      • Turvallisuus

        Ja siis edellisestä tilanteesta on jo melkein vuosikymmen ja alkavat olla jo täysi-ikäisiä.


    • Oho, vinkit tulee nyt vähän myöhässä, mutta ehkä tästä on jollekin iloa. Eli: ei ole pakko kutsua kaikkia mutta jos ihmiset tuntee toisiaan, sekä lapset että vanhemmat, niin ystävällinen ilmapiiri kyllä leviää sinne päiväkotiryhmään asti. Eli jos vain mahdollista niin mielummin kaikki mukaan niinn lasten arjessa sillä on vain positiivista vaikutusta. Meilä on välillä ollut kaikki, kun lapsi sen hyväksyy, mutta joku toinen lapsista on määrätietoisesti puolestaan sanonut että ei kaikkia, niin silloin on menty sillä. Kustannuksissa voi ihan hyvin säästää. PK lasten vanhemmat on niin innoissaan tapahtumasta että jos vain lapsilla on hauskaa ei kukaan kiinnitä huomiota kuinka suurella budjetilla se on aikaansaatu. Melkein parempi muutenkin tinkiä budjetista. Kun budjetti on pieni niin seuraavakin synttärisankarin vanhemmat kenties uskaltavat kutsua koko porukan kun järjestelyt ei ole kilpavarustelua (ja sitä kautta kalliita). Tuossa vielä blogi edullisesta, luovasta ja persoonallisesta ohjelmaideasta lasten synttäreille: kangaskassien tuunausta vaikka supersankareilla tai rokkitähdillä https://www.talenco.fi/blogi/2023/02/27/kangaskassien-tuunaus-on-hauskaa-ja-luovaa-ohjelmaa-lasten-synttareilla/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4925
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3114
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1807
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1760
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1621
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1481
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1233
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1207
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1197
    Aihe