varhaisimmat oireet

?????

Mitkä ne dementian ensimmäiset oireet ovat? En nyt tarkoita niitä selviä juttuja, kun alkaa unohtelemaan jokapäiväisiä asioita, vaan semmoisia työikäisten varhais-varhais-oireita, jotka kai yleensä kielletään, että ne mitään dementiaa olisikaan.

Huomasin tässä juuri, että en vaikeuksitta pysty palauttamaan mieliin ex-työkavereitten nimiä, niitä joita en ole enää vuosiin nähnyt. Henkilöt muistan hyvin, ja etunimetkin jos vähänaikaa kelailen, mutta sukunimet - apua mihin ne ovat kadonneet???

16

3865

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ristiina ja tytär

      No miun äijä kun sairastui 59 v alzheimeriin,niin ensimmäiset oireet oli esim.kun remonttia teki,niin ei osannut laskea miten sekoittaa saumauslaastia,tai pyöritti ja pyöritti tapettia,eikä osannut hahmottaa kuviota,vaikka vuosia tehnyt näitä hommia.Myös saattoi lähteä venettä tankkaamaan,ja tuli tankkien kanssa kotiin,kysymään miten tankataan.Eli arkiaskareet ,mitkä ollut jokapäiväisiä alko mennä sekaisin.Lisäksi epäluulo ja mielialamuutokset oireita..Ei nimien unohtaminen vielä niin kamalaa.Mieheni sairastaa jo keskivaikeaa alzheimeria,mutta muistaa vanhoja 10-20v takaisia tuttuja,kun he tulevat vastaan.Mutta jos annan ruuvimeisselin ei tiedä mitä sillä tehdä.Alkuoireita saattaa olla myös masennus ja pelkoja,eli siinä kantsii olla tarkkana jos iloinen ihminen yks kaks muttu päinvastaiseksi.

    • ristiina ja tytär
    • ?????

      Sehän on silloin jo kliinisessä vaiheessa kun arkiaskareista ei enää kunnolla selviä.

    • ristiina ja tytär
    • ?????

      Lähipiirissähän sen näkee selvimmin. Siitä olen ollut yllättynyt, miten hyvin aivot voi toimia vielä yhdenksänkymppisenäkin, jos varsinaista dementiaa ei ole.

    • ristiina ja tytär

      Juupa,mulla oli 101 v mummu jolla terveet aivot,nyt mulla 60v mies joka kuolee alzheimeriin muutamassa vuodessa,elämä on ihmeellistä....mutta muistisairaudethan lisääntyy koko ajan,jopa nuorilla,heidän kantsis mietti esim.kuinka paljon lotraa alkoholin kanssa parikymppisenä ja nuorempana,dementia 50 v....

    • ?????

      Noilta sivuilta en löytänyt alkuunkaan sitä hakemaani. Muistin säilyminen on tietysti yksilöllistä, mutta luulisi siitä olevan sen verran tutkimustietoa, että jonkinlainen viitetaulukko olisi laadittavissa sellaisista asioista jotka tiettyyn ikäryhmään kuuluvat normaalisti muistavat akselilla hyvin-huonosti, jolloin siitä saisi jotain osviittaa vertailukohdaksi.

      • Alzheimer omainen

        Lääkäri tai hoitaja voi tehdä muistitestin. Lääkäri huomasi miehelläni muistin
        häiriöitä testillä. Seurasi tutkimukset ja diagnoosi Alzheimer.
        Testi tehtään kyselemällä. Ei mikään vaikea tehdä. Tulos heti valmis.


      • alziaaa
        Alzheimer omainen kirjoitti:

        Lääkäri tai hoitaja voi tehdä muistitestin. Lääkäri huomasi miehelläni muistin
        häiriöitä testillä. Seurasi tutkimukset ja diagnoosi Alzheimer.
        Testi tehtään kyselemällä. Ei mikään vaikea tehdä. Tulos heti valmis.

        Ei pelkästään muistitestillä,meillä oli kyllä laajat tutkimuset,MRI ,psykoloogiset kokeet ja lopulta otettiin selkäydinnäyte,silloin vasta varmistui alzheimer.Pelkäl muistitestil ohjataan vasta eteenpäin.


    • ristiina ja tytär

      ehkä aivotutkimussivuilta,suomessa turussa ja kuopiossa tutkitaan aivoja.sieltä voi kysyä..muistihan alkaa rappeutua jo 20v....eli onko sitten mitään normaalia ikäryhmää,ja jos sairaus itää aivossa pitkään,onko silloinkaan oikein vertailla,vaikka ei päällisin puolin huomaa mitään.....eimerkiksi muistitestihän on tehty,missä verrataan terveisiin aiovihin,mutta toisaalta sekään ei kerro kaikkea,riipuen missä osassa aivoja on tuhoa parastaikaa...Mie ollut mukana niissä testeissä terveillä aivoillani,ja puoliso ei pärjännyt ollenkaan,vaikka koululainen suoriutuis niistä

    • Joskus hyvin...

      Muistiongelmat hiipii huomaamatta.Niitä on myös helppo peittää.Jotkut osaavat "jujuttaa"omaisiaan ja myöh.hoitohenkilökuntaa.Äidilläni keskivaikea dementia,mutta vieraampi henkilö ei aavista äidillä olevan muistiongelmaa.Viimeksi seurailin kuinka äitiä jututti hyvänpäivätuttu.Joka kysyi miksi jalka-amputaatio on tehty.Äiti kertoi vuolaasti loukanneensa jalkansa.Mikä ei pidä paikkaansa.Muistilääke on parantunut äidin vointia.Erittäin vilkas ja sosiaalinen.

    • ristiina ja tytär

      Muistisairashan ei itse tunnista ongelmiaan,ei edes kun ne alkuvaiheessa,hätä ja pelko peittää joten enpä sanoisi sitä jujuttamiseksi,muistisairaalle se on hänen todellisuutta ja ihmisellä kun on opittuja tapoja jotka peilaa vielä musitisairaallakin.Minun mieheni sairastaa keskivaikeaa alzheimeria,eikä kyllä osaa jujuttaa,hän puhuu vaan omalla tavallaan asiosta.Esim. jos joku kysyy,onko hän syönyt jo,tottakai ,vastaa,vaikka ei olisi moneen tuntiin pistänyt mitään suuhunsa,sama kaiken kanssa mitä kysyy,vain tuttava tai muistisairauteen perehtynyt tunnistaa näitä ongelmia.Mieheni sairauteen kuuluu myöskin se ,kun joku tulee juttelemaan,silloin hän ottaa hymyn esille,vastaa jujuu ja myötäilee ja on kuin kuka tahansa muu,mutta hymy sammuu kun ihminen poistuu,eikä muista enää hetkeä.Muistisairashan näkee maailmansa aivan eri tavalla kuin me sairaat,mennyt ja nykyhetki sotkeutuu toisiinsa,ja tulevaisuutta eivät tunnista.

      • ristiina ja tytär

        kuin me terveet piti laittaa tuohon tekstiin...; )


    • sitä se on

      Aivan, vaarikin täytti jo 83v ja erehdyksiä tulee päivittäin. Esim. pestyään partakoneen teräosan tiskipöydän hanan alla laittoi sen mikroon kuivumaan, jolloin se aikansa prätistyään aiheutti kamalan karvan ja muovin käryn ja suli käyttökelvottomaksi. Digiboksi taas menee päivittäin radiolle, kun painelee umpimähkään eikä osaa siitä poistua, vaikka neuvottu sata kertaa. Yrittää jopa kännykällä säätää telkkaria ja tekee kaikkea hoopoa. Mitään ei myöskään kuule, vaikka on myöntävinään, jos sattuu huomaamaan jonkun jotain sanovan.

    • Oireet ovat korvien

      välissä, mutta varsinainen vika on seinien välissä!

      =>KVHT-altistuneen oiretesti

    • hölmöjä

      voi herrajumala,ei muistisairaudella mitään tekemistä hometalojen kanssa,,,jiisus

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      71
      5022
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      16
      2332
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1857
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1561
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      42
      1553
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1348
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1267
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      3
      1185
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1176
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe