Purkkiruokavallankumous vs.normiliha?

sirkkaliisakokkonen

Itsekin olen ollut yhtä hämmentynyt näistä kissanruokakeskusteluista kuin erään ketjun aloittaja. Olen todennut, että pääasia antaa kissalle monipuolista ruokaa ja mahdollimman vähän viljaa. Keskusteluissa on ollut usein juttua siitä, että ns. normaalilihan ostaminen on paljon kalliimpaa kuin halvat purkkiruoat. Ostin juuri äsken ison kimpaleen maksaa valmiiksi pakattuna. Se maksoi alle 2 euroa ja siitä riittää todella moneksi päiväksi. En siis ymmärrä valitteluja normilihan kalleudesta. Purkkiruoat tulevat paljon kalliimmaksi ja tuskin ovat niin terveellisiä lisäaineineen. Sitä paitsi maksan laittaminen kissalle on äärimmäisen helppoa. Leikkasin maksan saksilla pieniksi paloiksi kiehuvaan veteen ja siinä sitten keitin tovin. Kissani ei valitettavasti sostu syömään mitään lihaa raakana, joten ne on keitettävä. Annan siis välillä ns. normilihaa, sitten kalaa, purkkiruokaa ja aina on naksuja ja vettä tarjolla. Lisäksi aamu alkaa laktoosittomalla maitojuomalla, jota kissani maha kestää ja aina välillä raaka keltuainen ruoan kyytipojaksi. Toivottavasti olen oikeilla jäljillä ruoka-asioissa. Ainakin kissa vaikuttaa tyytyväiseltä ja turkki kiiltää.

9

189

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hiirionkissanruokaa

      Kypsennetty liha ei riitä pelkiltään kissan ravinnoksi, siltä siitä puuttuvat tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet. Täydennysruokana täysravinnon ohella ok.

    • Siipipala.

      Muistathan että maksaa ei kannata aikuisellekkaan kissalle antaa kuin 1-2krt viikossa korkean A-vitamiinipitoisuuden vuoksi.

      Voit antaa kissallesi vaikka kuinka paljon lihaa, mutta silloin kannattaa muistaa että luista tuleva fosfori ja kalkki jää puuttumaan (varsinkin jos kissasi ei suostu lihaa/luita raakana vetämään)

      Et kertonut mitä naksuja syötät, niiden laadusta riippuu kannattako lisävitamiineja hankkia.

      Aptuksen multicat on tosihyvä perusvitamiini ja annokstuksesta poiketen sitä voisi tuohon ruokavalioosi lisätä vaikkapa 1tbl päivässä tms.(norm 1per 2kg).Siinä on tauriinia ja muita tärkeitä vitamiineja joita kissa ei kunnolla kypsästä ruuasta saa.

      Muuten kuulostaa ihan hyvältä, ei se kissan ruokinta mitään rakettitiedettä ole kunhan muistaa että kissa on lihansyöjä:)

    • sirkkaliisakokkonen

      Olen syöttänyt kissalleni sellaista kuin "Burina one" ja "Premiun Prima cat". Ovatko ok täysruokaa muun tavallisen lihan/kalan ohella? Ainakin ovat niitä laadukkaimpia mitä kaupasta saa, koska ensimmäisenä sisältölistassa on mainittu liha. Ensimmäisen kerran ostin kaikkein halvimpia, mutta totesin niiden sisältävän todella vähän lihaa ja siitä voi olla terveydellisiä haittoja. Pesettekö muuten kissanne hampaita? Ja miten saa kissan pitämään raapimispuustaan? Olen hangannut siihen kissanmintun hajua ja ripustanut leikkikaluja, mutta ei auta. Sohvaa menee raapimaan aina tilaisuuden tullen. Ei pidä hajusta, joka lähtee ostetusta raapimispuusta. Aika paha haju niistä nyöristä lähteekin, vaikka tuuletin parvelleella sitä viikon! Lähtee heti pois sen luota kun nostan sen siihen. Olen yrittänyt opettaa kissakirjojen mukaan, mutta ei auta. :( Onko kellään hyvää ohjetta parvekkeen verkottamiseen. Parvekkeeni on todella iso ja auki kahteen suuntaan.
      Kiitos vinkeistä!

    • Siipipala.

      Luulisin että Purina ja Prima cat ovat marketin hyllyiltä parhaita, eli siis ihan ok.
      Mikäli olet kiinnostunut tarjoamaan samalla rahalla lihaisampaa niin vinkiksi jossei tule eläinkaupassa usein käytyä Zooplus.fi (eläinkauppa merkit melkein samaan hintaan kuin marketissa ja vielä kotiin kannettuna!) Mutta varsinkin jos tarjoilet päivittäin lihaa ja kalaa kissallesi niin onhan tuo ihan ookoo.

      Kissan hampaitahan ilmeisesti olisi hyvä pestä ainakin toisinaan. Näin säästää myöhemmissä ell.lääk hammaskiven poistokustannuksissa. On hirmu yksilöllistä antaako kissa edes totuttelun kautta pestä hampaitansa vai hoidetaanko puhdistusta jollakin kompromissilla vai kalliilla pureskelutabletilla (plague off tms..)
      Meillä hampaiden puhdistus tapahtuu luonnostaan luisten lihojen/kielen/sydämen antamisella, sitkeä liha antaa hampaille töitä ja sen "jauhaminen" putsaa hampaita. Kannattaa muistaa että kielen ravintoarvo on normaalia lihaa heikompi, possun sydän on ravintoarvoiltaankin äärimmäinen timantti kissalle :)

      Minkä kokoinen raapimispuu on? Pääseekö kissa korkealle, nukkumaan pussukkaan, suoristumaan hyvään raapimis asentoon? Kissat tykkäävät olla korkealla ja siksi olisi ilmeisen hyvä että puu olisi ainakin sen 120cm korkea. Jos kissasi tykkää vaikka sulkaleluista voit kokeilla kissan leikittämistä kiipeilypuun ympärillä ja itse puussa.
      Et kertonut myöskään kissasi ikää. Ihan pentukissat eivät välttämättä ymmärrä kissanmintun perään ennen kuin 6-12kk.

      Parvekkeen verkotukseen en osaa sanoa mitään, koska meillä on lasitettu parveke. Zooplussalta saa myös parvekeverkkoa, olisikohan ollut nyt alennuksessakin ;)

    • kattimattitatti

      Meillä siirryttiin raakaruokintaan toisen katin allergian vuoksi. Lisäravinteita annamme päivittäin. Kissat ovat todellakin terveitä ja entistä eloisampia, joten suosittelen :) Raakaan lihaan totuttelu vei aikansa ja vaati kärsivällisyyttä niin kissoilta kuin omistajiltakin, mutta oli todellakin hyväksi. Teollista ruokaa emme tarjoa kateille enään ollenkaan, koska muutos on todellakin huomattava!

    • kallekaikkonen

      Minun ei ole edes tarvinnut päätäni vaivata tuollaisella päivän selvällä asialla. Ensimmäinen kissani ollut 1 1/2 vuotta ja raaka liha, maksa, sydän jne. on ollut pääasiallista ruokaa kissalleni aina. Annan toki jonkun verran noitakin tehdasruokia, mutta pyrin antamaan ainakin 75% sapuskasta sellaisessa muodossa josta kissani tykkää. Ja sydän on myös maksan ohella todella edullista ja kissani suurta herkkua ilman kypsennystä.

    • jeippa

      jauhettua kananmunan kuorta lihan sekaan , niin sillä selviää näistä kalsium tarpeista, en tähän hätään muista noita mittasuhteita raakaan lihaan, mutta eiköhä nopeasti löytyne googlettamalla :) ettisin itse suoraan tähän jos kerkeisin :D ja muutakin hyvää tietoa asian tiimoilta!

    • Siipipala.

      Kissa tarvitsee muutakin kuin kalsiumia. Myös tauriini on tärkeää ja sitä ei fileistä saa sillä tauriinin lähde on veri. Kun ruokinnasta yli 50% on raakaa lihaa on syytä jatkaa sitä esim aptuksen multicat vitamiineilla joita saa apteekista.

    • toivottavasti auttaa

      Jos saat lihaa menemään, hyvä.

      Mutta jos liha ei ole raakaa ja sisällä luita, sen ravintoarvo ei ole kissalle riittävä, ja joko kissalle tarkoitettu vitamiinivalmiste kehiin, tai muutoksia ruokailuun. Kypsä liha ei vain vastaa kissan luonnollista ravintoa, ja se täytyy aina ottaa jollain tavalla huomioon, jos ei halua syöttää kissoille tarkoitettuja täysravintoja.

      Maksa ainoana lihana on hieman huono. Sisäelimissä on sama rajoitus kuin kaloissa, eli kerran viikkoon on hyvä.

      Sydäntä voi antaa useammin ja se on suosittu kissan raakaruokinnassa. Raakana sisältää paljon tauriinia, kypsänä ei tietenkään enää.

      Suomalaista ihmisten broileria voi antaa raakana (ja sitä moni kissa syökin, vaikkei muuhun koske), siinä ei käytännössä ole salmonellaa ollut pariin vuoteen tehdyissä pistokokeissa eikä kissa ole salmonellan suhteen kovinkaan herkkä.

      Aikuisella kissalla raja on noin 50% eli kun sen yli mennään lihan puolelle, pitää lisävitaminointia aloittaa. Silloinkin sen teollisen ruuan olisi hyvä olla jotain muuta kuin Purinaa. Pennun kohdalla aloittaisin vitamiinitabletit jo kun kypsä liha ylittää 30% päivän ruuasta, koska kasvava pentu tarvitsee erityisesti tauriinia ja kalsiumia, jottei sen kasvu häiriinny.

      Marketista ostettavat märkäruuat ovat aika lailla samaa tasoa kuin eläinkaupan ruuat. Suurin ero on väri- ja säilöntäaineiden käyttö, moni eläinkaupparuoka sisältää niitä vähemmän. Mutta vitaminointi on yleensä samalla tasolla, suurinpiirtein. Esimerkiksi Mjau-merkillä on myös pelkkiä eläinperäisiä märkäruokia. Noissa ruuissa lihapitoisuus ei ole välttämättä järin suuri, koska sisältävät myös teurasjätettä. Toiset välttelevät, toiset ajattelevat, että kissan ruokavalioon kuuluu luontaisesti kaikki ruhon osat. Eläinkaupasta saa sitten purkkiruokia, joissa ei ole teurasjätettä mukana, mutta ne vastaavat ravintoarvoltaan aika lailla kotona kypsennettyä lihaa.


      Jos haluat antaa kissalle raksuja, niiden suhteen olisin tarkempi, koska ne ovat pahimmillaan suurimmaksi osaksi puuroa vastaavaa massaa, josta ei ole kissalle kuin haittaa. Marketissa ei myydä yhtäkään kelvollista raksumerkkiä. Kaikki sisältävät viljoja, todella vähän lihaa, lisäaineita ja niissä on usein vielä huono vitamiinimäärä. Eläinkaupan merkeistä esim. Royal Canin sisältää noin 30% lihaa, ja sekin on kuivattua jauhoa tai proteiinihydrolysaattia. Raksuvalinnalla siis on suurin merkitys siihen, saako kissa hyvälaatuisia lihaproteiineja vai viljamössöä.

      Jos raksua käyttää, helpointa on valita raksu erikseen suosittelujen perusteella, ja tilata haluamaansa kotiin iso säkki. Raksu säilyy, ja isot säkit ovat edullisempia. Tilaan meillä käytetyn raksun, 7kg, n. 50e ja säkki kestää kahdella kissalla 4-6kk.

      Raksun valinnassa kannattaa tarkkailla näitä juttuja:
      - viljaton
      - magnesium alle 0,1%
      - ei kasvisproteiinia, gluteenia tms.
      - proteiinipitoisuus yli 32%
      - rasvapitoisuus yli 20%
      - sisältää lohiöljyä tai pellavansiemenöljyä (rasvahapot, joita ei oikein saa muualta)

      Tällaisia merkkejä ovat mm. Orijen, Acana, Power of Nature (paitsi magnesiumin osalta), Applaws, Almo Nature. Kahta viimeisintä on saatavilla eläinkaupoissa tai zooplussalla, Orijenia ja Acanaa voi tilata zooplussalta tai omasta suomalaisesta kaupasta, acana-kaupasta. Power of Naturea saa vain sydänystävästä.

      http://www.zooplus.fi/
      http://www.acana-kauppa.com/
      http://www.sydanystava.com/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      451
      2229
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      225
      1991
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      189
      1562
    4. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1531
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      52
      1303
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      3
      1301
    7. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      148
      1267
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      49
      1170
    9. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      65
      1060
    10. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      99
      1044
    Aihe