Astma vai allergia, lääkkeet?

ysk köh

Voiko pelkkä allergia aiheuttaa astmamaisia oireita, vai onko hengenahdistus aina automaattisesti astmaa?

Yskin nuoresta asti joka syksy viikko- tai kk-kaupalla aina kun sää muuttui kosteaksi ja viileäksi. Yskänlääkkeet eivät auttaneet. Kaikkein pahimmillaan yskä oli opiskellessani laitoksissa joissa oli jääkylmä ja eräässä niistä huhuttiin homeestakin. 2003 asuin asunnossa jossa haisi omituiselle (ei kuitenkaan tyypilliselle homeelle tms.) Sinä vuonna aloin kärsiä ekaa kertaa hengenahdistuksesta kun yritin kiivetä ylämäkeä.

Menin lääkäriin ja sain avaavaa Bricanylia. Aloin käyttää tätä joka syksy ja parin viikon käytön jälkeen jokasyksyinen yskä oli poissa. Pärjäilin tällä sitten kivasti muutaman vuoden.

Jonain keväänä tuli yskää ja sain jonkin HOITAVAN astmalääkkeen, mutta sillä ei ollut vaikutusta. 2009 syksyllä sairastin omituisen flunssan (sika???) josta jäi rutikuiva yskä joka parani lopulta astmalääkkeellä Beclomet.

Kun viime keväänä iski yskä maaliskuussa, pyysin em. Beclometia ja vedin sitä Bricanylin kanssa ilman apua koko kevään. Kesällä sain tablettimuotoisen kuurin (kortisonia kai) astmalääkkeeksi, auttoi jonkin aikaa ja sitten yskä jatkui taas, loppui vasta heinäkuussa.

Lääkäri totesi että (kevät-)yskäni saattaisi olla ALLERGIAA. Olen nuoresta asti ollut allerginen koivulle ja lepälle, mutta näiden aiheuttamat oireet ovat kadonneet melkein kokonaan vuosien varrella (nenän vuoto ja silmien kutina). Lääkäri piti mahdollisena että allerginen oireilu on muuttunut keuhkoperäiseksi eli yskäksi.

Syksy-yskästä aikoinaan epäilin että syy olisi luonnon homesienet.

Mikäli yskäni on aina ollut allergiaperäistä, niin onko astma-diagnoosi järin pätevä, vai menevätkö nämä asiat tosiaan yksi yhteen? Homeallergiaa ei minulta ole suostuttu testaamaan kun kunta ei kuulema sellaisia testejä tee. Astmaan toki viittaisi se että jo pakkanenkin ärsyttää, mitä se ei nuorempana tehnyt.

Olen nyt ottanut kokeeksi antihistamiinia joka toinen päivä ja minusta vähän vaikuttaisi siltä että niinä päivinä EN yksi kuin ruokailun jälkeen. Mutta antihistamiini saattaa aiheuttaa päänsärkyä (en ole ihan varma kohdallani kun niskakin reistaa) ja olen kuullut erään ihmisen munuaisen kutistuneen jatkuvan käytön seurauksena. Onko siitä tosiaan vaaraa jos käyttää 3 - 4 kk putkeen antihistamiinia?

4

492

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Allergikkomummo

      Antihistamiinia voit käyttää huoletta, jos siitä on apua, moni muukin käyttää jatkuvasti.
      Olen samaa mieltä lääkärisi kanssa. Miksi astmaa ei ole tutkittu?
      Olet käsittääkseni atoopikko (itse olen), iho-oireet vähenevät ja tilalle tulevat hengitystieoireet.
      Itse saan pahat astma-tyyppiset oireet hajusteista ilmassa, siis muiden hajusteista.
      Jos hengitys vaikeutuu jossain rakennuksessa ja tiedät siellä olevan kosteusongelmaa, vältä rakennusta, se on paras hoito.
      Syksyinen hengenahdistus viittaisi ulkohomeisiin.
      Atoopikolle on tyypillistä reagoida muita herkemmin.
      Jos oireilet siitepölyistä, käytä allergialääkkeitä ja ulkona voi käyttää myös hengityssuojainta.
      Jos hengenahdistusta on jatkuvasti ja se haittaa elämää, varaa aika kunnon keuhkospesialistille ja pyydä astmatutkimuksiin.

      Astmaa on allergista astmaa ja ei-allergista astmaa. Ei-allergisessa ärsyttävät aineet aiheuttavat astmakohtauksen.
      Allergisessakin astmassa ärsyttävät aineet pahentavat tilaa, mutta perimmäinen syy on herkistyminen jollekin aineelle, eli allergia.

      En ole asiantuntija, mutta paljon kokenut ja lukenut.

      • ysk köh

        Ok. Veljellenikin on jatkuvasti hengitystietulehduksia ja isältä vuoti nenä hänen koko elämänsä ajan (syy ei selvinnyt), joten allergiaa on toki vaikka muille jakaa.

        Kauhean pahaa hengenahdistusta en ole saanut sitten sen koommin kun häivyin yhdestä asunnosta 2003, mutta viime vuosina on ollut pakkasella ja nyt kevätkaudella tätä että aamulla varsinkin tuntuu siltä että ns. hengen kulkeminen on vähän vaikeampaa kuin normaalisti. Ja tämä sitten kai on sen yskän yllyttäjä.

        Olen nyt ottanut antihistamiinia joka toinen päivä ja välillä imaissut tarvittaessa Bricanyliä, eikä yskä ollut mennyt niin pahaksi kuin vuosi sitten.

        Kyllähän sitä astmaa aikoinaan puhallusputken kanssa tutkittiin ja jossain altistuskokeessakin olin, mutta silloin en saanut edes virallista diagnoosia. Ja siinä kokeessa tehdyt puhallukset menivät melkein kaikki päin helvettiä kun yskitti koko ajan. Joskus kun imaisu tai puhallus alkaa niin kutittaa ilmaputkessa että sitten sitä vasta yskitäänkin.

        Jos tuota ahdistelua alkaa pahemmin olla niin kai sitten menen lääkärille, mutta nyt näemmä pärjään em. aineiden kanssa. Kaippa tämä tästä vanhemmiten vaan pahenee... :(


    • Kvht altistus aiheut

      taa astman kaltaisen tulehdustilan keuhkojen limakalvoilla.

      ..............jatkuu.
      KVHT-altistus aiheuttaa kaikissa kudoksissa ja kaikilla limakalvoilla solutuhoa ja tarpeellisten Probiootti bakteerien tuhoa. >>>>>>Aiheuttaen keuhkojen limakalvoilla astman kaltaisen tulehdustilan. Kosteusvauriohomeiden-antibiootti tuhoaa tarpeellisia Prob.bakteereita, josta seuraa immuuni-puolustuksen heikkeneminen, josta taas seuraa hermostollisen- ja hormonaalisen-järjestelmän heikkeneminen, kunnes limakalvot ovat niin "ohuet", että veri irtoaa ja immuunipuolustus romahtaa kokonaan, jolloin elimistö ei pysty enää taistelemaan sairauksia vastaan, josta surullisin seuraus on kuumeeton keuhkokuume.

      Lääkärikään ei pysty edellä mainitussa KVHT-altistuksessa tekemään muuta, kuin:
      - >>>>Altistuksen pysyvä lopettaminen joka on puolet hoidosta, >>>>>>mutta se ei tarkoita sitä että kaikki olisi automaattisesti kunnossa - oireilu poistuu viiveellä, sen nopeammin mitä enemmän syöt po probiotti bakteereita kv-homeantibiootin tuhoamien probioottien tilalle, jolloin pikkuhiljaa ajankuluessa pystyt kestämään niin luonnonhomeita, kuin kosteusvauriohomeiden-toksiinia.

      >>>>>>Huomioi nämä:
      - Limakalvojen probiootti bakteerien palautusprosessi tarvitsee prikulleen 1.L-a, 2.L-b ja 3.Bif bakteerit (ks tarkemmin alempaa)! >>>>Prob.tuote saa sisältää muitakin probiootteja.
      - >>>>Kun olet kvht-altistunut etkä ole käyttänyt po Probiootti bakteereita, niin siirtyessäsi korjattuihin tiloihin-jossa korjaus on onnistunut-silti saatat oireilla kemikaalipäästöille (maalit, Liimat, muovit, jne), vaikka tiloissa ei enää olisikaan kvh-toksiinia!

      KVHT-altistuksen aiheuttamat muutokset terveydessäsi näet jo oiretestillä. Testin lopussa on suuntaa antava ohje oireilun poistumiselle laskettuna oireilun tämänhetkisestä tasosta. Mikäli akuuttia tarvetta ei ole, kannattaa siirtää sitä lääkärissä käyntiä, kunnes näet onko se edes tarpeen. Ja vasta sitten jos oiretaso ei laske alle viiden osuman, tarvitaan lääkäriä etsimään missä ne kudosvauriot on ja mitä sitten on tehtävissä.
      Tietenkin jos on akuutti tarve, niin sitten pitää mennä heti lääkäriin!

      http://personal.inet.fi/koti/haistahome/Oiretesti.html

    • Veera.

      Sinun oireet ovat selviä, vailla diagnoosia.

      Sinulla on melko varmaan allerginen astma, joka tarvitsee lisä-tutkimuksia ja oikean säännöllisen lääkityksen.

      Pyydä lähete jatkotutkimuksiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      79
      1449
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1225
    3. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      105
      1123
    4. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      964
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      141
      939
    6. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      165
      890
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      832
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      814
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      796
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      76
      685
    Aihe