Chilin kasvatus siemenistä, paikka??

ML

Eli ostin chilin siemeniä ja mietin mihin paikkaan laittaisin chilit näin aluksi kasvamaan.

1. ikkunalaudalle, vetoinen, ilta aurinko vaan paistaa.
2. Takan päälle, jatkuva tasainen lämpö ei yöllä laske kovinkaan alas ei kunnon valoa.
3. "pikku"huoneeseen jossa saattaa yöllä laskea lämpö paljonkin (kuin ulkona).
Tänne aattelin taimet laittaa jos ulkona hyvin lämpöä koska aurinko paistaa melkein koko ajan. Ja on sitten lämmin.

Mutta eniten mietittyttää mihin nyt siemenet laitan alustavasti.
Paikkaa voin vaihtaa päiväksi johonkin muualle ja yöksi muualle..

Ja chilit on cayenne long slim ja carribean antilais.

11

1198

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vermikuliitti

      Itse olen laittanut siemenet yöksi veteen. Sitten kostean talouspaperin sisään ja sellaiseen styrox-laatikkoon, jollaisissa mm. jauhelihaa myydään.
      Viritys vielä muovipussin sisään ja lämpimään paikkaan vaikka sinne takan päälle.
      Sitten kun näkyy pieni valkoinen itu, laitan sen varovasti kertakäyttömukiin, jossa on taimimultaa. Ei syvälle, ehko noin sentin syvyyteen ja muki ikkunalaudalla aurinkoon.
      Kun kasvi on noin viiden sentin korkuinen, aloitan lannoituksen. Itse käytän luomulannoitusta, nestemäistä, joka sisältää sokerijuurikasuutetta.
      Kun purkki täyttyy juurista, siirrän isompaan astiaan, johon vähän vahvempaa multaa.

    • Chilipää X

      Erinomaiseksi havaitsemani keino on seuraava:
      - Johonki astiaan pohjalle kahvinsuodatinpapereita jonkunlainen nippu ja sen kastelen merileväuutevedellä kunnolla. Astiaksi sopii mainiosti juurikin muoviastia missä myydään jauhelihaa tms. Myös korkeammat muoviset rasiat missä myydään persikoita, tomaatteja yms käy oivasti, niissähän on rei'itetty kansikin mukana.
      - Kastellulle suodatinnipulle laitan chilisiemenet reiluin välein (muistathan merkata mikä on mitäkin lajia jos on useampia...)
      - Siemenien päälle laitan "halkaistua" wc-paperia kerroksen tai pari.
      - Sitten vain astia sopivan lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Kansi tai reikäinen muovi päälle. Ei turhan valoisaan. Minulla tietokoneen päällä on ollut erinomainen paikka. Lämpötila siinä 24-28.
      - Välillä pitää muistaa kastella vaikkapa sumutinpullolla. Tässäkin kohtaa merilevävesi on ollut hyväksi.
      - Heti kun siemenestä alkaa puskea alkeisjuurta, laitan sen VA-RO-VAS-TI kylvömultaan. Ilmavaan ja valmiiksi kosteutettuun sellaiseen. Viilipurkit on hyviä, ei liian isoja tähän tarkoitukseen. Aika äkkiä esiin tulee sirkkalehdet.
      - Ja nyt se kasvipoloinen tarvitseekin sitten valoa! Väh. 15W:n energiasäästölamppu, kylmää valkoista on hyvä. Mitä useampi sen parempi.
      - Lämpöä ei saa päästää liian korkeaksi eikä liika kosteuskaan tee hyvää. Kasvi tarvitsee yöllä lepohetken ja liian korkea yölämpötila on varma tapa tuhota kukinnot jahka siihen pisteeseen pääset.
      - Hyvä paikka kasvin aluille on vaikkapa 30 litran muovinen säilytys/muuttolaatikko minkä päälle voi valot virittää. Jos haluaa voi sinne laittaa puhaltamaan pienen 12 voltin kotelotuulettimen, löytyy tietokonekaupoista.
      - Kasvun alkuvaiheessa merilevä ja pelkkä vesi on tarpeen antaen typpeä ja kaliumia. Eikä pieni fosforikaan pahaa tee. Liian äkäisiä n-p-k lukuja kannattaa välttää.
      - Ja kukkamulta sekä mustamulta kannattaa unohtaa heti!
      - Kun kokoa on riittävästi ruukuta ne 10-20 sentin ruukkuihin ja sitten valoisaan kasvamaan. Eteläikkuna on hyvä, mutta varo liikaa lämpöä! Ja tuuletuksesta chilit tykkää kuin hullut puurosta. Varsi vahvistuu ja ilma vaihtuu. Huonetuulettimia kannattaa ostaa useampikin.

      Kaktus ja kylvömulta on minulla toiminut tosi hyvin, seassa ainakin 25% ruukkusoraa. Yleensä vielä altakasteluruukkuun. Kasvi kasvattaa hydrojuuret ja ravinteet voi siten annostella veteen säiliöön. Jos haluaa, myöhemmin mullan voi poistaa ja pestä juurista kokonaan pois ja laittaa chili kasvamaan savirakeisiin tai vermikuliittiin altakasteluruukkuun. Se on sitten ns. passiivihydroviljelmä. Helppohoitoinen, sadokas kunhan löytää sopivat ravinneannokset ja riesana ei ole minkään maailman mönkiäisiä mullassa eikä homeen hajuja.
      Omassa kämpässä kasvaa tällä hetkellä nelisenkymmentä pusikkoa ja satoa on tullut koko talven kivasti. Valoina käytän energiasäästölamppuja. Valkoisen eri sävyjä sekaisin ja lisäksi ns. kasvilamppuja missä on sinistä ja punaista aallonpituutta. Voipi olla että välineitten kanssa tulee kikkailtua liikaakin mutta hyväksi olen omat viritykseni havainnut.
      Hauskoja, rentouttavia ja tuottoisia kasvatushetkiä sinullekin!

    • ML

      Kiitoksia vastauksista :)

      Ostin viime vappuna chili"puskan" prismasta satoa tuli, mutta puska kuoli :) Siitä jäi innostus chiliin ku sillä on menekkiä meidän taloudessa :)

      Tosin ympärivuotiseen kasvatuksen kompastuskiveksi muodostuu juuri tuo paikka mihin puskat laittaa.. On liian vetoista, valotonta, ei tasaista lämpöä ja pieniä kukan kastelijoita ja mullan möyhiöitä :)

      Nyt eikun harjoittelemaan :)

    • Satoa saadaan!

      Ei se kovin tieteellistä tarvi olla, pistät siemenet taimimultaan, reiitetyn muovin päälle ja lämpimään paikkaan itämään.

      Jahka maan päälle tunkevat, niin mahdollisimman paljon valoa, lämmöksi piisaa normaali huonelämpö. Kastelu altapäin saa juuret vahvistumaan.

      Jos luonnonvaloa ei ole tarjolla, niin tavallinen pöytälamppu (mielellään loisteputki-versio) n. 20 sentin päässä toimii keinoaurinkona, yöksi vain sammutat.
      Jahka kelit lämpiää, niin sitten voit viedä sinne "pikku-huoneeseen olemaan" ja kesäksi ulos suojaiseen paikkaan. Muista pölyttää, jos ei ole pörriäisiä:)

      Ittelläni talvehti yksi chili viileässä huoneessa. Alkoi kukkia heti huoneenlämpöön siirrettyä ja nyt on jo raakileita väärällään, jippii!

      • ML

        Kuinka viileä huone oli??


      • Parvekeviljelijä

        Minulla taas talvehti lämpimässä huoneessa, alapuolella kuuma lämpöpatteri. Helmikuussa aloitti kukinnan ja suurin osa raakileenaluista putosi, mutta muutama jäi jäljelle.
        Nyt istutan sen isompaan astiaan ja aloitan lannoituksen, eiköhän kukkia rupea ilmestymään.
        Ainut murhe on, kun en tiedä, mitä lajiketta tuo chili on.

        http://www.aijaa.com/v.php?i=005917845018.jpg


      • silikonkarne
        Parvekeviljelijä kirjoitti:

        Minulla taas talvehti lämpimässä huoneessa, alapuolella kuuma lämpöpatteri. Helmikuussa aloitti kukinnan ja suurin osa raakileenaluista putosi, mutta muutama jäi jäljelle.
        Nyt istutan sen isompaan astiaan ja aloitan lannoituksen, eiköhän kukkia rupea ilmestymään.
        Ainut murhe on, kun en tiedä, mitä lajiketta tuo chili on.

        http://www.aijaa.com/v.php?i=005917845018.jpg

        Capsicum baccatum...Aji jotain..ehkä..tai Capsicum annuum ja numex jotain...ehkä
        Podit näyttäis ainakin samantyyppisiltä kun minun yhdessä Aji-lajikkeessa.
        Vaikea niitä on aina varmaksi sanoa ellei alkujaan tiedä mistä on kyse. Ja risteytyvät vielä helposti toistensa kanssa jos muitakin on.
        Chili ku chili, hyvä joka tapauksessa.

        Tutkippa näitä sivustoja jos joku lähellä oleva löytyisi:

        http://sev.lternet.edu/~jnekola/Heirloom/peppersA.htm

        http://www.pbase.com/chiles400/pods


    • Oma clilinkasvatus lähti puolivahingossa, kun kaupasta ostetun tuoreen chilin siemeniä kuivatin muutaman päivän, ja lykkäsin multapurkkiin puolihuolimattomasti (ihan se pitkä, peruschili, en tiedä tarkemmin nimeä?) Hyvin lähti kasvuun ja tuottaa satoakin mukavasti. Uteliaisuutta sitten tuli ostettua kaupasta myös habanero ruuanlaittoon, jonka siemenet taas itämään. Sekin kasvaa vallan hyvin, mutta pudottelee kukkansa kyllä yleensä pois, eikä satoa juurikaan tule.
      Eli ihan pikkupurkkiin olen multaan suoraan painanut, ehkä n. 1cm syvyyteen. Kun kokoa alkaa tulla, vaihdan suurempaan ruukkuun. Kasvaa ja talvehtiikin hyvin ikkunalaudalla (toki talven aikana vähän nyypähtää, mutta kukkiikin kesken talven välillä!) Kesät chili asustaa parvikkeella.
      Habanerokin on alkanut tuottaa muutaman chilin, kun oli ylivuotinen :)
      Jostain nettisivuilta olin lukevinani, ettei kovasti lannoitteita tarvitse, ja multa voisi olla perusmullan ja kaktusmullan seos.
      Parhaimmillaan on näyttänyt tältä, ilman sen suurempia temppuja:
      http://aijaa.com/v.php?i=006868272852.jpg
      ...en siis itse suhtaudu tähän kovin vakavasti, vaan enemmänkin mukavana kokeiluna. Huomannut olen, että ulkona chili on kirvojen herkkua :( Silloin, kun "sato" on kerralla turhan suuri käytettäväksi, halkaisen chilit, säästän siemenet ja pakastan palot.
      Asiaan perehtyneet ovat paljonkin kirjoitelleet vinkkejä kasvatukseen, googlaile.

      • ML

        Itse ostin vuos takaperin Prisman hevi osastolya chilin, satoa tuli kivasti mutta kuoli sitten loppu syksyllä ja siitä suivaantuneena sitten halusin ihan siemenestä kasvattaa josko olisivat pidempi ikäsiä :)

        Tosin sisätilat meillä ei ole parhaat mahdolliset, kukka kun kukka kuolee jossain vaiheessa :/

        Omat kylvetyty chilit viihtyvät/ovat nyt ulkona tosin ovat kovin kitukasvusia. Voivat hyvin mitänyt lehet "palo" keväällä.. Satoa en taida enää kesän/syksyn aikana saada :( Kuhan saan pidettyä edes osan puskan hengissä talven niin ehkä ensi kesänä tulee satoa :)


      • ML kirjoitti:

        Itse ostin vuos takaperin Prisman hevi osastolya chilin, satoa tuli kivasti mutta kuoli sitten loppu syksyllä ja siitä suivaantuneena sitten halusin ihan siemenestä kasvattaa josko olisivat pidempi ikäsiä :)

        Tosin sisätilat meillä ei ole parhaat mahdolliset, kukka kun kukka kuolee jossain vaiheessa :/

        Omat kylvetyty chilit viihtyvät/ovat nyt ulkona tosin ovat kovin kitukasvusia. Voivat hyvin mitänyt lehet "palo" keväällä.. Satoa en taida enää kesän/syksyn aikana saada :( Kuhan saan pidettyä edes osan puskan hengissä talven niin ehkä ensi kesänä tulee satoa :)

        Habanerokin lykkää tänävuonna "sadonkorjuuta", ehkäpä kymmenkunta chiliä tulossa, kukkia aikapaljon vieläkin. Alkuperäinen kasvatettu siis ihan kaupan habanerosta napatuista siemenistä, ensimmäisenä vuonna tiputteli lähes kaikki kukat alas :( Talvehti vähän surkeana risuna (etelä-)ikkunalaudalla, mutta nyt alkaa palkita kärsivällisyydestä...
        Kasvina jotenkin vahvemman oloinen kuin satoisa peruschilini, onko Aji Cristal tai jotain sinnepäin?
        http://aijaa.com/v.php?i=002828511837.jpg


    • hgjgjjhu

      ensiksi idätin siemenet asetilla johon olin taitellut talouspaperiarkin ja kostuttanut sen hyvin. ...noin kaksikymmentä siementä mahdollisimman etäälle toisistaan, vettä vähän sumupullolla päälle ja sitten kelmu tiiviisti asetinpäälle. ...kelmu piti kosteuden asetilla ja siemenet itivät keittiön ruokapöydällä noin viikossa ja itävyys oli 100%

      seuraavaksi siirsin itäneet siemenet pieniin vihreisiin pottiruukkuihin, kaksi alkua per purkki, purkeiissa viherkasvimultaa erittäin kevyesti tiivistettynä. ..pottiruukut dynoon(muoviastia jossa myydään lihaa, se isompi versio) ja dynon pohjalle noin sentti vettä, tässä tapauksessa dynon pokkauksen kohdalle.

      muutaman isommaksi kasvaneen olen jo siirtänyt n15cm altakastelu ruukkuun, valon tarvetta tuntui olevan kun noin kolmen tuuman alut kasvoivat 45 asteen kulmassa kohti ikkunaa, valo ongelma ratkesi helposti (ainakin vielä) hain paikallisesta kierrätyskeskuksesta työpöytävalaisimen ja varustin sen 8w energian säästölampulla, usealla palstalla haukutaan noita ettei ole muka mihinkään mutta mun taimet noisivat pystyasentoon alle kahdessa tunnissa. ...valaisin on suoraan kasvin päällä ja n15-20cm päässä latvasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      174
      3184
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2131
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2054
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1905
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe