Janne Kuusi: Vapaus

alvari.raappavaara

Elokuvantekijänä tunnettu Kuusi on julkaissut ensimmäisen romaaninsa (Like 2010) . Melkoiset paketin setä onkin kokoon käärinyt. Lähitulevaisuuteen ajoittuva tieteis- ja kauhukuvitelma kuuluu kai dystopia-nimikkeen alle. Karun kuvan kehityksestä saa, jos tämä toteutuu.
Monella tasolla liikutaan ja yhteiskuntakritikin kohde on selvä: Äärimmilleen viety markkinaliberalismi ja talouskasvun silmitön ylistys ainoana autuaaksi tekevänä. Osansa saavat niin mainostoimistobisneksen sonnansyöttäjät kuin yksityisen turvafirmatoiminnan laajeneminen koko elon piiriä kontrolloimaan.
Massiivinen (446 s.) tarina kerrotaan lähinnä yhden henkilön kokemusten kautta. Menestyvä mainosmies Antti K liikkuu lähellä vallan sisäpiiriä. Rouvansa toimii valtaan pyrkivän Vapauspuolueen johtoryhmässä ja Antti suunnittelee puolueelle valtaan pääsemistä edistävää mainontaa. Antin toimisto on tietennii nimeltään Totuus, koska se ei valehtele vaan paljastaa perimmäiset ostomotiivit liki joukkopsykoosin keinoin. Vapauspuolue tarjoaa yksinkertaisia ratkaisuita kaikkiin ongelmiin, kunhan puolue vain pääsee valtaan. Kaikki talouskasvun esteet, kuten työehtosopimukset tai sosiaaliturva on raivattava pois. Jotain tästäkin ajasta, kai?
Herkullista on Kuusen kuvaus mainosmaailmasta. Ylilyövää, tottakai, mutta olennaisia toimintatapoja kärjistäen ja satirisoiden kuvaavaa. Mainostoimiston riviväellä ei ole ihmisarvoa ja töitä riittää vain niin kauan kuin hyöty on imetty tekijästä.
Toimiston omistussuhteiden sisäpiirijuonittelujen johdosta Antti lavastetaan syylliseksi kuolemantuottamukseen liikenteessä. Tuomio on pitkä, ja vankeinhoitopalvelut ulkoistettu Tyynen meren saarelle. Samantien käydään vaalitkin ja uusi voittaja, Vapaus, muuttaa käytäntöjä niin ettei osasuoritus tule kyseeseen. Kuusi vuotta on kuusi vuotta eikä puolet.
Suunnilleen tässämain tarina alkaa hajota. Valitettavasti. Vankila onkin luostari joka ottaa vankeja vastaan Suomen valtion avustuksen korvaukseksi. Antti K kokee sekavia uskonnollisia höperehtimisiä ja munkkeutuu vuosien mittaan.
Kotimaan tilanteesta Antti ei ole selvillä kun valtion ja luostarin yyya-sopimus yhtäkkiä katkaistaan ja Antti lähetetään Suomeen lopputuomiota sovittamaan.
Kovasti on komento muuttunut Vapauspuolueen valvonnassa. Vankiloita hoitavat ylikansalliset turvallisuusfirmat ja työtavat tuttuja vaikkapa Irakin sodan vankiloista. Maksimoiden kerrottuna, pikanttina yksityiskohtana ainoa sallittu hallintokieli, englanti.
Tuomion kärsimisen jälkeen seuraa luokittelu ja uuden yhteiskuntatunnuksen tatuointi päähän. Ihmisreservi luokitellaan A, B, C ja D porukkaan. Valtaapitävät Aata, yrittäjiksi siirretyt työläiset Betä, C-ryhmä on lähinnä orjia jotka asuvat kaatopaikkaghetoissa ja saavat hieman ruokaa 12 tuntisen työpäivän vastikkeeksi. Entisenä vankina Antti on tietennii C-luokkaa ja pääsee lopulta rakentamaan Ford-yhtiön pääkonttoria Kaivopuiston kallioille. Eteläsatama on täytetty ja siihen rakannettu Totuus-konsernin päämaja. Hieno visio. Rakentaminen tehdään käsipelissä, ihan 50-luvun tapaan, koska työvoima on ilmaista ja itsestään lisääntyvää reserviä. Kouluja ei ole ja lapset siirtyvät työläisiksi noin 12-vuotiaina. Aivan parhaaseen impivaaralaistyyliin.
Ghettoelämän yksityiskohdat Kuusi on miettinyt tarkoin, ihan olematonta ruokahuoltoa ja hygieniapalveluita myöten. Taustalla mielessä pyörivät kuvat keskitysleireiltä tai Kiinan lapsivoimin käyvästä teollisuudesta. Karua, mahdotonta, mutta niin lähellä tosiolevaista.
Vastarinta kytee ja jälki on hirmuista. Samaa luokkaa kuin armaassa isänmaassamme hieman vaille sata vuotta sitten.
Kaiken tämän seksin, sonnan ja sadismin läpi kulkee tietennii rakkaustarina Antin nuoruusihastuksen, Siljan kanssa. Ajottaisena kertojana Silja antaa kai sitä kaivattua naisnäkökulmaa. Koko karmeudessaan, sorron ja nälän keskellä. Sekaan sotkettu epävarmoja isyysjuttuja, maailman kiertolaisvuosia ja hutun huippuna kaikennäkevä ikuinen tarkkailija, joka välillä hyppää tarinaan Osallistujaksi.
Eli tiivistystä ja jämäköittämistä tarina olisi kaivannut. Nyt juttu välillä laahaa paikallaan ja lainaa muista vastaavista dystopioista, tietäen tai tietämättään.
Suosittelen varauksin, ei ole kevyttä luettavaa vaikka hetkittäin satiirin pirukin kurkkii kirjoittajan olan takaa.

0

108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Halkokarilla ammuttu

        Halkokarin uimarannan metsissä/tiellä poliiseja juoksenteli n.13.30.Onko pahvihousut setvimässä sukuriitoja?
        Kokkola
        37
        4142
      2. Yle aamu taas huolissaan laittomasti maassa olevien terveydenhuollosta

        Yle se jaksaa aina nostaa tämän asian esille, vaikka ei pitäisi. Laittomasti maassa olevat pitää säilöä ja karkoittaa, e
        Maailman menoa
        240
        2601
      3. Mitä tehdä kun eräs henkilö seuraa puhelintani

        Ja informoi asioitani ulkopuolisille ja ei kyse ei ole viranomaisista vaan sairaasta yksilöstä joka ei jätä rauhaan vaan
        Ikävä
        248
        2494
      4. Mitä haluat

        Toisesta vai haluatko mitään
        Ikävä
        203
        1924
      5. Tuli yhtäkkiä kova ikävä sinua, J

        Olisitpa täällä, niin voisin halata ja suukottaa sinua juuri nyt... Vaikka tilanne on mikä se on, enkä voi tätä oikeass
        Ikävä
        104
        1816
      6. Täytyy tunnustaa

        että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
        Ikävä
        117
        1557
      7. Jengi haluaa että

        Lähden täältä pois. Syystä että? Antaa tulla syitä nyt.... Huomenta sitten viimeisen kerran. 💔🐺🖤
        Ikävä
        198
        1326
      8. Leskenpoltto, kastijärjestelmä ja muut asiat, joiden alkuperää ei tiedetä

        Leskenpoltto, kastijärjestelmä ja muut asiat, joita käytetään koko itää vastaan tietämättä niiden alkuperää. Aina kun o
        Hindulaisuus
        346
        1231
      9. jos saat yhden

        Toiveen esittää niin mikä olisi
        Ikävä
        98
        1141
      10. Huomenta päivää

        Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
        Ikävä
        199
        1056
      Aihe