tupakointi koulussa

Äiti

14 vuotias poikani jäi kiinni tupakoinnista koulun alueella, mitä minä hänelle sanoisin asiasta

35

6058

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Täti

   Oletko kertonut tupakoinnin haitta vaikutuksista? Onko teillä tuttava piirissä jota kuta joka on polttanut monta kymmentä vuotta (ja on sen näköinenkin)jota hän voisi käydä jututtamassa ja katsomassa "miltä tulevaisuus näyttää"..
   Kysynyt mistä saa tupakkansa ja miksi polttaa? Ihan pienenä järkytyksenä voisit näyttää hänelle jostain lääkäri kirjoista kuvia saastuneista keuhkoista. Ja Esim. ilmoittaa että tämän talon katon alla asuessasi saat aloittaa polttamisen vasta kun olet 18 vuotias, eli neljään vuoteen et polta! Tee kantasi hyvin selväksi, mutta keskustele ja kysele!

   • *N*

    Uhkailu ei auta, nuoret kokeilevat kaikkea ihan vain kokeillakseen. Kaikki kielletty houkuttelee! Jos menet kieltämään, että et varmasti polta kun asut kotona, niin hän tulee varmasti polttamaan vielä enemmän, ihan vain siksi, että se on kiellettyä!

    Kannattaa jutella asiasta, ilman painostusta ja huutoa. Kertoa oma kantasi ja jos itse poltat, kerro rehellisesti milloin aloitit ja poltatko vielä. Jos nuori tietää, että äiti ja isä ovat aloittaneet jo nuorena, on vaikeaa mennä perustelemaan ja kieltämään jotain mitä on itse myös samanikäisenä tehnyt.

    Kauhukuvien näyttäminen auttaa varmasti joillain, mutta ei toimi kaikkien kanssa.

    Samaan hengenvetoon voin myös sanoa alkoholista. Nuoret kokeilevat sitäkin jo yläasteikäisenä, suurin osa, tottakai aina on niitä muutamia joita viinan kanssa läträys ei kiinnosta, onneksi. Kannattaa jutella tästäkin asiasta nuoren kanssa ja antaa hänen mieluummin kotona maistaa kaljaa, siideriä tai lonkeroa, kuin se että mennään viikonloppuna kavereiden kanssa nurkan taakse ja vedetään pää täyteen ja sitten oksennellaan.
    Turvallisempaa on antaa nuoren kokeilla alkoholia kotona valvotuissa oloissa ja näin näkee miten viina häneen vaikuttaa!

    Kokemuksesta tiedän, että kokeilut vähenevät kun asioista keskustellaan yhdessä ja sovitaan tietyt säännöt ja niistä myös pidetään kiinni.

    Toivottavasti saat keskusteltua lapsesi kanssa.

    *N*


   • Äippä

    Paasaus, vaahtoaminen ja kieltäminen tuskin auttaa mitään. Sanon sen omasta kokemuksesta. Tuon ikäinen rupeaa todennäköisesti savuttelemaan kahta kauheammin, ihan vain protestiksi ("äippä ei mua määrää").

    Poikasi todennäköisesti tietää jo tupakan haittavaikutukset, sen verran sitä toitotetaan joka tuutista. Mutta tuon ikäinen tuskin jaksaa/välittää ajatella mitä tupakoinnista seuraa ehkä joskus vuosikymmenien päästä. Siinä mielessä terveyspaasaus ei taida tuottaa tulosta.

    Parempi keino voisi olla tuki ja kannustus tupakanpolton lopettamiseen, esim. luvata hänelle, että jos hän lopettaa eikä polta ennen 18 vuoden ikää (tupakointi poikasi ikäisenä on erityisen haitallista, siten jo pelkän aloittamisen siirtäminen muutamalla vuodella on hyvä saavutus), kustannatte hänelle ajokortin, tai jotakin muuta tavoittelemisen arvoista - perheenne varallisuuden mukaan. Mieheni perheessä on käytetty tuota ajokorttikeinoa, ja hyvin on tepsinyt; vain yksi (iso perhe) vanhimmista lapsista tupakoi alaikäisenä, sillä seurauksella että joutui itse kustantamaan ajokortin vähistä varoistaan -> hyvä opetus sekä hänelle että muille muksuille!


   • Anonyymi

    Usein ei tuossa iässä selittelyt auta sillä ollaan toisten kanssa muka samanlaisia ja aikuiset katsotaan fossiileista jotka eivät ymmärrä mitään.
    Usei seura tekee kaltaisekseen jos kaverit polttaa niin vetää toisetkin mukaan samaan tapaan.
    Tiedän yhden vanhemman kauan sitten joka laittoi ruokaan risiiniöljyä ja poltteleva poika sai kovan ripulin, ja vanhempi sanoi että sai sen siksi kun oli polttanut tupakkaa, se keino tepsi siihen alaikäiseen ei uskaltanut enää polttaa.
    Mutta viisas lapsi kyllä kuuntelee ja ottaa opikseen, lapsi joka ei alistu ryhmän tapoihin vaan
    Osaa ajatella itse.


  • JOs

   teki niin, että pisti mut polttaa tupakin ja seiso ite vieressä. Jostain syystä röökaus ei ollutkaan enää hauskaa ja mun kokeilut loppu siihen. Mahdoinko olla noin 14-vee kans.

   No oon mä kyl aikuisiällä vetäny spaddun jos toisenki ja siggee kans, ku lapset synty tai joku on vihitty.

   • Anssi

    Itse pöllin tupakkia kyllässä olleelta tädiltäni 10 vuotiaana ja jäin siitä kiinni. Seuraus oli sellainen että meille ostettiin aski punasta norttia, jonka sitten minä ja nuorempi veljeni saimme pössytellä keittiössä ja tämä kaikki kuvattiin kaitafilmille. Meillä oli monesti tapana vieraiden kanssa katsella noita filmejä ja tätä tupakointi filmiä muiden ohessa ja voin kyllä sanoa että eipä ole tupakki maistunut sen jälkeen. On se tupakointi niin typerän näköistä homaa, että ihan itkettää.


  • Minä myös

   Kaikkien kalloon ei keskustelulla ole vaikutusta. Osta kartonki tupakkaa ja poltata se yhtä kyytiä pojallasi. Lopuksi sanot vihreälle, pahoinvoivalle pojalle, ettei koko kesänä tipu rahaa ja vielä pidät lupauksesi. Tepsii.

   • Sanna

    kotona, että jos koskenkaan tupakkaan, saan varmasti selkääni. No pitihän sitä kapinoida ja 7-luokalla maistoin tupakkaa. Jäin tietysti kiinni ja vanhemmat toteuttivat uhkauksensa. Sain iskän nahkaremmistä ja kunnolla niin, että peppu oli hellänä monta päivää. Eipä tehnyt sen jälkeen mieli sauhutella.


  • Piki

   Älä ainakaan provosoi millään lailla vaan pysy faktoissa, etenkin jos hänellä on voimakas "teiniuhma".
   Riippuu paljolti poikasi luonteesta
   mikä tepsii mikä ei.

  • Anssi

   Jos et itse tupakoi, niin selvitä nyt miksi lapsesti haluaa niin tehdä? Jos tupakoit itse, niin häpeä hiljaa.

   • Äippä

    Miksi hävetä?

    On aivan eri asia, jos aikuinen polttaa, kuin lapsi! Ja 14-vuotias on vasta lapsi.

    Minäkin poltan, mutta en aio sallia sitä lapselleni (10 v.). Kepillä en asiaa aio ajaa, vaan tarjota porkkanaa: olemme luvanneet kustantaa hänelle ajokortin, mikäli hän ei rupea polttamaan (muuten saa kustantaa itse). Itsekin aloitin sauhuttelun vasta aikuisena, ja hänelle olen kertonut, että se on aikuisten juttu ja hän itse saa aikanaan päättää polttaako vai ei (en tietenkään kannusta siihen, päinvastoin), lapsille tupakka ei kuulu, kieltäähän sen jo lakikin.


   • Anssi
    Äippä kirjoitti:

    Miksi hävetä?

    On aivan eri asia, jos aikuinen polttaa, kuin lapsi! Ja 14-vuotias on vasta lapsi.

    Minäkin poltan, mutta en aio sallia sitä lapselleni (10 v.). Kepillä en asiaa aio ajaa, vaan tarjota porkkanaa: olemme luvanneet kustantaa hänelle ajokortin, mikäli hän ei rupea polttamaan (muuten saa kustantaa itse). Itsekin aloitin sauhuttelun vasta aikuisena, ja hänelle olen kertonut, että se on aikuisten juttu ja hän itse saa aikanaan päättää polttaako vai ei (en tietenkään kannusta siihen, päinvastoin), lapsille tupakka ei kuulu, kieltäähän sen jo lakikin.

    14 vuotias kuvittlee olevansa aikuinen. Miten perustelet että hänen ei ole suotavaa tupakoida, jos kerran itse tupakoit?

    Tuolla porkkana aseteella saat iskostettua lapsellle ajatuksen että tupakoinit taivaallinen nautinto, jota pitää odottaa aikuisuuteen asti. Lapsesi yhdistää tupakoinnin aikuisuuteen ja alkaa siis tupakoida kun tuntee olevansta aikuinen, eli taatusti alle 18 vuotiaana. Todennäköisesti hän myös toteaa, ettei tarvitse ajokorttiakaan.

    Erittäin kuvaavana pidän tuttavan 4 vuotiaan pojan lausahdusta: "meidän isi on niin iso että polttaa jo tupakkia"

    Esimerkki ratkaisee tässä, kuten kaikessa.


  • ope

   Lain mukaan 14-vuotias ei voi mistään ostaa savukkeita, joten hänellä ei voi olla niitä koulussa mukanaan. Lain mukaan tupakointi koulussa ja koulun alueella on kielletty. PISTE. Siinä on riittävät perustelut. Koulun henkilökunta tarvitsee säännöille vanhempien tuen. Asiasta toiseen - tämän saman tupakoimattomuusperiaatteen soisi toimivan mm. vanhempainilloissa, joissa toimitaan lasten tiloissa. Mutta ulko-oven vieressä sauhu nousee ennen ja jälkeen tilaisuuden...

  • Utelias

   Aikaa on nyt kulunut kysymyksestäsi. Kerrohan, mitä teit ja mikä vaikutus sillä poikaasi oli.

   • Äiti

    poika kertoi että se helpottaa hänen pahaan oloonsa.
    siitä hämmästyin että mistä se paha olo johtuu,
    kuulemma kotona on paha olla vaikka meillä ei ole perheessä alkoholisteja tai muutaa sellaista
    ei kessuttelukaan sitten loppunut

    AUTTAKAA MITÄ MINÄ TEEN NYT


  • TheMuistalija

   Kun mä olin pieni ni mun äiti oli:Mennään lomalle pitkästä aikaa! Se tehosi muhun ainakin enkä olis päässy mukaan jos olisi polttanu...

  • NORTTI

   SIIS MIKS MUKA ALAIKÄSET EI SAA POLTTAA MUT AIKUSET SAA SEHÄN ON IKÄSYRJINTÄÄ SAATANA MÄKIN OON 13 JA POLTAN TUPAKKAA KOSKA KAPINOIN TÄTÄ SAATANAN RASISMIPASKAVALTIOTA VASTAAN JA SE ON HYVÄÄ JOTEN HAISTAKAA PASKAA MÄ MEEN RÖÖKILLE

   • Miwos


  • morjensta vaan

   Niin todellakin. Ja varmaankin tämä valtio muuttuu siitä, että sinä tupakoit. Voi hyvää päivää. Sinä oletkin todella merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja...

  • Moi-JonneESTupakki

   MOI OSTAn ES and Tippaan mun tupakan siinä ja sit poltan sen kyllä pärisee paremmin

  • TatuHaminan

   OON JONNE JA JUON ES JA PELAAN CS JA POLTA_N TUPKAKLAZ
   en osaa eeeeeeeeeeeeeeeeeeeees kirjottaaa kun päriseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

  • Mokka_kahvi

   Näytä sille sellanen video jossa ihminen on havottunut ulkoa päin pahasti ja sano et mitä tupakka teettää

  • Godtier

   Ilmeenne kun kuulun jumalsukuun. Yksikään ihminen koko suvustamme ei polta tupakkaa eikä ole koskaan polttanut lukuunottamatta yksittäisiä kertoja joskus nuoruudessa. Lisäksi suvussamme jokainen on käynyt lukion ja kirjoittanut vähintään neljä L:ää. Kaikki ovat myös saaneet korkean yliopistokoulutuksen. Suvussa ei myöskään ainuttakaan avioeroa koskaan, eikä ainuttakaan alkoholistia tai huumeongelmaista. Itsemurhaa ei ole kukaan tehnyt. Kaikki sukumme jäsenet ovat hyvissä väleissä keskenään ja ovat todella läheisiä.

   Sukuni on täydellinen. Ette voi kiistää sitä.

   • ainii

    Läski.


   • Jaaaaaaaaaaaahas

    Onnee vaan sullekki pumpulissa syntyny


   • Anonyymi

    Ei sukusi vaikuta olevan niin "täydellinen", kun täällä pitää leuhotella sillä "täydellisyydellä" xD Paskanmarjat sanon minä!


  • ex-oppilas

   Meillä yläkoulussa vanhemmat oppilaat kävivät läheisen kaupan takana tupakalla tai sitten koulun lähellä olevassa pajukossa. Sen sijaan kun vuosi vaihtuio ja ne oli lähteneet koulusta, niin uudet oppilaat eivät jaksaneet koulun alueelta edes poistua vaan polttelivat koulun reunalla orapihlaja aidan takana. Savu vaan nousu joka välkkä, eikä opettajat tietty voineet asiaan puuttua kun siellä oli aina sakkia niin paljon sellaisiakin jotka eivät poltelleet.
   Toisessa koulussa oli erikseen jopa tupakkakatos tehty oppilaille, ei meillä vaan sellaista ollut vaan tupakointi oli kokonaan kielletty, vaikka sitä ei valvoa voinutkaan.
   Toisaalta siellä toisessa koulussa taisi olla muutenkin vapaammat säännöt, koska potkiaisissa niitä tuli humalassa meidän koululle ja hajottivat paikkoja pyöränketjuilla tms. hakaten.

  • asdfx

   Vain ääliöt polttaa koulussa, siitä kun jää kiinni. Muut jättää tupakat kouluajaksi taskuun ja polttaa vapaa-ajalla.

  • !4 v ihan tenava

   Hyi kauhee... ihan lapsi vielä!!!

   Mulla on neljä lasta, eikä kukaan ole koskaan jäänyt kiinni edes kokeilusta, /voi olla että ovat kokeilleet, en tiedä) eikä kukaan heistä tänäpäivänäkään polta eikä juopottele. Nuorin on nyt 19 v ja vanhin 30 ja kaksi siltä väliltä.

   Meillä me vanhemmatkaan emme käytä päihteitä, mies polttaa silloin tällöin mutta tosi vähän.

   Kyllä se on vanhemmista kiinni millaset lapset kasvaa ja kaveripiiri. Ei kukaan opi jos ei anneta esimerkkiä.
   Koita saada lapsesi kuriin.

  • mr.garrison

   smoking is bad m'kay

  • 13v

   No sano sille Jotai vaaroista esim jos poliisi näkee nii sakko ja puhuttelu

  • Minna1978

   Meillä tuli remmiä perseelle

   • soitalääkäriin

    ja Raision kaupungin "lastensuojelun-" vieraannuttaja viranomaisille-


  • Anonyymi

   sano hyvä poika ja sinulle saatanan täti menisit töihin jumalauta

  • Anonyymi

   Viesti vuodesta 2023 :DDD

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

   tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
   Ikävä
   117
   2625
  2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

   "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
   Maailman menoa
   255
   1148
  3. Melkein lähetin viestin.

   Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
   Ikävä
   86
   1094
  4. Taas kuoli kuortaneella

   Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
   Kuortane
   8
   1054
  5. Nainen voi rakastaa

   Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
   Ikävä
   79
   1011
  6. Kalateltta fiasko

   Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
   Kuhmo
   12
   930
  7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

   Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
   Ikävä
   63
   923
  8. Rakastan sinua

   Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
   Ikävä
   30
   896
  9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

   Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
   Sanaristikot
   41
   832
  10. Ikävöimäsi henkilön ikä

   Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
   Ikävä
   37
   799
  Aihe