tupakointi koulussa

Äiti

14 vuotias poikani jäi kiinni tupakoinnista koulun alueella, mitä minä hänelle sanoisin asiasta

35

5960

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Täti

      Oletko kertonut tupakoinnin haitta vaikutuksista? Onko teillä tuttava piirissä jota kuta joka on polttanut monta kymmentä vuotta (ja on sen näköinenkin)jota hän voisi käydä jututtamassa ja katsomassa "miltä tulevaisuus näyttää"..
      Kysynyt mistä saa tupakkansa ja miksi polttaa? Ihan pienenä järkytyksenä voisit näyttää hänelle jostain lääkäri kirjoista kuvia saastuneista keuhkoista. Ja Esim. ilmoittaa että tämän talon katon alla asuessasi saat aloittaa polttamisen vasta kun olet 18 vuotias, eli neljään vuoteen et polta! Tee kantasi hyvin selväksi, mutta keskustele ja kysele!

      • *N*

        Uhkailu ei auta, nuoret kokeilevat kaikkea ihan vain kokeillakseen. Kaikki kielletty houkuttelee! Jos menet kieltämään, että et varmasti polta kun asut kotona, niin hän tulee varmasti polttamaan vielä enemmän, ihan vain siksi, että se on kiellettyä!

        Kannattaa jutella asiasta, ilman painostusta ja huutoa. Kertoa oma kantasi ja jos itse poltat, kerro rehellisesti milloin aloitit ja poltatko vielä. Jos nuori tietää, että äiti ja isä ovat aloittaneet jo nuorena, on vaikeaa mennä perustelemaan ja kieltämään jotain mitä on itse myös samanikäisenä tehnyt.

        Kauhukuvien näyttäminen auttaa varmasti joillain, mutta ei toimi kaikkien kanssa.

        Samaan hengenvetoon voin myös sanoa alkoholista. Nuoret kokeilevat sitäkin jo yläasteikäisenä, suurin osa, tottakai aina on niitä muutamia joita viinan kanssa läträys ei kiinnosta, onneksi. Kannattaa jutella tästäkin asiasta nuoren kanssa ja antaa hänen mieluummin kotona maistaa kaljaa, siideriä tai lonkeroa, kuin se että mennään viikonloppuna kavereiden kanssa nurkan taakse ja vedetään pää täyteen ja sitten oksennellaan.
        Turvallisempaa on antaa nuoren kokeilla alkoholia kotona valvotuissa oloissa ja näin näkee miten viina häneen vaikuttaa!

        Kokemuksesta tiedän, että kokeilut vähenevät kun asioista keskustellaan yhdessä ja sovitaan tietyt säännöt ja niistä myös pidetään kiinni.

        Toivottavasti saat keskusteltua lapsesi kanssa.

        *N*


      • Äippä

        Paasaus, vaahtoaminen ja kieltäminen tuskin auttaa mitään. Sanon sen omasta kokemuksesta. Tuon ikäinen rupeaa todennäköisesti savuttelemaan kahta kauheammin, ihan vain protestiksi ("äippä ei mua määrää").

        Poikasi todennäköisesti tietää jo tupakan haittavaikutukset, sen verran sitä toitotetaan joka tuutista. Mutta tuon ikäinen tuskin jaksaa/välittää ajatella mitä tupakoinnista seuraa ehkä joskus vuosikymmenien päästä. Siinä mielessä terveyspaasaus ei taida tuottaa tulosta.

        Parempi keino voisi olla tuki ja kannustus tupakanpolton lopettamiseen, esim. luvata hänelle, että jos hän lopettaa eikä polta ennen 18 vuoden ikää (tupakointi poikasi ikäisenä on erityisen haitallista, siten jo pelkän aloittamisen siirtäminen muutamalla vuodella on hyvä saavutus), kustannatte hänelle ajokortin, tai jotakin muuta tavoittelemisen arvoista - perheenne varallisuuden mukaan. Mieheni perheessä on käytetty tuota ajokorttikeinoa, ja hyvin on tepsinyt; vain yksi (iso perhe) vanhimmista lapsista tupakoi alaikäisenä, sillä seurauksella että joutui itse kustantamaan ajokortin vähistä varoistaan -> hyvä opetus sekä hänelle että muille muksuille!


      • Anonyymi

        Usein ei tuossa iässä selittelyt auta sillä ollaan toisten kanssa muka samanlaisia ja aikuiset katsotaan fossiileista jotka eivät ymmärrä mitään.
        Usei seura tekee kaltaisekseen jos kaverit polttaa niin vetää toisetkin mukaan samaan tapaan.
        Tiedän yhden vanhemman kauan sitten joka laittoi ruokaan risiiniöljyä ja poltteleva poika sai kovan ripulin, ja vanhempi sanoi että sai sen siksi kun oli polttanut tupakkaa, se keino tepsi siihen alaikäiseen ei uskaltanut enää polttaa.
        Mutta viisas lapsi kyllä kuuntelee ja ottaa opikseen, lapsi joka ei alistu ryhmän tapoihin vaan
        Osaa ajatella itse.


    • JOs

      teki niin, että pisti mut polttaa tupakin ja seiso ite vieressä. Jostain syystä röökaus ei ollutkaan enää hauskaa ja mun kokeilut loppu siihen. Mahdoinko olla noin 14-vee kans.

      No oon mä kyl aikuisiällä vetäny spaddun jos toisenki ja siggee kans, ku lapset synty tai joku on vihitty.

      • Anssi

        Itse pöllin tupakkia kyllässä olleelta tädiltäni 10 vuotiaana ja jäin siitä kiinni. Seuraus oli sellainen että meille ostettiin aski punasta norttia, jonka sitten minä ja nuorempi veljeni saimme pössytellä keittiössä ja tämä kaikki kuvattiin kaitafilmille. Meillä oli monesti tapana vieraiden kanssa katsella noita filmejä ja tätä tupakointi filmiä muiden ohessa ja voin kyllä sanoa että eipä ole tupakki maistunut sen jälkeen. On se tupakointi niin typerän näköistä homaa, että ihan itkettää.


    • Minä myös

      Kaikkien kalloon ei keskustelulla ole vaikutusta. Osta kartonki tupakkaa ja poltata se yhtä kyytiä pojallasi. Lopuksi sanot vihreälle, pahoinvoivalle pojalle, ettei koko kesänä tipu rahaa ja vielä pidät lupauksesi. Tepsii.

      • Sanna

        kotona, että jos koskenkaan tupakkaan, saan varmasti selkääni. No pitihän sitä kapinoida ja 7-luokalla maistoin tupakkaa. Jäin tietysti kiinni ja vanhemmat toteuttivat uhkauksensa. Sain iskän nahkaremmistä ja kunnolla niin, että peppu oli hellänä monta päivää. Eipä tehnyt sen jälkeen mieli sauhutella.


    • Piki

      Älä ainakaan provosoi millään lailla vaan pysy faktoissa, etenkin jos hänellä on voimakas "teiniuhma".
      Riippuu paljolti poikasi luonteesta
      mikä tepsii mikä ei.

    • Anssi

      Jos et itse tupakoi, niin selvitä nyt miksi lapsesti haluaa niin tehdä? Jos tupakoit itse, niin häpeä hiljaa.

      • Äippä

        Miksi hävetä?

        On aivan eri asia, jos aikuinen polttaa, kuin lapsi! Ja 14-vuotias on vasta lapsi.

        Minäkin poltan, mutta en aio sallia sitä lapselleni (10 v.). Kepillä en asiaa aio ajaa, vaan tarjota porkkanaa: olemme luvanneet kustantaa hänelle ajokortin, mikäli hän ei rupea polttamaan (muuten saa kustantaa itse). Itsekin aloitin sauhuttelun vasta aikuisena, ja hänelle olen kertonut, että se on aikuisten juttu ja hän itse saa aikanaan päättää polttaako vai ei (en tietenkään kannusta siihen, päinvastoin), lapsille tupakka ei kuulu, kieltäähän sen jo lakikin.


      • Anssi
        Äippä kirjoitti:

        Miksi hävetä?

        On aivan eri asia, jos aikuinen polttaa, kuin lapsi! Ja 14-vuotias on vasta lapsi.

        Minäkin poltan, mutta en aio sallia sitä lapselleni (10 v.). Kepillä en asiaa aio ajaa, vaan tarjota porkkanaa: olemme luvanneet kustantaa hänelle ajokortin, mikäli hän ei rupea polttamaan (muuten saa kustantaa itse). Itsekin aloitin sauhuttelun vasta aikuisena, ja hänelle olen kertonut, että se on aikuisten juttu ja hän itse saa aikanaan päättää polttaako vai ei (en tietenkään kannusta siihen, päinvastoin), lapsille tupakka ei kuulu, kieltäähän sen jo lakikin.

        14 vuotias kuvittlee olevansa aikuinen. Miten perustelet että hänen ei ole suotavaa tupakoida, jos kerran itse tupakoit?

        Tuolla porkkana aseteella saat iskostettua lapsellle ajatuksen että tupakoinit taivaallinen nautinto, jota pitää odottaa aikuisuuteen asti. Lapsesi yhdistää tupakoinnin aikuisuuteen ja alkaa siis tupakoida kun tuntee olevansta aikuinen, eli taatusti alle 18 vuotiaana. Todennäköisesti hän myös toteaa, ettei tarvitse ajokorttiakaan.

        Erittäin kuvaavana pidän tuttavan 4 vuotiaan pojan lausahdusta: "meidän isi on niin iso että polttaa jo tupakkia"

        Esimerkki ratkaisee tässä, kuten kaikessa.


    • ope

      Lain mukaan 14-vuotias ei voi mistään ostaa savukkeita, joten hänellä ei voi olla niitä koulussa mukanaan. Lain mukaan tupakointi koulussa ja koulun alueella on kielletty. PISTE. Siinä on riittävät perustelut. Koulun henkilökunta tarvitsee säännöille vanhempien tuen. Asiasta toiseen - tämän saman tupakoimattomuusperiaatteen soisi toimivan mm. vanhempainilloissa, joissa toimitaan lasten tiloissa. Mutta ulko-oven vieressä sauhu nousee ennen ja jälkeen tilaisuuden...

    • Utelias

      Aikaa on nyt kulunut kysymyksestäsi. Kerrohan, mitä teit ja mikä vaikutus sillä poikaasi oli.

      • Äiti

        poika kertoi että se helpottaa hänen pahaan oloonsa.
        siitä hämmästyin että mistä se paha olo johtuu,
        kuulemma kotona on paha olla vaikka meillä ei ole perheessä alkoholisteja tai muutaa sellaista
        ei kessuttelukaan sitten loppunut

        AUTTAKAA MITÄ MINÄ TEEN NYT


    • TheMuistalija

      Kun mä olin pieni ni mun äiti oli:Mennään lomalle pitkästä aikaa! Se tehosi muhun ainakin enkä olis päässy mukaan jos olisi polttanu...

    • NORTTI

      SIIS MIKS MUKA ALAIKÄSET EI SAA POLTTAA MUT AIKUSET SAA SEHÄN ON IKÄSYRJINTÄÄ SAATANA MÄKIN OON 13 JA POLTAN TUPAKKAA KOSKA KAPINOIN TÄTÄ SAATANAN RASISMIPASKAVALTIOTA VASTAAN JA SE ON HYVÄÄ JOTEN HAISTAKAA PASKAA MÄ MEEN RÖÖKILLE

      • Miwos


    • morjensta vaan

      Niin todellakin. Ja varmaankin tämä valtio muuttuu siitä, että sinä tupakoit. Voi hyvää päivää. Sinä oletkin todella merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja...

    • Moi-JonneESTupakki

      MOI OSTAn ES and Tippaan mun tupakan siinä ja sit poltan sen kyllä pärisee paremmin

    • TatuHaminan

      OON JONNE JA JUON ES JA PELAAN CS JA POLTA_N TUPKAKLAZ
      en osaa eeeeeeeeeeeeeeeeeeeees kirjottaaa kun päriseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    • Mokka_kahvi

      Näytä sille sellanen video jossa ihminen on havottunut ulkoa päin pahasti ja sano et mitä tupakka teettää

    • Godtier

      Ilmeenne kun kuulun jumalsukuun. Yksikään ihminen koko suvustamme ei polta tupakkaa eikä ole koskaan polttanut lukuunottamatta yksittäisiä kertoja joskus nuoruudessa. Lisäksi suvussamme jokainen on käynyt lukion ja kirjoittanut vähintään neljä L:ää. Kaikki ovat myös saaneet korkean yliopistokoulutuksen. Suvussa ei myöskään ainuttakaan avioeroa koskaan, eikä ainuttakaan alkoholistia tai huumeongelmaista. Itsemurhaa ei ole kukaan tehnyt. Kaikki sukumme jäsenet ovat hyvissä väleissä keskenään ja ovat todella läheisiä.

      Sukuni on täydellinen. Ette voi kiistää sitä.

      • ainii

        Läski.


      • Jaaaaaaaaaaaahas

        Onnee vaan sullekki pumpulissa syntyny


      • Anonyymi

        Ei sukusi vaikuta olevan niin "täydellinen", kun täällä pitää leuhotella sillä "täydellisyydellä" xD Paskanmarjat sanon minä!


    • ex-oppilas

      Meillä yläkoulussa vanhemmat oppilaat kävivät läheisen kaupan takana tupakalla tai sitten koulun lähellä olevassa pajukossa. Sen sijaan kun vuosi vaihtuio ja ne oli lähteneet koulusta, niin uudet oppilaat eivät jaksaneet koulun alueelta edes poistua vaan polttelivat koulun reunalla orapihlaja aidan takana. Savu vaan nousu joka välkkä, eikä opettajat tietty voineet asiaan puuttua kun siellä oli aina sakkia niin paljon sellaisiakin jotka eivät poltelleet.
      Toisessa koulussa oli erikseen jopa tupakkakatos tehty oppilaille, ei meillä vaan sellaista ollut vaan tupakointi oli kokonaan kielletty, vaikka sitä ei valvoa voinutkaan.
      Toisaalta siellä toisessa koulussa taisi olla muutenkin vapaammat säännöt, koska potkiaisissa niitä tuli humalassa meidän koululle ja hajottivat paikkoja pyöränketjuilla tms. hakaten.

    • asdfx

      Vain ääliöt polttaa koulussa, siitä kun jää kiinni. Muut jättää tupakat kouluajaksi taskuun ja polttaa vapaa-ajalla.

    • !4 v ihan tenava

      Hyi kauhee... ihan lapsi vielä!!!

      Mulla on neljä lasta, eikä kukaan ole koskaan jäänyt kiinni edes kokeilusta, /voi olla että ovat kokeilleet, en tiedä) eikä kukaan heistä tänäpäivänäkään polta eikä juopottele. Nuorin on nyt 19 v ja vanhin 30 ja kaksi siltä väliltä.

      Meillä me vanhemmatkaan emme käytä päihteitä, mies polttaa silloin tällöin mutta tosi vähän.

      Kyllä se on vanhemmista kiinni millaset lapset kasvaa ja kaveripiiri. Ei kukaan opi jos ei anneta esimerkkiä.
      Koita saada lapsesi kuriin.

    • mr.garrison

      smoking is bad m'kay

    • 13v

      No sano sille Jotai vaaroista esim jos poliisi näkee nii sakko ja puhuttelu

    • Minna1978

      Meillä tuli remmiä perseelle

      • soitalääkäriin

        ja Raision kaupungin "lastensuojelun-" vieraannuttaja viranomaisille-


    • Anonyymi

      sano hyvä poika ja sinulle saatanan täti menisit töihin jumalauta

    • Anonyymi

      Viesti vuodesta 2023 :DDD

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      54
      4336
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2209
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1724
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1468
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      23
      1400
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1195
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe