Oikeustieteellinen vs. Kauppatieteellinen

Lukiolainen. .

Olen lukiolainen, jolla on vielä aikaa miettiä. Kirjoitan tätä viestiä oikeustieteellisen tiedekunnun puolelle, joten teidän vastaus kai on oikeustieteellinen. Mutta miksi!

Kiitos jos jaksatte vastata! :)

10

4559

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lakimaki

      Mulla ainakin siksi, että haluan virkatutkinnon (so. tutkinnon, joka ainoana tuottaa kelpoisuuden esimerkiksi tuomarin tai syyttäjän tehtäviin) ja siksi, että myös asianajotoiminta kiinnostaa erittäin paljon.

      Lisäksi mun mielestä juridiikka on erittäin kiinnostavaa ja käytännönläheistä ja jotenkin nyt vain on aina ollut itsestään selvää, että mikään kaupallinen höttö ei tarjoa ainakaan minulle samassa määrin ja laadultaan likimainkaan samanlaista substanssia.

    • talis qualis

      Tilanteesi on tuttu, sillä ite pohdin myös aikanaan valintaa oikiksen ja kauppiksen (sekä historian) välillä. En osaa argumentoida kauppatieteiden puolesta, mutta sanottakoon jokunen sana oikeustieteen edustajan näkökulmasta.

      Oikeustiede on vain kertakaikkiaan kiehtova ja monipuolinen tieteen ala. Se auttaa näkemään lakien ja muiden oikeussääntöjen taakse - ymmärtämään miten yhteiskunta ja sen mekanismit toimivat. Se on teoreettista, mutta hyvin käytännönläheistä. Arkipäivän juristi tekee sopimuksia, sovittelee konflikteja ja tarpeen mukaan ajaa ihmisten asioita oikeudessa ja muissa viranomaisissa. Pystyt siis auttamaan ihmisiä ihan konkreettisesti jokapäiväisessä elämässä. Tutkintoa arvostetaan laajasti, minkä vuoksi juristi työlistyykin mitä moninaisempiin tehtäviin.

      Oikeustiede on kuitenkin tiukan lainopin ohella paljon muutakin, kuten oikeushistoriaa ja oikeussosiologiaa. Lisäksi oikeustieteeseen luetaan ihan keskeisenä osa-alueena oikeusteoria ja oikeusfilosofia. Minkälaisia käsityksiä oikeudesta ja oikeudenmukaisuudesta on? Miten oikeusjärjestelmät ovat muodostuneet historian saatossa? Mitä ovat ihmisoikeudet? Miksi rikoksista rangaistaan? ja niin edelleen. Käytännön juridiikan ohella on tärkeää ymmärtää syvempiäkin aspekteja. Mielestäni opintojen avartavinta antia ehdottomasti.

    • oikis-kauppis??

      Valinta riippunee siitä kiinnostaako pelkkä tenttikirjojen ulkoluku (oikis) vai käytännönläheisempi touhuaminen (kauppakorkea). Erona lisäksi se, että kauppatieteiden opinnoissa voit valita yhden pääaineen ja kaksi sivuainetta siinä missä oikiksessa valinnaisuus on lähinnä marginaalista, eli kaikkien on suoritettava tentit kaikilta oikeudenaloilta, eli et voi juurikaan panostaa erityisesti liike-elämään keskeisesti liittyviin oikeudenaloihin (esim. kauppa- ja velvoiteoikeus). Toisaalta oikis tarjoaa, kuten edellä todettu, hyvin laaja-alaisen kuvan yhteiskunnan toiminnasta siinä missä kauppatieteiden opiskelussa keskitytään lähinnä yrityksen toiminnan opiskeluun.

    • 173/50

      Jaa leviää???

      Oma hanuri kokoa 25". Looking like a model!

      • beenthereandbetween

        Oletkin tod. näk. vasta fuksi/oikikseen hakija. Jos onnistut säilyttämään perseesi kunnossa, niin onneksi olkoon. Osta liukkarit valmiiksi ennen ensimmäistä "oikeaa" työpaikkaa. Oikeusneuvos/aa-toimiston osakas/laamanni varmasti arvostaa sinun per..sinua.


    • Seppo Juhani

      Ihan sama kumman vaihtoehdon valitset, sillä työttömäksi tulet jäämään kun tutkinnon valmiiksi saat. Mene opiskelemaan jotain oikeaa ammattia ja tulet tekemään elämässäsi ihan oikeita töitäkin. Oikiksesta ja kauppiksesta valmistuu vain jätepaperin suurtuottajia ja sellaisten tarve tulevaisuudessa vähenee jo ihan ekologisistakin syistä.

      • Henk.koht.kokemus

        Kuules Seppo Juhani, voin kertoa, että oikkarilta ei työ lopu opiskelun aikana, eikä sen jälkeen. Ja palkkanauha näyttää nätiltä. Óot vaan kade duunaripappa.


      • nosiisjöö

        Hei Seppo Juhani, tiesiks et koko aja kaikki sähköstyy ja tulevaisuudessa todennäkösesti aikalailla kaikki on sähköstä:)) also duunareiltaha ne duunit loppuu ku ei jaksa opiskella ja firmoille tulee halvemmaks heittää ne duunit kehittyviin maihin ja aina tarvitaan korkeasti koulutettuja jos kaikki ois duunareita ni töitäki ois paljo vähemmä ja miks ei sais opiskella esim. just sie oikikses vaa pitäs mennä raksalle?? kai ny vähä sitä kunnianhimooki saa olla sekä se et kaikki ei välttänättä oo taitavii käsistää mut voi olla taas suullisesti ja päättelykyvyltää. Erilaisuus on rikkaus jote eiköhä anneta kaikkie vaa opiskella sitä mitä tahtoo:)


    • 114515151

      Sinänsä jos liike-elämä kiinnostaa, oikis ja kauppis omaavat kummatkin hyvät puolensa. Oikis tarjoaa ainoana varsinaisen juristin pätevyyden, toisaalta kauppiksen opiskelu on sosiaalisempaa ja modernimpaa.

      Kauppiksessa moni pääaine on lukujen kanssa tekemisissä kun taas oikiksessa on mahdollista välttää lukujen kanssa pyörimistä. Mitään korkeampaa matikkaa (taloustiedettä lukuunottamatta) kauppiksessa ei tosin tarvitse. Oikiksessa toisaalta tarvitsee lukea ihan p**keleesti.

      Valinta riippuu aika paljon suhteestasi lukuihin ja lukemiseen. Vain toisen voit käytännössä välttää.

      Lue kirja tai pari kummankin opinahjon oppiaineista (kirjastosta saa varmasti), niin saat ihan omakohtaista tuntua siitä kumpi tuntuu mielenkiintoisemmalta. Tai käy vaikka avoimen tai kesäyliopiston kautta kurssi tai kaksi kummassakin. Avoin yliopisto kun ei vaadi loppuunsuoritettua yliopistotutkintoa ja voit hyväksilukea kurssit sitten myöhemmin joten hukkaan ne ei mene!

    • elämänrealiteetit

      Kauppiksessa kovia aineita ovat tietysti rahoitus ja laskentatoimi, sekä yritysjuridiikka. Markkinointi yms on sitten sellaista höpöilyä pehmokamaa..

      Oikiksessa taas melkein kaikki aineet ovaat "kovaa tavaraa."

      Summa summarum:
      Juristi työllistyy aina.
      Rahoitusta ja laskentatointa lukenut kauppisjäbä/tyty työllistyy aina.
      Markkinointia yms kevythöttöä lukenut kauppisjäbä/tyty työllistyy, jos on hyvä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1173
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe