Mitä tehdä?

avunhuuto

Perustin toiminimen v.2009, ja ihan hyvin lähti toimimaan, eli kysyntää oli. Sitten tapahtui se pahin eli sairastuin. Vakuutukset olin hoitanut ym. Vakuutusyhtiö katsoi kuitenkin että ns vammani oli iän tuoma vamma joten tietysti hylkäsivät korvaushakemukseni. Kelalta oleen kuitenkin nyt saannut sairauspäivärahaa ja kohta sekin loppuu, tuskissani mietin mitä pitäisi tehdä? Mieheni on ns keskituloinen lapsia on taloudessa useampia, mutta pelkillä miehen tuloilla emme pysty elämään, asunto ja autovelat painaa päälle. Mutta mistä nyt toimeentulo? Sairauspäivärahani joka on muuten se minimi on sentään edes vähän auttanut mutta senttejä lasketaan ja maksut on koko ajan rästissä.Minun työkyvystä ei ole vieläkään mitään tietoa, viimeisen leikkauksen jälkeen sanottiin että puolen vuoden päästä nähdään mikä tilanne on. Mutta se ei nyt todellakaan auta tähän taloudelliseen hätään. Kysymys kuuluu, panenko puljun kiinni ja jos sen teen onko minulla edes minkäänlaisia oikeuksia edes perusspäivärahaan? Työelämässä olen sentään ollut jo 27 v luukuunottamatta äitiyslomia. (työttömänä työnhakijana n.2 kuukautta elämäni aikana)

3

188

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • popkj

      ''''Kysymys kuuluu, panenko puljun kiinni ja jos sen teen onko minulla edes minkäänlaisia oikeuksia edes perusspäivärahaan?'''

      Jos työttömyyskorvauksia havittelet, niin sinun tulee lopettaa yrityksesi tyystin, ts. poistaa se kaikista rekistereistä. Tuon viestiketjun lukeminen auttaa asiassa:

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/3898879

      Se, saatko yrityksesi lopettamisenkaan jälkeen työttömyysturvaa riippuu monesta seikasta.

      Paras tilanne kohdallasi olisi, jos sinulla täyttyisi yrittäjän työssäoloehto ennen sairastumistasi. Työssäoloehto pysyy voimassa yli sairausajan. Yrittäjän työssäoloehdon täyttymisestä kopsattu erään työttömyyskassan sivuilta, mutta sama edellytys on myös Kelan peruspäivärahassa:

      ****Yrittäjän työssäoloehto täyttyy, kun henkilö on toiminut yrittäjänä 18 kuukautta työttömyyttä välittömästi edeltäneiden neljän vuoden aikana. Sairausaika pidentää tuota aikaa.

      Yrittäjän työssäoloehtoa kertyy, kun yritystoiminta on laajuudeltaan olennaista: eläkevakuutuksen (YEL, MyEL, TyEL) vuosityötulo vähintään 8.520 €. Työssäoloehtoon luetaan kaikki vähintään neljä kuukautta (4) kestäneet yrittäjyysjaksot. Kukin työskentelyjakso voidaan lukea työssäoloehtoon vain kerran.

      Poikkeustapauksia ovat mm. sairauslomat, äitiyslomat ja opiskelu, jolloin neljän vuoden tarkastelujakso voi pidentyä. Toisin sanoen työssäoloehtoa ei siis kerry sellaisilta kuukausilta, joilta yrittäjä saa Kelasta tai vakuutusyhtiöstä päivärahaa sairauden, äitiysloman tai vanhempainvapaan takia tai on päätoiminen opiskelija. (kts. työssäoloehdon voimassaolo).****

      Jos yrittäjän työssäoloehto ei täyty eikä palkansaajan työssäoloehto enää kohdallasi tule kysymykseen (tietyissä tilanteissa voi tulla, mutta kun et kerro yrittäjyysaikaasi ja sairastumisajankohtaasi, niin vaikea ottaa kantaa), niin sinulla olisi sitten yritystoiminnan lopettamisen jälkeen oikeus vain työmarkkinatukeen.

      Työmarkkinatuki on siitä ongelmallinen, että se on tarveharkintainen. Tuosta syystä pahassa tilanteessa puolisosi tulot 'syövät' sen, eikä velat taida tuossa auttaa asiaa. Työmarkkinatuen osalta voit vähän laskeskella tilannettasi, jos sen varaan joudut: http://asiointi.kela.fi/tilaskenta_app/TILaskentaApplication

      SATA-komitea ehdotti työmarkkinatuen tarveharkinnan poistamista. Silloinen sos.ministeri Hyssälä ei vienyt asiaa eteenpäin, koska Katainen kirstunvartijana viestitti, ettei siihen ole varaa. Kustannukset olisivat olleet 32 miljoonaa. Tuohon ei siis ole varaa, mutta on varaa laittaa eduskunnan remonttiin 300 miljoonaa, mistä 200 miljoonaa vie luolaston louhiminen, jota tarvitaan eduskunnan jätteiden säilömiseen ja poiskuljettamiseen ja onpa luolastosta hyötyö myös yrittäjälle, joka antoi Niinistölle vaalitukea. Varaa on myös korottaa edustajien palkkiota suunnilleen työmarkkinatuen verran. Varaa on Käteisen mielestä myös laittaa Eurooppaan rahaa miljarditolkulla.

      Kaikki on siis suhteellista. Asioihin voi yrittää vaikuttaa huomisen vaaleissa.

      Lisävinkkinä:

      Viimeisessä vaalikeskustelussa kysyttiin, että kuka on valmis nostamaan työmarkkinatukea ja kuka ei. Sekä Katainen että Kiviniemi vastasivat, etteivät he tule nostamaan työmarkkinatukea.

      V. 2006 voimaan tulleen orjatyölain hyväksymisen puolesta äänestivät ryhminä demarit, kokoomus, kepu sekä ruotsalaiset ja lisäksi vihreistä Anttila, Kasvi, Soininvaara, Vihriälä, kristillisistä Kallis.

    • kela

      Hei,

      kiitos kysymyksestäsi. Työnhakija, joka on saanut enimmäisajan sairauspäivärahaa ja joka on edelleen kykenemätön työhönsä terveydentilansa vuoksi, voi hakea työttömyysetuutta, jos hänen työkyvyttömyyseläkehakemuksensa on vireillä tai hylätty.

      Sairauspäivärahan päätyttyä sinun tulisi siis ilmoittautua työ- ja elinkeinotoimistoon. Työ- ja elinkeinotoimisto tutkii, onko yritystoimintasi este työttömyysetuuden maksamiselle.

      Kelalla on kaksi työttömyysetuutta, joista työmarkkinatukeen vaikuttavat puolison tulot. Alla lisää puolison tulojen huomioimisesta.

      http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/280302083352EH?OpenDocument

      Toinen Kelan työttömyysetuus on peruspäiväraha, jossa edellytetään työssäoloehdon täyttymistä. Tästä voit lukea lisää työssäoloehdosta.

      http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/130608114148ML

      Ystävällisin terveisin,
      Kirsi Kelasta

    • tyokkari

      Hei!

      Kiitos kysymyksestäsi.

      Sinun kannattaa ilmoittautua työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto) työnhakijaksi viimeistään sairauspäivärahan enimmäisajan täytyttyä. Työnhakijaksi ilmoittautumisen yhteydessä TE-toimisto pyytää sinulta kirjallista selvitystä yritystoimintasi tilanteesta.

      Työttömyysetuutta ei makseta henkilölle, joka työllistyy päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssä. Päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssä työllistyneen henkilön katsotaan työllistyvän siinä edelleen siihen ajankohtaan asti, jona yritystoiminta tai oma työ on todistettavasti lopetettu tai yritystoiminta on ollut yhdenjaksoisesti keskeytyneenä neljän kuukauden ajan.

      Eräissä tilanteissa koko yritystoiminnan lopettamista tai keskeyttämistä ei kuitenkaan edellytetä. Työkyvyn alennuttua olennaisesti voi olla kyse tällaisesta tilanteesta.

      Halutessasi kysy omasta tilanteestasi Työlinjan puhelinpalvelusta;
      Valtakunnallinen työttömyysturvaneuvonta p. 010 19 4911, ma – pe klo 9 – 17

      terveisin Teppo työkkäristä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1335
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1165
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1080
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      61
      916
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      762
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      679
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe