Vauvan hidas pituuskasvu? Turha murehtia?

äiti27<3

Meillä poika 5kk ja pituutta 60,8cm, syntyessään oli 48. Kasvukäyrä laahaa aina -2 ja alempana, seula hälyytti nyt toista kertaa ja kokoajan pidättelen itkua ja esitän miehelleni etten ole huolissani koska hän on ihminen joka aina liikaa murehtii asioita ja jos minä olen jostain huolissani niin se tuntuu hänelle olevan syy olla oikeasti huolissaan. Lohtuna on se että 4kk neuvolassa oli pyrähtänyt 4cm pituutta mutta muuten sitten pituuskasvu laahannut.
Painoa tullut aina loistavasti (nyt lähes 7kg) ja muutenkin kehitys on ikätasolla.
Haluaisinkin siis kuulla teidän omakohtaisia kokemuksia jos vauva/lapsi on kasvanut hitaasti ja mitä asialle on tehty? Millaisia tunteita se on herättänyt? Miten olette käsitelleet asian omassa nupissanne? Ärsyttää tosi paljon kun murehdin asiaa vaikken yleensä ole murehtija tyyppiä, näenhän että lapsi on täydellinen ja terve mutta mistä tällainen huono pituuskasvu voisi johtua? Jos lapsi olisi lyhytkasvuinen niin olisiko sen jo huomannut? Mikä sairaus voisi olla pituuskasvun hidastajana? Itse olen 162cm ja mieheni on 175cm...molemmat oltiin pikkuisia vauvoina, pituuskasvuistamme en kuitenkaan tiedä. Neuvolasta en saa kunnon vastauksia ja lääkärikin vaan sanoi että katsellaan...ja nyt että odotetaan 6kk saakka ja jos vielä hälyyttää niin sit lääkärille uudelleen ja hän sanoo mielipiteensä.
Elämä olisi paljon helpompaa ilman kasvukäyriä, ei aina nupin kätköissä naksuttaisi ja kummittelisi...nytkinhän saatan olla huolissani ihan turhasta ja monen vuoden päästä ajattelen että miksi pitikään hukata ihanaa aikaa murehtimiseen kun kaikki oli kuitenkin hyvin (jos siis kaikki on hyvin).
Lohdutuksenkin sanat kelpaa :) ja kiitoksia jos nyt teidän avullanne pääsen tästä murehtijan kuopasta.

15

5509

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ert56

   No olette molemmat suht lyhyitä, joten on perinnöllistä. Painoa kuitenkin kertyy hyvin. En olisi huolissani asiasta. Vauva saattaa kasvaa pituutta yhtäkkiäkin. Meillä oli kasvupyrähdys n. 10 kk paikkeilla. Meillä tosin paino laahaa - käyrää, mutta molemmat vanhemmat ovat pitkiä ja hoikkia, joten ei neuvolassakaan olla oltu huolissaan.

  • Jos paino..

   nousee noin nopeaa vauhtia verrattuna pituuskasvuun niin käyrä menee alaspäin. Meillä muksu oli syntyessään 46,5cm ja 5kk ikäisenä 63cm. En näkisi tuossa kyllä mitään murehdittavaa. Itse olen (kuten myös sisarukseni) aina ollut pieni ja hoikka ja ihan samoissa luvuissa olen itsekin kasvanut vauvana oman lapseni kanssa. 1v neuvolassa kasvukäyrä meni -8 käyrällä, mutta ei ollut neuvolan täti yhtään huolissaan.

   • käppyräinen

    Painon suhde pituuteen oli siis -8%. Se on ihan hyvä. Normaalin alaraja on -15%.

    Jos pituuden kasvukäyrä olisi -8, lapsesi pituus vuoden ikäisenä olisi ollut n. 56 cm ja jos terkkari ei olisi puuttunut siihen, olisi se ollur graavi virkavirhe. :)


   • Niin siis..
    käppyräinen kirjoitti:

    Painon suhde pituuteen oli siis -8%. Se on ihan hyvä. Normaalin alaraja on -15%.

    Jos pituuden kasvukäyrä olisi -8, lapsesi pituus vuoden ikäisenä olisi ollut n. 56 cm ja jos terkkari ei olisi puuttunut siihen, olisi se ollur graavi virkavirhe. :)

    siitä käyrästä puhuin juuri missä on molemmat samassa, pituus ja paino. Taisi neuvolasta sanoa, että -10 alle kun menee niin alkaa olla alipainoa että tuo meidän luku oli vielä ihan hyvä..


  • äiti myös

   Älä murehdi, meidän poika ihan samankokoinen nyt ja syntyessään :)
   Nyt ikää 5, 5 kk ja n. 7 kg ja 61 cm. Syntyessään 49 cm, joten aika samankokoiset lapsoset. Mulle neuvolassa sanottiin, että pituuskasvu hidasta mut että lapset on erilaisia, toiset ottaa eka painoa ja toiset pituutta ja toiset sit kasvaa tasaseen :) Kaverin 6 kk vanha poika on 70 cm ja 7 kg. Joten pituutta paljon mut painoa saman verran. Kaikki on yksilöllistä! Eiköhän pikku kaveri ala kasvaa pituuttakin, itse ainakin niin uskon! :)

  • 364t

   Heips,

   Ihan äkkiseltään kun katson tuosta kasvukäyrältä niin teidän pojalla ainakin siinä näkyy olevan ihan tasainen kasvukäyrä siellä -2 tasolla?!? Ainakin siis tuon linkin mukaan... http://www.verkkoklinikka.fi/laskurit/kasvu/

   Onko käyrä neuvolassa siis ollut suoraa viivaa vai alaspäin laskeva? Jos se on tuota tasaista -2 käyrää niin sinuna unohtaisin murehtimiset. Toiset on pidempiä, toiset lyhyempiä, pääasia että ollaan terveitä.

   Meillä on pienikokoisena syntynyt pieni tyttö, joka kokoajan on kasvanut tuolla -2 käyrällä ja paino siinä 0:n ja -2:n välillä. Ja kokoajan on neuvolasta toitotettu sitä, että ei ole mitään väliä kasvaako millä käyrällä, kunhan se käyrä on tasainen. Siis neuvolan mittaristolla se piirtyy suorana viivana. Siitä on sanottu, että jos siihen tulee notkahduksia alaspäin niin sitten kontrolloidaan ja mietitään. Lääkärineuvolassakaan ei olla oltu huolissaan, Neiti on aina ollut siro ja meillä on suvussa siroja, hieman lyhyempiä n. 150-155 cm "mummeleita", joten geeneistä johtuvaa lienee. Nyt odotetaan 2v neuvolaa ja neiti jokainen tuttava väittää, että neiti on kasvanut hurjasti pituutta lyhyessä ajassa. Itse en ole mitannut, mutta neuvolassapa se nähdään, onko hän kirinyt ikätasoaan kiinni.

   Älä ihan oikeasti tuhlaa aikaa murehtimiseen! Ihan hyvä, että neuvolassa ollaan tarkkoja, mutta kannattaa sanoa jos itseä hermostuttaa asia. Minä kerroin heti alussa neuvolassa, että stressasin tytön paino/pituusasioita ihan hirveästi (loppuraskaudessa ultrattiin ja ultrattiin ja ultrattiin koon vuoksi ja se pelko jäi päälle). Meillä neukku on tosi hyvin ymmärtänyt asian ja aina jaksaa kannustaa meitä vanhempia. Kuitenkaan ei mistään kummallisesta ole ollut kyse ja meille on sanottu, että jos käyrä lähtee alakanttiseksi niin sitten mietitään onko jotain imetymishäiriöitä, allergoioita tmv. Älä lähde heti mitään kääpiöteorioita tekemään ;D Ja mikä niissä pienikokoisissakaan ihmisissä olisi vikana, ihania ne on nekin ;D

   • Utelias vili

    Heippa!

    Minkä kokoinen tyttönne oli syntyessään ja millä rv:llä syntyi? Oli pakko kysyä kun meillä syntyi 09/2011 myös pieni tyttö rv 39 0 ja syntyessään painoi vain 1835g ja pituutta oli 43 cm. Mitään syytä pienuudelle ei toistaiseksi ole löytynyt, joten johtunee meilläkin geeneistä kun molempien vanhempien suvusta löytyy lyhyitä naisia.


  • ll

   Voittehan te mennä yksityiselle lastenlääkärille vaikka samantien, saatte asiaan infoa, neuvolassa ei lastenlääkäreitä ole, ne on yleislääkäreitä;( Sama koskee tk:a

  • alkuper....

   :) kiitoksia vastauksista. Kävin kans tuolla laittamassa lukuja ja tosiaan tasaisesti menee siellä alaviivalla, aavistuksen sen alapuolella kun on 1kk, 3kk ja 5kk mutta siis todellakin vaan pikkasen ja siksi kai se seula sitten hälyytteleekin. Jos ei ole syytä huoleen niin miks ei ne voi oikeesti olla vakuuttavia neuvolassa kun olen ilmaissut huoleni asiasta ja kertonut että aina kummittelee mielessä. Odotellaan siihen 6kk ja katsotaan millä viivalla menee ja sitten taas lääkärin mielipidettä.
   En tahtoisi lastani viedä rääkättäväksi tutkimuksiin jos oikeasti on normaalia että voi kasvaa näin (mutta tottakai jos aihetta on epäillä jotain)...on oikein terhakka pakkaus koko poika. Kuinka kauan asiaa voi katsella jos menee tasaisesti siellä ja notkahtelee just ja just -2 alapuolelle toisinaan? Miten varhaisessa vaiheessa alkavat patistamaan tutkimuksiin. Nyt on vauva vasta alkanut kiinteitä syömään niin en usko että allergioista olisi kyse, maitoallergiankin olisi varmaan huomannut?
   Raskausaikana minua patistettiin kaksi kertaa sokerirasitukseen että olisi muka jättiläinen tulossa kun sf-mitta näytti mitä sattui, mutta pikkuinen nassukka sieltä tuli ja pieni oli mahakin.

   • siis eihän

    kaikki lapset voi kasvaa 0-käyrällä eikä niin ole tarkoituskaan.Itsellä on kaikki lapset kasvanut painon puolesta -5- -10 käyrällä eikä kukaan koskaan ole ollut huolissaan.Tasaisuus siinä on tärkeintä.


   • JapanilaisenMies
    siis eihän kirjoitti:

    kaikki lapset voi kasvaa 0-käyrällä eikä niin ole tarkoituskaan.Itsellä on kaikki lapset kasvanut painon puolesta -5- -10 käyrällä eikä kukaan koskaan ole ollut huolissaan.Tasaisuus siinä on tärkeintä.

    juuri näin.

    Meilläkin poika on ollut kokoajan hoikka, eli mennyt keveästi miinuksella eteenpäin. Mutta koska kasvu on tasaista niin siitä ei ole sen enempää huolta varsinkin kun äitikin on hoikka.


  • mie vaan

   Sinuna minä olisin ihan huoleti vielä yhden kuukauden. Jos edelleen pituuskasvussa jotain häikkää (eli kasvu on esim. taittunut tai kasvu on todella poikkeavan hidasta) niin sitten sitä kyllä varmasti aletaankin tarkemmin tutkia.

  • Tinsku08

   Heips!

   Minä olin aikanaan myös huolissani esikoistyttöni pituuskasvusta. Pituuskäyrä oli laskeva ja tipahtikin sitten tuossa puolen bvuoden vuoden tietämille juuri tuon -2 käyrän alapuolelle. ;Meidän passitettiin neuvolasta silloin tutkimuksiin lastenpolille. Veri- ja virtsakokeita ja ties mitä ottivat, mutta kaikki ok ja kehitys muutenkin täysin ikätasoista, jopa edellä. Miinuskäyrillä on pituus edelleen, mutta noussut kuitenkin. Nyt kolmevuotiaana on ottanut ikäisiään selkeästi kiinni 2-vuotis ja 3-vuotisneuvolan välillä oli venahtanu pituutta 10 cm :). Enää ei erotu ikäistensä joukosta päätä pienempänä (alle 2-vuotiaana näytti kyllä aika pienikokoiselta). En tiedä mikä tuon meillä aiheutti, mitään vikaa ei tytöstä siis löytynyt ja fiksu ja filmaattinen neiti on edelleen ;). Lisäksi me vanhemmat ollaan pitkiä 175 ja 182, joten tämä oli kai yksi tekijä, miksi passitus tutkimuksiin tuli niin nopeasti.

   Mutta siis, ÄLÄ murehdi. Tyttösi on varmasti ihan normaali, olettehan te vanhemmatkin pienikokoisia. Ja saattaa tosiaan olla, että hän ottaa kasvupyrähdyksen sitten myöhemmin.
   Muistan kyllä itsekin, kuinka murehdin ja pelkäsin silloin, että jotain on vialla, ja aivan turhaan. Niin, ja meillä myös painoa tuli aina aivan normaalisti, siinä suhteessa ei ollut mitään häikkää. Vain pituus laahasi.

   • äiti 27<3

    Siis poikamme on varmasti ihan normaali :) Niin on, uskon sen. Äitini kaivoi oman neuvolakorttini esiin ja olen itse ollut aivan saman kokoinen 5kk ikäisenä pituudessa, painoa mulla oli sit ollut vähempi. Ja mitä mieheni äiti on kertonut niin mieskin oli ollut pieni lapsi. Ensi viikolla on 6kk neuvola, omaan silmään näyttäisi jälleen että poika on kasvanut ja vaatteistakin huomaa eron, alan kohta väittämään että neuvolan mitta on viallinen :D eikä hoitaja mittaa edes jalka suorana, vaan laittaa jotain myttyä polvitaipeen alle? Tekeekö ne samallalailla muualla?
    Kiitos vastanneille :)


  • Anonyymi

   Moi!
   Meidän tyttö oli 46 cm ja 3190g syntyessään. Sitten painoa tuli hitaasti. 1 kk neuvolassa suorastaan pakottivat aloittamaan lisämaidon, vaikken itse ollut huolissaan vauvasta. Oli tyytyväinen ja söi hyvin. Kun aloitin lisämaidon, tyttö alkoi hylkimään heti tissiä. Suretti tosi paljon, kun imetys hiipui. Olin tosi pettynyt neuvolan ja neuvolalääkärin toimintaan, kun piti aloittaa korvike. Korvikkeen kanssakaan paino nousi hitaasti koko ajan. Pituuskasvukin - 4 meni. Tekivät kamalasti kokeita. Mun mielenrauha järkkyi, kun peloteltiin kaikenmoisilla sairauksilla. Edelleenkään itse en ollut tytöstä huolissaan. Paitsi korvike aiheutti vatsavaivoja aluksi. Nyt tyttö 5,5 kk ja paino 5960g ja pituus 58,4 cm. Pituus - 4 käyrällä ja paino - 2. Odotellaan viimeisten verikokeiden tuloksia, kun tehtiin kromosomitestit mm. Turnerin oireyhtymän poissulkumielessä. Nyt jos nämä kokeet ovat ok, niin sanon napakasti, että nyt loppui se vikojen etsintä. Tyttö on voinut koko ajan hyvin, mutta ympärille luotiin ikävä tunnelma heti 1 kk vauvan syntymästä. Mitään hätää ei ollut missään vaiheessa, mutta mulle se aiheutti pelkotilat neuvolaa ja sairaalaa kohtaan.
   T. Zeni

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Hannu lupailee kertovansa faktaa!

   Hannu oli ilmeisesti tyytymätön eksänsä Martinan antamaan haastatteluun Me Naisissa ja avautui puoliltaöin stoorissaan. Kuvassa Rambo pentu ja tekstiä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   315
   4987
  2. Sanna Ukkola: " Päivi Räsänen tuomiolla, Isis-naiset vapaina. Mitä ihmettä?"

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1c17b3d7-cced-47fe-8c55-858ccb9e24dc Suomi on järjetön maa.
   Maailman menoa
   560
   3398
  3. Me Naiset: Martina Aitolehti on ekaa kertaa aikuisiällä sinkku - Suhde Pikkarambo Pikkaraiseen ohi

   Yrittäjä ja somepersoona Martina Aitolehti on elämässään uuden edessä, kun parisuhde on päättynyt. Sinkkuus: uhka vai mahdollisuus… https://www.suomi
   Kotimaiset julkkisjuorut
   80
   2588
  4. Metsävaanija Adrian Rothermel

   Iltalehdessä hymisteltiin tätä Suomeen tuotettua pedofiilia. Oli saanut alennusta tuomioon ilmoittautumalla itse, kyseessä kuitenkin itsekkäät syyt,ei
   Laki ja rikos
   18
   2360
  5. Rita ja Aki Manninen päästävät "köyhät" ökykotiinsa: Hulppeat terassit, saunaosasto, uima-allas...

   Rita Niemi-Manninen ja Aki Manninen päästävät kamerat kotiinsa Rikkaat ja rahattomat tv-sarjassa. Ja kyllä heillä onkin totta tosiaan hulppeat tilat..
   Kotimaiset julkkisjuorut
   41
   2032
  6. Martinasta hieno haastattelu Me Naiset -lehdessä

   Hieno haastattelu kauniista Martinasta. Jos hän olisi sotkeentunut huumeisiin tai rahanpesuun ja ollut vankilassa niin tuskinpa tekisivät haastattelua
   Kotimaiset julkkisjuorut
   332
   1703
  7. Suomessa vahvin talouskasvu sitten 1980-luvun lopun

   Kertoilee finanssitalo OP. Eläköön vasemmistohallitus! https://yle.fi/uutiset/3-12286727 "kokonaistalouden mittareilla elämme vuosina 2022–2023 vah
   Maailman menoa
   255
   1134
  8. Lestadiolaisten syrjintä

   Kellään kokemusta lestadiolaisten tekemästä syrjinnästä? Syrjivät jo pelkästään uskonnon takia. Muut ovat heille vihollisia, jos ei heihin kuulu. ht
   Oulu
   134
   1087
  9. Meidän välillä oli yhteys

   Tunsimme sen molemmat, eikö niin mies? En epäile, ettenkö olis ollut sun mielessä useamman kerran. Mitä tapahtui, kun kylmenit? Mun tunne sua kohta
   Ikävä
   51
   1027
  10. PIKKARAMBO LUE TÄMÄ!

   Nyt kun Martina on tehnyt ikävän tempun, ja eronne jälkeen antanut haastattelun Menaiset lehteen, jossa on kertonut yksityisiä asioita suhteestanne, t
   Kotimaiset julkkisjuorut
   82
   915
  Aihe