BANAANIKÄRPÄSIÄ - miten eroon?

Savenlahi

Viime syksynä asunnon (saman seinän) kahden ikkunan väliin ilmeistyi "banaanikärpäsiä" monta sataa - kai niitä loppujen lopuksi jo tuhansia oli. Pakkasten tulon ja usean myrkytyksen jälkeen hävisivät. Nyt viimeisen kuukauden aikana kärpäsiä on taas ilmennyt ikkunoiden väliin. Sama myrkytysrumba on alkanut: ikkunat harmaana, yskittää ja köhittää, mutta pir*lliset otukset vaan lisääntyvät.

Viime syksynä kun asiaa tiedustelin talonmieheltä niin sain vastaukseksi kärpästen tulevan pihlajista, leijailevat sitten ylimpään kerrokseen ikkunani väliin. Tänä vuonna isännöitsijältä sain ohjeistuksen tilkitä ikkunoiden tuuletusrei'ät yms.

Epäilen niiden tulevan rakenteista, netistä en löytänyt tietoa asustelevatko jossakin homeloukuissa. Olisin mielihyvin suunnannut tehtävän isännöitsijän huoleksi, mutta millä perusteilla kun tuhannet kärpäsetkään eivät riitä. :O

Mainittakoon vielä kaikille näsäviisaille apinoille, että asunto on siisti ja roskat viedään päivittäin, en säilytä hedelmiä asunnossa ja tosiaan ne tulevat muualta kuin asunnostani ja munivat sinne akkunan väliin.

40

8376

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • luin jolloinkin Pirkan niksin ,jota kokeilin - laitoin kosteaan multaan kukan juurelle tulitikun rikki ylöspäin ja jelppas..

    • 19+4=?

      Tämäkin niksi on Pirkasta tai vastaavasta "niksilehdestä".

      Banaanikärpäset suunnistavat mätänevän marjan/hedelmän erittämiä entsyymejä kohti = ruokaa tarjolla. Jostain syystä niitä tuppaa ilmestymään Suomessa loppusyksyisin asuntojen sisätiloihin "sapuskan" perässä.

      Niiden 100-varma tappokone on:

      Purkkiin (piltti/bona/tms):

      1/2 desiä omenaviinietikkaa
      muutama tippa astianpesuainetta
      tilkka vettä

      Omenaviinietikka erittää samaa "löyhkää" kuin mädäntyvä hedelmä - banaanikärpänen suunnistaa sitä kohti. Saippua vesi = ohentunut pintajännitys ja kärpäspolo hukkuu kippoon. Usko tai älä mutta kärpäset katoavat muutamassa päivässä ja kuppi tulvii kärpäsiä. Raakaa mutta sallittua.

      • kärpäsjahti

        Toi tosiaan toimii... tosin tuolla ei liene merkitystä mitä viinietikkaa "ansassa" on. Jotkut sanoo, että pitäis olla pullo, jossa kaula, ettei kärpäset sieltä pääse pois, mutta toimi mulla ainakin ihan lääkepurkin kokoisella kipollakin.


    • *Milla*

      Sama `vaiva` ja melkein sama resepti.... oli täälläpäin jokin aika sitten.
      Muutimme uuteen asuntoon ja pikkukärpäset olivat vallanneet keittiön, osit-
      tain makuuhuoneen sekä olohuoneen. Laitoin pieniä lasipurkkeja noin 6-8
      keittiön työtasoille, avohyllylle, makuuhuoneeseen lipaston päälle. Lasipurkkei-
      hin seoksen 1/3 osa vettä, 1/3 osa talousetikkaa, 1/3 osa fairya ja sitten vielä
      1/2 teelusikallista hienoa sokeria. Kaksi viikkoa meni, eikä ainuttakaan kärpästä
      ilmassa. Seoksen vaihdon noin viiden päivän välein. Purkit olivat lasisia vauvan-
      ruokapurkkeja ja nestettä oli 1 cm fairya, 1 cm vettä ja 1 cm talousetikkaa ( so-
      keri), joten pieni määrä seosta per purkki riittää hyvin.

    • marmeladilaatikko

      Itse suihkutin 5 kertaa muutaman päivän välein ikkunan sisään ja talon ulkosyrjään Raidia. Ikkunan pesu oli kyllä yhtä hel*ettiä, mutta ovat nyt pysyneet poissa - toistaiseksi.

    • BanaaniaPoskeen!

      Jätä banaanien osto! :-)

    • 89990

      ostakaa lisää banaaneja ja muitakin hedelmiä kyllä lähtee bansku kärpäset...
      heh heh

    • Savukala.

      Kunnon savustus, kuten kaloillekin, muutama tunti ja kärpäset on poissa!

    • näinkin

      Ostin kaupasta myrkyttömän Ötökka ruukkukasvipyydyksen. Pakkauksessa liimapintaisia liuskoja. Hyvin ovat ötökät ja muut tarttuneet.

    • kärpäsenahkaviitta

      Hanki mm. vahvasti ammoniumnitraattipitoista lannoitetta yms. ja valmista pommi netistä saatavien ohjeitten mukaan. Räjäytä koko huushollisi, niin banaanikärpäsistä pitäisi päästä kerralla eroon. Toista koko hoito, jollei ensimmäinen kerta tepsi.

    • meillekkin on ilmestynyt tänä syksynä ensimmäistä kertaa banaanikärpäsiä. Banaanit ovat jääneet kauppaan...

    • hsääski

      Pikkuiset kärpäsen näköiset otukset asunnoissa ovat usein harsosääskiä, joiden toukat elelevät juuri ruukkukasvien mullassa. Voivat varmaan elää muussakin kosteassa ympäristössä jossa on sopivaa ravintoa (leviä tai kasvijätettä tms.). Eli jos asunnossa ei ole paljon ruukkukasveja, voivat ehkä olla merkki kosteusvauriosta ikkunoissa tms. Mutta itse ainakin ottaisin aikuisia yksilöitä kiinni ja katsoisin mikroskoopilla ja yrittäisin tunnistaa tai lähettäisin johonkin (eviraan, luonnontiet. keskusmuseoon???) tunnistettavaksi. Mullan pitäminen kuivana tai sen myrkyttäminen auttaa jos ovat peräisin sieltä. Toukat ovat noin 5mm pituisia ja läpikuultavia ja ne kiemurtelevat. Ko. "kärpäset" voivat tietty olla ihan mitä vaan muutakin ja just esim. peräisin ulkoa.

    • Ja kikka toimii

      Punaviinietikkaa, pesuainetta ja hiukan vettä. Sitten laitat laseihin tällaista cocktailia niin eiköhän nuo vajaassa viikossa katoa. Minulla ainakin toimi valtavaan laumaan.

      • kukkapoika

        Tämä on se oikea cocktail, myrkytön ja halpa. Fairyä tarvitaan vain 1-2 tippaa poistamaan pintajännitystä. Kärpäset tulevat ulkoa, varsinkin syksyllä ilmojen kylmetessä, ovat vaarattomia.


    • th

      Ainoa konsti joka minulla on toiminut on imuroida ne. Ja se toimii oikeasti. Joka päivä jahtaat imuriin ne, imurista eivät pääse pois eivätkä voi lisääntyä. Ne voivat lisääntyä esim. lavuaarissa ja kukkamullassa, missä vaan missä on kosteaa. Luin tämän konstin paikallisesta sanomalehdestä ja sillä pääsin mokomista vieraista eroon kokonaan. Ja heti kun niitä ilmestyy uudelleen, imurilla vaan jahtaamaan ilmasta ne.

    • eroon pirulaisista

      laitoin balsamiviinietikkaa lasiin.sitten kelmu päälle ja hammastikulla siihen reikiä.muutaman päivän oli mulla ansa pöydällä ja kaikki katosivat eikä oo sen koommin näkynytmikään muu konsti niihin ei auttanut

    • Säilöjä

      Banaanikärpäsansa: viinietikkaa, fairia ja vauvanruokapurkkiin, päälle pakastekelmu ja reikä puikolla. Toimii, vaihda viikottain, tiskipöydän nurkan tehopyydin. TOIMII

    • Itse olen käyttänyt menestyksekkäästi punaviiniä ja tiskiainetta vastaavasti kuin yllä. On toiminut.

    • Hoover, hoover ))

      Moro.
      Eikun punaviiniä lautaselle, siihen mene osa. Ja imurilla loput. Imurointi on kerrankin hauskaa.
      t. Mikko

    • saahi

      banaanikärpäset on ärsyttäviä, minä olen käyttänyt seuraavaa konstia: laita jonkun lasin esim. pilttipurkin pohjalle 1 cm punaviinietikkaa 3cm vettä ja yksi tippa astianpesuainetta, purkki sinne missä ötökät majailee, kärpäset hukuttautuvat kyseiseen nesteeseen. Eihän se niitä kokonaan vie mutta eipä pörräile ympäriinsä

    • syysolkikärpänen

      Kuulostaa siltä, että kyseessä ovat syysolkikärpäset, eivät banaanikärpäset. Syysolkikärpäset tulevat usein korkealla oleviin asuntoihin etsimään talvehtimispaikkaa "porukalla".

    • kokeiltu on

      Hävitys onnistuu kun laittaa lasin pohjalle tilkan punaviiniä (valkoviinikin käy) ja tuorekelmusta tiukalla olevan kannen kuminauhalla kiinni. Tee yksi tai kaksi tosi pientä, kärpäsen mentävää reikää kelmuun. Ei tarvitse odotella kauaakaan, kun jo on ensimmäinen loukussa, kiipeilevät aikansa etsien ulospääsyä ja väsähtävät, kelluvat kuolleina viinin pinmnalla. Nesteen lasiin voi uusia parin päivän välein, kunnes kaikki kärpäset ovat hävinneet.

    • banskuansku

      Samantapaisella konstilla niistä olen päässyt kuin muutkin täällä:

      lasipurkkiin vettä, fairya ja juissia - meni pari päivää, niin purkissa lillui 9 kärpästä, eikä uusia onneksi näy!

    • Isännöitsijän sanoma

      HMMM....

      Varoituksen sana ja isännöitsijä vaihtoon!!!!

      Aloittajalle:

      Jos isännöitsijä kehoittaa tilkitsemään ikkunan tuuletusreiät, niin silloin isännöitsijä kehoittaa tekemään vesivahingon rakenteisiin.
      Jos ja kun tilkitset ikkunan tuuletusraot, niin talvella ikkuna jäätyy umpeen ja sulaa samalla sisäilman lämmöstä johtuen, milloin (sula)vesi valuu rakenteiseen ja tekee sinne omaa jäynäänsä, joten älkää ihmessä tilkitkö ikkunoitanne!!!!

      Ihmettelen suuresti jos "asiantuntija" antanut tällaisen vinkin....

      Muut keinot pääosin ovat koettuja ja toimivia!

    • per...e!!!

      laitoin etikkaa ja fairya mut ei oo yhtään kärpästä hukkunu. roskapussin pohjalle jotain makeaa ja aamulla pussi kiinni ni sillä lähtee.tuli kyllä imuroitua niitä ainakin 200

    • Yksi mahdollisuus

      Meillä ilmestyi mustia, pieniä kärpäsiä päivittäin ja sitä kesti kuukausia. Kasveja meillä ei ollut ainuttakaan saatika pilaantuvia hedelmiä. Sitten kylpyhuoneremontin valmistuttua, ja uuden vessanpöntön asennuksen jälkeen, kärpäset katosivat kuin tuhka tuuleen. Luulen, että meillä kärpäsiä tuli huonosti tiivistetyn vessanpöntön jalan kautta :x

    • Savenlahi1

      Huh hei. Tosiaan viime vuonna kärpäsiä oli aina lokakuuhun asti ja taas ovat ensimmäiset ilmestyneet. Jatkoin viime vuonna Raidi linjalla, imuroinnilla, ikkunan pesulla, teippaamisella ja fairikonsteille. Osapuinkin niillä kaikilla konsteilla, joita täälläkin tuli ilmi. Asuntoani en räjäyttämään sentään alkanut :D Nyt kuitenkin ajattelen kauhulla taas seuraavaa puolta vuotta, mikäli tätä rumbaa jatkuu :O Joku olikin johonkin kommenttiin laittanut jotain viitettä mikäli rakenteissa ötöt asuisivat - oiskos jollakin tollasesta lisätietoa :O. Ja nyt mulla on asunnossa muutama kukkaruukkukin mitä viime vuonna ei ollut. Eivätkä arvon vieraat kyllä muutenkaan paljon huoneissa lentele, lähinnä edelleenkin ikkunan väleissä, Joten sama ongelma edelleen!

    • perrrrrr

      Täällä sama juttu, viime syksynä alkoi ilmestyä kärpäsiä ja imuroin ne aina, mutta imuroinnista 10 minuutin kuluttua oli taas kärpäsiä sadoittain. Nyt on taas alkanut kevään tullen ilmestyä ikkunan väliin niitä. Niitä on myös ikkunan ulkopuolella, ja ennen tälläistä ongelmaa ei ole ollut. Mikä avuksi? En saa ikkunanväliin tungettua fairy-viinietikka jne litkuja, enkä jaksa puolen tunnin välein imuroida...

      • muutanko pois..?

        Sama juttu meillä. Varsinkin siis yläkerran ikkunan väleissä tuhansia pikkukärpäsiä. Kuolleena sekä elävänä. Asumme omakotitalossa ja ongelma vaivaa siis vain yläkerrassa. Onko olemassa mitään myrkkyä jonka voi jättää ikkunanväliin niin että sitä kautta pikkuhiljaa haihtuisi e tekis lopun niistä pikku devileistä??
        Ja ongelma on siis myös uusi eli viime syksynä tapahtui ensimäisen kerra ja koko talven aikana pikkuhiljaa kuolleita näkyi enemmän ja nyt on taas eläviäkin satoja jollei tuhansia..


    • ilmastorotta

      Eipä ole konsteja antaa, sama ongelma jatkuu kolmatta vuotta täällä. Ostin sentään tuon ikkunapesurin, että sää kärpäsen kakit ja myrkyt helpommin pois -.-

    • Osaako joku

      asiantuntevasti kertoa, seuraako ihmiselle jotakin vahinkoa, jos syö jotakin, mihin banaanikärpänen on laskenut munansa? Toisin sanottuna, tuhoutuvatko munat mahahapossa, vai voiko käydä esimerkiksi niin, että munat kulkeutuvat suolistoon, missä toukat kuoriutuvat ja sitten luikertevat suolesta sen seinämän läpi muualle elimistöön?

    • Bananafly-free

      Taistelin pitkään banaanikärpästen kanssa. Ei auttanut limsa, punaviini eikä saippualiuos. Osa tietysti putosi kulloiseenkin ansaan, mutta uusia tuli pilvin pimein. Siivottomuus ei ollut ongelma. Oliko sitten onni onnettomuudessa, kun eräänä päivänä ihmettelin, missä banaanikärpäset ovat. Ostin nimittäin ruuanlaittoa varten ruukun tuoretta rosmariinia ja timjamia. Osa mausteista jäi ruokaan käyttämättä ja odottamaan seuraavaa ruuanlaittoa. Kärpäset häipyivät eivätkä tulleet syksylläkään, vaikka omena-aikaan niillä on tapana pistäytyä.

    • kaikkikeinot

      nukkuvat kuin ihmisetkin, eli yöllä ja päivätorkut ottavat, olisko silloin sopiva aika vaikkapa kopata pyyheliinaan ja viedä ulos :)

    • imoth

      mä tein niille ansapussin,ihan tavallinen leipäpussi pohjalle makeeta,odottelin niin kauan kunnes siellä oli väkeä paljon.pussin suu kiinni,ja solmuun.heitin pakkaseen olivat yön yli.otin pussin pois ja laitoin eteisen pöydälle,tarkoitus viedä säkkki roskiin..niin ei perkele menny kauaa,kun siellä oli täys meno päällä.niihin kaikkiin ei tehoa edes raid

    • Juppec

      Joukkoinvaasiona tuhansittain ulkoa tulevat eivät olleetkaan banaanikärpäsiä kuten luulin, macrokuvasin niitä, ja asiantuntijia kertoi kyseessä olevan syysolkikärpänen, on kuulemma ilmaston lämmetessä tullut Suomeenkin riesaksi.

      http://www.rentokil.fi/tuholaisoppaat-koti/hyonteiset-ja-hamahakit/karpaset/syysolkikarpanen/

    • Anonyymi

      Ne on syyskausikärpäsiä, elävät heinikossa ja syksyksyä kohti lähtevät liikkeelle. Mielellään oleskevat lämpöisessä hengailemassa. Ylin parveke sopiva paikka, johon syysaurinko lämpöiseti paistaa. Pakkasten tullessa häviävät. Sama rumba seuraavana vuonna. Todella kiusallisia, koska niitä on paljon. Muistuttavat banaanikärpästä.

    • Anonyymi

      Banaanikärpäsille kannattaa tehdä loukut ostamalla joku halpa punaviini pullo, ja kaataa siitä useisiin laakeisiin astioihin viiniä eri puolille asuntoa, ja antaa viiniloukun olla paikallaan noin viikon päivät. Banaanikärpäset kerääntyvät viinin pinnalle, eivätkä pääse siitä enää irti. Lopuksi voi viinit ja kärpäset kaataa vessanpöntöstä alas. Joku raaka-arska voi toki juodakin sen viinin pienellä proteiini terästyksellä höystettynä :)

      Konstit on monet sano äijä kun mäyräkoiralla pöytää pyyhki.

    • Anonyymi

      Hyvä keino tuokin. Olen pannut merkille, että nämä otukset on mieltyneet Hiilidioksidiin. Kaikki aineet tai tuotteet mitkä alkavat ´ käydä´tuottavat hiilidioksidia. Kokeilin mahdollisimman yksinkertaista ansaa. Laitoin pilttipurkkiin 3 - 4 ruokalusikallista sokeria. Purkki puolilleen vettä ja tavallista hiivaa murusina. Kanteen 2 tai 3 reikää puukolla. Noin puolessa vuorokaudessa nämä pikku ilkiöt oli poissa keittiöstä. Tein jokaiseen huoneeseen samanlaisia ansoja. Muutaman päivän kuluttua ongelma oli poissa.

    • Anonyymi

      On se sitten syysolkikärpänen, banaanikärpänen tai joku muu samanlainen pienen pieni ötökkä niin meillä niitä kerrostaloasunnossa on ympäri vuoden. Ne ei sinänsä haittaa muuten KUIN että PUREVAT. Joko tuntuvasti tai useimmiten purema ei tunnu mutta ihossa punainen mitättömän pieni jälki kaulalla, päässä, käsivarsilla. Joku muu ötökkä? Ei välttämättä, itselläni pieni nipistys paljaassa käsivarressa ja katsoessani kenelle niin hyvin maistun niin kaverimme "banaanikärpänen" se siinä "ruokaili". Puolisolleni kävi myös joku kerta samoin. Huonekasveissamme on Ruukkukasvipyydys Ötökkä liuskoja joihin on tarttunut saalista. Mutta kun niitä on kylpyhuoneessa, tietokone ruutua kattelemassa, makuuhuoneessa ym. missä kasveja tai hedelmiä ei ole. Nyt kokeilen Etikka-Vesi-Fairy-Sokeri liuosta jos sillä saisi kaikki banaanikärpäset pois liuskaan kun ne "viksuimmat" ei tartu.

    • Anonyymi

      Baarikärpäsiä? No älä kutsu heitä kotiisi! Ovat jo tarpeeksi kännissä istuttuaan aamusta alkaen siellä baarissa. Miksi haluat ne kotiisi? Sotkevat, oksentavat ja haluavat myös seksiä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      583
      3868
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2791
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2749
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2134
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2081
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1855
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1800
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1749
    Aihe