Nuori + keuhkoauhtaumatauti

_pelottavaa_

Olin spirometriassa ja tulokset olivat alle viitearvojen. Olen jo vuosia kärsinyt jonkinlaisesta pikku yskästä, joka aamuisin on jopa limaista, mutta myöhemmin päivästä enemmänkin kuivayskää. Välillä tosin on kausia, ettei yskää tunnu olevan hirveästi. Rasituksessa joudun välillä pysähtymään ja vetelemään henkeä ennen kuin jaksan taas jatkaa. Pelkään, että jos mulla on keuhkoahtaumatauti. En kuitenkaan ole koskaan elämässäni polttanut ja ikääkin on alle 30-w.

Flunssat ovat pahentuneet ja pitkittyneet vuosi toisensa jälkeen. Tuntuu että lyhyimmilläänkin flunssani kestävät kuukauden verran. Lisäksi flunssiin liittyy järkyttävä hengenahdistus ja tunne hapenpuutteesta. Kuitenkin happisaturaatio näyttää normaalia, mikä on ristiriitaista. Avaava lääke ei tuo apua. Tulokset eivät parane siitä juuri lainkaan. Ainakin pari kertaa olen sairastanut keuhkokuumeen.

Onko mahdollista, että sairastaisin keuhkoahtaumaa? Tuntuu etten jaksa minkäänlaista raskaampaa liikuntaa, sillä en saa siitä itselleni sitä hyvää oloa, mitä muut tuntuvat saavan. Koko loppupäivä voi sen jälkeen särkeä päätä ja voi kestää tunteja että on jotenkin pyörryttävä ja höhlä, jopa sekava olo. Rasitukseen voi liittyä myös puristava olo rintakehässä ja pahimmillaan (flunssan jälkeen) olen ollut jo 5 minuutin kävelyn jälkeen hiestä märkä.

Mikä on ennuste tässä taudissa? Kaikki oireet täsmäävät minuun ja tutkittu on, että varsinaista astmaa ei ole. Onko mitään juttuja, mitä voisin tehdä kotona?

13

955

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • HuonoKeuhko

      Moi!
      Minulla on aivan samanlaisia oireita. Olen 33v ja tupakoinut 16vuotta ennen kuin lopetin. Nyt olen ollut polttamatta 1.5v. Viitearvot n. 70-75% normaaleista. Yritän kyllä käydä lenkillä, mutta seuraavat tunnit sen jälkeen ovat juuri kuvaamasi kaltaisia. En saa enää mitään energistä/euforista tunnetta kuin aiemmin. Nyt olen jonossa keuhkopoliklinikalle, jossa varmaan tehdään lisää tutkimuksia ja toivovottavasti saan jonkinlaisen diagnoosin.

      • _pelottavaa_

        Mulla viitearvot olivat 75%. Mutta jotenkin tuo rasituksen sietokykykin vaihtelee, joskus jaksan jopa pari tuntia kävellä reipasta kävelyä ilman ongelmia, joskus taas pelkkä yksi ylämäki vaatii tsemppausta. Parhaiten mulle soveltuu perus-kävely, kevyt pyöräily, uinti jne. Mutta esim. juoksua en voi kuvitellakaan harrastavani.

        Toinen mitä voisin epäillä, niin joku alveoliitti, odts tms. Olen nimittäin työskennellyt pölyisisssä ympäristöissä ja sen jälkeen tilanne on selvästi pahentunut. Kaikki hienojakoinen aines tuntuu ärsyttävän hengitystä. Kuitenkin vielä puoli vuotta sitten thorax-kuva oli normaali. Ja kärsin siis pölyallergioista.

        Toisaalta, voisko olla mahdollista, että nuo tulokset olisivat aina olleet minulle ominaisia, vaikka mittauksia ei ole tehtykään. Olen nimittäin lapsesta saakka saanut huonon olon raskaasta liikunnasta sekä päänsärkyä saunasta, kuumasta kylvystä, tunkkaisista tiloista jne. Tuntuu että olen oireillut vähän aina, mutta nyt tilanne on selvästi pahentunut kun saan useammin mm. noita infektioita ja järkyttäviä hengenahdistus-kohtauksia.


    • nyt loppu

      tupruttelu minulla. Vaikka olen polttanut puolikkaita tupakkeja melko pinnallisesti, mutta usein, niin nyt on alkanut henkeä ahdistamaan. Ensin oli ikävää pistävää kurkkukipua. Välillä "oksennan" limaa kurkusta. Olen polttanut 9 vuotta :/ Olen yrittänyt lopettaa monet kerrat mutta aina olen hairahtanut. Nyt saa riittää. Kamala tunne kun ei saa happea kunnolla. Tämän se vaati, ennen kuin pystyn lopettamaan.

      • keuhkovammasen_mies

        Joo. Mun vaimo on 55v ja vetäny röökiä 30 vuotta. Vakava keuhkoahtauma, 30% keuhkokapasiteetista jäljellä. Eikä tajua vieläkään lopettaa röökinvetoa. Se ei kykene kiipeemään edes rappuja, (asutaan 1-kerroksessa siis kerrostalossa), vaan pitää käyttää hissiä. Työkyvyttömyyseläke vetämässä mutta silti aski-puoltoista menee röökiä päivässä. HALOO! Kehoitan kaikkia jotka polttaa, kuuntelemaan elimistöään ja jos keuhkot prakaa yhtään nii se röökinpoltto veks heti.

        t. nimim. huolestunut aviomies, non-smoking.


    • _pelottavaa_

      Lääkärin mukaan mulla tosiaan on ahtaumaa keuhkoissa! : ( Nyt kysyisinkin, että mitä voisi tehdä, ettei asia huonommaksi etenisi? Tupakkaahan en polta, mutta mitä muuta? Lääkäri ei antanut mitään ohjeita! Kehoitti vain käyttämään hengitettävää kortisonia. Tässä kaupungissa ei kyllä sairaita hoideta ollenkaan vaan jätetään vaan pyörittelemään epätietoisina peukaloitaan! Onko suunta koko ajan vain huonompaan vai voiko ahtaumaa pysäyttää? Luin, että pölyinen ympäristö voi myös aiheuttaa tautia. Olen työskennellyt pölyisessä ympäristössä aikoinani ja se selkeästi huononti kuntoani ja oloani, joten lopetin ne työt. Juuri nyt en kyllä jaksa kauheasti murehtia tätä asiaa. Mutta tosiaan kaikenlaiset flunssat ovat lisääntyneet eivätkä parane ilman antibiootteja. Pienessäkin flunssassa reagoin todella herkästi ilmassa leijuvaan pölyyn. Onko pölyjen välttäminen, liikunta ym ainoita asioita, millä voi pysäyttää keuhkojen huononemisen?

      • _Pelottavaa_

        Ja mulla on usein semmoista, että kun lähden liikkeelle yhtäkkiä, että sydän alkaa tykyttämään hirveästi kunnes alkaa tasaantua rasituksen aikana. Myös kova helle on pahasta, tuntuu kuin happea ei olisi ilmassa riittävästi. Minkälaista liikuntaa kannattaisi harrastaa?


    • KeuhkoSairas o_O

      En nyt sanoisi sulla keuhkoahtaumaa olevan!

      Sullahan on ilmiselvä Astma ja jos vaan rasituksessa niin Rasitusastma!!!

      Mikä lääkitys sulla nyt on (nimet ja annostukset)?

      Tottakai lääkäri sanoo, että ahtaumaa on koska jos ja kun sulla on astma niin sulla on keuhkoissa jatkuva tulehdustila ja koska sulla ei ole ollut lääkitystä niin ovathan ne putket tukossa(ahtauma viitannee tähän)!

      Lääkitys nostaa sykkeen(mikä sulla nyt sit onkaan)?

      Itsellä ventoline avaavana/kohtauslääke
      seretide hoitavana/kortisoni
      Ja paljon muita!

      Syke nousee ainakin noista, ja avaavaa otetaan aina enne ulos menoa(ainakin minulla)

      Juoksemaan minä en pysty..
      Kävely ja reipas kävely menee!

    • örkkierkki

      Voiko astma olla oireeton? Mulla on pienissä putkissa ollut ahtaumaa useana vuonna, mutta astma on poissuljettu eräin kokein. Eikö siis ahtaumaa voi itsenäisenä olla? Tilanteeni on nyt jopa parantunut, mutta keuhkossa on jokin jälki tai kasvain. Tupakkaa en ole koskaan polttanut.

      • astmainen

        Astma voi alkuvaiheessa olla oireeton. Minulle tehtiin asianmukaiset testit terveyskeskuksessa a vaikka lievää yskää oli astma suljettiin pois. Astma ei siis aina näy testeissä. Enpä uskonut terveyskeskuslääkäriä ja menin keuhko-ja allergia lääkärin puheille. Hän katsoi ne terveyseksuksesta saamani tulokset (pef-seuranta ja spirometriatulokset ja sanoi sekunisa että viittaavat asrmaan ja määräsi lääkityksen. Mielestäni tämä lääketieteentohtori, keuhko-ja allergialäkäri ja hengitysliiton puheenjohtaj on noikeassa.


    • liikunta ja varsinkin uiminen lisää hapen otto kykyä..eli sillä saat jatkettua suht terveitä vuosia...itselleni todettiin keuhko ahtauma kun olin 22vuotta eli se ei ikää katso...minulle annettiin vielä hyvät mahdollisuudet jos tupakanpolton lopetan ja liikuntaa lisään...

    • P.E

      Mä olisin onnellinen jos spirometria tulokset olisivat 75% viitearvoista. Mutta ne on välillä 50-70%. Ikää alle 18 ja tupakkaan/nuuskaan/ mihinkään muuhunkaan en ole koskaan pitkällä tikullakaan koskenut. Mutta lääkereiden mukaan kaikki on ihan täydellisen ok ei mitään poikkeavaa. Että silleen...

    • elämää luvattu 15v

      Olen 55v mies polttanut 38v olen ollut työkyvyttömyyseläkeellä AHTAUMASTA 8kuukautta nyt ollut polttamatta 16kuukautta, Mari-Sanna Swennsson Suomen terveystalosta hommas mut eläkkeelle , 20vuoteen ei ole elämä maistunut näin hyvältä ONNISTUNUT LÄÄKITYS

      • henkästyvä

        Mulla on keuhkoahtauma (n.kolmasosa keuhkoista toimimaton) ja sitä hoidetaan astmalääkkeillä, ettei se enää pahene.Ventoline ja Beclomat ovat
        olleet jo vuosikymmenet käsilaukussani.
        Osa lienee perimää isän puolelta, huonohenkisiä ja keuhkotautisia.
        Käytin työssäni moottoroitua kypärää yli 15 vuotta.Nyt yritän liikkua ja pitää kuntoa yllä.Tosin vuosi vuodelta flunssat ottavat tiukemmin, jopa kuukausi menee toipuessa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 171
      5042
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4563
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2921
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1937
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1719
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1710
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1706
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1623
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe