Valtiolliset jumalanpalvelukset syrjivät uskonnottomia ja toisuskoisia
- Vapaa-ajattelijoiden liitto vetoaa yhdenvertaisuuteen ja omantunnon vapauteen
Valtiopäivien avajaisten viralliseen ohjelmaan torstaina 28.4.2011 on merkitty juhlajumalanpalvelus Tuomiokirkossa klo 12.00. Se on ekumeenisenakin kristillistä uskonnon harjoittamista. Vapaa-ajattelijoiden mielestä valtio - eduskunta/valtioneuvosto - rikkoo maamme Perustuslain yhdenvertaisuuspykälää (6 §), kun se valtiopäivien avaisiin sisältyvässä ohjelmassa syrjii osaa kansanedustajista uskonnon tai vakaumuksen perusteella. Huomattava osa kansanedustajista ei kuulu kristillisiin kirkkoihin. Nykyään yli miljoona suomalaista ei kuulu mihinkään uskonnolliseen yhdyskuntaan.
Viralliseen ohjelmaan kuluva jumalanpalvelus rikkoo myös Perustuslain pykälää uskonnon ja omantunnon vapaudesta (11 §). Perustuslain mukaan jokaisella on oikeus ilmaista vakaumus ja kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen. Kun valtiopäivien avajaiset on tärkeä ja juhlallinen tilaisuus, kaikki kansanedustajat haluaisivat osallistua niihin täysipainoisesti. Nyt ne, jotka haluavat osallistua avajaisten virallisen ohjelman kaikkiin tilaisuuksiin, joutuvat vasten tahtoaan mukaan uskonnon harjoittamiseen.
Perustuslaissa ei valtiopäivien avajaisia koskevassa pykälässä sanota mitään uskonnon harjoittamisesta. Eivät mitkään muutkaan lait millään tavalla edellytä viranomaisia järjestämään uskonnollisia tilaisuuksia. Päinvastoin Perustuslain ja muun lainsäädännön henki on, että julkisen vallan viranomaiset eivät saa suosia tai syrjiä ketään uskonnon tai vakaumuksen perusteella.
Uskonnon harjoittamisesta valtiollisen tilaisuuden osana tulisi kokonaan luopua. Se ei mitenkään estäisi kirkkoja ja muita uskonnollisia yhdyskuntia järjestämästä jumalanpalveluksia valtiopäivien työn alkamiseen liittyen. Jos kirkot haluavat pitää avajaispäivänä jumalanpalveluksen, ne voivat järjestää sellaisen. Valtiopäivien viralliseen ohjelmaan sen ei tule kuitenkaan kuulua. Uskonnon vapaus maassamme vahvistuu, kun valtiollinen ja uskonnolinen toiminta ovat selvästi toisistaan erillisiä. Samalla vahvistuu myös Perustuslain 11 §:n säätämä omantunnon vapaus.
Jos viranomainen kuitenkin sisällyttää juhlatilaisuuteensa uskonnollista katsomuksellista ohjelmaa, yhdenvertaisen kohtelun periaatteen mukaan sen tulee sisällyttää eettis-katsomuksellista ohjlemaa myös muillekin katsomussuunnille. Uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomien yhdenvertaista kohtelua varten maahan tarvittaisiin ilmeisesti sekulaarihumanistinen neuvosto, jonka kanssa valtiovalta voisi tehdä yhteistyötä samaan tapaan kuin se tekee kristillisen ekumeenisen neuvoston kanssa ja muidenkin uskonnollisten tahojen kanssa. Vapaa-ajattelijain liitto on valmis yhteistyöhön niin valtiovallan kanssa kuin muiden uskonnottomien järjestöjen kesken uskonnon ja omantunnon vapauden sekä kanslaisten yhdenvertaien kohtelun kehittämiseksi maassamme.
Vapaa-ajattelijain liitto ry.
Valtiopäivien avajaisjumalanpalvelus on syrjivä
11
317
Vastaukset
- MrSmithy
Vapaa-ajattelijat voivat ihan vapaasti jäädä hengailemaan kirkon puistoon. Ei se sen vaikeampaa ole. Sekulaaria ohjelmaa parlamentissa riittää kokkareineen kaikkineen. Entä jos jonkun maailmankuvan vastaista on alkoholin käyttö. Pitäisikö hänelle tarjota sitten vaihtoehtoista toimintaa coctaitilaisuuksien ajaksi. Entä voiko vegaani osallistua ateriaan, jolla syödään myös lihaa. Hänelle pitäisi tarjota vaihtoehtoista ohjelmaa.
Lisäksi on täysi vääryys, että puolueiden edustajat joutuvat vastoin tahtoisesti kuuntelemaan eduskunnassa puheita, jotka ovat vastoin heidän omaa poliittista näkemystä, sekin on niin väärin. Tämähän on väärin mielipiteen vapautta vastaan.
Jos oma herkkä hipiä ei siedä mitään oman maailmankuvan vastaista toimintaa, niin parempi, että eristäytyy omaan ateistiseen luostariinsa tutkiskelemaan ateistisia tutkielmia ja kasvattamaan omaan viiniä. Tässä maailmassa kun itse kukin joutuu osallistumaan jos jonkinmoiseen oman maailmankuvansa vastaiseen tapahtumaan. Tämä Vapaa-ajattelijoiden liiton lausunto on hyvä esimerkki täydellisestä suvaitsemattomuudesta toisenlaista maailmankatsomusta vastaan.
Vapaa-ajattelijoita vaan kismittää suuresti, että kyseinen uskonnollinen tapahtuma on liitetty suomen valtiovallan toimintaan.- Et-opelta
Ei siinä mihinkään puistoon tarvi "jäädä", kun voi olla menemättä ko. tilaisuuteen. Näinhän tapahtui. Esim. eräs uusi kansanedustaja antoi samaan aikaan haastattelua Tiede-lehteen. Mutta kysymys onkin siitä, että valtiovallan ei ole paikallaan sisällyttää jumalanpalvontaa omien tilaisuuksiensa viralliseen ohjelmaan. Uskonnon vapaus tarkoittaa yksilöiden ja yhdyskuntien vapautta, ei sitä, että valtio alkaa järkätä uskonnon harjoittamista. On uskonnon vapauden väärin käsittämistä tai jpa rikkomista, jos valtio puuttuu asiaan.
Onhan myös uskonnottoman vakaumuksen vapaus, omantunnon vapaus (ks. Perustuslaki 11 §), mutta ei valtio järkkää - ainakaan toistaiseksi - mitään uskonnotonta eettistä juhlaa.
- Sivari--
Entäpä siviilipalvelusmieskansaedustaja. Hänhän joutuu kärsimään jatkuvasti valtiovallan militarismista ja militaristisista tilaisuuksista?
- omauskoinen
Ei kukaan ole vasuussa muille kuin itselleen siitä mihin ja miten uskoo, kunhan vain ei mene kaupittelemaan sitä julkisesti, eikä esitä velvoitteita toisille.
- Yksipuolistako?
Minusta on surullista, että vapaa-ajattelijat näkevät "uskonnonvapauden" vain vapautena uskonnosta. He eivät näe sitä vapautena uskoa ja harjoittaa uskoaan, esim. valtiollisessa yhteydessä. Se on ok, kunhan ketään ei velvoiteta tai pakoiteta uskomaan tai olemaan uskomatta. Surullisinta vapaa-ajattelijoiden toiminnassa on se, että tavoitellessaan itselleen vapautta uskonnoista, he pyrkivät estämään ja rajoittamaan toisten vapautta uskoa.
- Sitäpä juuri
"He eivät näe sitä vapautena uskoa ja harjoittaa uskoaan, esim. valtiollisessa yhteydessä. Se on ok, kunhan ketään ei velvoiteta tai pakoiteta uskomaan tai olemaan uskomatta"
Luitko aloituksen:
"Valtiopäivien avajaisten viralliseen ohjelmaan torstaina 28.4.2011 on merkitty juhlajumalanpalvelus Tuomiokirkossa klo 12.00." - jotain tähän
On tapahtumia joitten yhteydessä valtion johto menee kirkkoon. Jos on käynyt semmoinen ihme että presidentiksi on päässyt ateisti tai jonkun muun uskonnon edustaja voiko hän kieltäytyä kirkkoon menemisestä? Entä uskovainen presidetti joka on eronnut kirkosta säästääkseen rahaa, saako tuommoinen osallistua ministereitten kanssa kirkon tapahtumiin?
- ristitty
Lyhyt kysymys vapaa-ajattelijoille:
Mitä humaania toiminnassa, joka kieltää ihmisen perusoikeuksia, osallistua toimintaan, joka ei sisällä fyysistä tai henkistä vakivaltaa eikä rajoita kenenkään ihmisoikeuksia? - tms
[email protected]
Miksi valtionpäivien avajaisjumalanpalvelusta ei radioista eikä se kuulu yle areenassa?
Toistuuko viimevuotinen tilanne, jota en hyväksynyt.
Vero tasapuolistaa televisiottomien asemaa
rahallisesti,
mutta radion kuuntelijoita se syrjii.
Evl-kirkon velvollisuus on taata jumalanpalveluksen kuuntelumahdollisuus ennen kaikkea radion kuuntelijoille tai nettiradion kautta.
Alkeellista - Mirka, , , .
Olisi kiva saada lista kirkossa käyneistä politiikoista, niin ei tarvitse ainakaan seuraavissa vaaleissa heitä äänestää. Edustavat kirkkoa ennemmin kuin tasa-arvoista suomen kansaa.
- Anonyymi
Tässä asiassa on saatu muutamia askelia eteenpäin, mutta silti vielä ollaan vaiheessa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Anteeksi mies
En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin262676Ripeyttä asiointiin
Ottaa päähän yhden ja saman asiakkaan hitaus kassalla kun yhdellä kädellä nostelee ostoksia kärrystä ja välillä pitelee242032Palstan henkisesti sairaat ja lihavat
Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals1081541- 761299
Mietin aina vain
Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh71208Kysyin kaikilta yhteisiltä tutuilta mielipidettä siitä, että kannattaako sinun kanssa alkaa!
Päätös oli lähestulkoon yksimielinen. Minunkin vaisto antoi vaaranmerkkejä, mutta järkytyin mitä sinusta kuulin. Aluksi1381166- 641016
Olen vähän
Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I10944Ollaan kuin yö ja päivä
Monessa asiassa… molemmat ollaan kuitenkin älykkäitä ja tiedämme, ettei kannata edetä tämän pidemmälle.70891- 102867