Millainen on Asperger lapsi?

aspergerin kummi

Kummipoikani on 13 v ja saanut juuri AS diagnoosin. Selvennetään tässä nyt, että muutin ulkomaille pojan ollessa puolivuotta, enkä ole häntä sen jälkeen nähnyt. Nyt kuitenkin olen muuttamassa takaisin Suomeen ystäväni (pojan äidin) naapuriin vieläpä, joten haluaisin tietää miten suhtautua asperger lapseen / nuoreen? Voiko tälläsen lapsen (tai kenen vaan aspergerin) kanssa käydä normaaleja keskusteluja? Kerran olen ollut tekemisissä down lapsen kanssa, mutta en tiedä poikkeaako nää aspergerit downeista paljon, kun en ollut pahemmin kehitysvammasten kanssa tekemisissä. Kummipoikani äiti sanoin, että aspergereilla on hankaluuksia sosiaalisissa tilanteissa, mutta muusta en tiedä, vosiko joku ystävällinen vähän selventää asiaa ? :)

5

501

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • AS diagnosoitu

      Kyllä on nyt laiskuus huipussaan. Käytä googlea ensi kerralla.
      Voit suhtautua AS-ihmisiin kuten muihinkin ihmisiin, vaikka assien hankaluudet nonverbaalisessa viestinnässä, sosiaalisissa tilanteissa muuten, saavat heidät näyttämään hieman omituisilta mahdollisesti. Wikipediassa on hyvä teksti aspergerin syndroomasta, joka ei muuten ole kehitysvamma!

    • .

      AS ja Down ovat kaksi tyystin eri asia......
      Ja tosiaan, laiskuus huipussaan

    • onko tämä provo?

      AS ei ole mikään kehitysvamma!'
      '

    • sfsgs

      Mikä on kehitysvamma, mikä ei. Tarkoitti luultavasti vain sitä, ettei lapsi ole ns normaali. Kyllä jonkinlaisesta vammasta voi puhua ihmisen kohdalla, joka ei pysty yksin asumaan ja asioitaan hoitamaan. Toki asperger-ihmiset voivat olla hyvinkin älykkäitä ja taitavia jossain asioissa. Ikävä kyllä heidän pakko-opettaminen sosiaalisiksi heikentää näitä erityislahjoja.
      Ja kyllä nimenomaan tällaisilta keskustelupalstoilta löytyy vinkkejä arkipäivän touhuihin tuollaisten erityislasten kanssa. AS-ihmisten kanssa pystyy oikein hyvin juttelemaan, joskin jutun aiheet saattavat mennä omituisiksi, ja omalaatuisia ideoita on odotettavissa. Samoin, jos AS-lapsen kanssa tekee jotain, ei pidä koskaa odottaa että lapsi osaa jotenkin soveltaa sitä mitä hänelle sanotaan, ja kaikki on opastettava erikseen. Rikkaus on saada olla AS-lapsen kummi!

    • ääripäästä toiseen

      Kuten niin monissa muissakin sairauksissa, niin myös aspergerissa sairaus voi olla eri tasoista. Asperger nuori saattaa ulospäin olla aivan normaali, hänen kanssaan voi kommunikoida kuten muidenkin, eikä häntä etäisemmin tunteva ehkä edes näe hänen sarautensa vaikuttavan. Asperger saattaa nostaa päätään vasta tavallisesta poikkeavissa tilanteissa, yllättävässä sosiaalisessa tilanteessa tms.

      Tai sitten AS-lapsi ei sanallisesti juuri kommunikoi, saattaa vain toistella kuulemaansa (hokemat ovat yleisiä) eikä ole muista ihmisistä juuri kiinnostunut. Viihtyy yksikseen ja turvallisissa rutiineissa, ahdistuu kohdatessaan uutta ja tuntematonta. Hänellä on huonot soveltamisen taidot, ja ympäröivä maailma on hänelle kasa konkreettisia asioita. Abstraktit käsitteet voivat olla hankalia selittää ja ymmärtää.

      Niin että enpä osaa sanoa, mihin sinun tulisi osata varautua kummilapsesi kohdalla. Älä ainakaan pelkää! :) Nuoren äiti varmasti auttaa vuorovaikutuksenne alkuun.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      95
      1769
    2. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      118
      1342
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1297
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      78
      1216
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1104
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      903
    7. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      391
      842
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      43
      827
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      822
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      134
      793
    Aihe