Seinän viereen kukkapenkkiä?

petrinha

Hei!

Kysyisin neuvoja kukkapenkin rakentamisessa/istuttamisessa.. Eli meillä on uusi omakotitalo melko pienellä tontilla ja ruokailutilan ikkunan alla (eli talon seinustassa kiinni) on noin 2 x 3 m oleva alue, johon haluaisin perustaa penkkiä, tai edes jotain sen tapaista..

"Ongelmana" tuntuu olevan se, että tuolla alueella on multaa noin 30 cm (ja tarvittaessa siihen voi laittaa hieman lisääkin), mutta mullan alla on muovia ja styroksia koska on talon seinässä kiinni.

Eli multaa varsin vähän, eli mitään kauhean suurijuurista kasvustoa siihen ei voi ajatella. Alue kuitenkin varsin isohko, haluaisin siitä kuitenkin vehreän ja kukoistavan. Minkähänlaista kasvustoa tähän voisi ajatella? Ylipäätään minkälaiset asiat kukkapenkissä tulee olla/toteutua, että se olisi näyttävä ja toimiva? Poropeukalona en tiedä varmaankaan edes perusasioita (kasvien korkeudet, sijoittelu, 1-vuotiset kasvit/perennt, jne.)

Olisiko jollain antaa konkreettisia vinkkejä?

Puutarhakaupoissa on kauniita kasveja ja perennoja, mutta ostanko näitä koko 2-3m alueen täyteen? Onko kasveja jotka eivät sovellu keskenään kasvamaan? Tms. Kaikki vinkit ovat tervetulleita! :) Kiitos jo etukäteen!

3

1455

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 28

      Aivan seinän viereen ei pidä laittaa istutuksia. Talon perustusten kosteuskuorma pitää aina minimoida. Korkeimpien kasvien sijoittaminen ihan seinän viereen olisi ulkonäollisesti parasta, mutta ne voivat pitää ulkoseinän niin kosteana, että siihen tulee sieni- ja sammalkasvustoa. Räystään alla seinän vieri on niin kuiva, että kasveja olisi kasteltava kuten ruukkukasveja.

      Suositeleisin ensimmäiseksi seinän viereen kiveystä, vähintään 60 cm (ehkä 100 cm) leveänä. Kiveys sen verran "kaatoon" että vesi ohjautuu rakennuksesta. Se voisi olla myös kätevä kulkureitti. Luultavasti pääset aloittamaan samalla istutukset vähän syvempään maahan.

    • mökkelijä

      Kevät esikoita ,rookuksia ,matalaa särkynytsydän. ne nousee ,joka kevät.SIEMENIÄ KEVÄÄLLÄ kEHÄ KUKKIA ,unikoita ,rasseja,ovat pieni juurisia.

    • 0712

      Hauska idea olisi myös yrttimaa, yrteille riittää hyvin tuo 30 cm multaa. Tee seinän vierelle kunnon käytävät kivistä, sepelistä tms. kuten tuossa joku muukin jo ehdotti. Voit vielä kohottaa multatilaa vähän, jotta saat kunnon kohopenkin. Tee penkkiin myös hoitokäytäviä, näin muodostuneisiin lohkoihin voit istuttaa lähemmäs seinänviertä korkeampia yrttejä, esim. kurkkuyrtti, tilli. Johonkin lohkoon monivuotisia minttuja (leviävät kauheasti, joten kannattaa eristää alue juurimatolla tai vanhalla saavilla), timjamia, salviaa, laventelia, ruohosipulia yms. Omiin lohkoihinsa taas yksivuotiset yrtit, persilja, rosmariini, meirami, korianteri yms. oman maun mukaan. Yrtien sekaan sopii myös kesäkukista esim. krassit, kehäkukat, samettikukat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      71
      5100
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      16
      2357
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1867
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1568
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1561
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1348
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1267
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      3
      1195
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1187
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe