Toukokuu São Miguelilla

Toukokuun maksimipäivälämpötila Ponta Delgadassa on vähän vaille 20 ºC, yön minimilämpötila runsas 13 ºC, keskimääräinen sademäärä hieman yli 50 mm. Sadevuorokausia (sataa 0,1 mm tai enemmän) kertyy viitisentoista. Meriveden lämpötila on lukemissa 16-18 ºC.

Uimarantakausi Azoreilla avataan virallisesti kesäkuun alkupuolella. Ponta Delgadan keskustassa hotelli Marina Atlânticoa vastapäätä sijaitseva uimala avautuu samoihin aikoihin. Uimalan vieressä Portas do Marin satamakeskuksessa sijaitsevassa meriuimapaikassa voi uida ympäri vuoden. Ponta Delgadan keskustaa lähimpänä olevat uimarannat, Praia das Milícias ja Praia do Pópulo, sijaitsevat noin viiden kilometrin päässä siitä itään.

Toukokuun loppupuolella aurinko Ponta Delgadan horisontissa nousee klo 6.34 ja laskee klo 21.04.

Atsaleoiden kukinta on hiipumassa. Toukokuun lopulla puhkeavat kukkaan aurinkoisilla paikoilla teiden varsilla ensimmäiset hortensiat.

Toukokuu merkitsee mansikkakauden alkamista saariryhmässä. Ponta Delgadassa paikallisia (regional) mansikoita myydään varmimmin keskustan katetulla torilla (Mercado da Graça), joka sijaitsee Rua do Mercadolla, pari sataa metriä rannasta ylöspäin SolMar Avenidan Centerin asuntotornin kohdalta.

Ensimmäisenä pääsiäisen jälkeisenä viikonloppuna pääsevät Azoreilla käyntiin Pyhän Hengen juhlat (Festas do Divino Espírito Santo). Pyhän Hengen kultin keskeisiä tunnusmerkkejä, hopeakruunua valtakunnanomenineen, valtikkaa ja lippu, jossa on kuvattuna rauhaa symboloiva valkoinen kyyhky, säilytetään pikkuruisissa pyhäköissä. Aiheesta kerrotaan Wikipediassa. Ponta Delgadan Pyhän Hengen juhlista julkaistiin vuonna 2009 tarina otsikolla ”Pyhää Henkeä ja Hortensioita”.

Toukokuun merkittävin tapahtuma, Ihmeiden Pyhän Kristuksen juhla (Festas do Senhor Santo Cristo dos Milagres) osuu kuun vaihteeseen 26.5.-2.6. Uskonnollinen anti keskittyy viikonloppuun 28.-29.5., jonka ohjelmasta mainittakoon mm. katuvaisten konttaus aukio Campo de São Franciscoksen (Praça 5 de Outubro) ympäri paljain polvin lauantaina aamupäivällä ja sitä samalla paikalla seuraava eri tahojen kunnianosoitus Santo Cristolle. Sunnuntaina iltapäivällä (29.5.) puista Santo Cristo -veistosta kannetaan viitisen tuntia kestävässä Portugalin suurimmassa uskonnollisessa kulkueessa Ponta Delgadan keskustan alueella.

Juhlapaikan, Campo de São Francisco –aukion, rakennukset valaistaan noin 30 000 värikkäällä lampulla. Tapahtumaan kuuluu myös runsaasti markkina- ja ruoka- ja juomakojuja. Santo Cristo -juhlien kulkuun voi tutustua etukäteen Youtubessa ja Acorestubessa. Juhlien taustasta kerrottiin vuonna 2009 julkaistussa artikkelissa ”Toukokuu 2009 – Santo Criston kuukausi”.

Akateemista viikkoa (Semana Académica) vietetään 29.4.-7.5. Tapahtumalla juhlitaan alemman tutkinnon päätökseen saavia opiskelijoita. XXIV akateemisen viikon pääasiallinen musiikkianti tarjotaan tänä teatteri Coliseu Micaelensessa (www.coliseumicaelense.pt). Vierasliput esityksiin, jotka alkavat tavallisimmin klo 21.30, maksavat 20 e:. Coliseu Micaelense sijaitsee muutaman sadan metrin päässä hotelleista Vila Nova, Ponta Delgada ja Royal Garden.

Akateemisen viikon yksi perinteisistä kohokohdista on tiedekuntien nauhojen seremoniallinen polttaminen (Queima das fitas) opintojen päättymisen merkiksi. Ponta Delgadassa se tapahtunee yliopiston puistoalueella keskiviikkona 4.5. iltapäivällä, todennäköisesti klo 14.

Ponta Delgadan toisessa teatterissa, Teatro Micaelensessa, on avoinna 2.-9.5. näyttely A Máquina da Moda, joka tarjoaa läpileikkauksen muodista 1920-luvulta näihin päiviin saakka.. 25. toukokuuta avautuu teatterin tiloissa kaksi näyttelyä, joista toisessa on esillä Isabel Botelhon maalauksia (Beyond the Dream, 22.6. saakka), toisessa Pedro Brumin valokuvataidetta.

Ponta Delgadan kolmannessa tapahtumapaikassa, Portas do Marin Satamakeskuksessa järjestetään Ihmeiden Pyhän Kristuksen juhlien yhteydessä perinteinen Azorien elinkeinonäyttely Feira Lar, Campo e Mar (27.5.- 2.6.), joka on läpileikkaus saariryhmän pienteollisuudesta, vähittäiskaupasta ja käsityötaidosta. Näyttely avautuu päivittäin todennäköisesti klo 16.00. Edellisen kanssa osittain samaan aikaan ajoittuu azorilaisen ruoan katselmus Sabores dos Açores – Mostra Gastronómica, joka on avoinna klo 19 eteenpäin.

Vila Franca do Campossa järjestetään 14.-15.5 kilpailu Rallye da Primavera Além Mar, joka. Ensimmäisen kilpailupäivän kokeet ajetaan illalla (lähtö klo 21.30). Lähtö 15.5. tapahtuu klo 11. Tapahtumapaikkana on monitoimihalli AçorArenan ympäristö.

Kevään edistyessä kasvaa todennäköisyys nähdä valaita Azorien vesissä. Tuulien heiketessä retkiä myös peruuntuu vähemmän. Purjehduskausi on alkamassa, surffauksen ja bodyboardin harrastajat valmistautuvat kesän koitoksiin.

Tapahtumista São Miguelilla kerrotaan valikoidusti otsikolla ”Azoreilla tapahtuu”. Kirjoittajalta saa lisätietoja, päivityksiä ja opastusta kunkin viikon tapahtumista joko sähköpostilla tai puhelimella (myös tekstiviestillä).

4

236

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kohta tulossa

      minkälaista keliä sieellä on tällä hetkellä. Tarkeneeko shortseissa vai pitääkö olla pitkät housut jalassa. Web kameralla kun katsoo niin ponta delgadassa näyttää niin lämpimältä ja siinä lupaillaan 19 astetta kun taas forecan mukaan sieellä on 15-17 astetta tällä hetkellä. Mikä sivu kannattaa uskoa??

      • Tämän päivän maksimilämpötilaennuste Ponta Delgadaan on 17 C. Sää on juur nyt aurinkoinen.

        Sanallisesti on melko mahdotonta antaa kuvaa Azoreiden säästä. Pohjoisen kylmyyttä täällä ei ole, ei myöskään helteitä. Kauniina päivinä niin paikalliset kuin matkailijatkin pukeutuvat shortseihin keskitalvellakin.

        Azoreiden ilman suhteellinen kosteus on luokkaa 70-90 prosenttia ympäri vuoden. Azoreiden lämpötiloissa tällaiset kosteusarvot saavat ilman tuntumaan astelukua lämpimämmältä. Kun ei ole pakkasta, niin maa ei jäädy vaan on aina jotakuinkin yhtä lämmintä kuin ilma. Niinpä pelkkien astelukujen tarkastelu ei anna oikeaa kuvaa siitä, miltä lämpötilat tuntuvat.

        Miten tärkeää mahtaa olla shortsien käyttö? Meille täällä asuville sillä ei ole mekritystä, kun sää on ympäri vuoden on melko miellyttävää.

        Jos haluan säätä katsoa netistä, menen Portugalin ilmatieteen latioksen sivuille osoitteessa www,meteo.pt.


    • X Holstein-friisiläisen rodun karjanäyttely 20.-22.5.2011

      São Miguelin maanviljelijöiden yhdistyksen (Associação Agrícola de São Miguel, http://www.aasm-cua.com.pt/default.asp) näyttelyalue, Santana, Rabo de Peixo, Ribeira Grande (noin 10 km Ponta Delgadan keskustasta pohjoiseen). Näyttelyt alkavat klo 13. Aamupäivällä voi seurata mm. eläimien valmistamista näyttelyyn. Perjantai-iltapäivän ohjelmassa on nuorten nautojen kilpailu, jossa myös eläinten esittäjä ovat nuoria. Lauantaina ja perjantaina kilpailevat eri sarjoissa lypsylehmät.

      Holstein-friisiläisen rodun lisäksi on tänä vuonna näyttelyssä mukana myös Angus-rodun ja saariryhmän alkuperäisen karjarodun ramo granden edustajia. Holstein-friisiläinen rotu on nimensä mukaan risteytys, joka Azoreilla yleistyi toisen maailmansodan jälkeen, kun saariryhmässä alettiin satsata maidon tuotantoon. Azoreiden vuotuinen maitokiintiö on 550 milj. litraa. Vuonna 2010 maitoa tuotettiin 534 milj. litraa. Määrä on noin kolmannes koko Portugalin maidontuotannosta.

      Näyttelyn ohjelmaan kuuluu vielä ratsastusnäytöksiä ja saariryhmän maatalouden tuotteiden esittelyä ja maistijaisia, musiikkia, ruokaa ja juomaa ulkoravintoloissa. Alueella on myös maatalousyhdistyksen ravintola, joka tarjoaa saaren parhaimmat pihvit.

      Taksimatka Ponta Delgadan keskustasta näyttelypaikalle maksaa noin 12-15 e. Saman taksin kanssa voi sopia noudosta Ponta Delgadaaan. Kirjoittaja tulee tarvittaessa näyttelyoppaaksi palkkiotta.

      Muusta toukokuun ohjelmasta kerrottakoon tasokkaan puhallinorkesteri Lira Açorianan konsertti teatteri Teatro Micaelensessa pe 26.5. klo 21.30.

      Toukokuun lopun tapahtumista mainittakoon tässä vielä uudestaan Ihmeiden Pyhän Kristuksen juhla 26.5.-2.6. Ponta Delgadassa. Tapahtuman maallisesta ohjelmasta matkailijalle saattaa olla mielenkiintoista vierailla saariryhmän elinkeinonäyttelyssä Feira Lar, Campo e Mar (Portas do Marin satamakeskus 27.5.-2.6.). Näyttely on avoinna iltapäivästä iltamyöhään. Samalla alueella on avoinna perinteläisten azorilaisen ruoan katselmus Sabores dos Açores 27.5.-5.6.

      Kirjoittaja auttaa mielellään paikan päällä Ponta Delgadassa matkailjoita, jotka ovat kinnostuneita näistä ja muista tapahtumista.

      Teattereita: http://www.teatromicaelense.pt/, http://www.coliseumicaelense.pt/

      Portas do Marin satamakeskus: http://www.portasdomar.pt/

      Tapahtumista São Miguelilla ja muualla Azoreilla kerrotaan valikoiden kotisivuillani osastossa "Azoreilla tapahtuu".

    • Festas do Senhor Santo Cristo do Milagres - Ihmeiden Pyhän Kristuksen juhlat Ponta Delgadassa 26.5.-2.6.

      Olen julkaissut juhlien yksityiskohtaisen ohjelman kotisivuillani osastossa "Azoreilla tapahtuu". Juhlan maallisesta ohjelmasta mainittakoon mm. Azorien elinkeinonäyttely "Feira Lar, Campo e Mar" Portas do Marin satamakeskuksessa 27.5.-2.6. ja perinteisten azorilaisten makujen katselmus Ponta Delgadan kesksutassa entisen Sardiinilaturin alueella 27.5.-5.6. Molemat tapahtumat ovat avoinna iltaisin.

      Santo Cristo -juhla antaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua azorilaiseen (ja portugalilaiseen) kansanjuhlaperinteeseen. Puhallinmusiikin ystäville juhla on mainio mahdollisuus kuulla azorilaista puhallinsoittoa. Toimivia puhallinsoittokuntia Azorien yhdeksällä saarella on satakunta.

      Uskonnollisesta sisällöstään huolimatta Santo Cristo -juhlat eivät ole kuivat eivätkä hiljaiset. Tarjolla on niin ruokaa kuin juomaakin vedestä väkeviin. Ääntä tapahtumaan tuovat lukuisat taivaalle ammuttavat raketit, jotka ovat olennainen osa juhlaperinnettä.

      Annan mielelläni lisätietoja Santo Cristo -juhlasta ja muista tapahtumista joko tällä palstalla tai Ponta Delgadassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2896
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2450
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2220
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      19
      2049
    5. 171
      1862
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1856
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1807
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1746
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      134
      1546
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe